Pursuileeko liinavaatekaappisi? Näillä vinkeillä saat sen kuntoon.

Simppeli nyrkkisääntö on tämä: petivaatteita tarvitaan yhtä ihmistä kohden kolmet. Yhdet ovat käytössä sängyssä, toiset pyykissä ja kolmannet varalla kaapissa. Kaksillakin pärjää, mutta silloin pyykinpesun on oltava tehokasta.

Sama kolmen kappaleen sääntö koskee myös kylpy- ja käsipyyhkeitä.

Jos perheessä on pieniä lapsia ja vahinkoja sattuu, petivaatteita tarvitaan toki enemmän. Kun lapset kasvavat, petivaatteiden tarvekin vähenee. 

Kodin Kuvalehden Kevennä kotia -haaste kutsui vähentämään yhden tavaran joka päivä marraskuun ajan. Kerro kommenttikentässä, onnistuitko ja ota vähentäminen pysyväksi tavaksi!

Aloita liinavaatekaapin järjestäminen tästä:

1. Tyhjennä liinavaatekaappisi kokonaan. Ota kaikki ulos.
2. Käy liinavaatteet läpi. Tee eri kasoja. Aktiivisesti käytössä olevat menevät säilytettäviin. Niin myös ne, joita et käytä niin aktiivisesti, mutta joista pidät.

3. Liinavaatteet joita et käytä, eivät palaa kaappiin. Pussilakanat ja lakanat käyvät hyvin kaupaksi kirpputoreilla. Voit viedä petivaatteita myös esimerkiksi Punaisen Ristin Kontteihin, jolloin niistä on iloa apua tarvitseville. Myös eläinsuojeluyhdistykset ottavat vastaan lakanoita eläinten alustoiksi. Vanhoja tyynyliinoja voit säästää (maltillisesti) myös räteiksi.

Parveke kukoistaa myös talon varjoisalla puolella, kun valitset sopivia lajeja.

Valkoisena kukkiva hortensia ja kirjavalehtiset kasvit valaisevat. Koristeheinät rehottavat rennosti ja yrtit tuoksuvat. Kekkilän puutarha-asiantuntijan Mari Kaartokallion kerrostaloparvekkeen runsas vihreys rauhoittaa.

Moni harmittelee parvekkeensa varjoisuutta, mutta varjolla on myös hyvät puolensa.

"Moni harmittelee parvekkeensa varjoisuutta, mutta varjolla on myös hyvät puolensa. Kasvit eivät heti kuivu kuten auringon paahteessa", muistuttaa Kaartokallio.

Puutarhurin parveketarha avautuu koilliseen, joten auringonvalo osuu siihen vain aamupäivällä. Parvekkeen viiteen neliöön sopii pari isoa jalallista viljelylaatikkoa sekä suuria ruukkuja ja koreja. Korkeissa laatikoissa kasvit nousevat katselukorkeudelle ja ylös kaiteen varjosta. Istutuksissa kukoistavat vehreinä monet moni- ja yksivuotiset kasvit. Pienemmissä ruukuissa Mari kasvattaa sesonkikasveja kuten kevään sipulikukkia. Säleikkövilliviini kiipeää seinällä kanaverkkoa pitkin.

"Mitä enemmän multaa ruukkuihin sopii, sen paremmin kasvit viihtyvät ja hoito helpottuu."

Hortensiasta, kesäkukista ja yrteistä voi poimia silmäniloa myös sisälle.
Hortensiasta, kesäkukista ja yrteistä voi poimia silmäniloa myös sisälle.

Mari mietti istutuksen värit parvekkeen rakenteisiin sopivaksi. Parvekkeen viininpunainen tehosteväri sopii violettien ja vaaleanpunaisten kukkien kanssa. Valkoiset ruukut ja viljelylaatikot tuovat valoa varjoon.

Pöytäryhmää parvekkeella ei ole, vaan tuoli riittää Marille ja pieni jakkara sarjakuvia lukeville lapsille. Keskellä on reilusti tilaa, jotta Hilla, 11, Urho, 8, ja Ahti, 6, mahtuvat lepäilemään kattoon ripustettavan teltan suojissa.

"Oma lempipaikkani on riippumatto, jonka ripustan seinäkoukkuihin, kun ehdin lekotella. Ilman isoja kalusteita saamme hyödynnettyä parveketta monipuolisesti. Riippumaton ja teltan voi laittaa paikoilleen, kun siltä tuntuu, mutta kalusteita ei niin vain parvekkeelta vie pois", Mari sanoo.

Kukkia ja satoa

Parvekkeen komein kukkija on hortensia. Kukka-iloa tuovat myös kesäkukat ja yrtit.

"Jos varjoon haluaisi reilusti kukkia, suosittelen pelargoneja. Myös lumihiutale, ahkeraliisa ja begoniat menestyvät. Hortensiat ovat erinomaisia."

Mari kasvattaa parvekkeella myös monivuotisia perennoja, koristeheiniä sekä puuvartisia kasveja. Pieni puu, hakuropaju tai japaninvaahtera, tuo istutuksiin komeaa korkeuseroa. Kestävät pensasangervot voisivat toimia parvekkeella, Mari neuvoo.

