4 hengelle

3 parsakaalia (yhteensä n. 750 g)
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
8 dl kasvislientä
1 prk ruoka- tai kaurakermaa
rouhittua mustapippuria
(suolaa)

Tarjoiluun
2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä

---

Irrota parsakaali pieniksi nupuiksi. Kuori varret ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä muutama minuutti kattilassa öljyssä.

Lisää joukkoon parsakaalit ja kasvisliemi. Anna porista keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää ruokakerma ja anna seoksen kiehahtaa.

Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja halutessasi suolalla.

Annostele keitto tarjoilulautasille ja ripottele päälle siemenet.

Kommentit (2)

Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Jouvarlakia-lihapullakeitto

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Mia Maragaki tapasi miehensä Kreikan-lomallaan 18-vuotiaana. Kreetalla asuva pari on ollut naimisissa 17 vuotta, ja heillä on kolme lasta. Näin Mia kertoo perheen ruokatottumuksista:

”Anoppini opetti minut tekemään kreikkalaista ruokaa, ja sitä meillä syödään eniten. Hänen ruokansa olivat aina herkullisia. Suomalaisista ruuista meille maistuvat karjalanpaisti ja merimiespihvit. Perunamuusia on koko perhe oppinut syömään, mutta kesäkeittoon ei koske kukaan. 

Kreetalaisessa keittiössä pääosassa ovat kasvikset ja liha. Vaikka saarella asummekin, kala on kallista ja sitä syödään vähemmän kuin Suomessa. Kaipaankin silakoita, kirjolohta ja siikaa.

Meillä on kasvimaa, josta saamme tomaatit, kurkut, kesäkurpitsat, pavut, sipulit ja munakoisot. Talvella poimimme oliivit ja teemme öljyä. Elokuussa keräämme viinirypäleet, jotka kuivataan rusinoiksi. Osasta tehdään viiniä ja rakia.

Miehelläni on aina ollut eläimiä: kanoja, lehmiä, lampaita ja sikoja, joten tiedämme syömämme lihan alkuperän. Tällä hetkellä meillä on 240 lammasta, jotka lypsetään, ja maidosta tehdään juustoa.

Pidän ruuanlaitosta ja teen kotiruokaa joka päivä. Arkisin valmistelu vie puolisen tuntia, viikonloppuisin enemmänkin. Leivon myös pari–kolme kertaa viikossa, koska lapsilla on oltava eväät koulussa. Suomalaisilla ohjeilla tehdyt suolaiset piiraat, korvapuustit ja kuivakakut maistuvat hyvin paikallisille. 

Talvella suosituin arkiruokamme on linssi- tai papukeitto. Syömme sitä kerran viikossa, sillä se on terveellistä, halpaa ja maistuu lapsille paremmin kuin kikhernekeitto. Talvisin suosimme myös kukkakaalia, pinaattia, villivihanneksia sekä appelsiineja, mandariineja ja omenoita. 

Kesän suosikkeja ovat kesäkurpitsa, tomaatit ja paprikat. Hedelmissä on valinnanvaraa: Kreetalla kasvaa ihania vesimeloneja, hunajameloneja, nektariineja ja persikoita. Suomalaisia mustikoita ja puolukoita sekä kantarelleja minulla on ikävä.

Ruoka-aineet ovat täällä puhtaita ja tuoreita: eivät pakattuja eivätkä marinoituja. Teen ostokset usein suoraan maanviljelijöiltä, jotka kauppaavat tuotteitaan autonlavalta. Eineksiä tai säilykkeitä en käytä. 

Kun tulemme Suomesta Kreikkaan, matkalaukku täyttyy kahvista, suklaasta ja salmiakista. Tuon myös kardemummaa, raesokeria sekä perunajauhoja, joita ei täältä saa.”  

 

Jouvarlakia-lihapullakeitto

500 g naudan jauhelihaa
2 dl riisiä (1dl taikinaan,1dl liemeen)
1 sipuli
(suolaa, pippuria)
½ dl silputtua persiljaa
noin 3 l vettä
50 g voita
1 lihaliemikuutio
1 kananmuna
1 sitruunan mehu

Sekoita jauhelihaan 1dl kypsentämätöntä riisiä, raastettu sipuli, suola, pippuri ja persilja.

Lisää kiehuvaan veteen voi ja lihaliemikuutio, lisää halutessasi suolaa ja pippuria.

Pyöritä jauhelihataikinasta lihapullia ja laita ne yksitellen kiehuvaan liemeen. Nosta reikäkauhalla pintaan noussut vaahto pois.

Lisää loppu riisi keittoon ja anna kiehua keskilämmöllä 20–30 minuuttia.

Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen. Vatkaa valkuainen kevyesti vaahdoksi ja lisää keltuainen joukkoon.

Vatkaa koko ajan ja lisää sitruunan mehu munavaahtoon.

Ota valmis keitto liedeltä ja lisää keitosta kuumaa lientä muna-sitruunavaahtoon koko ajan sekoittaen.

Lisää sitruuna-munaliemi keittoon ja sekoita. Älä kiehauta enää.

Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Ketsuppipossu

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Katja Kinnunen muutti Pekingiin miehensä Arton työn vuoksi perheen asuttua ensin pari vuotta Yhdysvalloissa. Näin hän kertoo perheensä arkiruokatottumuksista:

 

”Muuttaessamme Kiinaan olin huojentunut, kun löysin kaupasta jauhelihaa, italialaisia makaroneja, ruskeita kananmunia, sipulia ja uuninkestävän vuoan. Maitojauhetta  ja ketsuppia minulla oli mukana muuttokuormassa. Selviäisimme kyllä, sillä pystyin tekemään makaronilaatikkoa! 

Sittemmin asuminen Kiinassa on vaikuttanut kokkailuihini melkoisesti. Suomessa suosin eineksiä ja valmisruokia, nykyisin rakastan wok-pannuani, kokkiveistäni, bambusihtiäni ja puikkoja. Käytän nyt paljon enemmän soijaa. Tuoretta inkivääriä raastan miltei kaikkeen ruokaan.

Koska en saa täältä marinoitua lihaa, olen päässyt ruuanlaiton alkulähteille. Paikalliset torit pursuavat eksoottisia kasviksia ja vihanneksia, tuoreyrttejä ja mausteita. Sipulit, salaatit ja hedelmät on järjestetty kauniisiin riveihin. Perheemme suosikkihedelmä on nykyään lohikäärmehedelmä dragon fruit. 

En ole vieläkään gourmet-kokki, ja matkani maustamisen saloihin jatkuu. Tiskivuoret ovat kasvaneet. Kannustavin palaute tuli vuosien jälkeen 7-vuotiaalta tyttäreltäni: ”Ei maistu miltään, mutta on silti ihan hyvää !”  

Suomesta kaipaan syksyisin kotimaisia juureksia ja perunoita sekä pääsiäisen aikoihin maitorahkaa. Suomalaisista aikakauslehdista ahmin yhä puolivalmiste- ja ruokakermauutuudet.

Kiinalaiset suhtautuvat ruokaan vakavasti. Syöminen on miltei pyhä toimitus. Ruoka-aikaan syödään missä vain muusta välittämättä. Nopean välipalan voi ostaa vaikka kaupan kulmalta polkupyörän tarakalta. Talvella lähikylän iäkäs nainen myy hiilitynnyrin päältä höyryäviä, makoisia bataatteja. Toki suurkaupungissa on myös paljon tasokkaita, monikulttuurisia ravintoloita. Asiakkaiden sosiaaliluokka on eri, mutta yhteistä paikoille on ruoan arvostaminen, sen parissa seurusteleminen ja sinnikäs työnteko. 

On ollut  kiehtovaa ja opettavaista saada tutustua paikallisiin ruoka- ja kokkailutapoihin ja sekoittaa niitä omiin. Siitäkin huolimatta vanha tuttu makaronilaatikkoni ja korkkaamaton, uusi ketsuppini ovat vieläkin omaa mukavuusaluettani.”

Ketsuppipossu

noin 400 g maustamatonta porsaanfileetä tai valmiita suikaleita
3 kananmunanvalkuaista
1 ½ tl perunajauhoja
noin 2 dl ketsuppia
suolaa maun mukaan
reilusti öljyä paistamiseen 

Lisäksi
kevätsipulia

Leikkaa porsaanfileestä ohuita suikaleita tai ohenna valmiit suikaleet noin syömäpuikkojen paksuisiksi.

Mittaa syvään kulhoon valkuaiset, perunajauho ja suola (ota huomioon käyttämäsi ketsupin suolapitoisuus). Sekoita hyvin.

Pyörittele possusuikaleet seoksessa. Anna maustua hetki.

Lämmitä öljy wokpannussa tai paistokasarissa. Kun öljy on kuumaa, nostele suikaleet yksitellen, noin neljässä osassa, suoraan seoksesta pannulle. Paista molemmin puolin kauniin värisiksi. Nosta suikaleet talouspaperin päälle valumaan.

Lisää pannulle viimeisen paistokerran jälkeen jäljellä olevaan öljyyn noin 2 dl ketsuppia. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. 

Lisää paistetut possusuikaleet seokseen ja kääntele nopeasti, kunnes ketsuppiseos sekoittuu suikaleisiin tasaisesti.

Silppua kevätsipulia ketsuppipossun päälle.

Tarjoa höyrytetyn riisin kanssa.

Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Kesäkurpitsasalaatti

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Frida Best asuu Englannissa miehensä Markin kotiseudulla Emsworthin pikkukylässä. Näin hän kertoo alueen ruokakulttuurista ja ruoanlaittotavoistaan:

 

"Englannin etelärannikolla sijaitseva kotikyläni Emsworth tunnetaan ruokafestivaaleistaan ja lähiruuastaan. Kasvikset, kaikki liha ja monet juustot ovat paikallisesti tuotettuja. Kylässämme on vihanneskauppa, kalakauppias ja kaksi lihakauppaa. Liha on erinomaista, edullista ja kotoisin 20 kilometrin säteeltä. 

Englannissa pienyrittäjiä arvostetaan niin, että supermarkettienkin on pitänyt taipua: asiakkaiden vaatimuksesta monessa on nykyään lähiruokakäytävä tai -hylly.

Miltei jokaisesta maaseudun pikkukaupastakin saa tuoreita yrttejä ja aasialaisia mausteita: korianteria, sitruunaruohoa, thaibasilikaa, minttua ja tuoretta inkivääriä ja chilejä. Omat reissuni Aasiaan ja mausteiden saatavuus ovat vaikuttaneet siihen, että suurin osa arkiruuistamme on aasialaisvaikutteisia. Toki meille maistuvat myös englantilaiset klassikot Shepherd´s Pie ja Toad in a Hole, pannukakkua makkaroilla.

Suomalainen taustani näkyy siinä, etta osaan suolata ja säilöä kalaa, ja siinä, että pidän hapanmaitotuotteista ja kaaliruuista. Ajoittain minut valtaa hillitön kanelipullahimo. Suomesta tuon aina Oululaisen jälkiuunileipää ja jauhettua kardemummaa.

Ruuanlaitto on minusta rentouttavaa, enkä harrastanut eineksiä edes opiskeluaikoinani. Syömme aamupalan ja iltaruuan aina koko perhe yhdessä. Viikonloppuisin lapset usein suunnittelevat menun.

Minusta Britannian laaja kansainvälinen keittio on yksi maailman parhaista fuusiokeittiöistä ja Lontoo on maailman parhaita ravintolakaupunkeja. Raaka-ainevalikoimaltaan se ihan omassa luokassaan."

 

Fridan kesäkurpitsasalaatti

4–5 (noin 1 kg) keskikokoista kesäkurpitsaa (mielellään eri värisiä)
200 g pitkiä vihreitä papuja
150 g fetajuustoa (ei öljyssä)

Kastike
2 isoa valkosipulin kynttä
3 cm pätkä inkivääriä raastettuna
1 iso tai 2 pientä sitruunaa
2 vihreää chiliä
iso kourallinen tuoretta minttua
½ dl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1–2 tl thaimaalaista kalakastiketta
suolaa
mustapippuria

Valmista ensin kastike. Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri. Purista sitruunasta mehu. Halkaise chilit, poista siemenet ja silppua hienoksi. Silppua minttu hyvin hienoksi.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja maista. Kastike saa olla aika paksua.

Kuumenna paksupohjainen, teflonpinnoitettu paistinpannu.

Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa noin 3 mm paksuisiksi viipaleiksi. Jos kesäkurpitsat ovat isoja, puolita viipaleet.

Paahda viipaleet kuumalla pannulla ilman rasvaa molemmin puolin, kunnes väri on kullanruskea ja tummatäpläinen ja osa nesteestä haihtunut. Nosta paahtuneet kesäkurpitsaviipaleet talouspaperin päälle jäähtymään. Paperi imee ylimääräisen kosteuden.

Keitä pavut juuri ja juuri kypsiksi.

Pane lämpimät kesäkurpitsaviipaleet ja pavut isoon kulhoon. Lämpiminä kasvikset imevät kastiketta paremmin.

Kaada kastike joukkoon ja sekoita isoilla salaatinottimilla tai käsin. 

