Taideasiantuntija, tohtori Pauliina Laitinen-Littorin kertoo, mitä sinun ainakin pitää muistaa, kun hankit taidetta kotiin.

Rojua, rojua -sarjasta tuttu taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin, 45, on väitellyt tohtoriksi taidemarkkinoista. Hän on siis oikea ihminen kertomaan, mitä aloittelevan taideostajan on hyvä tietää.

1. Mieti tarkoitusta

Ostatko kotiin omaksi iloksi vai haluatko, että teoksen arvo säilyy? Jos teos tulee seinälle, olisi tärkeää, että koko perhe pitää siitä. Silloin se on tärkein valintaperuste.

2. Aloita grafiikasta

Grafiikka on varma valinta, koska sen arvo säilyy hyvin ja sen ostohinta on yleensä edullinen. Jo muutamalla satasella saa nimekkään taiteilijan teoksen.

3. Suosittu on paras

Jos ihmiset eivät tunnista taiteilijaa, se on huono merkki. Kaikki taiteilijan saama julkisuus lisää todennäköisyyttä siihen, että teoksen arvo säilyy. Julkisuus yhdistettynä kyvykkyyteen taiteilijana on paras tae hyvästä sijoituksesta.

4. Luota asiantuntijaan

Kerro galleristille, että olet aloittelija. Vastoin ennakko-odotuksia galleristit rakastavat uusia taiteen ostajia. He nauttivat, kun saavat opastaa. 

5. Varo huijareita

Luota vaistoosi, jos ostat yksityiseltä. Mikäli sinusta tuntuu ostotilanteessa, että kaikki ei ole kohdillaan, älä osta. Kysy aina mihin teoksen hinta perustuu. Perääntyminen ei ole noloa, vaan järkevää. Taidekaupoista pitää aina jäädä hyvä mieli.

6. Valitse ilmeisin

Arvonsa säilyttävät ne taiteilijan työt, jotka ilmentävät parhaiten hänen tyyliään. Näyttelyssä parhaat teokset erottaa punaisista pisteistä taulun vieressä. Ne kertovat, kuinka moni on kiinnostunut ostamaan taulun.

7. Osta ennen gallerioita

Tutustu taiteilijoihin ennen kuin heidän työnsä tulevat Helsingin gallerioihin. Se nostaa heti teosten hintaa. Käy Taidekeskus SalmelassaPyhäniemen kartanossa tai muissa maakuntien näyttelyissä. Jos ostat galleriasta, ole ajoissa. Parhaat työt varataan ensin.

8. Myy itsekin

Myymällä taidetta opit parhaiten, kuinka markkinat toimivat. Voit myydä tauluja taidekaupan välityksellä, huutokaupan kautta tai pistää taulun itse myyntiin nettiin.

Pauliina Laitinen-Littorin antaa arvioita taideteoksista Taidetohtori-sivustolla.

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.