Kuusenkerkkäsiirappi maistuu lettujen, vohveleiden ja jäätelön kanssa. Voit myös tehdä siitä hienon tervetuliaisdrinkin, kun kaadat lasin pohjalle lorauksen siirappia ja lisäät päälle kuohuviiniä.

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Niiden poimiminen on nopeaa, mutta muista, ettei kerkkien poimiminen kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan. Omasta pihakuusesta kerkkiä saa kerätä.

Kuusenkerkkäsiirapin valmistamisessa menee tovi, sillä kerkkiä liotetaan ensin vedessä yön yli. Sitten ne keitetään ja keitinliemestä valmistetaan sokerin kanssa siirappi. Mutta kaikki on vaivan arvoista! Ja monet väittävät, että siirappi on kaikkein parasta yskänlääkettä.

Kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä

2 l vettä

4 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.

Seuraavana päivä siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää kattilaan 2 l vettä. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.

Laita keitinvesi kattilaan (sitä pitäisi olla noin 1 l) ja lisää sokerit. Keitä vielä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Tee vesitesti. Ota teelusikalla pieni määrä siirappia ja tiputa se lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista.

Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.

Jos haluat sirappiin itämaista ytyä, lisää keitinliemi-sokerit-seokseen 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.

Tällä kertaa Lentävä lautanen -video opettaa, miten tehdään hauskat omenasandwichit. 

Omena-sandwichit

6 kpl
10 min

Tarvitset:

2 isoa omenaa
maapähkinävoita
mysliä

Pese ja kuivaa omenat. Poista omenoiden keskeltä kota omenaporalla.

Leikkaa kumpikin omena kuudeksi viipaleeksi veitsellä leikkuulaudan päällä.

Levitä omenaviipaleet leikkuulaudan päälle. Levitä niiden pintaan maapähkinävoi. Ripottele mysliä kuuden omenaviipaleen päälle. Nosta loput omenat kansiksi.

Tarjoa omena-sandwichit välipalana tai eväänä.

Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Texmex-lasagne

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Yhdysvalloissa opiskellut Pauliina Pope meni vuonna 2000 naimisiin amerikkalaisen Daniel Popen kanssa. Pari asuu Mainessa kolmen tyttärensä kanssa. Näin Pauliina kertoo perheen ruokatavoista:

”Amerikkalaiset eivät laita ruokaa arkena ja syö yhdessä yhtä usein kuin me. Pitkät työpäivät ja lasten harrastukset vievät ajan. Meillä kokataan italialaista, meksikolaista tai kiinalaista ja tietysti Suomi-herkkuja: lättyjä, riisipuuroa ja makaronilaatikkoa. Täkäläiset ystäväni ovat tykästyneet suomalaiseen mansikka-kermakakkuun.

Nyyttikestit ovat täällä yleisiä. Isäntäväki koordinoi ruokalajit, ja jokainen vieras tuo osansa ehkä viinipullon kera. Ravintolassa käymme pari kertaa kuussa, pikaruokapaikoissa tuskin koskaan.

Suomen-matkoilta tuomme tuliaisiksi ruisleipää, tyrnihilloa ja karkkia. Täältä kannamme Suomeen vaahterasiirappia ja suklaahippuja.

Kaipaan Suomesta myös hyviä eineksiä. Täällä on paljon rankasti prosessoituja tölkki- ja pakasteannoksia, mutta ainoa valmisruoka, jota ostan, on amerikkalainen macaroni and cheese. Sitä hankin tusina pakkausta kerrallaan. Se on makaronilaatikon ohella lasten lempiruokaa.

Kaupoissa on monta kymmentä erilaista maitopurkkia, joiden rasvaprosentit ja käsittelyt vaihtelevat. Isoilla hedelmä- ja vihannesosastoilla on tarjolla ainakin tusina omenalajiketta, myös luomua. Syömme paljon linsseja ja papuja. Tuoreet vihreät pavut ovat lasten suosikkeja. Usein korvaan jauhelihasta osan pavuilla.

Lapsemme ostavat koulusta lounaan  kolmella dollarilla kerran viikossa, muulloin he tuovat eväät kotoa. Koululounaan terveellisyyteen on alettu kiinnittää huomiota. Meidän koulussamme viljatuotteet ovat kokojyvää, juusto vähärasvaista ja hedelmät paikallisia. Koulun kasvihuoneessa lapset viljelevät vihanneksia ja opettelevat sitten laittamaan sadosta ruokaa.” 

 

Texmex-lasagne 

1 tl öljyä
1–2 silputtua sipulia
2 kynttä murskattua valkosipulia
pala paprikaa, pieneksi silputtuna
500 g jauhelihaa (kanaa, kalkkunaa tai nautaa)
1–2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 rkl kuivattua oreganoa
ripaus jauhettua korianteria
suolaa maun mukaan
chiliä tai cayennepippuria maun mukaan
2 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa
2 tlk (à 350 g) mustapapuja tai muita meksikolaistyylisiä papuja
1 ps (200 g) pakastemaissia
6–8 vehnätortillaa
200 g raastettua cheddarjuustoa

Lisäksi
korianteria, ranskankermaa, chilikastiketta

Kuullota sipuli, valkosipuli ja paprika öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. 

