Mihin kalusteisiin kannattaa satsata ja mitä jahdata kirppareilta? Löytyykö kaapistasi aarre? Kolme sisustuksen ammattilaista listasi trendit.

Trendianalyytikko Susanna Björklund ennustaa, että suomalaiset innostuvat entistä kodikkaammasta ja lämminhenkisemmästä sisustamisesta.

"Minimalistiset, tehdashallimaiset, kylmän valkoiset kodit eivät enää ole vallitseva trendi. Kiireiset ihmiset haluavat rankan työelämän vastakohdaksi kodin, joka näyttää ja tuntuu turvalliselta pesältä."

Kodikasta ja lämminhenkistä löytää onneksi myös käytettynä. Tässä ammattilaisten vinkit kirpputorille.

1. Rottinki ja ruukut

Rottinkiset ja puiset kukkapöydät ja kuluneet saviruukut ovat tämän kevään ja kesän sisustushittejä. Tuskin kyllästyt niihin myöhemminkään.

2. Värikäs lasi

Suomalainen värillinen vintagelasi säilyttää arvonsa. Pieniä aarteita ovat muun muassa Nanny Stillin 1970-luvun maljakot ja kulhot ja Timo Sarpanevan 1950-luvun karahvit.

3. Keramiikka

Astioiden ykkösmateriaali on nyt rosoinen keramiikka, joka sopii luonnonmukaisuuden trendiin. Edullisin tapa hypätä villitykseen mukaan on etsiä keramiikkaa kirppareilta.

4. Talonpoikaisantiikki

Ennen sotia tehdyt ruokailuryhmät tai liinavaatekaapit eivät juuri käy kaupaksi vanhojen kalusteiden liikkeissä. Siksi niiden hinnat ovat laskenet. Jossain vaiheessa ne taas palaavat muotiin, joten kaukaa viisas hankkii ne nyt.

5. Wieniläistuolit

Tavaroistaan tarkka tahtoo aidot, boheemimpi sisustaja jahtaa näköiskappaleitakin tai kirppariwieniläisiä ja maalaa ne sopivan värisiksi. (Se aito versio on muuten tsekkiläisen Ton-merkin Numero 14 -niminen pyökki-istuin vuodelta 1859. Tuoli löysi nopeasti tiensä Wienin kahviloihin, minkä takia sitä ruvettiin kutsumaan wieniläistuoliksi. )

6. Ysäri ja viuhkat

1990-luku kuplii pinnan alla vahvasti. Kirppareilla kiertäjien kannattaa silmäillä, josko siellä näkyisi suuria viuhkoja, joita käytettiin ysärisisustuksessa. 

7. Oikea puu

Lastulevykalusteet kyllästyttävät, joten nyt kirpparilta kannattaa etsiä taidokasta puusepäntyötä ja aitoja materiaaleja.

Lista perustuu Susanna Björklundin, sisustusarkkitehti Laura Räihän sekä sisustussuunnittelija Maire Haarlan haastatteluihin. Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2016.

 

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.