Runebergintortun juju on pähkinärouheessa ja vadelmasydämessä.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita pähkinärouhe ja jauhot keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita punssi tai omenamehu sekaan viimeiseksi.

Nostele ruokalusikalla taikinaa isoihin muffinivuokiin siten, että taikina täyttää 3/4 vuoasta. Paina sormella taikinan keskelle syvennys ja lusikoi vadelmahilloa koloon.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia. Jäähdytä.

Sekoita tomusokeri veden ja sitruunamehun kanssa notkeaksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa nestettä. Valuta lusikalla koristeita jäähtyneiden torttujen päälle.

Vinkki! Punssin voi korvata muutamalla tipalla punssiesanssia ja käyttää nesteenä esimerkiksi maitoa.

Resepti

Annoksia:
14
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

200
g
voita
tai
200
g
margariinia
tai
2
dl
juoksevaa margariinia
2
dl
sokeria
2
kpl
kananmunaa
2
dl
pähkinärouhetta
3
dl
korppujauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
punssia
tai
1
dl
omenamehua

Pinnalle

vadelmahilloa
2
dl
tomusokeria
vettä
1
tl
sitruunamehua

Nyt ei säästellä mausteissa. Kirpeää korianterisalsaa kannattaa lisätä annokseen isolla lusikalla.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Jauhelihaburritot

Tee näin

Laita uunin grillivastus kuumenemaan.

Tee kastike.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa ja ruskista jauheliha huolellisesti. Kuutioi tomaatit pannuun. Lisää suola ja sekoittele hetki.

Ripottele mausteet ja jauhot pannuun. Sekoita. Lisää tomaattipyree ja vesi.

Anna kastikkeen hautua ilman kantta 5 minuuttia. Huuhtele pavut ja sekoita ne kastikkeeseen.

Levitä tortillat uunipellille leivinpaperin päälle. Jaa kastike tortilloille ja kiepauta ne rullalle. Ripottele juusto päälle.

Kypsennä uunissa grillivastuksen alla noin 5 minuuttia, kunnes juusto sulaa.

Tarjoa burritot ranskankerman ja korianterisalsan kanssa.

Ainekset

6 isoa vehnätortillaa
150
g
cheddarjuustoraastetta
1
prk
ranskankermaa
kirpeää korianterisalsaa (ohje alla)
Jauhelihakastike
700
g
jauhelihaa
1
rkl
rypsiöljyä
2
isoa tomaattia
1 ½ tl suolaa
2
tl
juustokuminaa
2
tl
korianteria
1
tl
savupaprikaa
1
tl
chilijauhetta
1 ½ rkl vehnäjauhoja
5
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
kiehuvaa vettä
1
tlk mustapapuja

Kirpeä korianterisalsa

Tee näin

Paloittele sipuli, korianteri varsineen ja chili ilman siemeniä.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta karkeaksi salsaksi.

Ainekset

1
salottisipuli
½ ruukkua korianteria
1
vihreä chili
200
g
(keltaisia) kirsikkatomaatteja
1
limetin mehu
½ tl suolaa
½ tl sokeria

Kun kuohkean taikinan peitossa lymyää karamellisoitua omenaa, pellillinen ansaitsee herkkupannarin tittelin.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Omenaherkkupannari

Tee näin

Vaahdota sokerit, suola, sitruunankuori ja munat sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa maito ja ranskankerma joukkoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi omenat puolen sentin paksuisiksi renkaiksi.

Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Lisää omenat, 3 rkl fariinisokeria, kaneli ja suola pannulle.

Paista kovalla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes omenat ruskistuvat kunnolla. Voit karamellisoida omenat kahdessa erässä. Jaa voin ja mausteiden määrä silloin puoliksi.

Vuoraa uunivuoka (n. 30 x 30 cm) leivinpaperilla. Levitä kolmannes omenoista vuokaan. Kaada taikina päälle ja asettele loput omenat pinnalle. Ripottele pähkinät ja 2 rkl fariinisokeria päälle.

Kypsennä pannaria uunissa 20-25 minuuttia, kunnes se on keskeltäkin kypsä.

Kaada pannarin päälle kunnon loraus vanhan ajan vaniljakastiketta.

Ainekset

1
dl
sokeria
1
rkl
vaniljasokeria
½ tl suolaa
1
sitruunan raastettu kuori
3
kananmunaa
2
dl
maitoa
2
dl
ranskankermaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Karamelliomenat
4
isoa hapokasta omenaa (esim. Granny Smith)
50
g
voita
3 + 2 rkl fariinisokeria
1
tl
kanelia
¼ tl suolaa
1 dl pekaanipähkinöitä

Perunan ja anjoviksen liitto on parhaimmillaan kiusauksessa. Laatikko vaatii pitkän paistoajan, mutta ruoka sopii myös arkeen, kun sen esivalmistelee pakkaseen.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Janssoninkiusaus

Tee näin

Kuori ja suikaloi perunat. Viipaloi sipuli. Voitele uunivuoka.

Sekoita vuoassa perunat, sipuli, anjovisfileet ja mausteet. Sekoita anjovisliemi kermaan ja kaada perunoiden joukkoon. Nypi voinokareita päälle.

Kypsennä kiusausta 225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Vinkki! Jos valmistat ruuan esimerkiksi sunnuntaina ja aiot syödä sen torstaina, pakasta laatikko paistamattomana. Jäisenä uuniin nostetun kiusauksen paistoaika on 1 tunti 30 minuuttia.

10
keskikokoista perunaa
2 prk (200 g) anjovista
2
isoa sipulia
2
dl
kuohukermaa
1
dl
anjovislientä
1
tl
valkopippuria
¼ tl muskottipähkinää
½ tl suolaa
4 rkl voita pinnalle ja vuoan voiteluun

Seimurekepihveissä aistii itämaisia vivahteita.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Seimurekepihvit

Tee näin

Sulata pakasteseitä noin tunti huoneenlämmössä. Paloittele kala.

Kuori ja hienonna sipuli.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasainen massa. Taikinaan saa jäädä  kalapaloja.

Kaada taikina toiseen kulhoon ja sekoita vielä puuhaarukalla tasaiseksi. Muotoile käsin pieniä pihvejä.

Kuumenna voi paistinpannulla ja paista kullanruskeita pihvejä noin kolme minuuttia per puoli.

Vinkki! Pihvien joukkoon sopivat myös tuore chili ja korianteri. 

Ainekset

1 pkt (400 g) pakasteseitä
valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu
pari tippaa tabascoa
1
keltuainen
1
tl
suolaa
¼ tl mustapippuria
2
rkl
ruohosipulia
2
rkl
lehtipersiljaa
paistamiseen sitruunavoita