Mausta voitaikinatikut välillä vaikka juustoraasteella.

Kauli taikinalevyjä hieman ohuemmaksi. Leikkaa levyt leivinpyörällä nauhoiksi. Kierrä nauhat spiraalin muotoon ja nosta leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

Voitele munalla ja ripottele päälle siemeniä. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.

 

Resepti

Annoksia:
20
Vaikeustaso:
Helppo

Resepti

500
g
pakastevoitaikinalevyjä
2
rkl
unikonsiemeniä

Voiteluun

Jos et ehdi leipoa laskiaiseksi, ratkaisu on vuokapulla, joka yhdistää suloisesti pullan ja köyhät ritarit.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Laskiaisen vuokapulla

Leikkaa leipä 3 cm:n kuutioiksi ja levitä kuivahtamaan 3 tunniksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Laita voi uunivuokaan (n. 20 x 30 cm) ja vuoka uuniin lämpenemisen ajaksi.

Yhdistä maito, munat, sokeri, kardemumma ja suola.

Ota vuoka uunista ja kääntele leipäpalat voissa. Notkista marmeladi ja piilota marmeladinokareita leipäpalojen väliin. Murustele halutessasi joukkoon myös mantelimassaa. Kaada munamaito leivänpalojen päälle.

Kypsennä vuokaa uunin keskitasossa noin 30 minuuttia, kunnes munamaito jähmettyy ja leipäpalojen pinta ruskistuu.

Tarjoa vuokapulla haaleana kermavaahtonokareen kanssa. Säilytä jääkaapissa.

1
ranskanleipä
50
g
voita
5
dl
täysmaitoa
2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
½ tl suolaa
1
dl
vadelmamarmeladia
½ pkt mantelimassaa
Lisäksi
kermavaahtoa

Anjovis on pienen pieni filee, mutta makua siinä on runsaasti.

Tee jääkaappiin kulhollinen anjovistahnaa. Sitten vain päätät, minkä kanssa sen syöt.

Anjovis ei olekaan kala

Tiesitkö, että anjovis ei ole kalalaji? Se on mausteisiin säilöttyä kilohailia, jonka esi-isä saksalaisten anchosen: pikkukaloista tehty säilyke, jota on muhiteltu suolassa, mausteissa ja käymisen avulla.

Kokeile myös Välimeren anjovista eli öljyyn säilöttyjä sardellifileitä. Purkki on vähän kalliimpi, mutta makua on niin paljon, että ruokaan ei tarvita kuin muutama pikkufilee.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Anjovistahna

Hienonna anjovis. Säästä liemi.

Leikkaa sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.

Hienonna tilli.

Sekoita ainekset ranskankerman joukkoon, notkista anjovisliemellä.

Mausta valkopippurilla.

1
prk
(100 g) anjovisfileitä
1
punasipuli
1
nippu tilliä
1
prk
(200 g) ranskankermaa
¼ tl valkopippuria
Vierailija

Anjovistahna on saaristolaisleivän, uuniperunan ja paistetun kalan kaveri

Aivan liian paljon sipulia näihin muihin aineisiin suhteutettuna. Tein ohjeen mukaan ja sipuli oli pienehkö. Pieneksi käsin paloittelin. Valmis tahna ei maistunut kuin pelkältä sipulilta. Lisäsin kaksi keitettyä munaa pieneksi hakattuna ja se hieman lievensi sipulin hallitsevaisuutta tahnassa. Kehoittaisin laittamaan vain puolikkaan sipulia jos sitäkään
Lue kommentti

Päivän tärkeät kasvikset, marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Helppo

Porkkanakakun makuinen kaurapuuro

Kuori ja raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Paloittele aprikoosit.

Siirrä porkkana ja aprikoosi pieneen kattilaan. Lisää myös vesi ja mausteet. Keitä aineksia viisi minuuttia.

Sekoita joukkoon kaura- ja kookoshiutaleet. Keitä viidestä kymmeneen minuuttia välillä sekoitellen.

Mausta suolalla.

Tarjoa puuro maidon kanssa tai tuikkaa lautaselle nokare maustamatonta tuorejuustoa.

1
dl
porkkanaraastetta
1
dl
kuivattuja aprikooseja
5
dl
vettä
2
tl
kanelia
1
tl
jauhettua inkivääriä
2
dl
kaurahiutaleita
½ dl kookoshiutaleita
½ tl suolaa
2
rkl
maustamatonta tuorejuustoa tai maitoa

Pieni vihreä arjen apuri löytyy pakastimesta. Hernepesto syntyy sukkelaan pakasteherneistä.

Pakastealtaan herneet korjataan kesällä täsmälleen oikealla hetkellä. Siksi niissä on pakastuksen jälkeenkin makua.

Vinkki, kasvata herneenversoja

Liota kuivia herneitä yön yli, kylvä ne ohueen multaan ja pidä multa kosteana kelmun alla. Saat versoja parissa viikossa.

 

 

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Hernepesto

Sulata pakasteherneet.

Sekoita öljy, valkosipuli ja pinjansiemenet sauvasekoittimella tasaiseksi pestoksi.

Tarkista maku ja purista joukkoon sitruunamehu.

Tarjoile pastan kanssa tai sellaisenaan dippinä.

Voit lisätä pestoon tuoreita yrttejä tai herneenversoja.

200
g
pakasteherneitä
2
dl
oljyä
2
valkosipulinkynttä
1
dl
pinjansiemeniä
2
rkl
sitruunanmehua