7 ½ dl vettä
50 g hiivaa
1-1½ dl oliiviöljyä
2-3 tl suolaa
2 rkl hunajaa
3 tl kuivattua oreganoa
3 tl kuivattua timjamia
2 murskattua valkosipulinkynttä
4 dl oliivirenkaita
1 dl parmesaaniraastetta
noin 18 dl vehnäjauhoja

Väliin
oliiviöljyä
3 dl oliiveja
3 dl parmesaaniraastetta

Pinnalle
vettä voiteluun
3 dl parmesaaniraastetta
suolakiteitä

---


1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola, hunaja ja mausteet. Lisää myös puolet oliiveista.

2. Alusta jauhot vähän kerrallaan hyvin vaivaten. Vaivaa pehmeäksi taikinaksi, joka tarttuu hieman käsiin.

3. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä hetki. Lisää jauhoja tarvittaessa tässä vaiheessa, mutta jätä taikina pehmeäksi. Jaa taikina kahtia tai neljään osaan.

4. Kauli palat joko samankokoisiksi ympyröiksi tai neliöiksi.

5. Nosta yksi levy leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele kevyesti oliiviöljyllä. Ripottele loput oliivit päälle sekä parmesaania.

5. Nosta toinen taikinalevy päälle. Kohota vielä liinan alla 30 minuuttia.

6. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle juustoraastetta sekä suolakiteitä.

7. Paista 225 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Paista toinen leipä heti perään.

Teksti Kiia Renko, kuva Jarno Kovamäki

Tryffelikö työläs valmistaa? Oikaistaanpa mutkat suoriksi ja maustetaan lumipallot appelsiinilla.

Resepti

Annoksia:
25
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Valkosuklaatryffelit

Tee näin:

Rouhi valkosuklaa terävällä veitsellä hienoksi. Pese ja kuivaa appelsiini(t). Raasta kuoret hyvin hienoksi.

Kiehauta kerma kattilassa, nosta sivuun ja lisää pieneksi rouhittu valkosuklaa. Sekoita nopeasti puuhaarukalla tasaiseksi massaksi ja ripottele kuoriraaste sekaan. Hämmennä massa uudelleen sekaisin, niin että raaste sekoittuu taikinaan.

Nosta suklaa jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi. Voit jättää sen myös maustumaan yön yli.

Ota pikkulusikalla taikinasta nokareita ja pyöritä palloiksi. Suklaa sulaa käsiin, joten huuhdo käsiä välillä kylmällä vedellä. Pallojen ei tarvitse olla tasaisia. Ne näyttävät hauskoilta hieman epämuotoisina.

Pyöräytä pallot kookoshiutaleissa.

Säilytä tryffelit suljetussa astiassa jääkaapissa. Ne säilyvät hyvinä reilun viikon.

Vinkki! Jos haluat voimakkaan appelsiinin maun tryffeleihin, käytä kaksi appelsiinia.

Ainekset
300
g
valkosuklaata
1-2 (luomu)appelsiinin kuorta hyvin raastettuna
1
dl
laktoositonta kermaa
kookoshiutaleita

Mitä olisi joulu ilman mausteista ja makeaa limppua? Siirappikylpy tekee kuoresta leivän parhaan osan.

Näin onnistut:

Juuri sopivasti jauhoja 

Liian löysästä taikinasta kypsyy littana ja likilaskuinen limppu. Jos taikinassa on liikaa jauhoja, limpusta tulee kuiva. Sopiva taikina on tiivistä mutta pinnaltaan tahmeaa.

Paista alhaalla 

Paista limppu uunin alimmalla tasolla, jotta sen pinta ei paistu liian vikkelään. Lähellä ylävastuksia pinta palaa herkästi ja sisus jää raa'aksi. Jos pinta ottaa liikaa väriä, peitä leipä varovasti foliolla.

Sivele siirapilla 

Siirappi pitää sutia leivän päälle juuri oikeaan aikaan. Tee ensimmäinen sively, kun limppu on paistunut noin 20 minuuttia ja toista muutaman kerran paiston aikana. Limpun pinta kiillottuu kauniisti mutta ei pala.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Joululimppu

Tee näin:

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva piimään sekoitellen. Sekoita nesteeseen myös siirappi, mausteet ja suola. Lisää ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhoja taikinaan. Alusta taikina kimmoisaksi.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa se kahteen osaan. Leivo kummastakin osasta pyöreä limppu. Nosta ne leivinpaperoidulle uunipellille.

Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.

