Valmista pitsataikina sekoittamalla kaikki taikinan ainekset kulhossa kiinteäksi taikinaksi. Pyöritä taikina palloksi ja taputtele jauhotetuin käsin pyöreäksi, ohueksi levyksi leivinpaperille.

Kuori ja silppua sipulit.  Kuullota pannulla. Lisää tomaattimurska ja - sose. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Keitä kastiketta hiljalleen noin 10 minuuttia.

Mikäli käytät tuoretta tonnikalaa, leikkaa se sopiviksi suupaloiksi ja mausta palat suolalla ja valkopippurilla.

Levitä tomaattikastike pitsapohjalle ja sen päälle tonnikalapalat, viipaloidut valkosipulinkynnet ja oliivit. Mausta pitsa oreganolla ja ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. Nauti heti.

 

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Pitsapohja

1
dl
vettä
2
rkl
öljyä
suolaa
1
tl
leivinjauhetta
2
dl
vehnäjauhoja
ruisjauhoja

Tomaattikastike

1
kpl
keltasipulia
yksikyntistä valkosipulia
2
rkl
öljyä
200
g
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
suolaa
mustapippuria
sokeria

Päälle

200
g
tonnikalaa
suolaa
valkopippuria
3
kpl
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiveja
4
kpl
oreganonoksaa
1
dl
emmental-juustoraastetta

Anjovis on pienen pieni filee, mutta makua siinä on runsaasti.

Tee jääkaappiin kulhollinen anjovistahnaa. Sitten vain päätät, minkä kanssa sen syöt.

Anjovis ei olekaan kala

Tiesitkö, että anjovis ei ole kalalaji? Se on mausteisiin säilöttyä kilohailia, jonka esi-isä saksalaisten anchosen: pikkukaloista tehty säilyke, jota on muhiteltu suolassa, mausteissa ja käymisen avulla.

Kokeile myös Välimeren anjovista eli öljyyn säilöttyjä sardellifileitä. Purkki on vähän kalliimpi, mutta makua on niin paljon, että ruokaan ei tarvita kuin muutama pikkufilee.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Anjovistahna

Hienonna anjovis. Säästä liemi.

Leikkaa sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.

Hienonna tilli.

Sekoita ainekset ranskankerman joukkoon, notkista anjovisliemellä.

Mausta valkopippurilla.

1
prk
(100 g) anjovisfileitä
1
punasipuli
1
nippu tilliä
1
prk
(200 g) ranskankermaa
¼ tl valkopippuria

Päivän tärkeät kasvikset, marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Helppo

Porkkanakakun makuinen kaurapuuro

Kuori ja raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Paloittele aprikoosit.

Siirrä porkkana ja aprikoosi pieneen kattilaan. Lisää myös vesi ja mausteet. Keitä aineksia viisi minuuttia.

Sekoita joukkoon kaura- ja kookoshiutaleet. Keitä viidestä kymmeneen minuuttia välillä sekoitellen.

Mausta suolalla.

Tarjoa puuro maidon kanssa tai tuikkaa lautaselle nokare maustamatonta tuorejuustoa.

1
dl
porkkanaraastetta
1
dl
kuivattuja aprikooseja
5
dl
vettä
2
tl
kanelia
1
tl
jauhettua inkivääriä
2
dl
kaurahiutaleita
½ dl kookoshiutaleita
½ tl suolaa
2
rkl
maustamatonta tuorejuustoa tai maitoa

Pieni vihreä arjen apuri löytyy pakastimesta. Hernepesto syntyy sukkelaan pakasteherneistä.

Pakastealtaan herneet korjataan kesällä täsmälleen oikealla hetkellä. Siksi niissä on pakastuksen jälkeenkin makua.

Vinkki, kasvata herneenversoja

Liota kuivia herneitä yön yli, kylvä ne ohueen multaan ja pidä multa kosteana kelmun alla. Saat versoja parissa viikossa.

 

 

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Hernepesto

Sulata pakasteherneet.

Sekoita öljy, valkosipuli ja pinjansiemenet sauvasekoittimella tasaiseksi pestoksi.

Tarkista maku ja purista joukkoon sitruunamehu.

Tarjoile pastan kanssa tai sellaisenaan dippinä.

Voit lisätä pestoon tuoreita yrttejä tai herneenversoja.

200
g
pakasteherneitä
2
dl
oljyä
2
valkosipulinkynttä
1
dl
pinjansiemeniä
2
rkl
sitruunanmehua

Nyt ei säästellä mausteissa. Kirpeää korianterisalsaa kannattaa lisätä annokseen isolla lusikalla.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Jauhelihaburritot

Tee näin

Laita uunin grillivastus kuumenemaan.

Tee kastike.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa ja ruskista jauheliha huolellisesti. Kuutioi tomaatit pannuun. Lisää suola ja sekoittele hetki.

Ripottele mausteet ja jauhot pannuun. Sekoita. Lisää tomaattipyree ja vesi.

Anna kastikkeen hautua ilman kantta 5 minuuttia. Huuhtele pavut ja sekoita ne kastikkeeseen.

Levitä tortillat uunipellille leivinpaperin päälle. Jaa kastike tortilloille ja kiepauta ne rullalle. Ripottele juusto päälle.

Kypsennä uunissa grillivastuksen alla noin 5 minuuttia, kunnes juusto sulaa.

Tarjoa burritot ranskankerman ja korianterisalsan kanssa.

Ainekset

6 isoa vehnätortillaa
150
g
cheddarjuustoraastetta
1
prk
ranskankermaa
kirpeää korianterisalsaa (ohje alla)
Jauhelihakastike
700
g
jauhelihaa
1
rkl
rypsiöljyä
2
isoa tomaattia
1 ½ tl suolaa
2
tl
juustokuminaa
2
tl
korianteria
1
tl
savupaprikaa
1
tl
chilijauhetta
1 ½ rkl vehnäjauhoja
5
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
kiehuvaa vettä
1
tlk mustapapuja

Kirpeä korianterisalsa

Tee näin

Paloittele sipuli, korianteri varsineen ja chili ilman siemeniä.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta karkeaksi salsaksi.

Ainekset

1
salottisipuli
½ ruukkua korianteria
1
vihreä chili
200
g
(keltaisia) kirsikkatomaatteja
1
limetin mehu
½ tl suolaa
½ tl sokeria