Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
4
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

2
kpl
sipulia
3
kpl
valkosipulinkynttä
2
tl
öljyä
200
g
naudan paistisuikaleita
2
tl
paprikajauhetta
2
kpl
vihreää tai punaista paprikaa
1
prk
(400 g) tomaattimurska
3
kpl
lihaliemikuutioita
2
kpl
laakerinlehteä
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
l
vettä
1
tl
kuminansiemeniä tai fenkolia
5
kpl
porkkanoita
300
g
palsternakkaa tai lanttua
2
kpl
tuoretta timjaminoksaa
4
kpl
perunaa
  1. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit lohkoiksi, viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Kuumenna rasva isossa kattilassa ja ruskista lihasuikaleet sekä sipulit siinä. Lisää paprikajauhe ja valkosipulinkynnet. Kuullota hetki.

  3. Leikkaa paprikat isoiksi paloiksi ja lisää kattilaan tomaattimurskan, liemikuutioiden, laakerinlehtien ja pippurin kanssa.

  4. Kaada sekaan litra vettä. Keitä hiljalleen kannen alla puolisen tuntia.

  5. Lisää loppu vesi ja kumina. Kuori porkkanat, palsternakka ja perunat. Paloittele reiluiksi paloiksi.

  6. Lisää ensin kattilaan porkkanat ja palsternakka. Keitä 5 minuuttia.

  7. Lisää lopuksi perunat ja timjaminoksat. Keitä vielä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

  8. Tarkista maku, poista laakerinlehdet ja timjamit.Koristele tuoreilla timjaminoksilla juuri ennen tarjoilua.

Seuraavan kerran kun mielesi tekee makeaa, kokeile näitä kolmea huijausjäätelöä. 

Marja-jugurttisorbettiin tarvitset 200 grammaa pakastemustikoita, desilitran jugurttia, kaksi ruokalusikallista hunajaa ja puoli teelusikallista kardemummaa.

Vihreä jäätelö syntyy yhdestä pakastetusta ja kuutioidusta avokadosta, 400 millilitran purkillisesta kookosmaitoa (käytä vain kiinteä osa) ja ruokalusikallisesta hunajaa. Raikkaan lisän jäätelöön tuo loraus limettimehua.

Vesimeloni-mansikkahile syntyy, kun sekoitat 250 grammaa pakastettua ja kuutioitua vesimelonia, yhden limetin mehun ja 100 grammaa kotimaisia pakastemansikoita.

Jääherkkujen valmistamiseen tarvitset tehosekoittimen.

Tipusämpylät ovat melkein liian söpöjä syötäviksi.

Kevät saa jauhopeukalon kutisemaan. Perussämpylätaikina muuttuu piristävän oranssiksi, kun käytät nesteenä veden sijasta porkkanamehua.

Lainaa leipomuksiin muodot eläimiltä ja kukilta. Tipujen silmät syntyvät rusinoista ja nokat manteleista.

Muista tarkistaa kohotuksen jälkeen, että rusinasilmät ja mantelinokat ovat tiukasti paikoillaan.

Kevätsämpylöiden resepti löytyy Soppa365:stä.

Nam, raakadonitseja!

26 kpl

6 dl pehmeitä taateleita

1 pieni punajuuri

5 dl kookosjauhoa

1 tl lakritsijauhetta

½ tl vaniljajauhetta

½ tl jauhettua inkivääriä

2 rkl kookosnektaria

2 rkl vaaleaa tahinia

1 dl kookosöljyä

1 dl vettä

Kuorrutteeseen

2 rkl mustaa tahinia (tai vaaleaa tahinia + muutama mustaherukka)

1 rkl kookosnektaria

1 tl lakritsijauhetta

3 rkl kookoslastuja

Poista taateleista niiden kivet ja laita suureen kulhoon.

Pese punajuuri ja raasta se hienoksi taateleiden joukkoon.

Sekoita keskenään kookosjauhot, lakritsi, vanilja ja inkivääri. Lisää kuiva-aineet taateleiden joukkoon ja ala vaivata taikinaa käsilläsi.

Sulata kookosäljy vesihauteessa.

Lisää kookosnektari, tahini, kookosöljy ja vesi.

Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi, sitten pyörittele siitä noin golfpallon kokoisia pieniä palloja. Litistä pallojen pinta ja paina jokaisen keskelle pieni, noin puoleen väliin syvä aukko esimerkiksi lusikan varrella.

Laita minidonitsit jääkaappiin kovettumaan siksi aikaa, kun valmistat kuorrutteen: sekoita tahini, kookosnektari ja lakritsijauhe keskenään pienessä kulhossa.

Koristele minidonitsit tahini-lakritsikuorrutteella ja ripauksella murskattuja kookoslastuja.

Vinkki!

Jos et löydä kaupasta mustaa tahinia, niin voit myös käyttää vaaleaa ja blendata sekaan muutaman mustaherukan tumman värin aikaansaamiseksi.

Laskiaispullasta kasvoi laskiaispitko ja päälle hyppäsi manteli.

Laskiaispullan ystävä asettuu pöytään kerrankin tyynin mielin, koska enää ei tarvitse valita hillon ja mantelimassan väliltä.  Pullapitkon pituinen herkku pursuaa kermavaahtoa, hilloa ja makeaa mantelitoscaa. Koko makeuden kruunaavat suklaaraidat.

Ja mikä parasta, tämä pulla ei lopu kesken.

Näin onnistut

Tee taikina ja leivo se kahdeksi pitkoksi. Puolita taikinan ja kuorrutuksen määrät, jos haluat tehdä vain yhden pitkon.

Sillä välin, kun pullat paistuvat, valmistele toscakuorrutus. Levitä se hiukan jäähtyneenä pitkojen päälle ja anna kuorrutteen ja pitkojen levätä hetki kylmässä.

Sitten vain täyttämään! Leikkaa terävällä veitsellä pitkoista hatut pois. Levitä pohjille hilloa ja kermavaahtoa. Laita kannet päälle ja koristele vielä tomusokerilla. Laita pitkot hetkeksi kylmään ennen tarjoilua.

Leikkaa pitkoista terävällä veitsellä jokaiselle sopivan kokoisia paloja.

Vinkki! Voit leipoa pitkot myös perinteisesti letittämällä tai tehdä taikinasta pikkupullia.

Laskiaispitkon tarkan reseptin löydät Soppa365:stä.