Valmista pitsataikina sekoittamalla kaikki taikinan ainekset kulhossa kiinteäksi taikinaksi. Pyöritä taikina palloksi ja taputtele jauhotetuin käsin pyöreäksi, ohueksi levyksi leivinpaperille.

Kuori ja silppua sipulit.  Kuullota pannulla. Lisää tomaattimurska ja - sose. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Keitä kastiketta hiljalleen noin 10 minuuttia.

Mikäli käytät tuoretta tonnikalaa, leikkaa se sopiviksi suupaloiksi ja mausta palat suolalla ja valkopippurilla.

Levitä tomaattikastike pitsapohjalle ja sen päälle tonnikalapalat, viipaloidut valkosipulinkynnet ja oliivit. Mausta pitsa oreganolla ja ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. Nauti heti.

 

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
2
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Pitsapohja

1
dl
vettä
2
rkl
öljyä
suolaa
1
tl
leivinjauhetta
2
dl
vehnäjauhoja
ruisjauhoja

Tomaattikastike

1
kpl
keltasipulia
yksikyntistä valkosipulia
2
rkl
öljyä
200
g
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
suolaa
mustapippuria
sokeria

Päälle

200
g
tonnikalaa
suolaa
valkopippuria
3
kpl
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiveja
4
kpl
oreganonoksaa
1
dl
emmental-juustoraastetta

Feta on mitä mainioin kumppani punajuurelle.

Piiraan maku hipoo täydellisyyttä, kun paahdat juurekset melkein makeiksi. Näillä ohjeilla onnistut piirakan teossa varmasti.

Jähmetä jääkaapissa

Taputtele tai kauli pohjataikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla ja nosta jähmettymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kylmä taikina pysyy esipaistettaessa vuoan reunoilla eikä valahda sen pohjalle.

Muista esipaistaa

Jos ladot täytteet esipaista­mattomalle piirakkapohjalle, pohjataikina jää raa’an oloiseksi.­ Muista siis esipaisto! Paista viilentynyttä piiraspohjaa­ 200-asteisen uunin alatasolla 12 minuuttia ennen täyttämistä.

Opettele täytteen kaava

Suolaisen piirakan täyte mehevöityy kerma-munaseoksella. Kaava on yksinkertainen: yksi muna yhtä desiä kermaa kohden. Tavanomaiseen pyöreään piiraaseen tarvitset kaksi desiä kermaa ja kaksi munaa. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria sekä muita sopivia mausteita.

Katso herkullisen punajuuri-fetapiirakan ohje Soppa365:stä.

Uutta twistiä pohjaan

Rouheampi

Pähkinät ja siemenet tuovat ihanaa rapeutta suolaisen piirakan pohjaan. Lisää pohjataikinaan desilitra rouhittuja pähkinöitä tai kokonaisia auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä.

Mehevämpi

Juustoraaste mehevöittää ja maustaa piirakkapohjaa. Kokeile taikinassa hienoksi raastettua parmesaania tai cheddaria. Lisätyn suolan voi silloin jättää taikinasta pois.

Ton-ton

Suolaisen piirakan voi helposti muuntaa erikoisruokavalioihin sopivaksi. Keliaakikoille sopivan pohjan saat korvaamalla vehnäjauhon samalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta. Maidottomassa piirakassa voi on vaihdettava maidottomaan margariiniin sekä kerma ja juusto esimerkiksi soija- tai kaurakermaan.

Tee itse maustesuola.

Lipsikkamaustesuolalla korvaat ruuanlaitossa liemikuutiot.

Käytä maustesuolan pohjana karkeaa merisuolaa ja lisää joukkoon yrttejä ja kukkien terälehtiä.

Näin onnistut

Murskaa merisuola ja mausteet hienoksi rouheeksi. Levitä seos uunipellille ja anna sen kuivua huoneenlämmössä pari vuorokautta. Kääntele välillä.

Kun seos on kunnolla kuivunut, siirrä se suolamyllyyn tai säilytä tiiviskantisessa astiassa.

Katso lipstikkaisen maustesuolan ohje Soppa365:stä.

Yllätä omenanystävät omenan ja homejuuston täyttämillä sarvilla.

Omenasta on moneksi! Kokeile vaihteeksi lisätä rosmariinin oksalla maustettua omenahilloa juustosarvien täytteeksi. Voitaikinan teko vie aikaa, mutta tulos on mitä herkullisin.

Taikinan voi valmistaa jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Kiireinen kokki valitsee valmistaikinan.

Katso voitaikinan ja juustosarvien ohje Soppa365:stä.

Rapujuhlien päätähdet ovat tietenkin ravut, mutta muutamalla lisäruualla varmistat, ettei kukaan lähde juhlista nälkäisenä.

Jos kaipaat rapujuhliin muutakin tarjottavaa kuin paahtoleipää, muutama suolainen piiras taittaa vieraiden pahimman nälän. Piiraat voi leipoa annosvuokiin tai isoksi piirakaksi.

Suolaista syötävää:

Tomaattipiirakka

Ranskalaishenkinen sipulipiiras anjoviksella

Muffinit babypinaatilla ja kurpitsansiemenillä

Dippejä ravuille ja paahtoleivälle:

Parin minuutin pikamajoneesi

Tillidippi

Tarjoile näin

Yksinkertainen ja kaunis tapa tarjoilla rapuja on asetella ne kakkuvadille kruunutillin kanssa. Laita ravut ympyrän muotoon sakset ulospäin ja pinoa niitä pari kerrosta.

Asettele kruunutillit vadin reunalle.

Viilennä dippikastikkeet ja nosta pöytään piiraat.