Paras laskiaispulla syntyy kuohkeasta pullasta, täyteläisestä kermavaahdosta ja hillo- tai mantelisydämestä.

Laskiaispulla on kevättalven unelmien täyttymys!

Näin onnistut

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, suola, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma.

Lisää jauhot vähän kerrallaan. Alusta hyvin pehmeäksi taikinaksi huoneenlämpöisen rasvan kanssa.

Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Pyöritä tangoksi.

Leikkaa tanko pikkupullapaloiksi. Pyörittele palat pulliksi. Jos tuntuu, että pehmeä taikina tarttuu käsiin, lisää pyörittelyvaiheessa vähän jauhoja. Kohota liinan alla 20 minuuttia.

Voitele pullat munalla. Sirottele päälle raesokeria ja mantelilastuja tai vain toista niistä makusi mukaan.

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.

Leikkaa pullista ”hattu” pois. Levitä hilloa tai leikkaa mantelimassasta pari ohutta viipaletta väliin. Pursota tai lusikoi reilusti kermaa päälle. Nosta hattu paikoilleen.

Sirottele tomusokeria siivilän läpi päälle. Varsinkin lapset pitävät myös kinuskikastikkeesta.

Vinkki!

Voit levittää kermavaahdon alle pelkkää kinuskikastiketta.

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
10
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
kardemummaa
200
g
voita
tai
200
g
margariinia
16
dl
vehnäjauhoja

Pinnalle

1
kpl
kananmunia
raesokeria
ja
mantelilastuja
tomusokeria
tai
kinuskikastiketta

Täyte

mantelimassaa
tai
hilloa
kermaa

Nokkosen tulisuus taittuu, kun sen kuivaa tai ryöppää. Parhailta maistuvat pienet latvat.

Ihmekasvi nokkonen sisältää paljon rautaa (seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatissa!), C-vitamiinia ja kalsiumia (kolme kertaa enemmän kuin maidossa!), ja se sopii mitä parhaiten ruuanlaittoon.

Käytä nokkosta kuten pinaattia esimerkiksi letuissa, pannarissa, teessä, keitoissa, munakkaassa, kastikkeissa ja sämpylöissä.

Kerää ja kuivata

Kerää nokkosenlehtiä kumihanskat kädessä ja kuivata ne talvea varten. Jos pakastat lehdet, ryöppää eli kiehauta ne nopeasti, valuta hyvin ja pakasta annospusseissa.

Kolme mahtavaa nokkosreseptiä

1. Nokkospannari

Huuhtele 1,5–2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä. Kiehauta ne nopeasti ja painele kuiviksi. Hienonna.

Mittaa kulhoon 8 desiä maitoa, 3 munaa, teelusikallinen suolaa, ripaus valkopippuria, 4 desiä hiivaleipäjauhoja ja 2 ruokalusikallista voisulaa. Lisää nokkoset ja sekoita.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa keskitasolla noin puoli tuntia.

2. Nokkos-kanakeitto

Huuhtele 2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä. Kiehauta, painele kuiviksi ja hienonna. Silppua sipuli ja kuullota voissa. Lisää nokkoset, kuumenna ja lisää litra kanalientä. Keitä puoli tuntia.

Ruskista pannulla 300 grammaa broilerin fileesuikaleita. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. 

Vatkaa 3 keltuaista ja 2 desilitraa kermaa löysäksi vaahdoksi. Lisää keittoon ja kuumenna, mutta älä kiehauta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita broilerinsuikaleita lautasten pohjalle ja kaada keittoa päälle.

3. Nokkospasta

Huuhtele 2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä, kiehauta, painele kuiviksi ja hienonna. Hienonna myös pieni sipuli ja 2 valkosipulinkynttä. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä ja hauduta nokkosia ja sipuleita pari minuuttia. 

Lisää 2,5 desiä juustolla maustettua ruokakermaa ja hauduta kastiketta 10 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä pasta ja valuta. Sekoita pasta ja nokkoskastike.

