Kuusenkerkkäsiirappi maistuu lettujen, vohveleiden ja jäätelön kanssa. Voit myös tehdä siitä hienon tervetuliaisdrinkin, kun kaadat lasin pohjalle lorauksen siirappia ja lisäät päälle kuohuviiniä.

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Niiden poimiminen on nopeaa, mutta muista, ettei kerkkien poimiminen kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan. Omasta pihakuusesta kerkkiä saa kerätä.

Kuusenkerkkäsiirapin valmistamisessa menee tovi, sillä kerkkiä liotetaan ensin vedessä yön yli. Sitten ne keitetään ja keitinliemestä valmistetaan sokerin kanssa siirappi. Mutta kaikki on vaivan arvoista! Ja monet väittävät, että siirappi on kaikkein parasta yskänlääkettä.

Kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä

2 l vettä

4 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.

Seuraavana päivä siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää kattilaan 2 l vettä. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.

Laita keitinvesi kattilaan (sitä pitäisi olla noin 1 l) ja lisää sokerit. Keitä vielä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Tee vesitesti. Ota teelusikalla pieni määrä siirappia ja tiputa se lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista.

Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.

Jos haluat sirappiin itämaista ytyä, lisää keitinliemi-sokerit-seokseen 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.

Naistenviikon herkku: Tinjan mustikkasmoothie

Perjantaina viettävät nimipäivää Tinja, Kirsti, Kirsi, Tiina ja Kristiina.

Tinjan nimipäivänä käydään aamulenkillä mustikkametsässä ja tehdään marjoista aamupalaksi smoothie. Smoothien voi surauttaa melkein mitä tahansa kypsistä marjoista ja hedelmistä.

Mustikkasmoothie

 

 

 

 

Naistenviikon herkku: Olgan kirsikka-mantelikakku

Tänään nimipäiväänsä juhlivat Olga ja Oili.

Meheviä, kirpeitä, tuoreita kirsikoita saa torilta keväästä syksyyn. Tämä kirsikka-manteliherkku suorastaa sulaa suussa.

Kirsikka-mantelikakku

 

 

 

 

Naistenviikon herkku: Leenan Banana Split -uunijäätelö

Keskiviikon nimipäiväsankarit ovat Leena, Magdaleena ja Lenita.

Jäätelöannoksen voi nauttia näinkin. Peitä nostalginen Banana Split -jäätelöannos marengilla, laita hetkeksi uuniin ja ihanuus on valmis!

Banana Split -uunijäätelö

 

 

 

Naistenviikon herkku: Hannelen rukiinen tyrnikääretorttu

Tiistain nimipäiväsankareita ovat Hannele, Johanna ja Hanna.

Hannelen päivänä leivotaan kääretorttua. Tällä kertaa pohja tehdään rukiista ja täytteeseen lisätään kotimaisia marjoja. Tyrnin sijaan voi käyttää vaikkapa juuri kypsyvää mustikkaa.

Reseptin löydät täältä.