Runebergintortun juju on pähkinärouheessa ja vadelmasydämessä.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita pähkinärouhe ja jauhot keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita punssi tai omenamehu sekaan viimeiseksi.

Nostele ruokalusikalla taikinaa isoihin muffinivuokiin siten, että taikina täyttää 3/4 vuoasta. Paina sormella taikinan keskelle syvennys ja lusikoi vadelmahilloa koloon.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia. Jäähdytä.

Sekoita tomusokeri veden ja sitruunamehun kanssa notkeaksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa nestettä. Valuta lusikalla koristeita jäähtyneiden torttujen päälle.

Vinkki! Punssin voi korvata muutamalla tipalla punssiesanssia ja käyttää nesteenä esimerkiksi maitoa.

Resepti

Annoksia:
14
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

200
g
voita
tai
200
g
margariinia
tai
2
dl
juoksevaa margariinia
2
dl
sokeria
2
kpl
kananmunaa
2
dl
pähkinärouhetta
3
dl
korppujauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
punssia
tai
1
dl
omenamehua

Pinnalle

vadelmahilloa
2
dl
tomusokeria
vettä
1
tl
sitruunamehua

Ruokaisa perunatortilla rakastaa eilen keitettyjä perunoita.

 

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Perunamunakas

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Hienonna sipuli.

Riko kananmunat kulhoon. Sekoita maito, suola ja pippuri joukkoon. Lisää vain ½ tl suolaa, jos käytät ruokaan pekonia.

Paloittele pekoni. Kuumenna öljy uuninkestävässä valurautaisessa paistinpannussa (22-24 cm).

Paista sipulia ja pekonia pannulla muutama minuutti. Lisää perunat ja paista hetki.

Kaada munaseos pannuun ja heiluttele kevyesti. Laita pannu uuniin noin 6 minuutiksi, kunnes munakas on hyytynyt.

Kumoa tortilla varovasti pannusta lautaselle. Paloittele lohkoiksi.

Vinkki. Tortilla maistuu kylmänäkin.

4
keskikokoista keitettyä perunaa
1
sipuli
6
munaa
½ dl maitoa
½-1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
(6 viipaletta pekonia)
2
rkl
oliiviöljyä

Kuumenna paistinpannu todella kuumaksi, jotta nuudelit ja kasvikset paistuvat rapeiksi eivätkä lötkisty. Lisää potkua annokseen saat sriracha-chilikastikkeella.

Pad thai on pyttipannua thaimaalaisittain.

 

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Pad thai eli paistetut nuudelit

Sulata katkaravut. Purista niistä neste. Viipaloi kaali. Kuori ja leikkaa porkkanat tikuiksi. Hienonna valkosipuli, chili ilman siemeniä, kevät- tai ruohosipuli ja pähkinät.

Murra nuudelit muutamaan palaan kulhoon. Kaada kuumaa vettä päälle ja anna pehmetä kaksi minuuttia. Valuta nuudelit, huuhtele kylmällä vedellä ja jätä siivilään valumaan.

Sekoita kastikkeen ainekset.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Lisää ravut, kaali, porkkana, valkosipuli ja chili. Sekoittele pari minuuttia, kunnes ravut ovat melkein kypsiä.

Kokoa kasvikset pannun laidalle ja riko kananmuna toiseen laitaan. Sekoita muna kokkeliksi ja sitten kasviksiin.

Lisää nuudelit. Sekoita joukkoon 2/3 kastikkeesta.

Koristele annokset kevät- tai ruohosipulilla, pähkinöillä ja limetinlohkoilla. Pirskota päälle loput kastikkeesta.

180
g
isoja katkarapuja
300
g
valkokaalia
3
porkkanaa
3
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
1
dl
kevät- tai ruohosipulisilppua
1
dl
suolapähkinöitä
200
g
riisinuudelia
2
rkl
seesami- tai kookosöljyä
1
kananmuna
1
limetti
Kastike
¾ dl tamarinditahnaa (esim. Spice up)
¾ dl kookos- tai ruokosokeria
½ dl kalakastiketta

Italialainen klassikko saa uutta seuraa: matcha-teejauhe ja vadelmakastike tuovat pannacottaan keväistä keveyttä.

 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Matcha-tee-pannacotta ja vadelmakastike

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Laita kattilaan kerma, maito, sokeri sekä halkaistu vaniljatanko ja sen raavittu sisus. Anna kiehahtaa niin, että sokeri sulaa. Ota vaniljatanko pois kattilasta.

Laita matcha-teejauhe kulhoon. Kaada päälle pieni määrä kuumaa kerma-maitoa ja sekoita seoksesta tasainen tahna.

Lisää tahna kattilaan ja sekoita kunnolla.

Purista liotetuista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää kerma-maitoon. Sekoita hyvin.

Kaada massa silikonisiin vuokiin tai juomalaseihin. Anna seistä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia. Peitä ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.

Tee vadelmakastike. Laita kattilaan vadelmat ja sokeri. Keitä viisi minuuttia. Siivilöi siemenet pois ja jäähdytä.

Irrota pannacotta lautaselle tai tarjoa suoraan lasista. Valuta päälle vadelmakastiketta.

Vinkki! Matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä, jota saa tee-, terveys- ja ekokaupoissa. Se sopii myös smoothien ja latten joukkoon.

4
liivatelehteä
2 ½ dl kermaa
2 ½ dl maitoa
1
dl
sokeria
1
vaniljatanko
1
rkl
matcha-teejauhetta
Vadelmakastike
200
g
pakastevadelmia
½ dl sokeria

Appelsiinisiirapilla höystettyinä tutut räiskäleet saavat nimen crêpes suzette.

Resepti

Annoksia:
10
Vaikeustaso:
Helppo

Nuotioletut

Riko munat kulhoon. Lisää maito, vehnäjauho ja suola. Sekoita. Anna taikinan turvota jääkaapissa tunnin tai pari. 

Paista letut kypsiksi voissa ja öljyssä. 

Valmista siirappi. Laita voi ja sokeri paistinpannulle. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa. 

Raasta kahden appelsiinin kuori ja purista mehu pannulle. Lisää Cointreau ja kiehauta.

Liekitä halutessasi valmiit letut pienellä tilkalla Cointreau-likööriä. Kuumenna pannua, jossa lettu on. Nosta pannua hiukan, kaada alkoholi pannulle ja käännä pannua siten, että se koskettaa liekkiä. Nosta pannua hieman ilmaan, kun liekki on pannussa. 

Kaada siirappia lämpimien lettujen päälle.  

Vinkki! Jos paistat letut nuotiolla, ota taikina mukaan pullossa. Voit myös lämmittää valmiit letut paistinpannussa nuotiolla. Tee siirappi valmiiksi etukäteen ja lämmitä pannulla. 

3
munaa
3
dl
maitoa
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
voita ja öljyä paistamiseen
Siirappi
50
g
voita
½ dl sokeria
2
appelsiinia
½ dl Cointreauta tai muuta sitruslikööriä