Kuusenkerkkäsiirappi maistuu lettujen, vohveleiden ja jäätelön kanssa. Voit myös tehdä siitä hienon tervetuliaisdrinkin, kun kaadat lasin pohjalle lorauksen siirappia ja lisäät päälle kuohuviiniä.

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Niiden poimiminen on nopeaa, mutta muista, ettei kerkkien poimiminen kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan. Omasta pihakuusesta kerkkiä saa kerätä.

Kuusenkerkkäsiirapin valmistamisessa menee tovi, sillä kerkkiä liotetaan ensin vedessä yön yli. Sitten ne keitetään ja keitinliemestä valmistetaan sokerin kanssa siirappi. Mutta kaikki on vaivan arvoista! Ja monet väittävät, että siirappi on kaikkein parasta yskänlääkettä.

Kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä

2 l vettä

4 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.

Seuraavana päivä siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää kattilaan 2 l vettä. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.

Laita keitinvesi kattilaan (sitä pitäisi olla noin 1 l) ja lisää sokerit. Keitä vielä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Tee vesitesti. Ota teelusikalla pieni määrä siirappia ja tiputa se lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista.

Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.

Jos haluat sirappiin itämaista ytyä, lisää keitinliemi-sokerit-seokseen 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.

Pakkaa purkkiin keiton raaka-aineet. Kun on aika syödä, kaada vain kuuma vesi päälle. Höyryävä ja tuore keitto on hetkessä valmis. Katso resepti videolta.

Paista vihreät kasvikset rapsakoiksi. Riko joukkoon neljä munaa ja hauduta viisi minuuttia. Katso helpon ja nopean ruuan ohje videolta.

Jugurttia ja munia? Kuulostaa erikoiselta yhdistelmältä, maistuu totaalisen taivaalliselta. Tämä on täydellinen aamiaisruoka viikonloppuun. Katso resepti videolta.

Kesäkeiton salaisuus on napakaksi keitetyissä kasviksissa.

Näin onnistut

Käytä tuoretta.

Valitse kesäkeittoon tuoreet uuden sadon kasvikset. Raikas lopputulos ei synny vanhoilla perunoilla ja pakasteherneillä ja -kukkakaalilla. Vaihtele kasviksia maun ja saatavuuden mukaan.

Kypsennä nopsasti.

Kesäkeiton juju on kasvisten oikea kypsyys. Keittoajat ovat erittäin lyhyitä: porkkanat ja kukkakaalit kypsyvät parissa, kolmessa minuutissa, herneet ja retiisit noin minuutissa. Nopeasti kypsennetyt kasvikset jäävät napakoiksi ja säilyttävät kauniin värinsä.

Keitä erikseen.

Jos haluat tehdä sopan viimeisen päälle, keitä kaikki kasvikset erikseen kasvisliemessä. Nostele kukin erä reikäkauhalla lävikköön, huuhdo kylmällä vedellä ja jätä­ odottamaan keiton kokoamista. Lisää lopuksi kasvikset, kerma ja mausteet napakoiksi keitettyjen perunoiden sekaan.

Uutta makua

Thaimaalainen kesäkeitto

Viimeistele keitto kuohukerman sijasta tölkillisellä kookoskermaa tai -maitoa. Mausta thaimaalaisella kalakastikkeella ja lorauksella limetin mehua. Hienonna keiton pinnalle reilusti tuoretta korianteria. Jos olet tulisen ruuan ystävä, hienonna keittoon myös tuoretta, punaista chiliä.

Kalaisa kesäkeitto

Valmista kesäkeitto normaaliin tapaan, mutta lisää viipaloitua fenkolia kypsymään liemeen kukkakaalin ja porkkanoiden kanssa. Viimeistele keitto hienonnetulla lämminsavulohella tai -siialla ja ripottele pinnalle reilusti hienonnettua tilliä.

Lihaisa kesäkeitto

Paahda paketillinen pekonia paistinpannulla tai uunissa rapeaksi. Hienonna pekoni muruiksi. Valmista keitto normaaliin tapaan. Ripottele keittoannosten päälle pekonia ja hienonnettua lipstikkaa.

Kesäkeiton tarkka resepti Soppa365:ssä.