Lisää mausteet, tomaatti­murska ja valutetut pavut. Hauduta ilman kantta noin 15 minuuttia. Lisää maissit. 

Rasvaa pyöreä, korkea-reunainen uunivuoka ja laita vuokaan leivinpaperi. Myös irtopohjavuoka käy.

Laita yksi tortillalettunen pohjalle ja levitä täytettä päälle. Ripottele täytteen päälle juustoraastetta. 

Täytä vuoka näin. Ripottele päällimmäisen tortillaletun päälle vain juustoraastetta.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 20–30 minuuttia.

Voit tehdä täytteen etukäteen ja koota paistoksen pikaisesti ennen uuniin laittoa.

Halutessasi ripottele annosten päälle silputtua tuoretta korianteria ja lisää ranskankermaa tai chilikastiketta maun mukaan.

Vinkki! Pikaversio syntyy korvaamalla sipuli, valkosipuli, paprika ja tölkki tomaatteja purkillisella salsaa. Kasvissyöjät voivat vaihtaa lihan kolmanteen tölkkiin papuja. 

Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Jouvarlakia-lihapullakeitto

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Mia Maragaki tapasi miehensä Kreikan-lomallaan 18-vuotiaana. Kreetalla asuva pari on ollut naimisissa 17 vuotta, ja heillä on kolme lasta. Näin Mia kertoo perheen ruokatottumuksista:

”Anoppini opetti minut tekemään kreikkalaista ruokaa, ja sitä meillä syödään eniten. Hänen ruokansa olivat aina herkullisia. Suomalaisista ruuista meille maistuvat karjalanpaisti ja merimiespihvit. Perunamuusia on koko perhe oppinut syömään, mutta kesäkeittoon ei koske kukaan. 

Kreetalaisessa keittiössä pääosassa ovat kasvikset ja liha. Vaikka saarella asummekin, kala on kallista ja sitä syödään vähemmän kuin Suomessa. Kaipaankin silakoita, kirjolohta ja siikaa.

Meillä on kasvimaa, josta saamme tomaatit, kurkut, kesäkurpitsat, pavut, sipulit ja munakoisot. Talvella poimimme oliivit ja teemme öljyä. Elokuussa keräämme viinirypäleet, jotka kuivataan rusinoiksi. Osasta tehdään viiniä ja rakia.

Miehelläni on aina ollut eläimiä: kanoja, lehmiä, lampaita ja sikoja, joten tiedämme syömämme lihan alkuperän. Tällä hetkellä meillä on 240 lammasta, jotka lypsetään, ja maidosta tehdään juustoa.

Pidän ruuanlaitosta ja teen kotiruokaa joka päivä. Arkisin valmistelu vie puolisen tuntia, viikonloppuisin enemmänkin. Leivon myös pari–kolme kertaa viikossa, koska lapsilla on oltava eväät koulussa. Suomalaisilla ohjeilla tehdyt suolaiset piiraat, korvapuustit ja kuivakakut maistuvat hyvin paikallisille. 

Talvella suosituin arkiruokamme on linssi- tai papukeitto. Syömme sitä kerran viikossa, sillä se on terveellistä, halpaa ja maistuu lapsille paremmin kuin kikhernekeitto. Talvisin suosimme myös kukkakaalia, pinaattia, villivihanneksia sekä appelsiineja, mandariineja ja omenoita. 

Kesän suosikkeja ovat kesäkurpitsa, tomaatit ja paprikat. Hedelmissä on valinnanvaraa: Kreetalla kasvaa ihania vesimeloneja, hunajameloneja, nektariineja ja persikoita. Suomalaisia mustikoita ja puolukoita sekä kantarelleja minulla on ikävä.

Ruoka-aineet ovat täällä puhtaita ja tuoreita: eivät pakattuja eivätkä marinoituja. Teen ostokset usein suoraan maanviljelijöiltä, jotka kauppaavat tuotteitaan autonlavalta. Eineksiä tai säilykkeitä en käytä. 

Kun tulemme Suomesta Kreikkaan, matkalaukku täyttyy kahvista, suklaasta ja salmiakista. Tuon myös kardemummaa, raesokeria sekä perunajauhoja, joita ei täältä saa.”  

 

Jouvarlakia-lihapullakeitto

500 g naudan jauhelihaa
2 dl riisiä (1dl taikinaan,1dl liemeen)
1 sipuli
(suolaa, pippuria)
½ dl silputtua persiljaa
noin 3 l vettä
50 g voita
1 lihaliemikuutio
1 kananmuna
1 sitruunan mehu

Sekoita jauhelihaan 1dl kypsentämätöntä riisiä, raastettu sipuli, suola, pippuri ja persilja.

Lisää kiehuvaan veteen voi ja lihaliemikuutio, lisää halutessasi suolaa ja pippuria.

