7 ½ dl vettä
50 g hiivaa
1-1½ dl oliiviöljyä
2-3 tl suolaa
2 rkl hunajaa
3 tl kuivattua oreganoa
3 tl kuivattua timjamia
2 murskattua valkosipulinkynttä
4 dl oliivirenkaita
1 dl parmesaaniraastetta
noin 18 dl vehnäjauhoja

Väliin
oliiviöljyä
3 dl oliiveja
3 dl parmesaaniraastetta

Pinnalle
vettä voiteluun
3 dl parmesaaniraastetta
suolakiteitä

---


1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola, hunaja ja mausteet. Lisää myös puolet oliiveista.

2. Alusta jauhot vähän kerrallaan hyvin vaivaten. Vaivaa pehmeäksi taikinaksi, joka tarttuu hieman käsiin.

3. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä hetki. Lisää jauhoja tarvittaessa tässä vaiheessa, mutta jätä taikina pehmeäksi. Jaa taikina kahtia tai neljään osaan.

4. Kauli palat joko samankokoisiksi ympyröiksi tai neliöiksi.

5. Nosta yksi levy leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele kevyesti oliiviöljyllä. Ripottele loput oliivit päälle sekä parmesaania.

5. Nosta toinen taikinalevy päälle. Kohota vielä liinan alla 30 minuuttia.

6. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle juustoraastetta sekä suolakiteitä.

7. Paista 225 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Paista toinen leipä heti perään.

Teksti Kiia Renko, kuva Jarno Kovamäki

Makaronilaatikko on lapsiperheiden suosikkiruoka. Makua voi muunnella lisäämällä sekaan kasviksia ja mausteita tai korvaamalla lihan kalalla, kanalla, makkaralla tai juustolla.

Makaronilaatikko

4–6 hengelle

5 dl (noin 300 g) makaronia
400 g jauhelihaa
1 sipuli
7–7 ½ dl maitoa
3 isoa munaa
1–2 tl suolaa
½–1 tl rouhittua mustapippuria

Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä melkein kypsiksi. Kumoa siivilään ja valuta vesi pois.

Kuullota silputtu sipuli pannulla öljyssä. Paista jauheliha kypsäksi sipulin kanssa.

Sekoita maito ja munat keskenään ja mausta munamaito suolalla ja pippurilla.

Yhdistä ainekset ja kumoa voideltuun uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Paista ensin alatasolla 30 minuuttia ja loppuaika keskitasolla. Laatikko on valmis, kun munamaito on hyytynyt ja laatikon pinta on saanut kauniin paistovärin.

Vinkkejä!

  • Keitä ½ l makaronia, noin 2 l vettä ja 2 tl suolaa. Kypsentämätöntä pastaa tarvitaan 1–1 ½ dl eli noin 50–70 g henkilöä kohti.

  • Uuniruokia varten jätä pasta hiukan kovemmaksi, sillä se kypsyy vielä uunissa.

  • Lisää pasta kiehuvaan veteen. Sekoita, jotta makaronit eivät tartu kiinni toisiinsa.

  • Munamaito miedontaa laatikon makuja. Huomioi se suolaamisessa ja muussa maustamisessa.

  • Paista 150–175 asteessa 50–60 minuuttia tai 200 asteessa noin 40 minuuttia  – ensin alatasolla, lopuksi ylätasolla. Saat mehevämmän lopputuloksen, kun laatikko on kypsynyt miedommalla lämmöllä.

Kokeile eri vaihtoehtoja

  • Korvaa makaroni esimerkiksi penne- tai fusillipastalla. Kokeile myös maustettuja ja eri viljoista tehtyjä pastoja.

  • Vaihtele mausteita ja kokeile eri jauhelihoja.

  • Korvaa jauheliha 100 grammalla kaiser- tai baierwursti-makkarapaloja, 100 grammalla amerikanpekonisilppua ja 50 grammalla emmentaljuustopaloja. Mausta ripauksella muskottipähkinää. Viimeistele parmesaaniraasteella.

  • Vanhan ajan makaronilaatikkoon tarvitaan 5 dl makaronia ja munamaito, jossa on ½ dl maitoa, 3 munaa, 1 tl suolaa ja ½ tl sokeria. Kypsennä 150 asteessa noin 1–1 ½ tuntia.

  • Lisää sekaan 100 g pilkottua savukinkkua tai pekonia.

  • Lisää jauhelihaseokseen makua antamaan 1 dl ketsuppia tai ½ dl tomaattipyreetä ja 1 tl paprikajauhetta.

  • Kasvisversion saat korvaamalla jauhelihan vaikkapa samalla määrällä paistettuja sieniä tai esikypsennettyjä kasviksia.

  • Lohimakaronilaatikko syntyy raaoista lohikuutioista. Savukala tai ½ dl tilli- ja ruohosipulisilppua antavat lisää makua.

  • Ripottele laatikon pinnalle 1–2 dl juustoraastetta.

Tiesitkö tämän?

  • Pohjoisitalialainen laatikko tarjotaan yleensä jauho-muna-voitaikinalla vuoratussa ja päällystetyssä vuoassa. Se syntyy myös ilman taikinaa. Valmista ruoka sileästä pennestä, ilman munamaitoa.

