7 ½ dl vettä
50 g hiivaa
1-1½ dl oliiviöljyä
2-3 tl suolaa
2 rkl hunajaa
3 tl kuivattua oreganoa
3 tl kuivattua timjamia
2 murskattua valkosipulinkynttä
4 dl oliivirenkaita
1 dl parmesaaniraastetta
noin 18 dl vehnäjauhoja

Väliin
oliiviöljyä
3 dl oliiveja
3 dl parmesaaniraastetta

Pinnalle
vettä voiteluun
3 dl parmesaaniraastetta
suolakiteitä

---


1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola, hunaja ja mausteet. Lisää myös puolet oliiveista.

2. Alusta jauhot vähän kerrallaan hyvin vaivaten. Vaivaa pehmeäksi taikinaksi, joka tarttuu hieman käsiin.

3. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä hetki. Lisää jauhoja tarvittaessa tässä vaiheessa, mutta jätä taikina pehmeäksi. Jaa taikina kahtia tai neljään osaan.

4. Kauli palat joko samankokoisiksi ympyröiksi tai neliöiksi.

5. Nosta yksi levy leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele kevyesti oliiviöljyllä. Ripottele loput oliivit päälle sekä parmesaania.

5. Nosta toinen taikinalevy päälle. Kohota vielä liinan alla 30 minuuttia.

6. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle juustoraastetta sekä suolakiteitä.

7. Paista 225 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Paista toinen leipä heti perään.

Teksti Kiia Renko, kuva Jarno Kovamäki

Tutut lihapullat saavat potkua tacomausteesta. Lentävä lautanen -videosarja näyttää, miten helposti pyörykät syntyvät.

Pyöräytä tuttuihin lihapulliin vähän ekstramakua tacomausteella. Lounas tai välipala syntyy puolessa tunnissa lapseltakin. 

Texmex-pyörykät

25 pyörykkää, 30 minuuttia

 

1 dl korppujauhoja

2 dl vettä

400 g jauhelihaa

1 ps (40 g) taco-mausteseosta (esim. Santa Maria)

1 kananmuna

 

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa korppujauhot, mausteseos ja vesi kulhoon ja sekoita hyvin. Anna ainesten turvota noin 5 minuuttia.

2.  Lisää liha ja muna korppujauhoseoksen joukkoon. Sekoita hyvin esimerkiksi puuhaarukalla.

3. Muotoile massasta kostutetuin käsin pieniä lihapyöryköitä. Siirrä pyörykät leivinpaperin päälle uunipellille.

4. Paista pyöryköitä uunissa 10–15 minuuttia.

5. Tarjoa pyörykät esimerkiksi maissilastujen ja salsakastikkeen kera.

 

Nälkäkiukku uhkaa automatkalla – näin pidät takapenkin tyytyväisenä

"Koska me ollaan perillä? Mulla on nälkä!"

Kesän pitkät automatkat hoituvat huomattavasti leppoisemmissa tunnelmissa, kun varaat mukaan tarpeeksi hyvät eväät. Nämä välipalat valmistuvat vikkelästi, eivätkä ne pääse sotkemaan autoa (kovin) pahasti. Muista silti varata mukaan tarpeeksi lautasliinoja!

Jauhelihapannarirulla on kätevä tehdä etukäteen ja pakata muovirasiaan annospaloiksi. Pannari pysyy hyvin koossa pienissäkin käsissä, eikä täyte pääse valumaan pitkin takapenkkiä. Ainakaan suurimmilta osin. Matkaevääksi tuleva pannarirulla kannattaa jättää kuorruttamatta, niin syöjien sormet pysyvät puhtaampina.

Kalapuikkohampurilainen kukistaa vähän isommankin nälän. Kokoa hampurilaiset jo kotona, pakkaa vaikkapa voipaperiin ja pane kylmälaukkuun. Burgeri pysyy mehevänä tartarkastikkeen ansiosta, mutta jos haluat erityisen maukkaan hampurilaisen, siivuta väliin vähän kurkkua tai tomaattia.

