Kuori ja silppua sipuli. Ruskista sipuli ja jauheliha. Mausta. Keitä makaronit pehmeiksi lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä.

Sekoita jauhelihaseos ja makaronit voideltuun uunivuokaan. Vatkaa maito ja munat kevyesti keskenään vaikka haarukalla. Kaada vuokaan ruuan päälle.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla 45–60 minuuttia. Sekoita pari kertaa paistamisen aikana, jotta makaronit eivät painu pohjalle.

 

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
4
Reseptin vaikeustaso
Helppo

Resepti

1
kpl
sipulia
400
g
jauhelihaa
1
tl
suolaa
mustapippuria
5
dl
makaronia
3
dl
vettä
1
kpl
lihaliemikuutioita
7
dl
maitoa
3
kpl
kananmunaa

Nokkosen tulisuus taittuu, kun sen kuivaa tai ryöppää. Parhailta maistuvat pienet latvat.

Ihmekasvi nokkonen sisältää paljon rautaa (seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatissa!), C-vitamiinia ja kalsiumia (kolme kertaa enemmän kuin maidossa!), ja se sopii mitä parhaiten ruuanlaittoon.

Käytä nokkosta kuten pinaattia esimerkiksi letuissa, pannarissa, teessä, keitoissa, munakkaassa, kastikkeissa ja sämpylöissä.

Kerää ja kuivata

Kerää nokkosenlehtiä kumihanskat kädessä ja kuivata ne talvea varten. Jos pakastat lehdet, ryöppää eli kiehauta ne nopeasti, valuta hyvin ja pakasta annospusseissa.

Kolme mahtavaa nokkosreseptiä

1. Nokkospannari

Huuhtele 1,5–2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä. Kiehauta ne nopeasti ja painele kuiviksi. Hienonna.

Mittaa kulhoon 8 desiä maitoa, 3 munaa, teelusikallinen suolaa, ripaus valkopippuria, 4 desiä hiivaleipäjauhoja ja 2 ruokalusikallista voisulaa. Lisää nokkoset ja sekoita.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa keskitasolla noin puoli tuntia.

2. Nokkos-kanakeitto

Huuhtele 2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä. Kiehauta, painele kuiviksi ja hienonna. Silppua sipuli ja kuullota voissa. Lisää nokkoset, kuumenna ja lisää litra kanalientä. Keitä puoli tuntia.

Ruskista pannulla 300 grammaa broilerin fileesuikaleita. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. 

Vatkaa 3 keltuaista ja 2 desilitraa kermaa löysäksi vaahdoksi. Lisää keittoon ja kuumenna, mutta älä kiehauta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita broilerinsuikaleita lautasten pohjalle ja kaada keittoa päälle.

3. Nokkospasta

Huuhtele 2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä, kiehauta, painele kuiviksi ja hienonna. Hienonna myös pieni sipuli ja 2 valkosipulinkynttä. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä ja hauduta nokkosia ja sipuleita pari minuuttia. 

Lisää 2,5 desiä juustolla maustettua ruokakermaa ja hauduta kastiketta 10 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä pasta ja valuta. Sekoita pasta ja nokkoskastike.

Tarjoa raastetun parmesaanin kanssa.

Eikö muka ole mitään syötävää? Jo parista kananmunasta taiot ohimennen mitä maukkaimman aterian.

Munakas on helppo pikaruoka. Yhden hengen perusmunakkaaseen riittää 2-3 munaa, tilkka vettä ja ripaus suolaa. Täytteeksi voit soveltaa sitä, mitä kaapista sattuu löytymään.

Muna sisältää rasvaliukoisia vitamiineja, runsaasti B-vitamiineja ja monipuolisesti kivennäisaineita. Enää kanamunien syömistä ei myöskään pidetä niin haitallisena kolesteroliarvoille kuin aiemmin on luultu.

1. Ranskalainen munakas

Ranskalainen munakas on munakkaiden aatelia! Ranskalaiseen ei lisätä ollenkaan nestettä. Totuus kuitenkin on, että neste tekee munakkaasta kuohkeamman. Pieni nestetillka kuuluu nykymunakkaisiin.

2. Ruotsalainen munakas

Uunissa kypsennettävää munakasta nimitetään ruotsalaiseksi munakkaaksi. Taikinaan lisätään usein vehnäjauhoja ja munakas paistetaan 200 asteessa.

3. Suomalainen munakas

Perusmunakas kahdelle vaatii 4 munaa, 4 rkl vettä, ripauksen suolaa ja pippuria. Sekoita munakkaan aineet kulhossa. Kuumenna rasvaa pannulla ja kaada munakasmassa pannulle. Työntele massaa lastalla reunoilta keskelle niin kauan, että massa hyytyy tasaisesti. Tarjoile heti.

4. Monia makuja

Perusmunakkaan voi maustaa melkein millä tahansa: pippureilla, paprikajauheella, chilillä, yrteillä tai juustoraasteilla.

Jos käytät kypsennettäviä aineita kuten perunaa, paprikaa, sieniä, kesäkurpitsaa tai makkaraa, kuullota niitä ensin pannulla rasvassa ja lisää munakasmassa sen jälkeen niiden päälle.

Juustoraasteen ja tomaatit voi lisätä pannulle hyytymättömän massa päälle ja kypsentää samalla, kun munakas muhii valmiiksi.

Broilerinkoivista tulee pikaruokaa, kun ne valmistaa mikrossa.

Mikrokoivet nopeuttavat erityisesti yhden tai kahden hengen talouden ruuanlaittoa. Video-ohjeen mukaan koivet valmistuvat neljälle, mutta voit marinoida ja kypsentää samaan tapaan myös yhden tai kaksi koipea.

Liha saa väriä grillistä

Maukkaimmat koivet saat itse marinoiden, mutta myös valmiiksi marinoidut koivet valmistuvat samalla mikromenetelmällä.

Liha kypsyy jo mikrossa, mutta jos haluat lihan pintaan väriä, käytä kovet vielä nopeasti uunin grillivastuksien alla tai grillissä.

Broilerinkoipien tarkka resepti Soppa365:ssä.

Älä tyydy käyttämään raparperia vain makeissa leivonnaisissa.

Tiesitkö, että raparperi sopii myös kalan maustajaksi? Raparperi antaa sitruunan tapaan hapokkuutta kalaruokiin.

Uunilohi uudella tavalla

Tee uunilohi vaihteeksi näin:

Laita kalafilee vuokaan ja ripota aavistus suolaa kalan pinnalle.

Hienonna muutama raparperinvarsi kulhoon ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen fariinisokeria, vajaa teelusikallinen suolaa tai ruokalusikallinen soijakastiketta, ripaus inkivääri- ja chilijauhetta sekä mustapippuria.

Lusikoi maustettu raparperihakkelus lohen päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

Vinkki! Kuivattujen mausteiden sijaan voit maustaa raparperin myös tuoreella inkiväärillä ja chilillä.