Kuusenkerkkäsiirappi maistuu lettujen, vohveleiden ja jäätelön kanssa. Voit myös tehdä siitä hienon tervetuliaisdrinkin, kun kaadat lasin pohjalle lorauksen siirappia ja lisäät päälle kuohuviiniä.

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Niiden poimiminen on nopeaa, mutta muista, ettei kerkkien poimiminen kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan. Omasta pihakuusesta kerkkiä saa kerätä.

Kuusenkerkkäsiirapin valmistamisessa menee tovi, sillä kerkkiä liotetaan ensin vedessä yön yli. Sitten ne keitetään ja keitinliemestä valmistetaan sokerin kanssa siirappi. Mutta kaikki on vaivan arvoista! Ja monet väittävät, että siirappi on kaikkein parasta yskänlääkettä.

Kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä

2 l vettä

4 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.

Seuraavana päivä siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää kattilaan 2 l vettä. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.

Laita keitinvesi kattilaan (sitä pitäisi olla noin 1 l) ja lisää sokerit. Keitä vielä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Tee vesitesti. Ota teelusikalla pieni määrä siirappia ja tiputa se lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista.

Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.

Jos haluat sirappiin itämaista ytyä, lisää keitinliemi-sokerit-seokseen 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.

Pakasteherneistä ja keitetyistä perunoista valmistat maukkaita pihvejä. Katso resepti videolta.

Hodarit pitkillä nakeilla ja wasabi-coleslaw on mitä parhain juhannuksen yöruoka.

Suven sankarit valvovat melkein koko yöttömän yön. Saunan päälle on mahtava nauttia jotain yksinkertaista hyvää eli hodareita!

Wasabilla maustettu coleslaw tuo uuden säväyksen perinteisten nakkisämpylöiden väliin. Coleslawn voi valmistaa jääkaappiin odottamaan jo edellisenä päivänä.

Ja jos haluat päästä todella helpolla, kääräise täytteet kaupan valmiiden sämpylöiden väliin. Pääasia, etä sämpylä on tarjoiltaessa kuuma.

Katso hodarien ja coleslawn tarkka resepti Soppa365:stä.

Kaikki Soppa365:n juhannusvinkit.

Johanna Berlin tekee koko kesän töitä omassa kahvilassa Turun saaristossa. Yksi kahvilan suosikeista on suussa sulava minttusuklaakakku.

Kodin Kuvalehden numerossa 12/2016 julkaistusta minttusuklaakakun reseptistä puuttui valmistusaineista 1,5 desilitraa vehnäjauhoja. Toimitus pahoittelee!

Tässä kakun resepti korjattuna.

Minttusuklaakakku

8:lle, valmistusaika 1 tunti

Valmistusaineet:

2 kananmunaa

3 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

4 rkl kaakaota

50 g suklaata

125 g voita tai margariinia

1,5 tl vaniljasokeria

Kuorrutus:

100 g minttukrokanttisuklaata (Marabou)

1 dl kermaa

1 rkl voita

(marjoja, kermavaahtoa)

Näin kakku syntyy:

Voitele irtopohjavuoka. Sulata voi ja 50 g suklaata varovasti mikrossa. Anna jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat ainekset toisessa kulhossa keskenään.

Sekoita jauhot sekä sula voi ja suklaa nopeasti muna-sokerivaahtoon.

Lisää vaniljasokeri. Kaada taikina voideltuun vuokaan.

Paista kakkua noin 35 minuuttia 150-asteisessa uunissa. Anna kypsän kakun jäähtyä hetki ennen kuorrutusta.

Sulata kuorrutetta varten voi ja suklaa. Sekoita joukkoon kerma.

Levitä suklaakuorrutus kakun päälle.

Mari - KK
Liittynyt1.10.2013

Vierailijat, valitettavasti en osaa vastata noihin kysymyksiin. Ruokatoimitus kesälomailee, joten heiltä ei nyt saa vastauksia, ja resepti on tosiaan Johanna Berlinin tekemä. Ilmeisesti kermaa ei tarvitse vatkata, kun ohjeessa ei niin neuvota tekemään.

Säästä aikaa valmisteluissa ja tee hillo ja kakkupohja jo pari päivää etukäteen. Suklaamoussenkin voi tehdä edellisenä päivänä.

Kesä on parhaimmillaan aurinkoisena päivänä, kun pöytään on katettu upea kakku!

Tämä kakku kätkee sisäänsä kahta moussea. Suklaamoussen voi tehdä valmiiksi odottamaan jo edellisenä päivänä. Raparperi-mansikkamoussen maku tulee itse keitetystä hillosta ja mascarponejuustosta.

Raparperi-suklaakakun tarkka resepti Soppa365:ssä.

Lue lisää kakkureseptin luojasta kakkubloggaaja Heidi Mutkasta: "Koti rakennetaan aina ihmisiä varten"

Heidin Suklaamarenki-blogi