  • Ruskista jauhelihan kanssa 50 g paistettua pekonisilppua, 2 pilkottua ja paistettua broilerinmaksaa, paloiteltu porkkana ja varsisellerin varsi.

  • Lisää pannulle 1 dl punaviiniä. Kiehauta. Kun viini on haihtunut pannulta, lisää 2 dl lihalientä ja 1 rkl tomaattipyreetä. Hauduta ½ tuntia ja yhdistä seos voideltuun vuokaan keitetyn pennen, 1 ½ dl kerman ja 125 g paloitellun emmentaljuuston kanssa.

  • Ripottele pinnalle parmesaaniraastetta.

  • Paista 175 asteessa 20 minuuttia.

Kommentit

Vappupäivänä on aika nauttia keväisistä herkuista. Parhaassa tapauksessa brunssi venyy pitkälle iltapäivään. Poimi tästä mieleiset reseptit.

Juomia

Sitruuna-inkiväärisiirappi kuohuviinille

Kirpeä siirappi maustaa kuohuviinin ihanasti! Tarjoa tervetuliaismaljana tai tuunaa tusinakuohuvat paremmiksi.

Sangria

Raikas sangria valmistuu hedelmillä ja marjoilla maustetusta luomu-cavasta.

Perunasalaatteja

Perunasalaatti ja minttu-parmesaanikastike

Vehreän perunasalaatin maun salaisuus on sitruunainen minttu-parmesaanikastike.

Fenkoli-perunasalaatti

Fenkoli ja kaprikset tuovat perunasalaattiin raikkautta ja kipakkuutta.

Salaattia kahdella tapaa

Salaattivartaat

Kun teet salaatin vartaisiin, säästyt ottamasta mukaan kertiksiä. Herkullisiin salaattivartaisiin voi suojauttaa juustoa, leikkeleitä ja vihanneksia.

Avokado-parsasalaattipiirakka

Mehevä salaattipiirakka on nappitarjottava avokadon ja parsan ystävälle. Tähän ohjeeseen käyvät kovemmatkin avokadot, jotka siivutetaan ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä.

Pientä naposteltavaa

Kylmäsavulohi-munakasrulla

Pinaatti on täydellinen kumppani kylmäsavulohelle ja munakasrulla nappi-idea brunssipöytään.

Nakkipiilo Barbien tapaan

Nakkipiilot maistuvat lapsille ja aikuisille. Nyyttien sisään voi nakkien sijasta piilottaa myös fetaa, yrttejä, chorizo-makkaraa tai cheddar-juustoa.

Makeannälkään

Uunissa paistetut pikachurrot

Espanjasta ja Etelä-Amerikasta kotoisin olevien munkkitankojen pikaversiot syntyvät pakastetaikinasta.

Kinuskimunkit

Munkkien sydän voi olla myös silkkaa kinuskia.

Kommentit

Varoitus! Tähän lohipastaan jää helposti koukkuun.

Lohipasta on arjen suosikkiruokien klassikko. Tässä versiossa käytetään gluteenitonta spagettia ja ainekset pilkotaan suoraan pannulle.

Syömään pääsee heti, kun pasta on kiehunut.

Näin onnistut:

Laita spagetti kiehumaan runsaaseen suolattuun veteen.

Kuullota pannulla punasipulia, pilko joukkoon kylmäsavulohi ja kypsennä pari minuuttia.

Lisää tuorejuusto ja ruokakerma. Anna kastikkeen tekeytyä pannulla sen aikaa, että tuorejuusto sulaa.

Viimeistele maku juuri puristetulla sitruunamehulla ja tuoreella tillillä, jota voit hienontaa joukkoon vaikka koko ruukullisen.

Lopuksi pasta kaadetaan kastikkeen päälle ja koko komeus sekoitetaan.

Katso nopean kylmäsavulohipastan resepti Soppa365:stä.

Kommentit

Tämän superhelpon herkun valmistus vie alle puoli tuntia. Jos maltat, kakku kestää hyvänä myös seuraavaan päivään.

Tekeekö mielesi jotain makeaa? Mutakakku on sokerinälän taltuttamiseen loistava valinta, koska pienikin pala täyteläisen makeaa mutakakkua vie kielen mennessään.

Salaisuus on kosteassa sisuksessa. Uskalla siis jättää kakku keskeltä tahmeaksi! Mehevyyttä lisää se, että vehnäjauhojen sijaan käytät mantelijauhoja. Niiden ansiosta kakku on gluteeniton. 

Täyteläisen maun takaa tumma suklaa. Tämän kakun yllätys ja juju on lisäksi tuoreessa basilikassa, jota lisätään taikinaan puoli ruukullista. 

Mutakakun voi leipoa jo tarjoilua edeltävä päivänä. Tarjoa kakku tomusokerilla hunnutettuna ja vaniljajäätelön kanssa.

Loistaviksi lisukkeiksi sopivat myös tuoreet marjat ja suolapähkinät.

Katso mutakakun tarkka resepti Soppa365:stä.

 

Kommentit