Kuusenkerkkäsiirappi maistuu lettujen, vohveleiden ja jäätelön kanssa. Voit myös tehdä siitä hienon tervetuliaisdrinkin, kun kaadat lasin pohjalle lorauksen siirappia ja lisäät päälle kuohuviiniä.

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Niiden poimiminen on nopeaa, mutta muista, ettei kerkkien poimiminen kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan. Omasta pihakuusesta kerkkiä saa kerätä.

Kuusenkerkkäsiirapin valmistamisessa menee tovi, sillä kerkkiä liotetaan ensin vedessä yön yli. Sitten ne keitetään ja keitinliemestä valmistetaan sokerin kanssa siirappi. Mutta kaikki on vaivan arvoista! Ja monet väittävät, että siirappi on kaikkein parasta yskänlääkettä.

Kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä

2 l vettä

4 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.

Seuraavana päivä siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää kattilaan 2 l vettä. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.

Laita keitinvesi kattilaan (sitä pitäisi olla noin 1 l) ja lisää sokerit. Keitä vielä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Tee vesitesti. Ota teelusikalla pieni määrä siirappia ja tiputa se lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista.

Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.

Jos haluat sirappiin itämaista ytyä, lisää keitinliemi-sokerit-seokseen 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.

Seuraavan kerran kun mielesi tekee makeaa, kokeile näitä kolmea huijausjäätelöä. 

Marja-jugurttisorbettiin tarvitset 200 grammaa pakastemustikoita, desilitran jugurttia, kaksi ruokalusikallista hunajaa ja puoli teelusikallista kardemummaa.

Vihreä jäätelö syntyy yhdestä pakastetusta ja kuutioidusta avokadosta, 400 millilitran purkillisesta kookosmaitoa (käytä vain kiinteä osa) ja ruokalusikallisesta hunajaa. Raikkaan lisän jäätelöön tuo loraus limettimehua.

Vesimeloni-mansikkahile syntyy, kun sekoitat 250 grammaa pakastettua ja kuutioitua vesimelonia, yhden limetin mehun ja 100 grammaa kotimaisia pakastemansikoita.

Jääherkkujen valmistamiseen tarvitset tehosekoittimen.

Tipusämpylät ovat melkein liian söpöjä syötäviksi.

Kevät saa jauhopeukalon kutisemaan. Perussämpylätaikina muuttuu piristävän oranssiksi, kun käytät nesteenä veden sijasta porkkanamehua.

Lainaa leipomuksiin muodot eläimiltä ja kukilta. Tipujen silmät syntyvät rusinoista ja nokat manteleista.

Muista tarkistaa kohotuksen jälkeen, että rusinasilmät ja mantelinokat ovat tiukasti paikoillaan.

Kevätsämpylöiden resepti löytyy Soppa365:stä.

Nam, raakadonitseja!

26 kpl

6 dl pehmeitä taateleita

1 pieni punajuuri

5 dl kookosjauhoa

1 tl lakritsijauhetta

½ tl vaniljajauhetta

½ tl jauhettua inkivääriä

2 rkl kookosnektaria

2 rkl vaaleaa tahinia

1 dl kookosöljyä

1 dl vettä

Kuorrutteeseen

2 rkl mustaa tahinia (tai vaaleaa tahinia + muutama mustaherukka)

1 rkl kookosnektaria

1 tl lakritsijauhetta

3 rkl kookoslastuja

Poista taateleista niiden kivet ja laita suureen kulhoon.

Pese punajuuri ja raasta se hienoksi taateleiden joukkoon.

Sekoita keskenään kookosjauhot, lakritsi, vanilja ja inkivääri. Lisää kuiva-aineet taateleiden joukkoon ja ala vaivata taikinaa käsilläsi.

Sulata kookosäljy vesihauteessa.

Lisää kookosnektari, tahini, kookosöljy ja vesi.

Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi, sitten pyörittele siitä noin golfpallon kokoisia pieniä palloja. Litistä pallojen pinta ja paina jokaisen keskelle pieni, noin puoleen väliin syvä aukko esimerkiksi lusikan varrella.

Laita minidonitsit jääkaappiin kovettumaan siksi aikaa, kun valmistat kuorrutteen: sekoita tahini, kookosnektari ja lakritsijauhe keskenään pienessä kulhossa.

Koristele minidonitsit tahini-lakritsikuorrutteella ja ripauksella murskattuja kookoslastuja.

Vinkki!

Jos et löydä kaupasta mustaa tahinia, niin voit myös käyttää vaaleaa ja blendata sekaan muutaman mustaherukan tumman värin aikaansaamiseksi.

Laskiaispullasta kasvoi laskiaispitko ja päälle hyppäsi manteli.

Laskiaispullan ystävä asettuu pöytään kerrankin tyynin mielin, koska enää ei tarvitse valita hillon ja mantelimassan väliltä.  Pullapitkon pituinen herkku pursuaa kermavaahtoa, hilloa ja makeaa mantelitoscaa. Koko makeuden kruunaavat suklaaraidat.

Ja mikä parasta, tämä pulla ei lopu kesken.

Näin onnistut

Tee taikina ja leivo se kahdeksi pitkoksi. Puolita taikinan ja kuorrutuksen määrät, jos haluat tehdä vain yhden pitkon.

Sillä välin, kun pullat paistuvat, valmistele toscakuorrutus. Levitä se hiukan jäähtyneenä pitkojen päälle ja anna kuorrutteen ja pitkojen levätä hetki kylmässä.

Sitten vain täyttämään! Leikkaa terävällä veitsellä pitkoista hatut pois. Levitä pohjille hilloa ja kermavaahtoa. Laita kannet päälle ja koristele vielä tomusokerilla. Laita pitkot hetkeksi kylmään ennen tarjoilua.

Leikkaa pitkoista terävällä veitsellä jokaiselle sopivan kokoisia paloja.

Vinkki! Voit leipoa pitkot myös perinteisesti letittämällä tai tehdä taikinasta pikkupullia.

Laskiaispitkon tarkan reseptin löydät Soppa365:stä.