Runebergintortun juju on pähkinärouheessa ja vadelmasydämessä.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita pähkinärouhe ja jauhot keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita punssi tai omenamehu sekaan viimeiseksi.

Nostele ruokalusikalla taikinaa isoihin muffinivuokiin siten, että taikina täyttää 3/4 vuoasta. Paina sormella taikinan keskelle syvennys ja lusikoi vadelmahilloa koloon.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia. Jäähdytä.

Sekoita tomusokeri veden ja sitruunamehun kanssa notkeaksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa nestettä. Valuta lusikalla koristeita jäähtyneiden torttujen päälle.

Vinkki! Punssin voi korvata muutamalla tipalla punssiesanssia ja käyttää nesteenä esimerkiksi maitoa.

Resepti

Annoksia:
14
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

200
g
voita
tai
200
g
margariinia
tai
2
dl
juoksevaa margariinia
2
dl
sokeria
2
kpl
kananmunaa
2
dl
pähkinärouhetta
3
dl
korppujauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
punssia
tai
1
dl
omenamehua

Pinnalle

vadelmahilloa
2
dl
tomusokeria
vettä
1
tl
sitruunamehua

Aprikoosimarmeladista ja pehmeäksi vatkatusta mantelimassasta syntyy pullakranssin mehevä täyte.

Katso videoilta kolme tapaa letittää pulla:

Perinteinen pullapitko

Kierteellä kieputettu pitko

Saksilla leikattu

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Aprikoosimantelikranssi

Tee taikina

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja liuota sekoittaen. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.

Alusta jauhoja taikinaan vähitellen. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen tai sulatettu voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi niin, että se irtoaa sormista ja kulhon reunoista.

Kohota taikina lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

Tee täyte

Vatkaa mantelimassa ja aprikoosimarmeladi sähkövatkaimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon hienonnetut aprikoosit ja mantelirouhe.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm).

Rullaa kranssi

Levitä levylle täyte. Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla terävällä veitsellä tai saksilla kahtia pituussuunnassa. 

Kieputa puolikkaat toistensa ympäri leikkuupinta ylöspäin. Pyöräytä letti kranssiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Nipistä liitos kiinni.

Kohota ja paista

Anna kranssin kohota leivinliinalla peitettynä vähintään puoli tuntia.

Voitele pulla munalla ja ripottele päälle mantelilastuja.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla 25–30 minuuttia, kunnes kranssi vaikuttaa kypsältä ja pinta saa väriä.

Ainekset

2 ½ dl maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
dl
sokeria
½ rkl kardemummaa
½ tl suolaa
1
pieni muna
7–8 dl vehnäjauhoja
75
g
voita
Aprikoosi-mantelitäyte
150
g
mantelimassaa
200
g
paistonkestävää aprikoosimarmeladia
1
dl
kuivattuja aprikooseja hienonnettuna
1
dl
mantelirouhetta
Päälle
1
muna
2
rkl
mantelilastuja

Saksilla leikattu pitkä on nätin näköinen ja mehevän makuinen.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä levylle täyte reunoja myöten.

Vinkki, miten saat rullasta tiukan

Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Rullausta helpottaa se, kun käännät aluksi leveämmän kaistaleen taikinaa täytteen päälle ja taputtelet sen tiukaksi.

Leikkaa saksilla noin sentin levyisiä pätkiä. Jätä palat kiinni toisiinsa alaosasta.

Kun koko rulla on leikattu, käännä viipaleet limittäin niin, että joka toinen viipale kääntyy toiselle ja toinen toiselle puolelle.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.

Pullapitko saa uutta ilmettä, kun leikkaat taikinaan saksilla hapsuja ja käännät ne täytteen päälle.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä täytettä suorakaiteen keskelle, noin kolmanneksen alueella.

Leikkaa taikinan reunat parin sentin paksuisiksi suikaleiksi saksilla. Kääntele suikaleet täytteen yli vuorotellen.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.

Kierteelle kieputettu pitko on näyttävä pulla. Pitkä pitko on helppo kiepauttaa lopuksi meheväksi kranssiksi.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä levylle täyte reunoja myöten.

Vinkki, miten saat rullasta tiukan

Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Rullausta helpottaa se, kun käännät aluksi leveämmän kaistaleen taikinaa täytteen päälle ja taputtelet sen tiukaksi.

Kierre kieputetaan kahdesta pötköstä

Leikkaa rulla terävällä veitsellä tai saksilla kahtia pituussuunnassa. 

Kieputa puolikkaat toistensa ympäri leikkuupinta ylöspäin.

Pyöräytä letti kranssiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Nipistä liitos kiinni.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.