Karpaloiden alta paljastuu mehevän mausteinen pohja.

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
10
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

2
kpl
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
voisulaa
2
rkl
omenasosetta
siirappia
soodaa
1
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
2
dl
grahamjauhoja
2
dl
vehnäjauhoja

Täyte

5
dl
karpaloita
2
prk
kermaviiliä
1
kpl
kananmunaa
3
rkl
sokeria
2
rkl
vaniljasokeria
4
rkl
kookoshiutaleita

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää loput aineet ja kääntele taikina tasaiseksi puuhaarukalla. Levitä taikina voideltuun, 26-?28 senttiseen piirasvuokaan.

Täytä piiraspohja karpaloilla. Ripottele karpaloiden päälle hieman sokeria. Paista piirasta 200 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia.

Sekoita kermaviili, muna, sokerit ja kookoshiutaleet. Levitä seos puolikypsälle piiraalle. Paista vielä 15 minuuttia.

Vinkki!

- Piirakkaan käyvät vaihtoehtoisesti myös muut happoiset, raikkaat marjat esim. punaherukat.
- Pohjataikinaan voi käyttää kardemumman asemesta inkivääriä tai pomeranssinkuorta.
- Piirakan voi  leipoa etukäteen hyvissä ajoin ennen vieraiden tuloa tai pakastaa.

Pätevä emäntä palaa arkeen - nappaa ostoslista ruokakauppaan

Kun sunnuntaina laittaa ruokaa moneksi päiväksi, arki-iltoihin jää aikaa muullekin kuin kokkaamiselle. KK17 tarjoaa pätevän emännän reseptit sujuvaan arkeen - tässä ostoslista!

Ostoslista:

1 kiinankaali

nippu sipulinvarsia

inkivääriä (10 g)

1 pss mungpavunituja (150 g)

2 sipulia

1 pss lehtikaalia (120 g, esim. Sorri)

1 kesäkupitsa

1 pieni purjo (100 g)

1 porkkana

1 palsternakka (150 g)

1- 1 ½  kg keräkaalia

1 pss pinaattia (150 g)

1 ruukku korianteria

1 puntti basilikaa

13 munaa

150-200 g kylmäsavulohta

2 pss nuudeleita, esim. katkarapumaustettu (à 65 g)

1 pkt spagettia

1 pss pinjansiemeniä (70 g)

2 pss (à 18 g) valmista misokeittoa (esim. Blue Dragon)

1 pss maustettuja katkarapuja (esim. chili-paprika,180 g, Pirkka)

1 pkt mustamakkaraa (esim. Tapola)

1 purkki aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä (noin 200 g, esim. Pirkka)

2 dl kermaa

400 g kanasuikaleita

1 suolainen piirakkapohja (pakaste)

 

Näitä löytyy kaapista:

oliivi- ja ruokaöljyä

voita

mustapippuria

suolaa

muskottipähkinää

tuoretta valkosipulia

maitoa

juustoraastetta

vehnäjauhoja

vahvaa sinappia (esim. Dijon)

balsamiviinietikkaa

siirappia

kanaliemikuutioita

   

Lempeä sienikeitto maistuu syksyltä

Paista sienikeiton koristeeksi muutama kaunis sieni ja tarjoa lisänä smetanaa. 

Sienikeitto on täydellistä syysruokaa: se lämmittää ja vie ajatukset ruskaiseen metsään. Tämän keiton voit soseuttaa sileäksi tai jättää siihen sattumia.

Jos haluat hifistellä, kaada muutama pisara tryffeliöljyä keiton päälle juuri ennen tarjoilua. Voit myös paistaa muutaman kauniin sienen pannulla ja koristella keiton niillä. Keiton kanssa maistuu myös nokare smetanaa.

Sienikeitto

6–8 annosta

3 l sieniä, esim. kantarelleja, suppiksia, siitakesieniä, torvisieniä tms.
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
3 rkl oliiviöljyä
½ dl timjamin lehtiä
1,7–2 l kana- tai kasvislientä
2 tl sokeria
ripaus mustapippuria
kourallinen lehtipersiljaa
1 prk (250 g) mascarponejuustoa
2 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta

Puhdista ja pilko sienet pieniksi. 

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli. Kuullota sieniä ja sipulia kattilassa öljyssä timjamin kanssa 10 minuuttia.

Lisää liemi, sokeri, mustapippuri ja lehtipersilja. Keitä keittoa 20 minuuttia. Soseuta keitto.

Lisää mascarponejuusto ja sitruunankuori keittoon. Kuumenna, kunnes juusto on sulanut.

Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tai pippuria.

Tällä kertaa Lentävä lautanen -video opettaa, miten tehdään hauskat omenasandwichit. 

