7 ½ dl vettä
50 g hiivaa
1-1½ dl oliiviöljyä
2-3 tl suolaa
2 rkl hunajaa
3 tl kuivattua oreganoa
3 tl kuivattua timjamia
2 murskattua valkosipulinkynttä
4 dl oliivirenkaita
1 dl parmesaaniraastetta
noin 18 dl vehnäjauhoja

Väliin
oliiviöljyä
3 dl oliiveja
3 dl parmesaaniraastetta

Pinnalle
vettä voiteluun
3 dl parmesaaniraastetta
suolakiteitä

---


1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola, hunaja ja mausteet. Lisää myös puolet oliiveista.

2. Alusta jauhot vähän kerrallaan hyvin vaivaten. Vaivaa pehmeäksi taikinaksi, joka tarttuu hieman käsiin.

3. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä hetki. Lisää jauhoja tarvittaessa tässä vaiheessa, mutta jätä taikina pehmeäksi. Jaa taikina kahtia tai neljään osaan.

4. Kauli palat joko samankokoisiksi ympyröiksi tai neliöiksi.

5. Nosta yksi levy leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele kevyesti oliiviöljyllä. Ripottele loput oliivit päälle sekä parmesaania.

5. Nosta toinen taikinalevy päälle. Kohota vielä liinan alla 30 minuuttia.

6. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle juustoraastetta sekä suolakiteitä.

7. Paista 225 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Paista toinen leipä heti perään.

Teksti Kiia Renko, kuva Jarno Kovamäki

Leipäpaistos on tuhdin brunssin pääruoka ja aikainen lounas. Mikä parasta, sen voi koota jo illalla. 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Pekoni-pinaatti-leipäpaistos

Tee näin

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele pekoni. Huuhdo ja valuta pinaatti.

Laita pekoni paistinpannulle ja kuumenna pannu. Ruskista pekoni omassa rasvassaan rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperin päälle ja anna rasvan valua paperiin.

Kuullota sipulia ja valkosipulia muutaman minuutin ajan tilkassa öljyä. Lisää pinaatti ja jatka paistamista, kunnes pinaatti kutistuu.

Kuutioi leipä.

Raasta juustot.

Kokoa paistos voideltuun uunivuokaan latomalla leipäkuutioita, pekonia, pinaattipaistosta ja juustoraasteita kerroksittain.

Sekoita munamaidon aineet keskenään. Kaada munamaito leipävuokaan ja anna imeytyä vähintään puoli tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

Paista vuokaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on ruskistunut.

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
pkt (170 g) pekonia
100
g
tuoretta pinaattia
1
rkl
rypsiöljyä
1
(300 g) vaalea leipä
100
g
gruyère-juustoa
75
g
parmesaania
Munamaito
5
dl
maitoa
6
munaa
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Smoothieen voi surauttaa mitä vain, mutta tällä kaavalla siitä tulee herkullisempi ja terveellisempi kuin koskaan. Kokeile varmoja yhdistelmiä.

Täydellisen smoothien kaava on tässä:

1. Maku

Raikkaus: omena, päärynä, appelsiini, sitruunan- ja limetinmehu

Makeus: hunaja, banaani, melonit, mango, taateli ja muut kuivatut hedelmät

Mausteet: inkivääri, kaneli, kardemumma, vanilja, minttu, basilika, kaakao, chili

2. Rakenne

Kermaisuus: banaani, avokado, maapähkinävoi, pähkinät, kookosmaito, jugurtti, rahka, pehmeä tofu

Neste: maito, piimä, vesi, mehu, kookosvesi, manteli- tai kauramaito

3. Ravinteet

Proteiini: rahka, jugurtti, tofu, soijamaito, valkuainen, proteiinijauhe, siemenet ja pähkinät

