Kesäkodin ihanuus ei ole neliöistä kiinni. Krakau-Holopaisen perhe nauttii vaivattomasta lomasta 25 neliön vuokramökissä.

Vuokramökki tuntuu omalta, kun siellä on viettänyt vuosia, naapureista on tullut ystäviä ja pihaakin on muokattu toiveiden mukaan.

– Tämähän on ihan meidän paikka, kun olemme täällä on jo kahdeksana vuonna lomailleet, Tuija Krakau sanoo.

Krakau-Holopaisen perhe viettää kesiä 25 neliön mökissä pienen järven rannalla Nastolassa. Hirsimökissä on huone ja sauna. Vuokra-aika alkaa toukokuussa, kun nurmi vihertää. Silloin Tuija piipahtaa lastensa kanssa mökille päiväretkelle tai viikonlopuksi. Matka Hyvinkään kodista kestää vain tunnin. Kesälomalla mökillä ollaan pidempiä jaksoja.

Lapset, Jenni, 16, ja Ville, 19, ovat usein äidin mukana mökillä. Yhden huoneen kokoinen piharakennus on nuorten valtakuntaa. Omien lasten mukaan on aina mahtunut myös kavereita.

Pientä tekemistä

Tämä on meille unelmamökki. Vuokraaminen sopii perheemme tarpeisiin erinomaisesti. Saan nauttia mökkielämästä ilman, että minun täytyy huolehtia sen ympärivuotisesta kunnossapidosta, Tuija kertoo.

Myrskyn jälkeen ei tarvitse lähteä tarkistamaan, onko puita kaatunut, eikä talvimyräkän jälkeen lapioimaan lunta katolta. Vuokrasopimukseen kuuluu, että mökkeilykauden alkaessa saunapuut ovat pihassa, puucee tyhjennettynä ja vesipumppu asennettuna.

– Matkustan paljon työssäni, ja helppohoitoinen hengähdyspaikka on vastapainoa arjelle. Mökillä riittää, kun luen tai teen ristisanatehtäviä.

Oleskelun ja yhdessäolon lisäksi rento puuhastelu sopii perheen mökkielämään. Viime kesänä pihalla oli iso hiekkakasa, jota Tuija ja lapset levittelivät kottikärryillä kiviseen rantaan. Vuokraisäntä kaatoi pihasta heidän toivomansa puut ja sahasi ne pölleiksi. Ville puolestaan pilkkoi ne klapeiksi. Pihan muokkaus tekee paikasta oman tuntuisen.

– En ole multasormi, mutta täällä kokeilen omaksi ilokseni perunan, sipulin, tillin ja salaatin kasvattamista.

 

Vähän omaakin

Muutama vuosi sitten naapurimökki tuli myyntiin, ja Tuija vinkkasi paikasta serkulleen. Nyt sukulaiset löytyvät mäen takaa. Tytär Jenni löysi pikkutyttönä leikkikaverin toiselta naapurimökiltä, ja se ystävyys kantaa edelleen. Ihmissuhteet ovat saaneet perheen kiintymään paikkaan.

– Vietämme juhannusta yleensä yhdessä naapureiden kanssa. Silloin mukana ovat myös vanhempani. Muuten vieraat pistäytyvät mökillä usein päiväretkellä.

Pienissä tiloissa näyttäisi olevan etunsa.

Koska Krakau-Holopaisen perheestä on tullut mökin vakiasukkaita, siellä on myös jonkin verran heidän hankkimiaan tavaroita. Talven ajan, kun mökissä voi olla myös muita asukkaita, omat astiat ja pihatavarat säilyvät pihan varastossa.

Mökin yhteen huoneeseen mahtuu kaikki tarpeellinen. Pienen tilan sisustamisessa Tuija on oivaltanut, että seiniä kannattaa hyödyntää säilytykseen. Ja että vaatekaapin hyllyille mahtuu enemmän tavaraa kuin tangolle.

Moneksi mukautuvat kalusteet ovat osoittautuneet käteviksi. Laatikon mallinen saunanpenkki on hyvä pyyhkeiden säilytyspaikka. Klahvipöytään voi kattaa lisää paikkoja, kun ruokailemassa on paljon ihmisiä. Yöksi Tuija petaa vuodesohvaan itselleen vuodesohvaan nukkumapaikan.

– Olen oppinut, että mökille ei rahdata turhaa tavaraa, Tuija sanoo.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.

Vanhat, hyvin palvelleet vyöt saavat uuden elämän, kun käytät niitä rohkeasti sisustuksessa.

Vanhojen vöiden aito nahka kuluu kauniisti ja saa käytössä hienon patinan.

Vöistä saa esimerkiksi kauniita ovenkahvoja ja laatikon vetimiä. Yllä olevassa kuvassa nahkavyöstä on leikattu noin kymmenen sentin pätkät, joihin tehtiin molempiin päihin kirurginveitsellä viillot ruuvikiinnitystä varten.

Lempikirjat voi sitoa vyöllä yhteen näyttäväksi sisustuselementiksi ja perintötarjotteimet ripustaa seinän koristeeksi vyöstä tehdyssä telineessä (katso lisäkuvat yllä).

Vöillä voit myös sitoa varapeitot rullalle, niistä saat uudet laukun hihnat tai vaikka rannekoruja. Näyttävä verhonkannatin syntyy leveästä vyöstä.

Voit toki käyttää askarteluun myös uusia vötä tai nahkaa. Nahan työstämiseen tarvitset terävän veitsen, esimerkiksi mattoveitsen. Jos kaipaat lisää reikiä tai ompeleita, suutarit auttavat edullisesti nahan leikkaamisessa ja työstämisessä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.