Moni kahvipöytä katetaan Suomessa Arabian valkoisilla astioilla. Kuva: Arabia

Oletko kerännyt kokonaisia astiasarjoja ja mieluiten valkoista? Katatko aina aneemisesti saman sarjan astioilla? Kokeile rohkeasti uutta kovassa nosteessa olevaa kattaustyyliä, johon keramiikkamuotoilija Anu Pentik kannustaa.

Valkoiset lautaset ja kirkkaat lasit, väriä pöytäliinaan tai servietteihin, näinhän se pöydän kattaminen perinteisesti hoituu. Monesti astiasarjoja pyydetään lahjaksi ja kerätään samaa valkoista sarjaa.

Trendikäs on kuitenkin rohkeampi, sillä muun muassa Pentikillä kannustetaan nyt moniväriseen kattaukseen.

Pentikin perustaja ja luova johtaja Anu Pentik (kuva: Pentik) kertoo, että eriväristen astioiden yhdistely on kohtuullisen uusi juttu suomalaisille, mutta esimerkiksi kolmen värin astiastolle aletaan pikku hiljaa lämmetä, ja trendit alkavat valua pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen. 

Tarkoitus ei toki ole ostaa kolminkertaista astiastoa, vaan laittaa kattaukseen rohkeasti useampaa väriä kerralla. Älä siis osta koko astiastoa valkoisena, vaan ripottele väriä kokoelmaan! Esimerkiksi vanhojen erilaisten astioiden hyödyntäminen on nyt trendikästä; ota kaapista siis vähän sitä sun tätä kattaukseen.

Pentikin tuoreessa Kallio-astiasarjassa on valkoisia, harmaita ja vaaleanpunaisia astioita, jotka sopivat värimaailmaltaan täydellisesti yhteen. Tummanharmaa korvaton muki toimii myös samassa kattauksessa, se löytyy uudesta Kivi-astiastosta.

 

Myös Iittalan ja Arabian klassikoita ja uusia astioita voi yhdistellä värikkäästi, vaikka tällainen yhdistelmä ei ihan ensimmäiseksi tulisi mieleen. Kastehelmi-lautanen, Origo-lautanen ja -kulho sekä Kartio-lasi ovat kaikki suomalaisen ruokapöydän vakioasukkaita.

 

House of Rymin kattauksessa ei ole yhtäkään yksiväristä lautasta, mutta näin kauniisti myös erilaiset kuvioinnit toimivat yhdessä, kun ne ovat tyylillisesti samaa käsialaa. Apila-astiat kuuluvat Lucky clover -sarjaan, piparkakkureunaiset marja-astiat Twiggy-sarjaan ja sinipalloisten lautasten nimi on Spot me.

 

Ikean kattaus ehdottaa rohkeasti oranssia ja siniturkoosia yhdistelmää. Kuviot ja koristeet voi edellisestä poiketen aina jättää myös suosiolla pelkkiin tarjoiluastioihin. Färgrik-sarjan astioista löytyy lukuisia värivaihtoehtoja niin kiiltävä- kuin mattapintaisinakin, Offentlig-tarjottimen halkaisija on 43 cm.
 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.

Vanhat, hyvin palvelleet vyöt saavat uuden elämän, kun käytät niitä rohkeasti sisustuksessa.

Vanhojen vöiden aito nahka kuluu kauniisti ja saa käytössä hienon patinan.

Vöistä saa esimerkiksi kauniita ovenkahvoja ja laatikon vetimiä. Yllä olevassa kuvassa nahkavyöstä on leikattu noin kymmenen sentin pätkät, joihin tehtiin molempiin päihin kirurginveitsellä viillot ruuvikiinnitystä varten.

Lempikirjat voi sitoa vyöllä yhteen näyttäväksi sisustuselementiksi ja perintötarjotteimet ripustaa seinän koristeeksi vyöstä tehdyssä telineessä (katso lisäkuvat yllä).

Vöillä voit myös sitoa varapeitot rullalle, niistä saat uudet laukun hihnat tai vaikka rannekoruja. Näyttävä verhonkannatin syntyy leveästä vyöstä.

Voit toki käyttää askarteluun myös uusia vötä tai nahkaa. Nahan työstämiseen tarvitset terävän veitsen, esimerkiksi mattoveitsen. Jos kaipaat lisää reikiä tai ompeleita, suutarit auttavat edullisesti nahan leikkaamisessa ja työstämisessä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.