Annos neljälle

1 sipuli
1 tl ruokaöljyä
2 tl paprikajauhetta
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 rkl tomaattipyrettä
100 g saunapalvikinkkua
3 porkkanaa
100 g pala palsternakkaa
1 paprika
2 dl makaronia
1/2 dl silputtua timjamia

---


1. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuumenna tippa öljyä kattilassa. Lisää joukkoon paprikajauhe ja sipuli. Kuullota hetki. Jos öljy tuntuu vähältä, lisää joukkoon tilkka vettä.

2. Lisää neste, liemikuutio ja tomaattipyree. Viipaloi kinkku ja lisää kiehuvaan keittoon.

3. Kuori ja viipaloi porkkanat ja palsternakka. Yhdistä ja keitä 10 minuuttia.

4. Viipaloi paprika ja lisää makaronien kanssa hautumaan. Keitä kunnes makaronit ovat kypsiä.

5. Silppua pinnalle tuoretta timjamia. Tarjoa ruisleivän kanssa.

Annoksessa 165 kcal

Jäätelön tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Kurkkaa ohje Lentävä lautanen –videolta.

Lentävä lautanen -sarjassa valmistuu nyt helppoakin helpompi jäätelö ilman jäätelökonetta. Sen salaisuus on kondensoitu maito, joka antaa täyteläisen rakenteen. Höystä jäätelöannokset mielesi mukaan marjoilla, hedelmillä, kastikkeilla, koristerakeilla tai keksimurulla.

Maailman paras pikajäätelö

6 annosta / 6 tuntia

4 dl kuohukermaa

1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa

1 tl vaniljasokeria

Tarjoiluun

marjoja

lakritsikastiketta

 

Kaada kerma isoon kulhoon. Jos sinulla on kannellinen kulho, käytä sitä. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi.

Kaada kondensoitu maito kermavaahdon joukkoon. Lisää myös vaniljasokeri kermavaahtoon. Sekoita ainekset kaapimella sekaisin.

Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja siirrä pakastimeen vähintään 6 tunniksi, kunnes jäätelö on jäätynyt.

Kauho valmista jäätelöä jälkiruokakulhoihin ja ripottele päälle marjoja. Valuta annosten päälle lakritsikastiketta.

Kotitekoinen viili kuljettaa makumatkalle lapsuuteen

Kotiviilin tekemiseen tarvitsee vain kaksi raaka-ainetta ja tarpeeksi aikaa.

Monelle meistä viili edustaa nimenomaan lapsuuden muistoja; lämpimiä kesiä mummolassa, vastapoimittujen marjojen makeutta ja kukkasin koristeltuja posliinikulhoja.

Kaupan viili ajaa asiansa aamupalapöydässä, mutta kunnon retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse. Se ei ole vaikeaa!

Oikeastaan viili valmistaa itse itsensä.

Toimi näin

Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon "siemeneksi". Kaada viilin päälle maitoa, sekoita varovasti ja peitä liinalla.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden verran. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana. Maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Kun viili on valmis, nosta se jääkaappiin viilenemään.

Marjoja vai leseitä?

Kotiviili maistuu parhaalta tuoreiden marjojen kanssa, mielellään juuri sellaisesta kukkasin koristellusta posliinikulhosta syötynä.

Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös leseitä, pähkinöitä tai vaikkapa auringonkukansiemeniä.

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Saat kotiviilin tarkan reseptin Kodin Kuvalehden Soppa365-keittokirjasta.

Kommentit ([comment_count])

Grillivartaat saavat särmää kastikekylvystä

Varras on varsinainen grilliruokien kestohitti. Siitä tulee vielä parempaa, kun tarjoat seurana maukasta kastiketta.

Vartaat säilyttävät vuodesta toiseen paikkansa yhtenä suosituimmista grilliherkuista. Jokainen voi kätevästi pujottaa vartaisiin mieleisensä täytteet, ja lisäksi niiden käsittely grillissä on helppoa.