Aiemmin parvekkeellani menestyi vuosia koivu.

"Jätän monivuotiset kasvit talveksi ruukkuihin. Ne menestyvät pari vuotta, minkä jälkeen ne pitäisi istuttaa maahan tai vielä isompaan ruukkuun. Aiemmin parvekkeellani menestyi vuosia koivu."

Lehtivärien ja -muotojen vaihtelu tuo istutuksiin mielenkiintoa. Huomiota herättäviä lehtiperennoja ovat rotkolemmikki, kuunliljat ja keijunkukat.

"Lehdillä leikkiminen tuo iloa pidempään kuin hetkittäinen kukinta. Esimerkiksi kuningasbegonioilla on upeat lehdet."

Mari aikoi pitää parvekkeensa rentoutumiskeitaana, mutta huomasi pian kantavansa kotiin hyötykasveja kuten yrttien taimia, lehtiselleriä ja tomaatteja.

Mari Kaartokallio käyttää yrttiteessä ananassalviaa ja basilikan kukkia.
Mari Kaartokallio käyttää yrttiteessä ananassalviaa ja basilikan kukkia.

"Istutin tomaatit viljelylaatikkoon parvekkeen aurinkoisimpaan kohtaan kumppanuuskasvinsa basilikan kanssa. Rotevakasvuisen 'African Blue' -basilikan tummat, koristeelliset lehdet ja violetit kukat ilahduttavat pitkään."

Lapsia varten Mari istutti laatikkoon mansikkaa, joka viihtyy yllättävän hyvin aamuauringon voimin. Marin lempiyrtti on ananassalvia. Siitä tehtyä teetä hän nautiskelee parvekkeen vehreydessä.

"Kevätinnossani laitoin multasäkkiin kolme siemenperunaa. Hyvin nekin tuntuvat kasvavan."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 8/2016.

Vaatteita ei oikein raaski heittää pois, vaikka osasta kannattaisikin luopua. Näillä vinkeillä saat vaatekaappiisi lisää tilaa ja lapsuutesi lempimekko pysyy silti tallessa.

Punnitse arvo.

Kun olet heittämässä vaatetta pois, älä mieti vain sitä, aiotko käyttää sitä joskus, vaan myös sitä, liittyykö siihen tärkeä muisto.

Säästä vain parhaat.

Jos vaate on rikkinäinen tai tahrainen, harkitse, kannattaako juuri sitä säästää.

Säilö kauniisti.

Pese säilytettävät vaatteet ja anna niille oma hylly, kaappi tai laatikko.

Luo säännöt.

Kaikkea ei voi säästää. Luo säästämissäännöt ja noudata niitä. Esimerkiksi niin, että aina kun tuot kotiin yhden vaatteen sisään, yhden on lähdettävä ulos.

Tee välitarkastuksia.

Usein tulee säästettyä aluksi liikaa, mutta kun aika kuluu, on helpompi karsia turhat. Älä säästä samalta aikakaudelta kahta samantyyppistä vaatetta.

Vinkit antoi muotitoimittaja Johanna Demirdjian.

Tämä on taatusti kesän viilein rätti!

Tiskirätti pääsee keittiöstä paraatipaikalle, kun ompelet siitä tyylikkään juomanviilentäjän.

Kasteltu rätti pelastaa kesäkattauksen, sillä haihduttaessaan kosteutta se pitää juoman pitkään viileänä, eikä jääpaloja tarvita.

Tee näin:

  • Osta kaksi talousliinaa, joiden kuosit sopivat yhteen.
  • Aseta ne päällekkäin kuvapuolet vastakkain ja ompele puoliskot yhteen koneella tai käsin noin puolentoista sentin päästä kummastakin reunasta.
  • Kastele rätti, purista pois liiat vedet ja käännä kuvapuoli taas näkyviin. Pujota viilennin pullon päälle.
  • Kasta rätti tarvittaessa uudestaan viileässä vedessä, niin juoma pysyy kylmänä vaikka koko illan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 14/2016.

Keittiön ilmettä piristävät itse kuvioidut keittiöpyyhkeet.

Valkoisista puuvillapyyhkeistä tulee muodikkaita, kun niihin painaa kuvioita kirkkailla kangasväreillä. Rengaskuvion leimasimeksi käy muovipullon suuaukko. Pallokuvio syntyy perunasta kaiverretulla leimasimella, mutta yhtä hyvin työkalu voi olla oma peukku.

Tee näin:

  • Pursota kankaanpainoväriä lautaselle.
  • Paina pullonsuu tai muu valitsemasi leimasin väriin.
  • Testaa kuvioita ensin kangastilkulle.
  • Paina sitten väriä pyyhkeelle ja toista kuviota kankaan leveydeltä.

Kuvan pyyhkeissä käytetyt Emo-kangasvärit tarttuvat käsittelemättömiin luonnonkuituihin kuten puuvillaan ja pellavaan. Kiinnitä väri pakkauksen ohjeen mukaan silittämällä tai konepesussa. Värejä saa askartelukaupoista. 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 03/2017.