4 hengelle

3 parsakaalia (yhteensä n. 750 g)
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
8 dl kasvislientä
1 prk ruoka- tai kaurakermaa
rouhittua mustapippuria
(suolaa)

Tarjoiluun
2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä

---

Irrota parsakaali pieniksi nupuiksi. Kuori varret ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä muutama minuutti kattilassa öljyssä.

Lisää joukkoon parsakaalit ja kasvisliemi. Anna porista keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää ruokakerma ja anna seoksen kiehahtaa.

Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja halutessasi suolalla.

Annostele keitto tarjoilulautasille ja ripottele päälle siemenet.

Nyt ei leivota pataleipää vaan patapullaa! Jättikokoinen korvapuusti syntyy ilman aikaa vievää väkerrystä.

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Patapuusti

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maitoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola.

Vaivaa suurin osa vehnäjauhoista taikinaan. Lisää pehmeä voi. Lisää vielä loput jauhot. Taikina saa jäädä vähän tavallista pehmeämmäksi. Vaivaa taikina kimmoisaksi.

Peitä kulho liinalla. Anna taikinan nousta noin 45 minuuttia, kunnes se on kaksinkertainen. Taikinan noustessa laita kannellinen, noin 4 litran vetoinen pata lämpenemään uuniin. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kumoa taikina leivonta-alustalle, jonka olet jauhottanut reilusti. Vaivaa taikinaa hetki ja venyttele se levyksi. Levitä puolet voista, sokerista ja kanelista taikinalevyn päälle. Taita taikinalevy kahtia ja sitten nelinkerroin. Venyttele, täytä ja taittele uudelleen. Muotoile taikina isoksi palloksi.

Ota kuuma pata uunista. Nosta pulla pataan saumapuoli alaspäin. Voitele pinta halutessasi munalla ja ripottele hieman jauhoja koristeeksi. Nosta kansi päälle. Paista pullaa noin 50 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea ja kypsä.

Anna pullan jäähtyä hetki padassa ja kumoa se sitten varoen ritilälle jäähtymään. Valuta koristeeksi sokerikuorrutetta tai sulatettua suklaata.

4
dl
maitoa
40
g
hiivaa
1 ½ dl sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
10–11 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
100
g
huoneenlämpöistä voita

Täyte

100
g
huoneenlämpöistä voita
½ dl sokeria
1
rkl
kanelia

Lisäksi

(1 muna)
50
g
suklaata tai sokerikuorrutetta

Ei ole uunijuuresten ja fetan makuliiton voittanutta. Keitetyt kananmunat ja täyteläinen, kuitupitoinen riisi tekevät salaatista tukevan aterian.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Juures-fetasalaatti

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä kypsä riisi suureen salaattikulhoon.

Valmista riisin kypsyessä paahtojuurekset. Kuori porkkana ja leikkaa se ½ cm:n vahvuisiksi vinoviipaleiksi. Kuori bataatti ja leikkaa se noin 2½ cm:n kuutioiksi. Kuori punajuuret ja leikkaa ne noin 1½ cm:n kuutioiksi. Kuori ja halkaise punasipuli ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi.

Laita kasvikset kulhoon. Pyöräytä joukkoon oliiviöljy, hunaja, timjami, hiutalesuola ja mustapippuri. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Paahda juureksia 240-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes ne saavat kauniisti väriä. Kaada paahdetut kasvikset keitetyn riisin joukkoon kulhoon.

Keitä kananmunat pehmeän kypsiksi, 6–7 minuuttia, ja upota ne kylmään veteen. Kuori munat.

Murentele riisi-kasvisseoksen joukkoon feta. Hienonna lehtipersilja. Asettele munat puolikkaina tai lohkoina salaatin päälle. Viimeistele salaatti pirskottelemalla pinnalle hyvää oliiviöljyä sekä rouhimalla päälle hieman hiutalesuolaa ja mustapippuria. Tarjoa sellaisenaan tai hyvän leivän kanssa.

2
dl
täysjyväriisiä tai mustaa riisiä
vettä
suolaa

Paahtojuurekset

2
isoa porkkanaa (300 g)
1
bataatti (400 g)
2
punajuurta (300 g)
1
punasipuli
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
timjamia
1
tl
hiutalesuolaa
¼ tl mustapippuria

Lisäksi

4
kananmunaa
200
g
fetajuustoa
1
ruukku tuoretta lehtipersiljaa
2
rkl
oliiviöljyä
hiutalesuolaa
mustapippuria myllystä

Muista ravinteikkaat kaalit! Valkopapupastaan uppoaa keko parsa- ja kukkakaalia.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Parsakaalipasta ja kukkakaali-valkopapukastike

Valmista kastike. Kaada valkopavut siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Jätä valumaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pilko kukkakaali paloiksi.

Kuumenna öljyä kannellisessa, pinnoitetussa kattilassa. Kuullota sipulia viitisen minuuttia. Lisää kukkakaali ja valkosipuli, kääntele 2–3 minuuttia.

Lisää valkoviini ja anna sen kiehahtaa. Lisää valutetut valkopavut, vesi, kasvisliemikuutio ja sokeri. Anna kiehua kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmeää. Soseuta kastike sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keitä pasta toisessa kattilassa runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Erottele parsakaali pieniksi kukinnoiksi. Lisää kukinnot pastakattilaan viimeisten kolmen minuutin ajaksi.

Valuta pasta ja parsakaalipalat. Tarjoa parsakaalipasta kukkakaali-valkopapukastikkeen ja raastetun parmesaanijuuston kanssa. 

Vinkki! Jos et tarjoa ruokaa saman tien, pyöräytä pastan joukkoon tilkka oliiviöljyä, niin pasta pysyy irtonaisena.

350
g
pastaa (esim. spagettia)
1
parsakaali
suolaa keitinveteen
tilkka oliiviöljyä

Kastike

2
tlk
(2 x 400 g) säilöttyjä kypsiä pieniä valkopapuja
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
kukkakaali
oliiviöljyä paistamiseen
1
dl
valkoviiniä
3
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tl
sokeria
1–1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Tarjoiluun

2
dl
raastettua parmesaanijuustoa