Säälittääkö kipata komeiksi kasvaneet pelargonit syksyllä roskikseen? Tuo ne sisään ennen pakkasia ja saatat yllättyä iloisesti.

Hoida pelargoneja näin

1. Pelasta ne pakkaselta.

Pelargonit pärjäävät pitkään syksyllä raikkaassakin ilmassa ulkona. Kun yöpakkaset uhkaavat, pelargonit kannattaa siirtää talvehtimaan ikkunalaudalle. Sen ansiosta ne voivat ilahduttaa vaikka vuosikausia.

2. Muista, että ne pitävät raikkaasta.

Pelakuut viihtyvät talven parhaiten kuivassa ja viileässä, esimerkiksi rappukäytävässä, kuistilla tai ikkunalaudalla. Sopivamman paikan puutteessa talvettaminen voi onnistua huoneenlämmössäkin.

3. Älä kiinnitä niihin liikaa huomiota.

Pelargonit kestävät paremmin kuivuutta kuin turhan runsaskätistä kastelua. Mitä kylmemmässä paikassa kasvit ovat, sitä vähemmän vettä ne kaipaavat.

4. Uudista ne keväällä.

Keväällä pelargonien pitkät versot leikataan ja kasveille vaihdetaan multa. Samalla voit napsaista pistokkaita lehtihangan alapuolelta. Jätä pistokkaisiin muutama lehti ja viitisen senttiä vartta ja istuta ne suoraan märkään multaan.

5. Tee niistä monivuotisia.

Omista pistokkaista vaalitut taimet sopivat kesällä vaikka mökkituliaisiksi!

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2014.

Puutarhamyymälä Muhevaisen myymäläpäällikkö Pasi Haansuu kertoo vinkit kylmän kevään kukkaistutuksiin.

Yöpakkaset ovat vaaraksi jopa viileyttä sietävälle orvokille. Siksi kesäkukkien kanssa kannattaa näin kylmänä keväänä olla varovainen, sanoo puutarhamyymälä Muhevaisen myymäläpäällikkö Pasi Haansuu Helsingistä.

”Pakkasessa moni kesäkukka voi paleltua tai lakata kukkimasta”, Haansuu varoittaa.

Vaikka lämpötila laskisi vielä öisin pakkasen puolelle, sen ei tarvitse antaa pilata hyvää kevätfiilistä. Säätiedotuksia seuraamalla ja kukkia suojaamalla kesäkukatkin voivat selvitä kylmistä öistä.

”Jos yöksi on luvattu pakkasta, ruukut kannattaa nostaa yöksi sisään tai vähintään katoksen alle”, Haansuu sanoo.

Jos ruukkuja ei saa siirreltyä, kasvien päälle on hyvä laittaa yöksi pari kerrosta hallaharsoa.

”Silloin täytyy muistaa asetella multaan myös tukikeppejä, jotta harso ei pilaa kauniita kukkia.”

Lasien suojaan, penkit valmiiksi

Myös lasitettu parveke on hyvä paikka kesäkukille.

”Lasit suojaavat kasveja sen verran, että parvekkeelle voi istuttaa orvokkeja tai pelargonioita jo nyt kylmempien säiden aikaan.”

Jos kesäkukat haluaa istuttaa suoraan kukkapenkkiin, lämpimämpiä säitä odotellessa voi esimerkiksi valmistella penkkiä kukkaloistoa varten. Samalla pääsee mukavasti kesän puutarhatöiden makuun.

”Maahan voi jo lisätä uutta multaa, kalkkia ja lannoitetta. Kun kaiken tekee huolella valmiiksi, myöhemmin ei tarvitse kuin istuttaa kasvit paikoilleen”, Haansuu vinkkaa.

”Vanha neuvo on, että säitä kannattaa seurata kesäkuun 10. päivään asti. Eivätkä lämpimät yöt ole silloinkaan vielä kirkossa kuulutettu.”

Tässä juttusarjassa helsinkiläiset näyttävät, miten kivikaupungin sisäpihat herätetään eloon. Miika Kemppainen saa kananmunia omasta kanalasta.

Isännöitsijän sihteerillä taisivat mennä kahvit väärään kurkkuun, kun Miika Kemppainen Ullanlinnasta soitti hänelle.

"Pirautin kysyäkseni taloyhtiön verorekisterinumeroa, jotta voisin perustaa sisäpihalle siipikarjatilan."

Naapurit ja taloyhtiön hallitus kuitenkin ihastuivat ideaan. Kunhan huolehdit eläimistä eivätkä ne häiritse asukkaita, he sanoivat. Miika ryhtyi heti rakentamaan kanalaa.

"Olen kotoisin maalta, missä lampaat ja kissat pyörivät jaloissa. Se tuntuu luonnolliselta."

Miika seurailee, etteivät naapurin Alison, 2, ja Mathieu, 4, hätyytä kanoja. "Ne tykkäävät olla rauhassa", hän muistuttaa.
Miika seurailee, etteivät naapurin Alison, 2, ja Mathieu, 4, hätyytä kanoja. "Ne tykkäävät olla rauhassa", hän muistuttaa.