Pyöritä jauhelihataikinasta lihapullia ja laita ne yksitellen kiehuvaan liemeen. Nosta reikäkauhalla pintaan noussut vaahto pois.

Lisää loppu riisi keittoon ja anna kiehua keskilämmöllä 20–30 minuuttia.

Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen. Vatkaa valkuainen kevyesti vaahdoksi ja lisää keltuainen joukkoon.

Vatkaa koko ajan ja lisää sitruunan mehu munavaahtoon.

Ota valmis keitto liedeltä ja lisää keitosta kuumaa lientä muna-sitruunavaahtoon koko ajan sekoittaen.

Lisää sitruuna-munaliemi keittoon ja sekoita. Älä kiehauta enää.

Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Ketsuppipossu

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Katja Kinnunen muutti Pekingiin miehensä Arton työn vuoksi perheen asuttua ensin pari vuotta Yhdysvalloissa. Näin hän kertoo perheensä arkiruokatottumuksista:

 

”Muuttaessamme Kiinaan olin huojentunut, kun löysin kaupasta jauhelihaa, italialaisia makaroneja, ruskeita kananmunia, sipulia ja uuninkestävän vuoan. Maitojauhetta  ja ketsuppia minulla oli mukana muuttokuormassa. Selviäisimme kyllä, sillä pystyin tekemään makaronilaatikkoa! 

Sittemmin asuminen Kiinassa on vaikuttanut kokkailuihini melkoisesti. Suomessa suosin eineksiä ja valmisruokia, nykyisin rakastan wok-pannuani, kokkiveistäni, bambusihtiäni ja puikkoja. Käytän nyt paljon enemmän soijaa. Tuoretta inkivääriä raastan miltei kaikkeen ruokaan.

Koska en saa täältä marinoitua lihaa, olen päässyt ruuanlaiton alkulähteille. Paikalliset torit pursuavat eksoottisia kasviksia ja vihanneksia, tuoreyrttejä ja mausteita. Sipulit, salaatit ja hedelmät on järjestetty kauniisiin riveihin. Perheemme suosikkihedelmä on nykyään lohikäärmehedelmä dragon fruit. 

En ole vieläkään gourmet-kokki, ja matkani maustamisen saloihin jatkuu. Tiskivuoret ovat kasvaneet. Kannustavin palaute tuli vuosien jälkeen 7-vuotiaalta tyttäreltäni: ”Ei maistu miltään, mutta on silti ihan hyvää !”  

Suomesta kaipaan syksyisin kotimaisia juureksia ja perunoita sekä pääsiäisen aikoihin maitorahkaa. Suomalaisista aikakauslehdista ahmin yhä puolivalmiste- ja ruokakermauutuudet.

Kiinalaiset suhtautuvat ruokaan vakavasti. Syöminen on miltei pyhä toimitus. Ruoka-aikaan syödään missä vain muusta välittämättä. Nopean välipalan voi ostaa vaikka kaupan kulmalta polkupyörän tarakalta. Talvella lähikylän iäkäs nainen myy hiilitynnyrin päältä höyryäviä, makoisia bataatteja. Toki suurkaupungissa on myös paljon tasokkaita, monikulttuurisia ravintoloita. Asiakkaiden sosiaaliluokka on eri, mutta yhteistä paikoille on ruoan arvostaminen, sen parissa seurusteleminen ja sinnikäs työnteko. 

On ollut  kiehtovaa ja opettavaista saada tutustua paikallisiin ruoka- ja kokkailutapoihin ja sekoittaa niitä omiin. Siitäkin huolimatta vanha tuttu makaronilaatikkoni ja korkkaamaton, uusi ketsuppini ovat vieläkin omaa mukavuusaluettani.”

Ketsuppipossu

noin 400 g maustamatonta porsaanfileetä tai valmiita suikaleita
3 kananmunanvalkuaista
1 ½ tl perunajauhoja
noin 2 dl ketsuppia
suolaa maun mukaan
reilusti öljyä paistamiseen 

Lisäksi
kevätsipulia

Leikkaa porsaanfileestä ohuita suikaleita tai ohenna valmiit suikaleet noin syömäpuikkojen paksuisiksi.

Mittaa syvään kulhoon valkuaiset, perunajauho ja suola (ota huomioon käyttämäsi ketsupin suolapitoisuus). Sekoita hyvin.

Pyörittele possusuikaleet seoksessa. Anna maustua hetki.

Lämmitä öljy wokpannussa tai paistokasarissa. Kun öljy on kuumaa, nostele suikaleet yksitellen, noin neljässä osassa, suoraan seoksesta pannulle. Paista molemmin puolin kauniin värisiksi. Nosta suikaleet talouspaperin päälle valumaan.

Lisää pannulle viimeisen paistokerran jälkeen jäljellä olevaan öljyyn noin 2 dl ketsuppia. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. 

Lisää paistetut possusuikaleet seokseen ja kääntele nopeasti, kunnes ketsuppiseos sekoittuu suikaleisiin tasaisesti.

Silppua kevätsipulia ketsuppipossun päälle.

Tarjoa höyrytetyn riisin kanssa.