Raakalaudasta voi rakentaa itse hauskan sängynpäädyn, joka tuo puun tuoksua makuuhuoneeseen.

Kokopitkät raakalaudat myydään yleensä 3–5 metrin pituisina saatavilla olevasta puusta riippuen. Visiitti sahalle kannattaa, koska siellä voi pyytää henkilökuntaa sahaamaan laudat haluttuun pituuteen. Näin säästyy vinoon sahatuilta reunoilta ja sahanpurulta.

Hiottua raakalautaa säilytetään usein ulkovarastossa, missä ilmankosteus on korkeampi kuin sisätiloissa. Siksi lauta saattaa alkaa kääntyillä, kun se tuodaan kuivaan sisäilmaan. Suurimman vääntymisen saa estettyä, kun sängynpäädyn ruuvaa kasaan heti materiaalin löydyttyä.

Jos joudut säilyttämään lautoja pidempään kuivassa ilmassa, säilytä ne poikkirimojen päällä, jokainen lauta omalla tasollaan ja irti toisistaan. Siten ilma pääsee kiertämään laudan jokaiselta puolelta ja kuivuminen tapahtuu tasaisesti.

1. Valitse oikea materiaali

Sahoilta löytyy monia puumateriaaleja. Valintakriteereinä voi käyttää puun sävyä ja oksaisuutta.  Valitse mieleisesi ja sahauta toivottuun mittaan.

Tässä sängynpäädyssä käytettiin kuusta, joka on sävyltään hieman keltaisempi ja oksaisempi kuin esimerkiksi koivu.

Muista myös, että puu tummuu ajan mittaan.

Valmistamaamme sängynpäätyyn tarvittiin yhdeksän lautaa, joiden mitat olivat 2,2 mm x 17,5 mm x 195 cm.

Sahauta samalla kolme hieman lyhyempää takarimaa, joihin laudat kiinnitetään. Mitä kookkaampia laudat ovat, sitä tukevampia myös rimojen pitää olla.

2. Suunnittele hyvin 

Asettele puut paikoilleen ensin ilman ruuveja. Sen jälkeen poraa valmiit reiät ruuveille, jottei puu lähde halkeamaan ruuvia ruuvatessa.

Jos ruuvinreikää ei porata, ruuvaaminen kohdistaa puuhun valtavan paineen.

3. Ruuvaa ruuvit paikoilleen

Kiinnitä jokainen lauta omalla ruuvillaan kolmeen takarimaan. Pääty on valmis.

4. Käsittele ja koristele

Jos haluat, että puu ei menetä ajan kanssa rouheaa tuntuaan, käsittele sen pinta. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi Tikkurilan kirkaslakka. Se antaa puulle suojan eikä kellastu auringon valossa. Kirkaslakassa on eri kiiltoasteita.

Puun pintaan voi maalata tekstin. Tähän päätyyn maalattiin hyvän yön toivotus vapaalla kädellä puolikiiltävällä Empire-kalustemaalilla.

Jos haluat reunoista terävät, kannattaa tehdä sapluuna maalarinteipillä ja mattopuukolla. Leikkaa teipistä halutut merkit tai kirjaimet mattopuukon terällä puuhun painaen. Näin teippi muodostaa napakan reunan kirjaimille, eikä maali pääse leviämään.

Levitä maali pienellä pensselillä varoen ja toista maalaus tarvittaessa. Anna maalin kuivaa nihkeäksi ja nosta teippi suoraan ylös maalipinnasta.

5. Kiinnitä pääty sänkyyn tai seinään

Voit jättää päädyn nojaamaan seinää vasten, ruuvata sen pitkillä ruuveilla kiinni runkopatjaan tai kiinnittää seinään pitkillä ruuveilla etupuolelta. Muista porata etukäteen reiät ruuveille, jotta puu ei halkeile.

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.

Vanhat, hyvin palvelleet vyöt saavat uuden elämän, kun käytät niitä rohkeasti sisustuksessa.

Vanhojen vöiden aito nahka kuluu kauniisti ja saa käytössä hienon patinan.

Vöistä saa esimerkiksi kauniita ovenkahvoja ja laatikon vetimiä. Yllä olevassa kuvassa nahkavyöstä on leikattu noin kymmenen sentin pätkät, joihin tehtiin molempiin päihin kirurginveitsellä viillot ruuvikiinnitystä varten.

Lempikirjat voi sitoa vyöllä yhteen näyttäväksi sisustuselementiksi ja perintötarjotteimet ripustaa seinän koristeeksi vyöstä tehdyssä telineessä (katso lisäkuvat yllä).

Vöillä voit myös sitoa varapeitot rullalle, niistä saat uudet laukun hihnat tai vaikka rannekoruja. Näyttävä verhonkannatin syntyy leveästä vyöstä.

Voit toki käyttää askarteluun myös uusia vötä tai nahkaa. Nahan työstämiseen tarvitset terävän veitsen, esimerkiksi mattoveitsen. Jos kaipaat lisää reikiä tai ompeleita, suutarit auttavat edullisesti nahan leikkaamisessa ja työstämisessä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.