10–12 kpl

150 g voita tai margariinia
1¾ dl sokeria
3 munaa
2¾ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kuorrutus
150 g voita tai margariinia
4½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria tai kaakaojauhetta
2 tl kuumaa vettä

Koristeeksi
nonparelleja ja syötäviä kukkia

---


1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan. Sekoita varovasti. Nostele taikinaa muffinivuokiin, täytä kolo noin ¾.

2. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jäähdytä.

3. Sekoita kuorrutteen aineet. Nosta kuorrute pursotinpussiin, jossa on koristeterä eli -tylla.
Pursota kuppikakkujen päälle kaunis koristepäällinen. Koristele lopuksi nonparelleilla ja halutessasi syötävillä kukilla.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

Nälkäkiukku uhkaa automatkalla – näin pidät takapenkin tyytyväisenä

"Koska me ollaan perillä? Mulla on nälkä!"

Kesän pitkät automatkat hoituvat huomattavasti leppoisemmissa tunnelmissa, kun varaat mukaan tarpeeksi hyvät eväät. Nämä välipalat valmistuvat vikkelästi, eivätkä ne pääse sotkemaan autoa (kovin) pahasti. Muista silti varata mukaan tarpeeksi lautasliinoja!

Jauhelihapannarirulla on kätevä tehdä etukäteen ja pakata muovirasiaan annospaloiksi. Pannari pysyy hyvin koossa pienissäkin käsissä, eikä täyte pääse valumaan pitkin takapenkkiä. Ainakaan suurimmilta osin. Matkaevääksi tuleva pannarirulla kannattaa jättää kuorruttamatta, niin syöjien sormet pysyvät puhtaampina.

Kalapuikkohampurilainen kukistaa vähän isommankin nälän. Kokoa hampurilaiset jo kotona, pakkaa vaikkapa voipaperiin ja pane kylmälaukkuun. Burgeri pysyy mehevänä tartarkastikkeen ansiosta, mutta jos haluat erityisen maukkaan hampurilaisen, siivuta väliin vähän kurkkua tai tomaattia.

Dippipurkki on varsinainen tunnelmankohottaja ja hauska välipala myös etupenkkiläisille! Pyöräytä ensin nopea hernedippi. Lusikoi soosi pienten kannellisten purkkien pohjalle. Leikkaa kurkkua ja porkkanaa tikuiksi, lado dipin päälle ja pane purkki kiinni. Maistuu hyvältä myös hummusversiona.

Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto on siitä kätevä eväs, että sen voi siemailla suoraan purkista. Sopan valmistamiseen kuluu vain muutama minuutti, mutta sen olisi hyvä tekeytyä viileässä yön yli. Sitten vain keitto purkkeihin, kannet kiinni ja purkit kylmään odottamaan nälän hetkeä.

Gluteenittomat juustosarvet eivät vaadi kylmäsäilytystä ja ovat siten oivia eväitä automatkalle. Saat sarvista ruokaisampia, jos lisäät täytteeseen vähän pieneksi pilkottua palvikinkkua. Halutessasi voit myös halkaista valmiit sarvet ja täyttää ne voileipien tapaan.

Kommentit ([comment_count])
Juhani Mäkinen

"Painele niiden pinta kuivaksi talouspaperilla"

ei mikään erityisen terveellinen tapa,  jos omaa terveyttä ajattelee. vaikka paperi on valkoista, sisältää se paljon myrkkyjä

vielä vaarallisempaa on wc paperi, siitä lähtee heti liimoja, sehä sulaa vedessä

Jäätelön tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Kurkkaa ohje Lentävä lautanen –videolta.

Lentävä lautanen -sarjassa valmistuu nyt helppoakin helpompi jäätelö ilman jäätelökonetta. Sen salaisuus on kondensoitu maito, joka antaa täyteläisen rakenteen. Höystä jäätelöannokset mielesi mukaan marjoilla, hedelmillä, kastikkeilla, koristerakeilla tai keksimurulla.

Maailman paras pikajäätelö

6 annosta / 6 tuntia

4 dl kuohukermaa

1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa

1 tl vaniljasokeria

Tarjoiluun

marjoja

lakritsikastiketta

 

Kaada kerma isoon kulhoon. Jos sinulla on kannellinen kulho, käytä sitä. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi.

Kaada kondensoitu maito kermavaahdon joukkoon. Lisää myös vaniljasokeri kermavaahtoon. Sekoita ainekset kaapimella sekaisin.

Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja siirrä pakastimeen vähintään 6 tunniksi, kunnes jäätelö on jäätynyt.

Kauho valmista jäätelöä jälkiruokakulhoihin ja ripottele päälle marjoja. Valuta annosten päälle lakritsikastiketta.

Kotitekoinen viili kuljettaa makumatkalle lapsuuteen

Kotiviilin tekemiseen tarvitsee vain kaksi raaka-ainetta ja tarpeeksi aikaa.

Monelle meistä viili edustaa nimenomaan lapsuuden muistoja; lämpimiä kesiä mummolassa, vastapoimittujen marjojen makeutta ja kukkasin koristeltuja posliinikulhoja.

Kaupan viili ajaa asiansa aamupalapöydässä, mutta kunnon retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse. Se ei ole vaikeaa!

Oikeastaan viili valmistaa itse itsensä.

Toimi näin

Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon "siemeneksi". Kaada viilin päälle maitoa, sekoita varovasti ja peitä liinalla.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden verran. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana. Maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Kun viili on valmis, nosta se jääkaappiin viilenemään.

Marjoja vai leseitä?

Kotiviili maistuu parhaalta tuoreiden marjojen kanssa, mielellään juuri sellaisesta kukkasin koristellusta posliinikulhosta syötynä.

Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös leseitä, pähkinöitä tai vaikkapa auringonkukansiemeniä.

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Saat kotiviilin tarkan reseptin Kodin Kuvalehden Soppa365-keittokirjasta.

Kommentit ([comment_count])

Grillivartaat saavat särmää kastikekylvystä

Varras on varsinainen grilliruokien kestohitti. Siitä tulee vielä parempaa, kun tarjoat seurana maukasta kastiketta.

Vartaat säilyttävät vuodesta toiseen paikkansa yhtenä suosituimmista grilliherkuista. Jokainen voi kätevästi pujottaa vartaisiin mieleisensä täytteet, ja lisäksi niiden käsittely grillissä on helppoa.

Grillivartaisiin saa helposti lisämakua, kun ne valelee kypsentämisen jälkeen varrassoosilla. Kokosimme viisi erilaista kastiketta tuomaan säpinää kesän varrasruokiin.

Vanha kunnon pesto on myös mainio varraskastike, etenkin kun sen tekee itse. Pesto on parhaimmillaan kasvisvartaissa. Keihästä vaikkapa kirsikkatomaatteja, kesäkurpitsanpalasia ja pieniä herkkusieniä. Grillaa kypsäksi ja valele lopuksi pestolla.

Munakoisotahna tuo vartaisiin hauskan Lähi-idän twistin. Simppeli munakoisotahna tehdään paahtamalla munakoisot uunissa kypsäksi, soseuttamalla ne ja lisäämällä tahnan joukkoon kasa mausteita, muun muassa tahinia, valkosipulia ja sitruunaa. Munakoisotahna maistuu mainiolta esimerkiksi leipävartaiden kanssa. Keihästä puutikkuun reilun kokoisia leipäkuutioita ja grillaa nopeasti rapeaksi.

Turkkilainen jogurttikastike eli haydari on varsinainen grillisoosien moniottelija. Helppo kastike tehdään sekoittamalla paksuun jogurttiin rouhittuja saksanpähkinöitä, murskattua valkosipulia ja hienonnettua tilliä. Kokeile haydaria vaikkapa jauhelihakebakoiden kastikkeena! Se maistuu mainiolta myös possuvartaiden seurana.

Raikas mango-avokadosalsa on guacamolen hedelmäinen pikkuserkku. Se syntyy soseuttamalla avokadon sekaan mangoa. Kastike saa särmää limestä ja chilistä, joten sen makumaailma pelaa mainiosti yhteen broilerivartaiden kanssa. Kannattaa kokeilla myös pitaleipien tai burgereiden välissä!

Pirteä tilli-kapriskastike sopii hyvin esimerkiksi kalavartaita mehevöittämään. Kastikkeen pohjana on ranskankermaa ja majoneesia, makua puolestaan tuovat tilli, kapris ja sitruuna. Pujota vartaisiin esikeitettyjä varhaisperunoita, grillaa niihin kaunis väri ja tarjoile tilli-kapriskastikkeen kanssa. Lyömätön kesäherkku!

Saat kaikkien varraskastikkeiden tarkat reseptit klikkaamalla itsesi Kodin Kuvalehden Soppa365-keittokirjaan.