Reseptit

Pasta Norma Mario Batalin tapaan

|
norma

8 hengelle alkuruokana tai 4 hengelle pääruokana

noin 1 kg pieniä tai keskikokoisia munakoisoja
suolaa, vastarouhittua mustapippuria
6 rkl oliiviöljyä
400 g penneä tai muuta pastaa
1 annos tomaattikastiketta
2½ dl paahdettuja leivänmuruja
1 dl raastettua pecorino-juustoa
noin 10 basilikanlehteä
noin 250 g ricotta salataa (lampaanmaitojuustoa)

Perustomaattikastike (noin 7 dl valmista kastiketta)
4 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
noin ¾ dl oliiviöljyä
3 rkl timjamia hienonnettuna
½ porkkana raasteena
2 prk (à 400 g) kokonaisia, kuorittuja tomaatteja
suolaa

---


1. Aloita ruoka tomaattikastikkeen tekemisellä: uori ja hienonna sipulit. Lämmitä öljy paistinpannulla. Lisää sipulit ja paista keskilämmöllä kypsiksi. Lisää timjami ja porkkana. Jatka paistamista, kunnes porkkana on melkein kypsää (noin 5 minuuttia). Lisää tomaatit pannulle. Anna seoksen kiehahtaa. Vähennä lämpö ja anna seoksen porista miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla.

2. Sen jälkeen kiehauta iso kattilallinen vettä pastaa varten ja lisää joukkoon 2 teelusikallista suolaa.

3. Leikkaa munakoisot viipaleiksi. Mittaa 3 ruokalusikallista öljyä isolle, pinnoitetulle pannulle ja kuumenna. Paista munakoisoviipaleet kullakeltaisiksi molemmilta puolilta. Paista muutamassa erässä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Nosta paistetut viipaleet valumaan talouspaperilla päällystetylle vadille. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä.

5. Keitä penne suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan siten, että vähennät keittoajasta 2 minuuttia. Nosta pasta siivilään ja valuta päälle kylmää vettä. Valuta ylimääräinen vesi pois. Nosta pasta isoon kulhoon ja sekoita joukkoon 2½ dl tomaattikastiketta.

6. Kaada vuoan pohjalle noin ½ dl tomaattikastiketta. Ripottele päälle puolet leivänmuruista, puolet pastasta ja puolet munakoisoviipaleista. Painele ne hieman tiiviimmin vuokaan kädellä. Valuta päälle noin puoli desiä tomaattikastiketta, puolet pecorino-juustoraasteesta ja puolet basilikanlehdistä. Toista toinen kerros samalla tavalla. Ripottele päällimmäiseksi ensin juustoraaste ja sitten leivänmurut. Pirskota päälle 2 ruokalusikallista öljyä.

7. Paista uunin keskitasolla 45 minuutta. Anna levätä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Lusikoi reilu annos vuokaa lautaselle ja raasta päälle ricottaa. Tarjoile vihreän salaatin kanssa.

Vinkki! Tomaattikastike säilyy jääkaapissa noin viikon ja pakastimessa noin 6 kuukautta. Jos tomaattikastikkeen tekeminen tuntuu liian työläältä, voit halutessasi korvata sen kaupan valmiilla tomaattipastakastikkeilla.

Mario Batalin kommentti: Tämän ruuan salaisuus piilee munakoisojen laadussa. Vanhemmissa, isoissa munakoisoissa on usein isommat siemenkotelot, joten ne voivat maistua kitkeriltä. Valitse ruokaan pieniä tai keskikokoisia munakoisoja. Jos et löydä ricotta salataa, korvaa se nuorella pecorino- tai tai provolonejuustolla.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo, ohje Mario Batali, ravintola Babbo, New York


Avainsanat





Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä


Katso myös