Pistele limppuihin muutama reikä varrastikulla. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kun limput ovat paistuneet noin 20 minuuttia, sivele niiden pintaan veteen sekoitettua siirappia. Toista sively noin viiden minuutin välein, kunnes limput ovat kypsiä.

Nosta leivät uunista ja anna jäähtyä.

Ainekset kahteen limppuun
5
dl
piimää
50
g
tuorehiivaa
1
dl
siirappia
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
aniksensiemeniä
1
tl
jauhettua pomeranssinkuorta
1
tl
karkeaa merisuolaa
3
dl
ruisjauhoja
7
dl
vehnäjauhoja
Päälle
½ dl siirappia
½ dl vettä

Joulun tunnelma löytyy piparintuoksuisesta kuusimetsästä. Mikä parasta, metsä on helpompi tehdä kuin perinteinen piparitalo.

Veikeä lyhtymetsä syntyy ilman muotteja ja onnistuu, vaikka et olisi pipareita ennen leiponutkaan. Jos haluat oikaista, käytä pipariaskarteluun valmistaikinaa.

Kuusimetsä

500 g piparitaikinaa

Lisäksi

pikeeriä

hienoa sokeria

tomusokeria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli puolet taikinasta suoraan leivinpaperille soikeaksi levyksi, joka on kooltaan noin 20 x 25 cm. Siitä tulee kuusimetsän pohja.

Paista levyä uunin keskitasolla 10 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin ruskea. Iso pipari vaatii pidemmän paistoajan kuin pieni.

Kauli toinen puoli taikinasta jauhotetulla työpöydällä levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä taikinasta kuusi erikokoista piparikuusta, joissa on kahdesta viiteen sakaraa. Kuusien ei tarvitse olla symmetrisia, sillä ne näyttävät hauskemmilta vapaalla kädellä muotoiltuina.

Siirrä piparit leivinpaperille lastan avulla. Tee pipareihin reikiä pilliä apuna käyttäen. Niin tuikkujen valo kuultaa niistä läpi.

Paista isoja kuusia 8–10 minuuttia ja pieniä 4–6 minuuttia. Jäähdytä kuuset ritilällä, sillä kuuma pelti kypsyttää niitä uunista ottamisen jälkeenkin.

Tee pikeeri. Koristele kuuset pikeerillä.

Anna kovettua yön yli. 

Sulata sokeria pannulla ja kiinnitä kuuset alustaan sulalla sokerilla. Mittaa kuusien välit niin, että niihin mahtuu kynttilä tai tuikkulyhty. Käytä liimatessasi runsaasti sulaa sokeria. Pidä kuusesta kiinni, kunnes se kiinnittyy tukevasti alustaan.

Tupsuttele kuusien oksille tomusokeria.

Vinkki! Pikeeri on kuivuttuaan tomusokerikuorrutetta kestävämpää.

Aprikoosimarmeladista ja pehmeäksi vatkatusta mantelimassasta syntyy pullakranssin mehevä täyte.

Katso videoilta kolme tapaa letittää pulla:

Perinteinen pullapitko

Kierteellä kieputettu pitko

Saksilla leikattu

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Aprikoosimantelikranssi

Tee taikina

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja liuota sekoittaen. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.

Alusta jauhoja taikinaan vähitellen. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen tai sulatettu voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi niin, että se irtoaa sormista ja kulhon reunoista.

Kohota taikina lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

Tee täyte

Vatkaa mantelimassa ja aprikoosimarmeladi sähkövatkaimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon hienonnetut aprikoosit ja mantelirouhe.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm).

Rullaa kranssi

Levitä levylle täyte. Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla terävällä veitsellä tai saksilla kahtia pituussuunnassa. 

Kieputa puolikkaat toistensa ympäri leikkuupinta ylöspäin. Pyöräytä letti kranssiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Nipistä liitos kiinni.

Kohota ja paista

Anna kranssin kohota leivinliinalla peitettynä vähintään puoli tuntia.

Voitele pulla munalla ja ripottele päälle mantelilastuja.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla 25–30 minuuttia, kunnes kranssi vaikuttaa kypsältä ja pinta saa väriä.

Ainekset

2 ½ dl maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
dl
sokeria
½ rkl kardemummaa
½ tl suolaa
1
pieni muna
7–8 dl vehnäjauhoja
75
g
voita
Aprikoosi-mantelitäyte
150
g
mantelimassaa
200
g
paistonkestävää aprikoosimarmeladia
1
dl
kuivattuja aprikooseja hienonnettuna
1
dl
mantelirouhetta
Päälle
1
muna
2
rkl
mantelilastuja