Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Tuoksuuko juuri pesty puhdas pyykkisi tunkkaiselta? Jos tuoksuu, todennäköisesti syynä on likainen pesukone, niin hassulta kuin ajatus tuntuukin.

Nykyiset pyykinpesuaineet ovat ympäristöystävällisiä ja hellävaraisia. Pesulämpötiloja on voitu alentaa, mikä on hyvä. Haittapuolena on, että fosfaatittomista pesuaineista jää koneeseen sakkaa, joka alkaa aikaa myöten tuoksahtaa.

Ratkaisu löytyy apteekista. Sitruunahapolla pyykinpesukone puhdistuu helposti raikkaaksi.

Laita pesuainelokeroon sata grammaa sitruunahappoa. Pese kone tyhjillään kuumimmalla mahdollisella pesuohjelmalla ilman esipesua ja vielä kerran tyhjänä kuumimmalla ohjelmalla.

Puhdista koneen täyttöaukon tiivisteet ja pesuainelokerot tiskiharjalla ja desinfioivalla pesuaineella. Pyyhi kone vielä ulkopuolelta yleispuhdistusaineella.

Koneen pyörittäminen kuumimmalla ohjelmalla tyhjänä silloin tällöin ehkäisee sakan kerääntymistä. Muista myös puhdistaa koneen nukkasihti aika ajoin.

Kiinnitä huomiota pesuaineen annosteluun, sillä liika pesuaine lisää jäämiä vaatteissa ja koneessa. Muista jättää koneen luukku auki aina pesun jälkeen, jotta tiivisteet kuivuvat käyttökertojen välillä.

Vaatteita ei oikein raaski heittää pois, vaikka osasta kannattaisikin luopua. Näillä vinkeillä saat vaatekaappiisi lisää tilaa ja lapsuutesi lempimekko pysyy silti tallessa.

Punnitse arvo.

Kun olet heittämässä vaatetta pois, älä mieti vain sitä, aiotko käyttää sitä joskus, vaan myös sitä, liittyykö siihen tärkeä muisto.

Säästä vain parhaat.

Jos vaate on rikkinäinen tai tahrainen, harkitse, kannattaako juuri sitä säästää.

Säilö kauniisti.

Pese säilytettävät vaatteet ja anna niille oma hylly, kaappi tai laatikko.

Luo säännöt.

Kaikkea ei voi säästää. Luo säästämissäännöt ja noudata niitä. Esimerkiksi niin, että aina kun tuot kotiin yhden vaatteen sisään, yhden on lähdettävä ulos.

Tee välitarkastuksia.

Usein tulee säästettyä aluksi liikaa, mutta kun aika kuluu, on helpompi karsia turhat. Älä säästä samalta aikakaudelta kahta samantyyppistä vaatetta.

Vinkit antoi muotitoimittaja Johanna Demirdjian.

Tämä on taatusti kesän viilein rätti!

Tiskirätti pääsee keittiöstä paraatipaikalle, kun ompelet siitä tyylikkään juomanviilentäjän.

Kasteltu rätti pelastaa kesäkattauksen, sillä haihduttaessaan kosteutta se pitää juoman pitkään viileänä, eikä jääpaloja tarvita.

Tee näin:

  • Osta kaksi talousliinaa, joiden kuosit sopivat yhteen.
  • Aseta ne päällekkäin kuvapuolet vastakkain ja ompele puoliskot yhteen koneella tai käsin noin puolentoista sentin päästä kummastakin reunasta.
  • Kastele rätti, purista pois liiat vedet ja käännä kuvapuoli taas näkyviin. Pujota viilennin pullon päälle.
  • Kasta rätti tarvittaessa uudestaan viileässä vedessä, niin juoma pysyy kylmänä vaikka koko illan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 14/2016.

Keittiön ilmettä piristävät itse kuvioidut keittiöpyyhkeet.

Valkoisista puuvillapyyhkeistä tulee muodikkaita, kun niihin painaa kuvioita kirkkailla kangasväreillä. Rengaskuvion leimasimeksi käy muovipullon suuaukko. Pallokuvio syntyy perunasta kaiverretulla leimasimella, mutta yhtä hyvin työkalu voi olla oma peukku.

Tee näin:

  • Pursota kankaanpainoväriä lautaselle.
  • Paina pullonsuu tai muu valitsemasi leimasin väriin.
  • Testaa kuvioita ensin kangastilkulle.
  • Paina sitten väriä pyyhkeelle ja toista kuviota kankaan leveydeltä.

Kuvan pyyhkeissä käytetyt Emo-kangasvärit tarttuvat käsittelemättömiin luonnonkuituihin kuten puuvillaan ja pellavaan. Kiinnitä väri pakkauksen ohjeen mukaan silittämällä tai konepesussa. Värejä saa askartelukaupoista. 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 03/2017.