Reseptit

Kerroscharlotta

Marja Samuli Kuva Laura Riihelä |
468x0 kerroscharlotta

10 annosta

  • 2 kpl kananmunaa

  • 1.5 dl sokeria

  • 0.5 dl vehnäjauhoja

  • 0.5 dl perunajauhoja

  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta

  • 1 dl mämmiä

  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 10 kpl liivatelehteä

  • 600 g jogurtti-rahkaa

  • tai

  • 600 g vaniljarahkaa

  • 2 dl sokeria

  • 2 kpl kananmunanvalkuaista

  • 4 dl vaahtoutuvaa kermaa

  • 1.5 dl vadelmamehua

  • 1 tl vaniljasokeria

  • 1.5 dl appelsiinimehua

  • 125 g mangososetta

Lisäksi

  • muovikelmua

Koristeluun

  • 200 g jogurtti-rahkaa

  • tai

  • 200 g vaniljarahkaa

  • 1 dl kuohukermaa

  • sokeria

  • macaron-leivoksia

  • tai

  • murennettua marenkia

  • punaherukkaterttuja

 

Valmista ensin kääretorttupohja. Vaahdota sokeri ja kananmunat. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne nostellen muna-sokerivaahtoon. Kääntele varovasti sekaan notkistettu mämmi ja levitä taikina ohuehkoksi, suorakaiteen muotoiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista 200 asteessa noin 8–10 minuuttia, kunnes taikinalevy on läpikypsää. Nosta uunista ja kumoa kevyesti kidesokerilla sokeroidun puhtaan leivinpaperin päälle tasaiselle alustalle. Peitä keittiöpyyhkeellä ja anna jäähtyä.

Valmista täyte. Upota liivatelehdet kylmään veteen 3–4 minuutiksi. Kuumenna tilkka kermaa ja liota siihen kuiviksi puristellut, pehmenneet liivatteet.

Laita täytteen rahkat kulhoon. Lisää joukkoon desilitra sokeria ja liivate-kermaseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Vaahdota desilitra sokeria ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma eri kulhossa.

Lisää ensin kermavaahto rahka-liivateseoksen sekaan parissa erässä kevyesti nostellen. Lisää sen jälkeen samaan tapaan valkuaisvaahto.

Jaa syntynyt seos puoliksi kahteen kulhoon. Mausta toinen seos vadelmamehulla ja teelusikallisella vaniljasokeria, toinen appelsiinimehulla ja notkistetulla mangososeella.

Valitse charlotan kokoamiseen pyöreäpohjainen, noin 2–2 ½ litran kulho. Vuoraa kulhon sisäpinta peittoon tuorekelmulla.

Kaada appelsiini-mangotäyte kulhon pohjalle. Nosta kulho viileään 10–15 minuutiksi.

Kun appelsiini-mangosisus on osittain hyytynyt, nosta sen päälle varovasti jäähtynyt kääretorttupohja. Voit leikata kääretorttupohjaan pari avustavaa viiltoa keskeltä reunaan, jotta pystyt painamaan sitä tasaisesti kohti kulhon pohjaa. Tarkoituksena on saada appelsiini-mangomousse nousemaan kohti kulhon reunoja tasaiseksi kerrokseksi niin, että kääretorttulevy asettuu sen ja seuraavaksi kulhoon lisättävän vadelmamoussekerroksen väliin.

Kun olet tyytyväinen kääretorttulevyn asetteluun, lisää sen päälle vadelmamousseseos ja leikkaa pois ylimääräiset kääretorttupalat. Halutessasi voit asetella palat  moussekerrosten päälle, pohjalevyksi tai jättää ne maistelupaloiksi.

Pane kulho peitettynä viileään vähintään 3–4 tunniksi.

Juuri ennen tarjoilua vaahdota charlotan päälle tuleva kerma. Lisää se notkistettuun ja sokerilla maustettuun rahkaseokseen kevyesti nostellen.

Kumoa hyytynyt charlotta kahden leivinpaperista leikatun ja kapeasti päällekkäin asetellun palan päälle kakkulautaselle. Poista kelmu ja levitä rahkakermaseos pinnalle tasaiseksi kerrokseksi.

Koristele haluamallasi tavalla tai esimerkiksi valmiilla macaron-leivoksilla, marenkimuruilla ja punaherukkatertuilla. Nosta tarjolle.

 


Avainsanat





Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä