4 hengelle

3 parsakaalia (yhteensä n. 750 g)
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
8 dl kasvislientä
1 prk ruoka- tai kaurakermaa
rouhittua mustapippuria
(suolaa)

Tarjoiluun
2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä

---

Irrota parsakaali pieniksi nupuiksi. Kuori varret ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä muutama minuutti kattilassa öljyssä.

Lisää joukkoon parsakaalit ja kasvisliemi. Anna porista keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää ruokakerma ja anna seoksen kiehahtaa.

Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja halutessasi suolalla.

Annostele keitto tarjoilulautasille ja ripottele päälle siemenet.

Munakas-wrap on kuin suolainen lettu, jonka voi täyttää suosikkitäytteillä.

Munakas-wrapeissa on ainesta hiilihydraattien karttelijan suosikkilounaaksi. Ohuisiin, paistettuihin munakaslevyihin kääritään vaikkapa kinkkua, piparjuurituorejuustoa ja rucolaa.

Yhdestä munasta tulee yksi pyöreä munakaslevy.

Näin se käy

Vatkaa haluamasi määrä munia rikki kulhossa ja mausta ripauksella suolaa.

Paista ohut kerros massaa öljyssä paistinpannulla keskilämmöllä kypsäksi.

Valuta lettu varovasti jäähtymään lautaselle odottamaan täyttöä.

 

Valmista itse erilaisia teesekoituksia kuivatuista yrteistä ja kukista.

Tässä kaksi mainiota sekoitusehdotusta, joista iltahetkitee rauhoittaa ihanasti ennen unia ja paastotee auttaa poistamaan kehosta nesteitä. Ainekset ovat ohjeissa siinä järjestyksessä, että ensimmäistä  yrttiä on eniten, viimeistä vähiten. Maistamalla löytää itselle sopivimman sekoitussuhteen.

Tee näin

Iltahetkitee sisältää:

  • minttua
  • maitohorsman lehteä
  • sitruunamelissaa
  • voikukanlehteä
  • vuohenputkea
  • laventelia
  • ruusun terälehtiä

Paastotee sisältää:

  • minttua
  • mustaherukan lehteä
  • mesiangervon lehteä
  • iisoppia
  • voikukanlehteä
  • koivunlehteä
  • puna-apilankukkaa
  • ruiskukkaa
  • salkoruusua

Käytä teehen 1 tl yrttejä 1 desilitraan vettä.

Anna hautua 5–10 minuuttia.

Mausta juoma tarvittaessa hunajalla.

Kuivata yrtit itse

Yrttien kuivaaminen onnistuu uunissa 30–35 asteen lämpötilassa. Kiertoilmauuniin voi laittaa yrttejä kolme ritilällilstä kerrallaan.

Murskaa yrtit pieneksi ja sekoita sopiviksi yhdistelmiksi.

Kokeile myös tuoretta 

Yrttitee onnistuu myös tuoreista kasveista. Kerää nippu mustaherukan, vadelman ja sitruunamelissa lehtiä ja laita ne kannun pohjalle. Kaada päälle kuumaa vettä ja hauduta. Samoista lehdistä irtoaa makua useamman haudutuksen ajan.

 

Feta on mitä mainioin kumppani punajuurelle.

Piiraan maku hipoo täydellisyyttä, kun paahdat juurekset melkein makeiksi. Näillä ohjeilla onnistut piirakan teossa varmasti.

Jähmetä jääkaapissa

Taputtele tai kauli pohjataikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla ja nosta jähmettymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kylmä taikina pysyy esipaistettaessa vuoan reunoilla eikä valahda sen pohjalle.

Muista esipaistaa

Jos ladot täytteet esipaista­mattomalle piirakkapohjalle, pohjataikina jää raa’an oloiseksi.­ Muista siis esipaisto! Paista viilentynyttä piiraspohjaa­ 200-asteisen uunin alatasolla 12 minuuttia ennen täyttämistä.

Opettele täytteen kaava

Suolaisen piirakan täyte mehevöityy kerma-munaseoksella. Kaava on yksinkertainen: yksi muna yhtä desiä kermaa kohden. Tavanomaiseen pyöreään piiraaseen tarvitset kaksi desiä kermaa ja kaksi munaa. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria sekä muita sopivia mausteita.

Katso herkullisen punajuuri-fetapiirakan ohje Soppa365:stä.

Uutta twistiä pohjaan

Rouheampi

Pähkinät ja siemenet tuovat ihanaa rapeutta suolaisen piirakan pohjaan. Lisää pohjataikinaan desilitra rouhittuja pähkinöitä tai kokonaisia auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä.

Mehevämpi

Juustoraaste mehevöittää ja maustaa piirakkapohjaa. Kokeile taikinassa hienoksi raastettua parmesaania tai cheddaria. Lisätyn suolan voi silloin jättää taikinasta pois.

Ton-ton

Suolaisen piirakan voi helposti muuntaa erikoisruokavalioihin sopivaksi. Keliaakikoille sopivan pohjan saat korvaamalla vehnäjauhon samalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta. Maidottomassa piirakassa voi on vaihdettava maidottomaan margariiniin sekä kerma ja juusto esimerkiksi soija- tai kaurakermaan.

Tee itse maustesuola.

Lipsikkamaustesuolalla korvaat ruuanlaitossa liemikuutiot.

Käytä maustesuolan pohjana karkeaa merisuolaa ja lisää joukkoon yrttejä ja kukkien terälehtiä.

Näin onnistut

Murskaa merisuola ja mausteet hienoksi rouheeksi. Levitä seos uunipellille ja anna sen kuivua huoneenlämmössä pari vuorokautta. Kääntele välillä.

Kun seos on kunnolla kuivunut, siirrä se suolamyllyyn tai säilytä tiiviskantisessa astiassa.

Katso lipstikkaisen maustesuolan ohje Soppa365:stä.