7 ½ dl vettä
50 g hiivaa
1-1½ dl oliiviöljyä
2-3 tl suolaa
2 rkl hunajaa
3 tl kuivattua oreganoa
3 tl kuivattua timjamia
2 murskattua valkosipulinkynttä
4 dl oliivirenkaita
1 dl parmesaaniraastetta
noin 18 dl vehnäjauhoja

Väliin
oliiviöljyä
3 dl oliiveja
3 dl parmesaaniraastetta

Pinnalle
vettä voiteluun
3 dl parmesaaniraastetta
suolakiteitä

---


1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola, hunaja ja mausteet. Lisää myös puolet oliiveista.

2. Alusta jauhot vähän kerrallaan hyvin vaivaten. Vaivaa pehmeäksi taikinaksi, joka tarttuu hieman käsiin.

3. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä hetki. Lisää jauhoja tarvittaessa tässä vaiheessa, mutta jätä taikina pehmeäksi. Jaa taikina kahtia tai neljään osaan.

4. Kauli palat joko samankokoisiksi ympyröiksi tai neliöiksi.

5. Nosta yksi levy leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele kevyesti oliiviöljyllä. Ripottele loput oliivit päälle sekä parmesaania.

5. Nosta toinen taikinalevy päälle. Kohota vielä liinan alla 30 minuuttia.

6. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle juustoraastetta sekä suolakiteitä.

7. Paista 225 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Paista toinen leipä heti perään.

Teksti Kiia Renko, kuva Jarno Kovamäki

Eikö muka ole mitään syötävää? Jo parista kananmunasta taiot ohimennen mitä maukkaimman aterian.

Munakas on helppo pikaruoka. Yhden hengen perusmunakkaaseen riittää 2-3 munaa, tilkka vettä ja ripaus suolaa. Täytteeksi voit soveltaa sitä, mitä kaapista sattuu löytymään.

Muna sisältää rasvaliukoisia vitamiineja, runsaasti B-vitamiineja ja monipuolisesti kivennäisaineita. Enää kanamunien syömistä ei myöskään pidetä niin haitallisena kolesteroliarvoille kuin aiemmin on luultu.

1. Ranskalainen munakas

Ranskalainen munakas on munakkaiden aatelia! Ranskalaiseen ei lisätä ollenkaan nestettä. Totuus kuitenkin on, että neste tekee munakkaasta kuohkeamman. Pieni nestetillka kuuluu nykymunakkaisiin.

2. Ruotsalainen munakas

Uunissa kypsennettävää munakasta nimitetään ruotsalaiseksi munakkaaksi. Taikinaan lisätään usein vehnäjauhoja ja munakas paistetaan 200 asteessa.

3. Suomalainen munakas

Perusmunakas kahdelle vaatii 4 munaa, 4 rkl vettä, ripauksen suolaa ja pippuria. Sekoita munakkaan aineet kulhossa. Kuumenna rasvaa pannulla ja kaada munakasmassa pannulle. Työntele massaa lastalla reunoilta keskelle niin kauan, että massa hyytyy tasaisesti. Tarjoile heti.

4. Monia makuja

Perusmunakkaan voi maustaa melkein millä tahansa: pippureilla, paprikajauheella, chilillä, yrteillä tai juustoraasteilla.

Jos käytät kypsennettäviä aineita kuten perunaa, paprikaa, sieniä, kesäkurpitsaa tai makkaraa, kuullota niitä ensin pannulla rasvassa ja lisää munakasmassa sen jälkeen niiden päälle.

Juustoraasteen ja tomaatit voi lisätä pannulle hyytymättömän massa päälle ja kypsentää samalla, kun munakas muhii valmiiksi.

Kommentit

Broilerinkoivista tulee pikaruokaa, kun ne valmistaa mikrossa.

Mikrokoivet nopeuttavat erityisesti yhden tai kahden hengen talouden ruuanlaittoa. Video-ohjeen mukaan koivet valmistuvat neljälle, mutta voit marinoida ja kypsentää samaan tapaan myös yhden tai kaksi koipea.

Liha saa väriä grillistä

Maukkaimmat koivet saat itse marinoiden, mutta myös valmiiksi marinoidut koivet valmistuvat samalla mikromenetelmällä.

Liha kypsyy jo mikrossa, mutta jos haluat lihan pintaan väriä, käytä kovet vielä nopeasti uunin grillivastuksien alla tai grillissä.

Broilerinkoipien tarkka resepti Soppa365:ssä.

Kommentit

Älä tyydy käyttämään raparperia vain makeissa leivonnaisissa.

Tiesitkö, että raparperi sopii myös kalan maustajaksi? Raparperi antaa sitruunan tapaan hapokkuutta kalaruokiin.

Uunilohi uudella tavalla

Tee uunilohi vaihteeksi näin:

Laita kalafilee vuokaan ja ripota aavistus suolaa kalan pinnalle.

Hienonna muutama raparperinvarsi kulhoon ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen fariinisokeria, vajaa teelusikallinen suolaa tai ruokalusikallinen soijakastiketta, ripaus inkivääri- ja chilijauhetta sekä mustapippuria.

Lusikoi maustettu raparperihakkelus lohen päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

Vinkki! Kuivattujen mausteiden sijaan voit maustaa raparperin myös tuoreella inkiväärillä ja chilillä.

Kommentit

Parasta ruokaa saa, kun tekee sen itse, Tuure Kilpeläinen tuumaa. Nyt syödään marokkolaisvaikutteinen ateria.

Grillattujen lampaankyljysten lisukkeeksi tarjoillaan raikasta, viikunaista salaattia, itse leivottua leipää ja hummusta.

Pääruuan kruunaa välimerellinen makea leivonnainen, baklava. Sen kanssa maistuu pari siivua vesimelonia ja lasillinen tuoksuvaa minttuteetä.

Tee minttutee näin

noin 10 oksaa tuoretta minttua

3 tl vihreää teetä

3 rkl sokeria

1 l kuumaa, ei kiehuvaa vettä

Laita kannuun mintunlehdet, vihreä tee ja sokeri. 

Kaada kuuma vesi niiden päälle. Anna hautua muutama minuutti.

Kaada teetä lasiin ja taas takaisin kannuun 2–3 kertaa. Näin sokeri sekoittuu.

Kaada tee laseihin korkealta, jotta lasin pinnalle muodostuu vaahtoa.

Vinkki! Älä kaada vihreiden teelehtien päälle kiehuvaa vettä, sillä se tekee teestä herkästi kitkerää. Sopiva haudutusveden lämpö vihreälle teelle on 70–80 astetta.

Muut ohjeet löydät Soppa365:stä:

Tuure Kilpeläisen lampaankyljykset

Leipää, hummusta ja raikasta kesäsalaattia

Baklava

Kommentit