Lampaille hiekkapiha olisi ollut liian karu, mutta kanojen käyskentelypaikoiksi aiemmin istutetut kukkapenkit sopivat hyvin.

Vanhan kerrostalon piha oli jo uudistumassa. Muutama vuosi sitten autot oli häädetty kadun varteen, ja karu piha oli muuttunut asukkaiden vehreäksi istuskelupaikaksi.

Miika kävi kananpitokurssin ja ilmotti Eviralle ryhtyvänsä tilalliseksi. Sitten hän nouti kuusi high line brown -rotuista kanaa.

"Aluksi Beyoncé pyrki aina sisälle. Priscilla taas tepasteli huoltomiehen perässä kadulle. Precious oli joukon heikoin lenkki, jota muut nokkivat ja jota piti lääkitä."

Ennen vanhaan kaupunkipihoilla oli kotieläimiä. Nämä kanat ovat ensimmäisiä Helsingin Ullalinnassa pitkään aikaan.
Ennen vanhaan kaupunkipihoilla oli kotieläimiä. Nämä kanat ovat ensimmäisiä Helsingin Ullalinnassa pitkään aikaan.

Kanat munivat päivittäin, joten Miika on alkanut kokata ahkerasti banaanilettuja ja israelilaista shakshuka-pataa.

"Onhan tässä hommaa. Jätökset pitää kerätä, piha huuhdella ja kanat ruokkia. Kanoihin kuitenkin myös kiintyy, ja niistä on paljon iloa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2016.
   

Tässä juttusarjassa helsinkiläiset näyttävät, miten kivikaupungin sisäpihat herätetään eloon. Pamela Arslanin kasvimaa on kerrostalon pihalla Helsingin Vallilassa.

"Mikä ihana paratiisipuisto", henkäisi Pamela Arslan astuessaan Helsingin Vallilassa sijaitsevan taloyhtiön pihaan ensi kertaa.

Samanlaista, koko korttelin kokoista keidasta ensiasunnon ostaja ei ollut nähnyt missään. Suojeltu Apinalinna onkin harvinaisuus Suomessa ja Pohjoismaissakin.

"Entisessä kotitalossani Töölössä sisäpihan verkkoaitojen sisällä oli vain asvalttia ja pyykkitelineitä. Sellaista en enää halunnut", Pamela sanoo.

Naapurit Arja Saaristo ja Harri Ahola ihastelevat Pamelan kurpitsasatoa. "Mutta greippimintusta saat tehdä saippuaa", Arja kiusoittelee. "Siitä tulee hyvää salaattia", Pamela vakuuttaa.
Naapurit Arja Saaristo ja Harri Ahola ihastelevat Pamelan kurpitsasatoa. "Mutta greippimintusta saat tehdä saippuaa", Arja kiusoittelee. "Siitä tulee hyvää salaattia", Pamela vakuuttaa.

Pihalla viihtyy kun on seuraa, tekemistä ja silmäniloa.
Pihalla viihtyy kun on seuraa, tekemistä ja silmäniloa.

Pamela on asunut Apinalinnassa jo neljä vuotta. Kesällä hän viettää paljon aikaa omenapuiden ja grillialueiden kaunistamassa pihassa.

Naapurit ovat yhdessä innostuneet laatikkoviljelystä, ja istutusten määrä kasvaa joka suvi. Pamela on pyhittänyt oman laatikkonsa yrteille, etenkin minttulajikkeille.

"Niiden mauissa on yllättävän suuria eroja. Suosikkini on marokonminttu. Greippiminttu taas sopii salaattiin."

Helsingin Vallilassa sijaitsevan Apinalinnan piha näytti Pamela Arslanista paratiisilta heti ensi silmäyksellä.
Helsingin Vallilassa sijaitsevan Apinalinnan piha näytti Pamela Arslanista paratiisilta heti ensi silmäyksellä.

Kunhan putkiremontista selvitään, Pamela aikoo ehdottaa naapureilleen marjapensaiden hankkimista. Häntä innostaa syötävien satokasvien yleistyminen taloyhtiöiden pihoilla. Kaupunkilaisetkin haluavat työntää sormensa multaan ja nauttia vehreydestä.

"Minusta kantakaupungin taloyhtiöiden kannattaisi luopua sisäpihoja erottavista aidoista. Meidän talossa aitoja ei ole koskaan rakennettu eikä niitä kukaan kaipaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2016.

Rivitalossa asuminen ei ole mikään syy pitäytyä parissa pelargonissa. Loppukesä on Sinikka Hakkaraisen ja Peter Glitheron lempiaikaa, sillä pihan komea keittiötarha pistää parastaan.

Lämpöä rakastavat tomaatit kypsyvät kasvihuoneessa mehukkaan makeiksi.

