Kaikissa kodeissa on oma kotihajunsa. Haluan, että meillä se on raikas.

En ole innostunut huonetuoksuista, mutta yksi haju on mieleeni. Nimittäin mäntysuopa.

Olenkin sekoittanut vessoihin ja keittiöön omat suihkepullonsa vedestä ja mäntysuovasta. Käytän ainetta säännöllisesti myös tuulikaapin seinien ja lattian puhdistamiseen. Tähän on vissi syy, nimittäin ensivaikutelma.

Raikas tuoksu jää mieleen

Kun astumme ulko-ovesta sisään, haistamme ensimmäisenä tuulikaapin. Siksi sen pitäminen puhtaana on erityisen tärkeää. Vie siis märät kengät ja vaatteet kuivumaan muualle kuin tuulikaapin lattialle. Pyyhkäise seinät ja lattia mäntysuopaliuoksella säännöllisesti ja aina ennen vieraiden tuloa.

Kun on itse oleillut hetken kotona tai vieraat ovat päässeet istahtamaan, kodin varsinaiseen ominaistuoksuun on jo ehtinyt tottua. Oli se millainen tahansa, on mieleen jäänyt vain raikas ensivaikutelma!

Nerokasta. Valitettavasti tämäkään kikka ei toimi likaisessa kodissa.

Perussiivouksesta ei saa laistaa, koska tomu tuoksuu tomulta ja puhdas puhtaalta. Lattioiden imuroinnin lisäksi ne täytyy säännöllisesti pyyhkiä kosteella. Samoin kodin tekstiilit kuten verhot ja sohvatyynyt täytyy vähintäänkin tuulettaa säännöllisesti.

Laske huonelämpötilaa ja tuuleta

Ilma on raikasta myös siksi, ettei sisällä ole liian lämmin. Laske siis huonelämpötilaa, jos kotona tuntuu tunkkaiselta.

Äläkä aliarvioi sitä perinteisintä raikastustapaa eli ristivetotuuletusta.

Kerro kommenteissa vinkkisi, miten kotiin saa raikkaan tuoksun.

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.