Kukat loihtivat kotiin hehkua ja elämäniloa. Näillä ohjeilla saat kimput kestämään.

 • Leikkaa jokaiseen varteen uusi imupinta viistosti terävällä veitsellä. Älä käytä saksia. Voit leikata uuden imupinnan parin päivän välein ja samalla vaihtaa uuden, raikakan veden.

 • Aseta kukat mahdollisimman pian huoneenlämpöiseen veteen. Puuvartiset kukat viihtyvät lämpimässä, mutte eivät kuitenkaan kuumassa vedessä. Leikkaa kaikki lehdet varren alaosasta siten, etteivät ne ulotu veteen.

 • Tulppaanit pitävät viileästä vedestä, ja liika vesi kiihdyttää varren kasvua. Jos mahdollista, piedennä tulppaanien kestoa laittamalla ne viileään yöksi.

 • Valitse kukille tarpeeksi tilava ja tukeva maljakko, joka pysyy hyvin pystyssä.

 • Älä aseta kukkia kypsyvien hedelmien tai vihannesten lähettyville, sillä niistä erittyvä etyleeni nopeuttaa kukkien vanhenemista.

 

Vaatteita ei oikein raaski heittää pois, vaikka osasta kannattaisikin luopua. Näillä vinkeillä saat vaatekaappiisi lisää tilaa ja lapsuutesi lempimekko pysyy silti tallessa.

Punnitse arvo.

Kun olet heittämässä vaatetta pois, älä mieti vain sitä, aiotko käyttää sitä joskus, vaan myös sitä, liittyykö siihen tärkeä muisto.

Säästä vain parhaat.

Jos vaate on rikkinäinen tai tahrainen, harkitse, kannattaako juuri sitä säästää.

Säilö kauniisti.

Pese säilytettävät vaatteet ja anna niille oma hylly, kaappi tai laatikko.

Luo säännöt.

Kaikkea ei voi säästää. Luo säästämissäännöt ja noudata niitä. Esimerkiksi niin, että aina kun tuot kotiin yhden vaatteen sisään, yhden on lähdettävä ulos.

Tee välitarkastuksia.

Usein tulee säästettyä aluksi liikaa, mutta kun aika kuluu, on helpompi karsia turhat. Älä säästä samalta aikakaudelta kahta samantyyppistä vaatetta.

Vinkit antoi muotitoimittaja Johanna Demirdjian.

Tämä on taatusti kesän viilein rätti!

Tiskirätti pääsee keittiöstä paraatipaikalle, kun ompelet siitä tyylikkään juomanviilentäjän.

Kasteltu rätti pelastaa kesäkattauksen, sillä haihduttaessaan kosteutta se pitää juoman pitkään viileänä, eikä jääpaloja tarvita.

Tee näin:

 • Osta kaksi talousliinaa, joiden kuosit sopivat yhteen.
 • Aseta ne päällekkäin kuvapuolet vastakkain ja ompele puoliskot yhteen koneella tai käsin noin puolentoista sentin päästä kummastakin reunasta.
 • Kastele rätti, purista pois liiat vedet ja käännä kuvapuoli taas näkyviin. Pujota viilennin pullon päälle.
 • Kasta rätti tarvittaessa uudestaan viileässä vedessä, niin juoma pysyy kylmänä vaikka koko illan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 14/2016.

Keittiön ilmettä piristävät itse kuvioidut keittiöpyyhkeet.

Valkoisista puuvillapyyhkeistä tulee muodikkaita, kun niihin painaa kuvioita kirkkailla kangasväreillä. Rengaskuvion leimasimeksi käy muovipullon suuaukko. Pallokuvio syntyy perunasta kaiverretulla leimasimella, mutta yhtä hyvin työkalu voi olla oma peukku.

Tee näin:

 • Pursota kankaanpainoväriä lautaselle.
 • Paina pullonsuu tai muu valitsemasi leimasin väriin.
 • Testaa kuvioita ensin kangastilkulle.
 • Paina sitten väriä pyyhkeelle ja toista kuviota kankaan leveydeltä.

Kuvan pyyhkeissä käytetyt Emo-kangasvärit tarttuvat käsittelemättömiin luonnonkuituihin kuten puuvillaan ja pellavaan. Kiinnitä väri pakkauksen ohjeen mukaan silittämällä tai konepesussa. Värejä saa askartelukaupoista. 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 03/2017.

Tavarasta luopuminen on trendikästä, mutta myös yllättävän vaikeaa. Tässä viisi vinkkiä, jotka auttavat siivousurakan alkuun.

1. Määrittele tavoite
Millaisen kodin haluat, kuinka paljon tavaraa? Kirjoita visiosi ylös tai tee unelmakartta. Tämä auttaa hahmottamaan, kuinka paljon sinulla on ylimääräistä tavaraa.

2. Ole järjestelmällinen
Käy tavarasi läpi laji kerrallaan. Aloita vaikka vaatteista: ensin paidat, sitten housut. Järjestelmällisyys helpottaa siivouksen aloittamista.

3.Valitse ilo
Säilytä tavarat ja asiat, jotka tuottavat sinulle iloa tai palvelevat elämäntilannettasi. Jos sinulla on kengät, joita et koskaan käytä, anna ne suosiolla pois. Kenkien näkeminen muistuttaa virheostoksesta, mistä seuraa syyllinen olo.

4. Tunnusta tunteet
Tunnusta tunteiden merkitys. Hyvästele tavarat ääneen tai ota muistoksi valokuva. Tavaroista on vaikea luopua, koska niihin liittyy tunteita ja muistoja. Tavara ja muisto ovat kuitenkin eri asioita. Tavaran hävittäminen ei tarkoita, että muistokin häviää.

5. Kierrätä
Tavaroista on helpompaa luopua, kun ne saavat uuden kodin. Anna karsimasi tavarat hyväntekeväisyyteen tai vie ne kirpputorille, niin ilahdutat jotakuta toista.