Kuitu: leseet, hiutaleet, siemenet, talkkuna, hedelmät ja marjat

Vitamiinit: hedelmät, marjat ja vihreät vihannekset

4. Rouheus

Sattumat päälle: pähkinät, siemenet, granola, mysli, kuivatut hedelmät, tuoreet hedelmäpalat ja marjat

Hyviä makuyhdistelmiä – katso kuvat ja lue vinkit

Herauttava herukka

kourallinen mustaherukoita, lusikallinen leseitä, desilitra jugurttia, lohkottu appelsiini, kuutioitu avokadon puolikas
kourallinen mustaherukoita, lusikallinen leseitä, desilitra jugurttia, lohkottu appelsiini, kuutioitu avokadon puolikas

Tyrni tropiikissa

vajaa kourallinen tyrnimarjoja, kourallinen kuutioitua ananasta, kourallinen kuutioitua mangoa, kourallinen  cashewpähkinöitä
vajaa kourallinen tyrnimarjoja, kourallinen kuutioitua ananasta, kourallinen kuutioitua mangoa, kourallinen  cashewpähkinöitä

Vihreä vitamiinimalja

tupsu tuoretta minttua, puolikas kuutioitu avokado, kuutioitu omena, kuutioitu kiivi, kourallinen tuoretta pinaattia
tupsu tuoretta minttua, puolikas kuutioitu avokado, kuutioitu omena, kuutioitu kiivi, kourallinen tuoretta pinaattia

Sallittu pähkinäsuklaaherkku

puolikas banaani, lusikallinen kaakaojauhetta, kourallinen kaurahiutaleita, reilu desi mantelimaitoa, lusikallinen maapähkinävoita
puolikas banaani, lusikallinen kaakaojauhetta, kourallinen kaurahiutaleita, reilu desi mantelimaitoa, lusikallinen maapähkinävoita

 

Jokaiselle omansa! Jäädykkeen voi valmistaa myös useaan vuokaan.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Luumujäädyke

Tee näin

Pilko luumut ja laita kattilaan kiehumaan veden ja sokerin kanssa. Keitä hiljalleen sekoitellen, kunnes seos on tasaista.

Mausta kanelilla, kardemummalla ja sitruunamehulla. Soseuta ja jäähdytä.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vaahdota kerma erikseen.

Sekoita kaikki aineet yhteen. Kaada jäädykemassa vedellä kasteltuun litran vetoiseen vuokaan. Anna jäätyä vähintään yön yli.

Kastele jäädykevuoka kuumaan veteen ja kumoa napauttamalla tarjoiluvadille. Koristele taateleilla, viikunoilla, kirsikoilla tai muulla haluamallasi tavalla.

Vinkki!

Voit valmistaa jäädykkeen hyvissä ajoin pakkaseen odottamaan joulua. Luumusoseen voi keittää valmiiksi etukäteen ja säilyttää jääkaapissa.

Ainekset

1 ps (250 g) kuivattuja luumuja
4
dl
vettä
1 ½–2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½–1 sitruunan mehu
2
keltuaista
½ dl sokeria
4 dl vispikermaa

Päärynän ja sinihomejuuston liitto toimii aina.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Salaattikranssi

Tee näin

Huuhdo ja valuta vuonankaali. Paloittele juustot. Perkaa granaattiomenan siemenet. Pese ja viipaloi päärynät.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään.

Varaa salaatille suuri pyöreä vati.

Nosta kastike pienessä kulhossa vadin keskelle.

Asettele vuonankaalia kulhon ympärille. Laita juustopaloja ja päärynäviipaleita tasaisesti salaatin päälle. Ripottele pinnalle granaattiomenan siemeniä.

Vinkki!

Salaattipetiin voit käyttää muitakin salaattilajikkeita. Sattumiksi sopivat myös omenalohkot, viinirypäleet ja viikunat.

Ainekset

100 g vuonankaalia
150 g valkohomejuustoa
150 g sinihomejuusto
1 granaattiomenan siemenet
2 päärynää
Kastike
¾ dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
¾ tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna