Vanha, kaunis empiretalo sai Tuunasten käsissä uuden elämän.

Marja-Leena ja Juhani Tuunanen remontoivat Loviisassa saaressa sijaitsevan empiretalon uuteen loistoon. Helsingin-kodissaan mustavalkoista suosinut pariskunta innostui käyttämään paljon värejä ja opetteli talon korjausrakennusta kursseilla ja kokemuksen kautta. Tuunasten kotiin pääset tutustumaan torstaina 14.8. ilmestyvässä Kodin Kuvalehdessä. Lue jo ennalta, mitä Marja-Leena ja Juhani kodistaan kertovat.

Mikä on lempipaikkanne kotona?
”Minun lempipaikkani on kuisti ja Juhanin makuuhuone, jossa hän lueskelee”, Marja-Leena kertoo.

Mikä teillä on normaalisti erinäköistä kuin Kodin Kuvalehden sisustusjutun kuvissa?
”Emme muuttaneet mitään kuvauksen takia. Siellä on juuri sellaista kuin kuvissakin.”

Onko teillä uusia remonttisuunnitelmia?
”On, sillä lattiaremontti on pian ajankohtainen.”

Millaisia kommentteja saatte vierailta, jotka tulevat kotiinne elokuun lopussa järjestettävässä Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa?
”Vieraat ovat aina ihastuneita ja jaksavat päivitellä sitä, minkälaisen urakan olemme ottaneet. He ihastelevat myös sisustuksen runsautta ja mielikuvitusta.”

Mitä muuta suosittelisitte Loviisan-kävijän ehdottomiksi kohteiksi?
”Loviisassa kannattaa tutustua Svartholman linnoitukseen, Airi Kallion Kappeliin sekä Laivasillan alueeseen ja sen ravintoloihin. Ja tietysti Tuunasten vanhaan kauppaan, joka on avoinna Loviisan tapahtumien aikana.”

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.