Sekoita kaikki taikina-aineet keskenään kädenlämpöiseen veteen. Taikinaa ei tarvitse kohottaa. Kuumenna öljy kattilassa.

Nosta kahden lusikan avulla löysästä taikinasta kokkareita öljyyn. Paista, kunnes taikinapallerot ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi ja nousevat pintaan. Valuta paistetut munkit talouspaperin päällä.

Valuta munkkien päälle juoksevaa hunajaa ja tarjoile heti pähkinöiden kanssa.

 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Resepti

Taikina

2
dl
vettä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
20
g
hiivaa
2
dl
vehnäjauhoja

Lisäksi

rypsiöljyä paistamiseen
juoksevaa hunajaa
pähkinöitä

Italialainen klassikko saa uutta seuraa: matcha-teejauhe ja vadelmakastike tuovat pannacottaan keväistä keveyttä.

 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Matcha-tee-pannacotta ja vadelmakastike

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Laita kattilaan kerma, maito, sokeri sekä halkaistu vaniljatanko ja sen raavittu sisus. Anna kiehahtaa niin, että sokeri sulaa. Ota vaniljatanko pois kattilasta.

Laita matcha-teejauhe kulhoon. Kaada päälle pieni määrä kuumaa kerma-maitoa ja sekoita seoksesta tasainen tahna.

Lisää tahna kattilaan ja sekoita kunnolla.

Purista liotetuista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää kerma-maitoon. Sekoita hyvin.

Kaada massa silikonisiin vuokiin tai juomalaseihin. Anna seistä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia. Peitä ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.

Tee vadelmakastike. Laita kattilaan vadelmat ja sokeri. Keitä viisi minuuttia. Siivilöi siemenet pois ja jäähdytä.

Irrota pannacotta lautaselle tai tarjoa suoraan lasista. Valuta päälle vadelmakastiketta.

Vinkki! Matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä, jota saa tee-, terveys- ja ekokaupoissa. Se sopii myös smoothien ja latten joukkoon.

4
liivatelehteä
2 ½ dl kermaa
2 ½ dl maitoa
1
dl
sokeria
1
vaniljatanko
1
rkl
matcha-teejauhetta
Vadelmakastike
200
g
pakastevadelmia
½ dl sokeria

Appelsiinisiirapilla höystettyinä tutut räiskäleet saavat nimen crêpes suzette.

Resepti

Annoksia:
10
Vaikeustaso:
Helppo

Nuotioletut

Riko munat kulhoon. Lisää maito, vehnäjauho ja suola. Sekoita. Anna taikinan turvota jääkaapissa tunnin tai pari. 

Paista letut kypsiksi voissa ja öljyssä. 

Valmista siirappi. Laita voi ja sokeri paistinpannulle. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa. 

Raasta kahden appelsiinin kuori ja purista mehu pannulle. Lisää Cointreau ja kiehauta.

Liekitä halutessasi valmiit letut pienellä tilkalla Cointreau-likööriä. Kuumenna pannua, jossa lettu on. Nosta pannua hiukan, kaada alkoholi pannulle ja käännä pannua siten, että se koskettaa liekkiä. Nosta pannua hieman ilmaan, kun liekki on pannussa. 

Kaada siirappia lämpimien lettujen päälle.  

Vinkki! Jos paistat letut nuotiolla, ota taikina mukaan pullossa. Voit myös lämmittää valmiit letut paistinpannussa nuotiolla. Tee siirappi valmiiksi etukäteen ja lämmitä pannulla. 

3
munaa
3
dl
maitoa
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
voita ja öljyä paistamiseen
Siirappi
50
g
voita
½ dl sokeria
2
appelsiinia
½ dl Cointreauta tai muuta sitruslikööriä

Valmista lammaspata jo hyvissä ajoin ja lämmitä ennen kuin kannat pöytään. Maku vain paranee!

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Suklainen lammaspata

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta.

Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Paloittele liha isoiksi kuutioiksi.

Ruskista lihojen pinnat muutamassa erässä voin ja öljyn seoksessa kuumalla paistinpannulla. Siirrä lihat pataan. Kuullota myös kasvikset ja laita pataan.

Lisää tomaattimurska, lihaliemi, punaviini ja mausteet.

Hauduta pataa 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia, kunnes liha on täysin mureaa.

Paloittele suklaa ja lisää pataan. Sekoita niin, että suklaa sulaa liemeen tasaisesti.

Vinkki! Varaa pataan luutonta lihaa 100 g ruokailijaa kohden. Luullista lihaa pitää varata reilusti enemmän, 150-200 g ruokailijaa kohden. Erityisen paljon luuta on kyljessä, jota kannattaa varata tuplamäärä verrattuna luuttomaan lihaan.

1 kg 200 g luullista lampaan tai karitsan patalihaa
1
sipuli
2
porkkanaa
2
rkl
voita
2
rkl
rypsiöljyä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
4
dl
lihalientä
3
dl
punaviiniä
2
rkl
tummaa sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
75
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)

Pataleivässä parasta on rapea pinta ja valmistamisen helppous. Tämä ohje toimii myös ilman suklaata.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Suklaa-pähkinäpataleipä

Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Sekoita jauhot, hiiva, suola, pähkinä- ja suklaarouhe kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi puulastalla. Taikinaa ei tarvitse vaivata.

Peitä kulho kelmulla ja jätä kohomaan huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikinasta nopeasti pyöreä leipä. Älä vaivaa! Nosta limppu jauhotetulle leivinliinalle ja kääri siihen. Anna leivän kohota kääreessä puoli tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita valurautainen uunipata kansineen uuniin kuumenemaan.

Ota pata uunista ja kippaa leipä liinan avulla pataan. Sulje kansi.

Paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois jatka paistamista noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä.

6
dl
vehnäjauhoja
½ tl kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
2
dl
pähkinöitä rouhittuna
1
dl
tummaa suklaata (80 % kaakaota)
3 ½ dl huoneenlämpöistä vettä