Kuusenkerkkäsiirappi maistuu lettujen, vohveleiden ja jäätelön kanssa. Voit myös tehdä siitä hienon tervetuliaisdrinkin, kun kaadat lasin pohjalle lorauksen siirappia ja lisäät päälle kuohuviiniä.

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Niiden poimiminen on nopeaa, mutta muista, ettei kerkkien poimiminen kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan. Omasta pihakuusesta kerkkiä saa kerätä.

Kuusenkerkkäsiirapin valmistamisessa menee tovi, sillä kerkkiä liotetaan ensin vedessä yön yli. Sitten ne keitetään ja keitinliemestä valmistetaan sokerin kanssa siirappi. Mutta kaikki on vaivan arvoista! Ja monet väittävät, että siirappi on kaikkein parasta yskänlääkettä.

Kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä

2 l vettä

4 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.

Seuraavana päivä siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää kattilaan 2 l vettä. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.

Laita keitinvesi kattilaan (sitä pitäisi olla noin 1 l) ja lisää sokerit. Keitä vielä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Tee vesitesti. Ota teelusikalla pieni määrä siirappia ja tiputa se lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista.

Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.

Jos haluat sirappiin itämaista ytyä, lisää keitinliemi-sokerit-seokseen 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.

Broilerinkoivista tulee pikaruokaa, kun ne valmistaa mikrossa.

Mikrokoivet nopeuttavat erityisesti yhden tai kahden hengen talouden ruuanlaittoa. Video-ohjeen mukaan koivet valmistuvat neljälle, mutta voit marinoida ja kypsentää samaan tapaan myös yhden tai kaksi koipea.

Liha saa väriä grillistä

Maukkaimmat koivet saat itse marinoiden, mutta myös valmiiksi marinoidut koivet valmistuvat samalla mikromenetelmällä.

Liha kypsyy jo mikrossa, mutta jos haluat lihan pintaan väriä, käytä kovet vielä nopeasti uunin grillivastuksien alla tai grillissä.

Broilerinkoipien tarkka resepti Soppa365:ssä.

Kommentit

Älä tyydy käyttämään raparperia vain makeissa leivonnaisissa.

Tiesitkö, että raparperi sopii myös kalan maustajaksi? Raparperi antaa sitruunan tapaan hapokkuutta kalaruokiin.

Uunilohi uudella tavalla

Tee uunilohi vaihteeksi näin:

Laita kalafilee vuokaan ja ripota aavistus suolaa kalan pinnalle.

Hienonna muutama raparperinvarsi kulhoon ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen fariinisokeria, vajaa teelusikallinen suolaa tai ruokalusikallinen soijakastiketta, ripaus inkivääri- ja chilijauhetta sekä mustapippuria.

Lusikoi maustettu raparperihakkelus lohen päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

Vinkki! Kuivattujen mausteiden sijaan voit maustaa raparperin myös tuoreella inkiväärillä ja chilillä.

Kommentit

Parasta ruokaa saa, kun tekee sen itse, Tuure Kilpeläinen tuumaa. Nyt syödään marokkolaisvaikutteinen ateria.

Grillattujen lampaankyljysten lisukkeeksi tarjoillaan raikasta, viikunaista salaattia, itse leivottua leipää ja hummusta.

Pääruuan kruunaa välimerellinen makea leivonnainen, baklava. Sen kanssa maistuu pari siivua vesimelonia ja lasillinen tuoksuvaa minttuteetä.

Tee minttutee näin

noin 10 oksaa tuoretta minttua

3 tl vihreää teetä

3 rkl sokeria

1 l kuumaa, ei kiehuvaa vettä

Laita kannuun mintunlehdet, vihreä tee ja sokeri. 

Kaada kuuma vesi niiden päälle. Anna hautua muutama minuutti.

Kaada teetä lasiin ja taas takaisin kannuun 2–3 kertaa. Näin sokeri sekoittuu.

Kaada tee laseihin korkealta, jotta lasin pinnalle muodostuu vaahtoa.

Vinkki! Älä kaada vihreiden teelehtien päälle kiehuvaa vettä, sillä se tekee teestä herkästi kitkerää. Sopiva haudutusveden lämpö vihreälle teelle on 70–80 astetta.

Muut ohjeet löydät Soppa365:stä:

Tuure Kilpeläisen lampaankyljykset

Leipää, hummusta ja raikasta kesäsalaattia

Baklava

Kommentit

Tässä pikapastassa maistuu kesä. On avokadoa, mascarponea, yrttejä ja pakasteherneitä. Jos haluat lisää ruokaisuutta, revi päälle valmista grillattua broileria.

Katso vihreän spagetin tarkka resepti Soppa365:stä.

Kommentit