Omena-sandwichit

6 kpl
10 min

Tarvitset:

2 isoa omenaa
maapähkinävoita
mysliä

Pese ja kuivaa omenat. Poista omenoiden keskeltä kota omenaporalla.

Leikkaa kumpikin omena kuudeksi viipaleeksi veitsellä leikkuulaudan päällä.

Levitä omenaviipaleet leikkuulaudan päälle. Levitä niiden pintaan maapähkinävoi. Ripottele mysliä kuuden omenaviipaleen päälle. Nosta loput omenat kansiksi.

Tarjoa omena-sandwichit välipalana tai eväänä.

Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Texmex-lasagne

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Yhdysvalloissa opiskellut Pauliina Pope meni vuonna 2000 naimisiin amerikkalaisen Daniel Popen kanssa. Pari asuu Mainessa kolmen tyttärensä kanssa. Näin Pauliina kertoo perheen ruokatavoista:

”Amerikkalaiset eivät laita ruokaa arkena ja syö yhdessä yhtä usein kuin me. Pitkät työpäivät ja lasten harrastukset vievät ajan. Meillä kokataan italialaista, meksikolaista tai kiinalaista ja tietysti Suomi-herkkuja: lättyjä, riisipuuroa ja makaronilaatikkoa. Täkäläiset ystäväni ovat tykästyneet suomalaiseen mansikka-kermakakkuun.

Nyyttikestit ovat täällä yleisiä. Isäntäväki koordinoi ruokalajit, ja jokainen vieras tuo osansa ehkä viinipullon kera. Ravintolassa käymme pari kertaa kuussa, pikaruokapaikoissa tuskin koskaan.

Suomen-matkoilta tuomme tuliaisiksi ruisleipää, tyrnihilloa ja karkkia. Täältä kannamme Suomeen vaahterasiirappia ja suklaahippuja.

Kaipaan Suomesta myös hyviä eineksiä. Täällä on paljon rankasti prosessoituja tölkki- ja pakasteannoksia, mutta ainoa valmisruoka, jota ostan, on amerikkalainen macaroni and cheese. Sitä hankin tusina pakkausta kerrallaan. Se on makaronilaatikon ohella lasten lempiruokaa.

Kaupoissa on monta kymmentä erilaista maitopurkkia, joiden rasvaprosentit ja käsittelyt vaihtelevat. Isoilla hedelmä- ja vihannesosastoilla on tarjolla ainakin tusina omenalajiketta, myös luomua. Syömme paljon linsseja ja papuja. Tuoreet vihreät pavut ovat lasten suosikkeja. Usein korvaan jauhelihasta osan pavuilla.

Lapsemme ostavat koulusta lounaan  kolmella dollarilla kerran viikossa, muulloin he tuovat eväät kotoa. Koululounaan terveellisyyteen on alettu kiinnittää huomiota. Meidän koulussamme viljatuotteet ovat kokojyvää, juusto vähärasvaista ja hedelmät paikallisia. Koulun kasvihuoneessa lapset viljelevät vihanneksia ja opettelevat sitten laittamaan sadosta ruokaa.” 

 

Texmex-lasagne 

1 tl öljyä
1–2 silputtua sipulia
2 kynttä murskattua valkosipulia
pala paprikaa, pieneksi silputtuna
500 g jauhelihaa (kanaa, kalkkunaa tai nautaa)
1–2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 rkl kuivattua oreganoa
ripaus jauhettua korianteria
suolaa maun mukaan
chiliä tai cayennepippuria maun mukaan
2 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa
2 tlk (à 350 g) mustapapuja tai muita meksikolaistyylisiä papuja
1 ps (200 g) pakastemaissia
6–8 vehnätortillaa
200 g raastettua cheddarjuustoa

Lisäksi
korianteria, ranskankermaa, chilikastiketta

Kuullota sipuli, valkosipuli ja paprika öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. 

Lisää mausteet, tomaatti­murska ja valutetut pavut. Hauduta ilman kantta noin 15 minuuttia. Lisää maissit. 

Rasvaa pyöreä, korkea-reunainen uunivuoka ja laita vuokaan leivinpaperi. Myös irtopohjavuoka käy.

Laita yksi tortillalettunen pohjalle ja levitä täytettä päälle. Ripottele täytteen päälle juustoraastetta. 

Täytä vuoka näin. Ripottele päällimmäisen tortillaletun päälle vain juustoraastetta.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 20–30 minuuttia.

Voit tehdä täytteen etukäteen ja koota paistoksen pikaisesti ennen uuniin laittoa.

Halutessasi ripottele annosten päälle silputtua tuoretta korianteria ja lisää ranskankermaa tai chilikastiketta maun mukaan.

Vinkki! Pikaversio syntyy korvaamalla sipuli, valkosipuli, paprika ja tölkki tomaatteja purkillisella salsaa. Kasvissyöjät voivat vaihtaa lihan kolmanteen tölkkiin papuja.