Paras laskiaispulla syntyy kuohkeasta pullasta, täyteläisestä kermavaahdosta ja hillo- tai mantelisydämestä. Laskiaispulla on kevättalven unelmien täyttymys!

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
10
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
kardemummaa
200
g
voita
tai
200
g
margariinia
16
dl
vehnäjauhoja

Pinnalle

1
kpl
kananmunia
raesokeria
ja
mantelilastuja
tomusokeria
tai
kinuskikastiketta

Täyte

mantelimassaa
tai
hilloa
kermaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, suola, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma.

Lisää jauhot vähän kerrallaan. Alusta hyvin pehmeäksi taikinaksi huoneenlämpöisen rasvan kanssa.

Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Pyöritä tangoksi.

Leikkaa tanko pikkupullapaloiksi. Pyörittele palat pulliksi. Jos tuntuu, että pehmeä taikina tarttuu käsiin, lisää pyörittelyvaiheessa vähän jauhoja. Kohota liinan alla 20 minuuttia.

Voitele pullat munalla. Sirottele päälle raesokeria ja mantelilastuja tai vain toista niistä makusi mukaan.

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.

Leikkaa pullista ”hattu” pois. Levitä hilloa tai leikkaa mantelimassasta pari ohutta viipaletta väliin. Pursota tai lusikoi reilusti kermaa päälle. Nosta hattu paikoilleen.

Sirottele tomusokeria siivilän läpi päälle. Varsinkin lapset pitävät myös kinuskikastikkeesta.

Vinkki! Voit levittää kermavaahdon alle pelkkää kinuskikastiketta.

Seuraavan kerran kun mielesi tekee makeaa, kokeile näitä kolmea huijausjäätelöä. 

Marja-jugurttisorbettiin tarvitset 200 grammaa pakastemustikoita, desilitran jugurttia, kaksi ruokalusikallista hunajaa ja puoli teelusikallista kardemummaa.

Vihreä jäätelö syntyy yhdestä pakastetusta ja kuutioidusta avokadosta, 400 millilitran purkillisesta kookosmaitoa (käytä vain kiinteä osa) ja ruokalusikallisesta hunajaa. Raikkaan lisän jäätelöön tuo loraus limettimehua.

Vesimeloni-mansikkahile syntyy, kun sekoitat 250 grammaa pakastettua ja kuutioitua vesimelonia, yhden limetin mehun ja 100 grammaa kotimaisia pakastemansikoita.

Jääherkkujen valmistamiseen tarvitset tehosekoittimen.

Tipusämpylät ovat melkein liian söpöjä syötäviksi.

Kevät saa jauhopeukalon kutisemaan. Perussämpylätaikina muuttuu piristävän oranssiksi, kun käytät nesteenä veden sijasta porkkanamehua.

Lainaa leipomuksiin muodot eläimiltä ja kukilta. Tipujen silmät syntyvät rusinoista ja nokat manteleista.

Muista tarkistaa kohotuksen jälkeen, että rusinasilmät ja mantelinokat ovat tiukasti paikoillaan.

Kevätsämpylöiden resepti löytyy Soppa365:stä.

Nam, raakadonitseja!

26 kpl

6 dl pehmeitä taateleita

1 pieni punajuuri

5 dl kookosjauhoa

1 tl lakritsijauhetta

½ tl vaniljajauhetta

½ tl jauhettua inkivääriä

2 rkl kookosnektaria

2 rkl vaaleaa tahinia

1 dl kookosöljyä

1 dl vettä

Kuorrutteeseen

2 rkl mustaa tahinia (tai vaaleaa tahinia + muutama mustaherukka)

1 rkl kookosnektaria

1 tl lakritsijauhetta

3 rkl kookoslastuja

Poista taateleista niiden kivet ja laita suureen kulhoon.

Pese punajuuri ja raasta se hienoksi taateleiden joukkoon.

Sekoita keskenään kookosjauhot, lakritsi, vanilja ja inkivääri. Lisää kuiva-aineet taateleiden joukkoon ja ala vaivata taikinaa käsilläsi.

Sulata kookosäljy vesihauteessa.

Lisää kookosnektari, tahini, kookosöljy ja vesi.

Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi, sitten pyörittele siitä noin golfpallon kokoisia pieniä palloja. Litistä pallojen pinta ja paina jokaisen keskelle pieni, noin puoleen väliin syvä aukko esimerkiksi lusikan varrella.

Laita minidonitsit jääkaappiin kovettumaan siksi aikaa, kun valmistat kuorrutteen: sekoita tahini, kookosnektari ja lakritsijauhe keskenään pienessä kulhossa.

Koristele minidonitsit tahini-lakritsikuorrutteella ja ripauksella murskattuja kookoslastuja.

Vinkki!

Jos et löydä kaupasta mustaa tahinia, niin voit myös käyttää vaaleaa ja blendata sekaan muutaman mustaherukan tumman värin aikaansaamiseksi.

Laskiaispullasta kasvoi laskiaispitko ja päälle hyppäsi manteli.

Laskiaispullan ystävä asettuu pöytään kerrankin tyynin mielin, koska enää ei tarvitse valita hillon ja mantelimassan väliltä.  Pullapitkon pituinen herkku pursuaa kermavaahtoa, hilloa ja makeaa mantelitoscaa. Koko makeuden kruunaavat suklaaraidat.

Ja mikä parasta, tämä pulla ei lopu kesken.

Näin onnistut

Tee taikina ja leivo se kahdeksi pitkoksi. Puolita taikinan ja kuorrutuksen määrät, jos haluat tehdä vain yhden pitkon.

Sillä välin, kun pullat paistuvat, valmistele toscakuorrutus. Levitä se hiukan jäähtyneenä pitkojen päälle ja anna kuorrutteen ja pitkojen levätä hetki kylmässä.

Sitten vain täyttämään! Leikkaa terävällä veitsellä pitkoista hatut pois. Levitä pohjille hilloa ja kermavaahtoa. Laita kannet päälle ja koristele vielä tomusokerilla. Laita pitkot hetkeksi kylmään ennen tarjoilua.

Leikkaa pitkoista terävällä veitsellä jokaiselle sopivan kokoisia paloja.

Vinkki! Voit leipoa pitkot myös perinteisesti letittämällä tai tehdä taikinasta pikkupullia.

Laskiaispitkon tarkan reseptin löydät Soppa365:stä.