Anna maustua puolisen tuntia huoneenlämmössä.

Nostele salaatti kauniiseen tarjoiluastiaan. Murenna päälle fetajuusto.

Tarjoile grillatun porsaan­kyljyksen, naudanpihvin tai broilerin rintafileen kanssa. 

Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Äyriäis-lehtikaalipannu

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Harri Junttila oli vuonna 2014 adoptiomatkalla Keniassa. Hän kokkasi siellä vaimolleen Sadulle, pojalleen Lennille, 4, sekä uudelle tulokkaalle Aatokselle, 2. Näin hän kertoi tuolloin:

"Olen ihastunut Keniassa isolehtisiin kasveihin, kuten terereen, pinaattiin, ja sukuma-wikiin eli lehtikaaliin. Vihannekset ovat erinomaisen maukkaita ja halpoja: iso kimppu sukuma-wikiä maksaa noin 20 senttiä.

Lehtikaalin kanssa syömme usein äyriäisiä tai kalaa, niilinahventa ja tilapiaa, sekä paikallisia raakamakkaroita. Nekin ovat hyviä ja edullisia. Tuoretta kalaa Nairobissa saa harvoin, joten joudun kalastamaan pakastealtaasta.

Poikamme Aatos ja Lenni eivät aina innostu isänsä kokkailuista, mutta suomalainen, lempeästi maustettu ruoka maistuu  aina. Olen tehnyt makaronilaatikkoa ja karjalanpaistia. 

Nairobissa on paljon pieniä lihakauppoja, vaikka joskus kylmäketjun pitävyys arveluttaa minua. Kadun varrelta voi ostaa uppopaistettua kalaa, grillattua maissia ja sokeriruokoa, mutta kokeilu on tuntunut vatsapöpön pelossa uskaliaalta.

Juureksia ja vihanneksia täällä riittää. Lisään joskus perunamuusiin arrow-juurta, joka antaa sille kermaisen ja lempeän kitkerän maun.

Ylivoimaisesti parasta antia ovat hedelmät. En ollut tiennyt, että kypsästä mangosta lähtee kuori helposti repimällä. Suomessahan ei kypsiä mangoja olekaan. Papaijat ovat suuria muhkuroita, ja passion-hedelmiä saa kaksi tusinaa puolellatoista eurolla.

Kun palaamme Suomeen ensi vuonna, tuomme mukanamme ainakin kahvia. Kenia on yksi maailman parhaista kahvimaista, ja esimerkiksi paikallisen paahtimon AA-laatuinen espresso on häkellyttävän hyvää."

 

Äyriäis-lehtikaalipannu

400 g äyriäisiä (pakaste)
400 g lehtikaalia eli sukuma-wikiä
50 g pinaattia
1 iso sipuli
1 pienehkö kesäkurpitsa
1 fenkoli
150 g papuja

Maustekastike
3 cm pala inkivääriä
3–4 valkosipulinkynttä
1 chili
1 ruukku korianteria
1 limetti
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
loraus oliiviöljyä

Sulata äyriäiset.

Valmista maustekastike. Pilko inkivääri, valkosipuli ja chili hienoksi. Silppua korianteri.

Purista limetistä mehu ja yhdistä muut mauste­kastikkeen ainekset paitsi kolmasosa valkosipulista.

Sekoita maustekastike sulaneiden äyriäisten sekaan. Anna maustua noin tunti jääkaapissa.

Pese vihannekset. Lehtikaalista voi ottaa veitsellä kovan ruodon pois ja joko leikata tai repiä kaalin isoiksi paloiksi. Riivi pinaatti.

Kuori ja silppua sipuli. Paloittele kesäkurpitsa ja fenkoli, pätki pavut. Ruskista sipulia ja fenkolia kuumalla, öljyttömällä pannulla. Varo polttamasta. Lisää oliiviöljyä ja alenna lämpötilaa. Lisää kesäkurpitsa ja pavut. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kun kasvikset alkavat olla kypsiä, lisää lehtikaali ja pinaatti ja loput valkosipulista. Pyöräytä sekaisin. Lisää tarvittaessa nesteeksi vettä. Laita kansi pannun päälle ja anna hautua, kunnes lehtikaali ja pinaatti ovat kutistuneet ja kypsyneet. Tarkista maku.

Lisää äyriäiset marinadei­neen ja kuumenna ne. Sekoita.

Tarjoile. Ruuan lisäkkeenä voi tarjota couscousia tai riisiä.