Grillivartaisiin saa helposti lisämakua, kun ne valelee kypsentämisen jälkeen varrassoosilla. Kokosimme viisi erilaista kastiketta tuomaan säpinää kesän varrasruokiin.

Vanha kunnon pesto on myös mainio varraskastike, etenkin kun sen tekee itse. Pesto on parhaimmillaan kasvisvartaissa. Keihästä vaikkapa kirsikkatomaatteja, kesäkurpitsanpalasia ja pieniä herkkusieniä. Grillaa kypsäksi ja valele lopuksi pestolla.

Munakoisotahna tuo vartaisiin hauskan Lähi-idän twistin. Simppeli munakoisotahna tehdään paahtamalla munakoisot uunissa kypsäksi, soseuttamalla ne ja lisäämällä tahnan joukkoon kasa mausteita, muun muassa tahinia, valkosipulia ja sitruunaa. Munakoisotahna maistuu mainiolta esimerkiksi leipävartaiden kanssa. Keihästä puutikkuun reilun kokoisia leipäkuutioita ja grillaa nopeasti rapeaksi.

Turkkilainen jogurttikastike eli haydari on varsinainen grillisoosien moniottelija. Helppo kastike tehdään sekoittamalla paksuun jogurttiin rouhittuja saksanpähkinöitä, murskattua valkosipulia ja hienonnettua tilliä. Kokeile haydaria vaikkapa jauhelihakebakoiden kastikkeena! Se maistuu mainiolta myös possuvartaiden seurana.

Raikas mango-avokadosalsa on guacamolen hedelmäinen pikkuserkku. Se syntyy soseuttamalla avokadon sekaan mangoa. Kastike saa särmää limestä ja chilistä, joten sen makumaailma pelaa mainiosti yhteen broilerivartaiden kanssa. Kannattaa kokeilla myös pitaleipien tai burgereiden välissä!

Pirteä tilli-kapriskastike sopii hyvin esimerkiksi kalavartaita mehevöittämään. Kastikkeen pohjana on ranskankermaa ja majoneesia, makua puolestaan tuovat tilli, kapris ja sitruuna. Pujota vartaisiin esikeitettyjä varhaisperunoita, grillaa niihin kaunis väri ja tarjoile tilli-kapriskastikkeen kanssa. Lyömätön kesäherkku!

Saat kaikkien varraskastikkeiden tarkat reseptit klikkaamalla itsesi Kodin Kuvalehden Soppa365-keittokirjaan.

Katso Lentävä lautanen -video: tomaattinen pastasalaatti

Lentävä lautanen -videossa syntyy helppo ja nopea pastasalaatti, joka pelastaa kaikenikäiset kokit nälkäkiukulta.

Pastasalaatti on kesän monitoimiruoka, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Taltuta salaatilla lounasnälkä, pakkaa piknikille evääksi tai nauti välipalaksi.

Tomaattinen pastasalaatti

4 annosta / 30 minuuttia

1 l vettä

1 tl suolaa

4 dl kuviopastaa

2 rkl rypsiöljyä

10 kirsikkatomaattia

6 aurinkokuivattua tomaattia

1 pkt (200 g) salaatti- tai fetajuustokuutioita

½ dl auringonkukansiemeniä

1 ruukku basilikaa

Kastike

½ dl rypsiöljyä

½ tl suolaa

ripaus mustapippuria

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pasta. Keitä pasta kypsäksi. (Tarkista pastan kypsennysaika pakkauksesta.)

Valuta kypsä pasta lävikössä ja siirrä kulhoon. Sekoita öljy pastan joukkoon.

Huuhtele kirsikkatomaatit ja halkaise ne. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Siirrä molemmat pastan joukkoon.

Lisää juustokuutiot ja auringonkukansiemenet pastan joukkoon. Nypi basilikanlehdet salaattiin.

Mittaa kastikkeen aineet pieneen kulhoon ja sekoita. Kaada kastike pastasalaatin joukkoon ja sekoittele nostellen kaikkialle salaattiin.