Runebergintortun juju on pähkinärouheessa ja vadelmasydämessä.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita pähkinärouhe ja jauhot keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita punssi tai omenamehu sekaan viimeiseksi.

Nostele ruokalusikalla taikinaa isoihin muffinivuokiin siten, että taikina täyttää 3/4 vuoasta. Paina sormella taikinan keskelle syvennys ja lusikoi vadelmahilloa koloon.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia. Jäähdytä.

Sekoita tomusokeri veden ja sitruunamehun kanssa notkeaksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa nestettä. Valuta lusikalla koristeita jäähtyneiden torttujen päälle.

Vinkki! Punssin voi korvata muutamalla tipalla punssiesanssia ja käyttää nesteenä esimerkiksi maitoa.

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
14
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

200
g
voita
tai
200
g
margariinia
tai
2
dl
juoksevaa margariinia
2
dl
sokeria
2
kpl
kananmunaa
2
dl
pähkinärouhetta
3
dl
korppujauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
punssia
tai
1
dl
omenamehua

Pinnalle

vadelmahilloa
2
dl
tomusokeria
vettä
1
tl
sitruunamehua

Valmista itse erilaisia teesekoituksia kuivatuista yrteistä ja kukista.

Tässä kaksi mainiota sekoitusehdotusta, joista iltahetkitee rauhoittaa ihanasti ennen unia ja paastotee auttaa poistamaan kehosta nesteitä. Ainekset ovat ohjeissa siinä järjestyksessä, että ensimmäistä  yrttiä on eniten, viimeistä vähiten. Maistamalla löytää itselle sopivimman sekoitussuhteen.

Tee näin

Iltahetkitee sisältää:

  • minttua
  • maitohorsman lehteä
  • sitruunamelissaa
  • voikukanlehteä
  • vuohenputkea
  • laventelia
  • ruusun terälehtiä

Paastotee sisältää:

  • minttua
  • mustaherukan lehteä
  • mesiangervon lehteä
  • iisoppia
  • voikukanlehteä
  • koivunlehteä
  • puna-apilankukkaa
  • ruiskukkaa
  • salkoruusua

Käytä teehen 1 tl yrttejä 1 desilitraan vettä.

Anna hautua 5–10 minuuttia.

Mausta juoma tarvittaessa hunajalla.

Kuivata yrtit itse

Yrttien kuivaaminen onnistuu uunissa 30–35 asteen lämpötilassa. Kiertoilmauuniin voi laittaa yrttejä kolme ritilällilstä kerrallaan.

Murskaa yrtit pieneksi ja sekoita sopiviksi yhdistelmiksi.

Kokeile myös tuoretta 

Yrttitee onnistuu myös tuoreista kasveista. Kerää nippu mustaherukan, vadelman ja sitruunamelissa lehtiä ja laita ne kannun pohjalle. Kaada päälle kuumaa vettä ja hauduta. Samoista lehdistä irtoaa makua useamman haudutuksen ajan.

 

Feta on mitä mainioin kumppani punajuurelle.

Piiraan maku hipoo täydellisyyttä, kun paahdat juurekset melkein makeiksi. Näillä ohjeilla onnistut piirakan teossa varmasti.

Jähmetä jääkaapissa

Taputtele tai kauli pohjataikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla ja nosta jähmettymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kylmä taikina pysyy esipaistettaessa vuoan reunoilla eikä valahda sen pohjalle.

Muista esipaistaa

Jos ladot täytteet esipaista­mattomalle piirakkapohjalle, pohjataikina jää raa’an oloiseksi.­ Muista siis esipaisto! Paista viilentynyttä piiraspohjaa­ 200-asteisen uunin alatasolla 12 minuuttia ennen täyttämistä.

Opettele täytteen kaava

Suolaisen piirakan täyte mehevöityy kerma-munaseoksella. Kaava on yksinkertainen: yksi muna yhtä desiä kermaa kohden. Tavanomaiseen pyöreään piiraaseen tarvitset kaksi desiä kermaa ja kaksi munaa. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria sekä muita sopivia mausteita.

Katso herkullisen punajuuri-fetapiirakan ohje Soppa365:stä.

Uutta twistiä pohjaan

Rouheampi

Pähkinät ja siemenet tuovat ihanaa rapeutta suolaisen piirakan pohjaan. Lisää pohjataikinaan desilitra rouhittuja pähkinöitä tai kokonaisia auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä.

Mehevämpi

Juustoraaste mehevöittää ja maustaa piirakkapohjaa. Kokeile taikinassa hienoksi raastettua parmesaania tai cheddaria. Lisätyn suolan voi silloin jättää taikinasta pois.

Ton-ton

Suolaisen piirakan voi helposti muuntaa erikoisruokavalioihin sopivaksi. Keliaakikoille sopivan pohjan saat korvaamalla vehnäjauhon samalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta. Maidottomassa piirakassa voi on vaihdettava maidottomaan margariiniin sekä kerma ja juusto esimerkiksi soija- tai kaurakermaan.

Tee itse maustesuola.

Lipsikkamaustesuolalla korvaat ruuanlaitossa liemikuutiot.

Käytä maustesuolan pohjana karkeaa merisuolaa ja lisää joukkoon yrttejä ja kukkien terälehtiä.

Näin onnistut

Murskaa merisuola ja mausteet hienoksi rouheeksi. Levitä seos uunipellille ja anna sen kuivua huoneenlämmössä pari vuorokautta. Kääntele välillä.

Kun seos on kunnolla kuivunut, siirrä se suolamyllyyn tai säilytä tiiviskantisessa astiassa.

Katso lipstikkaisen maustesuolan ohje Soppa365:stä.

Yllätä omenanystävät omenan ja homejuuston täyttämillä sarvilla.

Omenasta on moneksi! Kokeile vaihteeksi lisätä rosmariinin oksalla maustettua omenahilloa juustosarvien täytteeksi. Voitaikinan teko vie aikaa, mutta tulos on mitä herkullisin.

Taikinan voi valmistaa jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Kiireinen kokki valitsee valmistaikinan.

Katso voitaikinan ja juustosarvien ohje Soppa365:stä.