Tarjoa raastetun parmesaanin kanssa.

Kommentit

Eikö muka ole mitään syötävää? Jo parista kananmunasta taiot ohimennen mitä maukkaimman aterian.

Munakas on helppo pikaruoka. Yhden hengen perusmunakkaaseen riittää 2-3 munaa, tilkka vettä ja ripaus suolaa. Täytteeksi voit soveltaa sitä, mitä kaapista sattuu löytymään.

Muna sisältää rasvaliukoisia vitamiineja, runsaasti B-vitamiineja ja monipuolisesti kivennäisaineita. Enää kanamunien syömistä ei myöskään pidetä niin haitallisena kolesteroliarvoille kuin aiemmin on luultu.

1. Ranskalainen munakas

Ranskalainen munakas on munakkaiden aatelia! Ranskalaiseen ei lisätä ollenkaan nestettä. Totuus kuitenkin on, että neste tekee munakkaasta kuohkeamman. Pieni nestetillka kuuluu nykymunakkaisiin.

2. Ruotsalainen munakas

Uunissa kypsennettävää munakasta nimitetään ruotsalaiseksi munakkaaksi. Taikinaan lisätään usein vehnäjauhoja ja munakas paistetaan 200 asteessa.

3. Suomalainen munakas

Perusmunakas kahdelle vaatii 4 munaa, 4 rkl vettä, ripauksen suolaa ja pippuria. Sekoita munakkaan aineet kulhossa. Kuumenna rasvaa pannulla ja kaada munakasmassa pannulle. Työntele massaa lastalla reunoilta keskelle niin kauan, että massa hyytyy tasaisesti. Tarjoile heti.

4. Monia makuja

Perusmunakkaan voi maustaa melkein millä tahansa: pippureilla, paprikajauheella, chilillä, yrteillä tai juustoraasteilla.

Jos käytät kypsennettäviä aineita kuten perunaa, paprikaa, sieniä, kesäkurpitsaa tai makkaraa, kuullota niitä ensin pannulla rasvassa ja lisää munakasmassa sen jälkeen niiden päälle.

Juustoraasteen ja tomaatit voi lisätä pannulle hyytymättömän massa päälle ja kypsentää samalla, kun munakas muhii valmiiksi.

Kommentit

Broilerinkoivista tulee pikaruokaa, kun ne valmistaa mikrossa.

Mikrokoivet nopeuttavat erityisesti yhden tai kahden hengen talouden ruuanlaittoa. Video-ohjeen mukaan koivet valmistuvat neljälle, mutta voit marinoida ja kypsentää samaan tapaan myös yhden tai kaksi koipea.

Liha saa väriä grillistä

Maukkaimmat koivet saat itse marinoiden, mutta myös valmiiksi marinoidut koivet valmistuvat samalla mikromenetelmällä.

Liha kypsyy jo mikrossa, mutta jos haluat lihan pintaan väriä, käytä kovet vielä nopeasti uunin grillivastuksien alla tai grillissä.

Broilerinkoipien tarkka resepti Soppa365:ssä.

Kommentit

Älä tyydy käyttämään raparperia vain makeissa leivonnaisissa.

Tiesitkö, että raparperi sopii myös kalan maustajaksi? Raparperi antaa sitruunan tapaan hapokkuutta kalaruokiin.

Uunilohi uudella tavalla

Tee uunilohi vaihteeksi näin:

Laita kalafilee vuokaan ja ripota aavistus suolaa kalan pinnalle.

Hienonna muutama raparperinvarsi kulhoon ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen fariinisokeria, vajaa teelusikallinen suolaa tai ruokalusikallinen soijakastiketta, ripaus inkivääri- ja chilijauhetta sekä mustapippuria.

Lusikoi maustettu raparperihakkelus lohen päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

Vinkki! Kuivattujen mausteiden sijaan voit maustaa raparperin myös tuoreella inkiväärillä ja chilillä.

Kommentit