1 kg kurpitsaa
3 sentin pala selleriä
keskikokoinen punasipuli
5 sentin pala purjoa
puolikas punainen paprika
pieni nippu tilliä
1 dl silputtua persiljaa

Liemi
1 dl vettä
¾ dl etikkaa
1½ dl sokeria
pala kanelitankoa
10 valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

---

1. Raasta vihannekset raastimen karkealla osalla. Silppua tilli ja persilja. Kuumenna liemen vesi ja etikka isossa kattilassa. Lisää sokeri ja mausteet.

2. Lisää raastetut vihannekset ja yrtit kattilaan ja keitä hiljaisella tulella, kunnes vihannekset ovat läpikuultavia, 15–20 min. Tölkitä kuumana.

Teksti Minna Siltala, kuva Ullamaija Hänninen

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
1
Reseptin vaikeustaso
Helppo

resepti

1
kg
kurpitsaa
1
kpl
keskikokoista punasipulia
punainen paprika
1
kpl
tilliä nipussa
1
dl
silputtua persiljaa
1
kpl
5 sentin pala purjoa
1
kpl
3 sentin pala selleriä

liemi

1
dl
vettä
etikkaa
2
dl
sokeria
1
kpl
kanelitankoa pala
10
kpl
valkopippuria
1
kpl
ripaus muskottipähkinää

Pakkaa purkkiin keiton raaka-aineet. Kun on aika syödä, kaada vain kuuma vesi päälle. Höyryävä ja tuore keitto on hetkessä valmis. Katso resepti videolta.

Paista vihreät kasvikset rapsakoiksi. Riko joukkoon neljä munaa ja hauduta viisi minuuttia. Katso helpon ja nopean ruuan ohje videolta.

Jugurttia ja munia? Kuulostaa erikoiselta yhdistelmältä, maistuu totaalisen taivaalliselta. Tämä on täydellinen aamiaisruoka viikonloppuun. Katso resepti videolta.

Kesäkeiton salaisuus on napakaksi keitetyissä kasviksissa.

Näin onnistut

Käytä tuoretta.

Valitse kesäkeittoon tuoreet uuden sadon kasvikset. Raikas lopputulos ei synny vanhoilla perunoilla ja pakasteherneillä ja -kukkakaalilla. Vaihtele kasviksia maun ja saatavuuden mukaan.

Kypsennä nopsasti.

Kesäkeiton juju on kasvisten oikea kypsyys. Keittoajat ovat erittäin lyhyitä: porkkanat ja kukkakaalit kypsyvät parissa, kolmessa minuutissa, herneet ja retiisit noin minuutissa. Nopeasti kypsennetyt kasvikset jäävät napakoiksi ja säilyttävät kauniin värinsä.

Keitä erikseen.

Jos haluat tehdä sopan viimeisen päälle, keitä kaikki kasvikset erikseen kasvisliemessä. Nostele kukin erä reikäkauhalla lävikköön, huuhdo kylmällä vedellä ja jätä­ odottamaan keiton kokoamista. Lisää lopuksi kasvikset, kerma ja mausteet napakoiksi keitettyjen perunoiden sekaan.

Uutta makua

Thaimaalainen kesäkeitto

Viimeistele keitto kuohukerman sijasta tölkillisellä kookoskermaa tai -maitoa. Mausta thaimaalaisella kalakastikkeella ja lorauksella limetin mehua. Hienonna keiton pinnalle reilusti tuoretta korianteria. Jos olet tulisen ruuan ystävä, hienonna keittoon myös tuoretta, punaista chiliä.

Kalaisa kesäkeitto

Valmista kesäkeitto normaaliin tapaan, mutta lisää viipaloitua fenkolia kypsymään liemeen kukkakaalin ja porkkanoiden kanssa. Viimeistele keitto hienonnetulla lämminsavulohella tai -siialla ja ripottele pinnalle reilusti hienonnettua tilliä.

Lihaisa kesäkeitto

Paahda paketillinen pekonia paistinpannulla tai uunissa rapeaksi. Hienonna pekoni muruiksi. Valmista keitto normaaliin tapaan. Ripottele keittoannosten päälle pekonia ja hienonnettua lipstikkaa.

Kesäkeiton tarkka resepti Soppa365:ssä.