1 kg kurpitsaa
3 sentin pala selleriä
keskikokoinen punasipuli
5 sentin pala purjoa
puolikas punainen paprika
pieni nippu tilliä
1 dl silputtua persiljaa

Liemi
1 dl vettä
¾ dl etikkaa
1½ dl sokeria
pala kanelitankoa
10 valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

---

1. Raasta vihannekset raastimen karkealla osalla. Silppua tilli ja persilja. Kuumenna liemen vesi ja etikka isossa kattilassa. Lisää sokeri ja mausteet.

2. Lisää raastetut vihannekset ja yrtit kattilaan ja keitä hiljaisella tulella, kunnes vihannekset ovat läpikuultavia, 15–20 min. Tölkitä kuumana.

Teksti Minna Siltala, kuva Ullamaija Hänninen

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

resepti

1
kg
kurpitsaa
1
kpl
keskikokoista punasipulia
punainen paprika
1
kpl
tilliä nipussa
1
dl
silputtua persiljaa
1
kpl
5 sentin pala purjoa
1
kpl
3 sentin pala selleriä

liemi

1
dl
vettä
etikkaa
2
dl
sokeria
1
kpl
kanelitankoa pala
10
kpl
valkopippuria
1
kpl
ripaus muskottipähkinää

Hummuksen voi maustaa myös porkkanalla tai punajuurella. 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Parsakaalihummus

Puolita ja pese parsakaali. Irrota kukinnot ja paloittele pienemmäksi.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasainen massa. Lisää tarvittaessa öljyä tai vettä. Tarkista maku.

Laita kulhoon ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia.

Valuta hummuksen päälle oliiviöljyä ja ripottele pintaan paprikajauhetta. Tarjoa palttoonappien tai ruisnachojen kanssa.

½ parsakaali
2
dl
kikherneitä
3
rkl
sitruunamehua
3
rkl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi
1–2 rkl tahinia
½ tl juustokuminaa
suolaa
mustapippuria
Päälle
oliiviöljyä
paprikajauhetta

Välipalakaurakeksit valmistuvat kolmesta raaka-aineesta ilman lisättyä sokeria, voita ja vehnäjauhoja.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Banaani-kaurakeksit

Muussaa banaanit ja sekoita aineet keskenään.

Tee taikinasta nokareita leivinpaperin päälle pellille.

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

2
banaania
2 ½ dl kaurahiutaleita
¾ rusinoita tai kuivattuja karpaloita

Tomaatti-sipulisalaatti thaitwistillä on superraikas.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Tomaatti-sipulisalaatti

Huuhtele kvinoa huolellisesti kylmällä vedellä. Keitä kvinoaa suolalla maustetussa vedessä noin 10–12 minuuttia. Kvinoa saa jäädä sisältä napakaksi. Valuta kvinoasta siivilässä ylimääräinen neste pois ja anna jäähtyä kylmäksi.

Puolita punasipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Hienonna chili. Purista limetin kulhoon ja lisää joukkoon etikka, kalakastike, sokeri, punasipuli ja chili. Anna marinoitua noin 15 min.

Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi kulhoon. Hienonna korianteri ja sekoita tomaattikuutioiden joukkoon yhdessä kvinoan kanssa. Valuta punasipuli marinadistaan ja sekoita tomaatti-kvinoa-korianteriseokseen. Säästä marinadi.

Irrota salaatinlehdet vadille ja jaa tomaatti-kvinoaseos salaatinlehdille. Lusikoi loppu marinadi salaatinlehtien päälle.

4
isoa tomaattia
1
dl
kvinoaa
3
dl
vettä
½ tl suolaa
1
punasipuli
1
punainen chili hienonnettuna
1
limetin mehu
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
kalakastiketta
1 ½ rkl sokeria
1
dl
korianteria hienonnettuna
16
kuppimaista salaatinlehteä

Kinuski pääsee munkin sisään hillotyllalla.

Resepti

Annoksia:
40
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Kinuskimunkit

Liota hiiva kädenlämpöiseen eli 37-asteiseen maitoon. Lisää sokeri ja suola. Alusta joukkoon vehnäjauhot.

Lisää pehmeä voi alustamisen loppuvaiheessa. Munkkitaikina saa jäädä löysemmäksi kuin normaali pullataikina. Anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi noin puoli tuntia leivinliinan alla.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöritä taikinasta pikkupullia. Laita pullat pellille, joka on vuorattu leivinpaperille. Kohota pullat kaksinkertaiseksi.

Tee tässä välissä kinuskitäyte. Laita kattilaan kerma, fariinisokeria ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Keitä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes seos sakenee. Sekoita välillä. Jäähdytä.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kokeile öljyn kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Jos leipä tummuu 1–2 minuuttissa, öljy on sopivaa. Pidä kantta aina lähettyvillä ylikuumenemisen varalta.

Laita reikäkauhan avulla muutama pulla kerrallaan kuumaan öljyyn. Paista noin kaksi minuuttia per puoli ja käännä.

Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle valumaan. Pyöritä kuumat munkit sokerissa.

Laita täyte pursotinpussiin, jossa pitkänomainen pursotusterä, hillotylla. Paina tylla puoleenväliin munkkia ja pursota sisään vähän täytettä. 

Taikina
½ l maitoa
50
g
hiivaa
2
dl
sokeria
1
tl
suolaa
noin 15 dl vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
Paistamiseen
1
l
rypsiöljyä
Pinnalle
erikoishienoa sokeria

Kinuskitäyte

2
dl
kermaa
2
dl
fariinisokeria
3
rkl
vehnäjauhoja