Dippipurkki on varsinainen tunnelmankohottaja ja hauska välipala myös etupenkkiläisille! Pyöräytä ensin nopea hernedippi. Lusikoi soosi pienten kannellisten purkkien pohjalle. Leikkaa kurkkua ja porkkanaa tikuiksi, lado dipin päälle ja pane purkki kiinni. Maistuu hyvältä myös hummusversiona.

Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto on siitä kätevä eväs, että sen voi siemailla suoraan purkista. Sopan valmistamiseen kuluu vain muutama minuutti, mutta sen olisi hyvä tekeytyä viileässä yön yli. Sitten vain keitto purkkeihin, kannet kiinni ja purkit kylmään odottamaan nälän hetkeä.

Gluteenittomat juustosarvet eivät vaadi kylmäsäilytystä ja ovat siten oivia eväitä automatkalle. Saat sarvista ruokaisampia, jos lisäät täytteeseen vähän pieneksi pilkottua palvikinkkua. Halutessasi voit myös halkaista valmiit sarvet ja täyttää ne voileipien tapaan.

Kommentit ([comment_count])
Juhani Mäkinen

"Painele niiden pinta kuivaksi talouspaperilla"

ei mikään erityisen terveellinen tapa,  jos omaa terveyttä ajattelee. vaikka paperi on valkoista, sisältää se paljon myrkkyjä

vielä vaarallisempaa on wc paperi, siitä lähtee heti liimoja, sehä sulaa vedessä

Jäätelön tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Kurkkaa ohje Lentävä lautanen –videolta.

Lentävä lautanen -sarjassa valmistuu nyt helppoakin helpompi jäätelö ilman jäätelökonetta. Sen salaisuus on kondensoitu maito, joka antaa täyteläisen rakenteen. Höystä jäätelöannokset mielesi mukaan marjoilla, hedelmillä, kastikkeilla, koristerakeilla tai keksimurulla.

Maailman paras pikajäätelö

6 annosta / 6 tuntia

4 dl kuohukermaa

1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa

1 tl vaniljasokeria

Tarjoiluun

marjoja

lakritsikastiketta

 

Kaada kerma isoon kulhoon. Jos sinulla on kannellinen kulho, käytä sitä. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi.

Kaada kondensoitu maito kermavaahdon joukkoon. Lisää myös vaniljasokeri kermavaahtoon. Sekoita ainekset kaapimella sekaisin.

Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja siirrä pakastimeen vähintään 6 tunniksi, kunnes jäätelö on jäätynyt.

Kauho valmista jäätelöä jälkiruokakulhoihin ja ripottele päälle marjoja. Valuta annosten päälle lakritsikastiketta.

Kotitekoinen viili kuljettaa makumatkalle lapsuuteen

Kotiviilin tekemiseen tarvitsee vain kaksi raaka-ainetta ja tarpeeksi aikaa.

Monelle meistä viili edustaa nimenomaan lapsuuden muistoja; lämpimiä kesiä mummolassa, vastapoimittujen marjojen makeutta ja kukkasin koristeltuja posliinikulhoja.

Kaupan viili ajaa asiansa aamupalapöydässä, mutta kunnon retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse. Se ei ole vaikeaa!

Oikeastaan viili valmistaa itse itsensä.

Toimi näin

Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon "siemeneksi". Kaada viilin päälle maitoa, sekoita varovasti ja peitä liinalla.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden verran. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana. Maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Kun viili on valmis, nosta se jääkaappiin viilenemään.

Marjoja vai leseitä?

Kotiviili maistuu parhaalta tuoreiden marjojen kanssa, mielellään juuri sellaisesta kukkasin koristellusta posliinikulhosta syötynä.

Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös leseitä, pähkinöitä tai vaikkapa auringonkukansiemeniä.

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Saat kotiviilin tarkan reseptin Kodin Kuvalehden Soppa365-keittokirjasta.

Kommentit ([comment_count])