10–12 kpl

150 g voita tai margariinia
1¾ dl sokeria
3 munaa
2¾ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kuorrutus
150 g voita tai margariinia
4½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria tai kaakaojauhetta
2 tl kuumaa vettä

Koristeeksi
nonparelleja ja syötäviä kukkia

---


1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan. Sekoita varovasti. Nostele taikinaa muffinivuokiin, täytä kolo noin ¾.

2. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jäähdytä.

3. Sekoita kuorrutteen aineet. Nosta kuorrute pursotinpussiin, jossa on koristeterä eli -tylla.
Pursota kuppikakkujen päälle kaunis koristepäällinen. Koristele lopuksi nonparelleilla ja halutessasi syötävillä kukilla.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

Pakkaa purkkiin keiton raaka-aineet. Kun on aika syödä, kaada vain kuuma vesi päälle. Höyryävä ja tuore keitto on hetkessä valmis. Katso resepti videolta.

Paista vihreät kasvikset rapsakoiksi. Riko joukkoon neljä munaa ja hauduta viisi minuuttia. Katso helpon ja nopean ruuan ohje videolta.

Jugurttia ja munia? Kuulostaa erikoiselta yhdistelmältä, maistuu totaalisen taivaalliselta. Tämä on täydellinen aamiaisruoka viikonloppuun. Katso resepti videolta.

Kesäkeiton salaisuus on napakaksi keitetyissä kasviksissa.

Näin onnistut

Käytä tuoretta.

Valitse kesäkeittoon tuoreet uuden sadon kasvikset. Raikas lopputulos ei synny vanhoilla perunoilla ja pakasteherneillä ja -kukkakaalilla. Vaihtele kasviksia maun ja saatavuuden mukaan.

Kypsennä nopsasti.

Kesäkeiton juju on kasvisten oikea kypsyys. Keittoajat ovat erittäin lyhyitä: porkkanat ja kukkakaalit kypsyvät parissa, kolmessa minuutissa, herneet ja retiisit noin minuutissa. Nopeasti kypsennetyt kasvikset jäävät napakoiksi ja säilyttävät kauniin värinsä.

Keitä erikseen.

Jos haluat tehdä sopan viimeisen päälle, keitä kaikki kasvikset erikseen kasvisliemessä. Nostele kukin erä reikäkauhalla lävikköön, huuhdo kylmällä vedellä ja jätä­ odottamaan keiton kokoamista. Lisää lopuksi kasvikset, kerma ja mausteet napakoiksi keitettyjen perunoiden sekaan.

Uutta makua

Thaimaalainen kesäkeitto

Viimeistele keitto kuohukerman sijasta tölkillisellä kookoskermaa tai -maitoa. Mausta thaimaalaisella kalakastikkeella ja lorauksella limetin mehua. Hienonna keiton pinnalle reilusti tuoretta korianteria. Jos olet tulisen ruuan ystävä, hienonna keittoon myös tuoretta, punaista chiliä.

Kalaisa kesäkeitto

Valmista kesäkeitto normaaliin tapaan, mutta lisää viipaloitua fenkolia kypsymään liemeen kukkakaalin ja porkkanoiden kanssa. Viimeistele keitto hienonnetulla lämminsavulohella tai -siialla ja ripottele pinnalle reilusti hienonnettua tilliä.

Lihaisa kesäkeitto

Paahda paketillinen pekonia paistinpannulla tai uunissa rapeaksi. Hienonna pekoni muruiksi. Valmista keitto normaaliin tapaan. Ripottele keittoannosten päälle pekonia ja hienonnettua lipstikkaa.

Kesäkeiton tarkka resepti Soppa365:ssä.