Tomaattihuone täynnä taimia, paikat perunalle, valkosipulille ja marjapensaille sekä kesäolohuone pergolan suojissa. Voisi kuvitella, että varustus kuuluisi suurelle omakotitalotontille eikä rivitalon pihaan.

Sinikka Hakkarainen ja Peter Glithero ovat saaneet pienelle alalle sopimaan paljon kaunista ja hyödyllistä. Pariskunta osti 1970-lukuisen rivitalohuoneistonsa kymmenen vuotta sitten.

"Kun saimme oman pihan, tahdoimme myös kasvimaan. Kukkiakin pitää olla, mutta keittiötarhasta on niin paljon iloa, ettei pihan neliöiden tarvitse olla este", sanoo Sinikka.

"Takapihalla oli jo purkuikkunoista rakennettu pergola. Me aloitimme ensi töiksemme keittiötarhan rakentamisen", jatkaa Peter.

Vanhoista ikkunoista tehty pergolakatos on lämmin kasvupaikka paprikalle.
Vanhoista ikkunoista tehty pergolakatos on lämmin kasvupaikka paprikalle.

Puutarhalla on kokoa vain noin 150 m², mutta hyvällä suunnittelulla tila on saatu jaettua koristepuutarhaan ja keittiötarhaan. Kun pergolan vanhoista pariovista astuu ulos, voi ihailla kärhöjä ja ruusuja tai puuhata helposti tuntikausia keittiötarhan puolella.

L-kirjaimen muotoisen rivitalohuoneiston kainaloon sopivat myös keittiönurkka ja ruokapöytä.

Pergolakatoksen suojissa kasvaa kurkkuja, tomaatteja ja chilejä. Eksoottisin kasvatti on kiinalainen kurkku 'Suyo Long', joka saa piikkisestä ulkoasustaan huolimatta veden herahtamaan kielelle.

"Pihakierros ja keittiötarhan kastelu aamukasteen aikaan on ihana rituaali. Linnut laulavat, ja puutarhan kauneus antaa aina hyvän mielen", sanoo Peter.

Sadonkorjuuaikana herkutellaan pavuilla ja tomaateilla. Chilit tuovat potkua ruokaan.
Sadonkorjuuaikana herkutellaan pavuilla ja tomaateilla. Chilit tuovat potkua ruokaan.

Unelma kasvihuoneesta

Oma kasvihuone oli Sinikan haave. Hänen lapsuudenkotinsa oli espoolaisen kauppapuutarhan yhteydessä.

"Muistan, kuinka kävin isossa kasvihuoneessa syömässä makeita tomaatteja. Kasvihuoneen lämpö ja kosteus tekivät tunnelmasta ainutlaatuisen", kertoo Sinikka.

Kasvihuonettaan varten Peter ja Sinikka saivat vanhoja ikkunoita muun muassa savolaisen maatalon varastoista, minne ne olivat jääneet 1970-luvulla ikkunaremontin jäljiltä. Vanhat ikkunat oli tehty kovasta ja kestävästä puusta.

"Sain ikkunat sillä ehdolla, että vien ne kaikki kerralla pois. On sääli, jos käyttökelpoista, kaunista ja vanhaa tavaraa menee hukkaan", sanoo Peter.

Kasvihuoneen koko määräytyi hyväkuntoisimpien ikkunoiden mukaan. Päätyikkunoiden malli ratkaisi mitat, ja runko rakennettiin kierrätyslaudasta. Koska kattoikkunoiden karmeihin kerääntyi vesi, Peter laittoi päälle valokatteen.

Kasvihuone on tehty vanhoista puukarmisista ikkunoista. Kasvit kasvavat sisällä viljelylaatikoissa ja ruukuissa.
Kasvihuone on tehty vanhoista puukarmisista ikkunoista. Kasvit kasvavat sisällä viljelylaatikoissa ja ruukuissa.

"Tiesimme kasvihuonetta rakentaessamme taloyhtiön tulevasta remontista, joka vaati rakennuksen purkamista. Siksi suunnittelimme rakennelman niin, että se on helppo purkaa ja koota."

Kapeaan kasvihuoneeseen mahtuu kahden hengen tarpeisiin sopivasti tomaatintaimia, paprikaa ja basilikaa. Lämpöä rakastavat lajit nauttivat kasvihuoneen luksusoloista ja kypsyvät mehukkaan makeiksi.

Satoa kasvimaalta

Englannissa syntyneen Peterin vanhemmat olivat hekin viherpeukaloita.

"Kun kotipihamme isoa nurmikkoa perustettiin, keräsimme sisareni kanssa pihasta kiviä. Isä maksoi meille kolme penceä ämpärillisestä. Nurmikosta tuli täydellinen, kuin vihreä golfkenttä. Sen leikkaamisessa kului 1,5 tuntia. Isäni oli pedantti ja kitki rikkakasveja haarukalla", kertoo Peter.

Oman pihan keittiötarhassa kasvaa satoa yrteistä perunoihin ja papuihin. Parhaan sadon antaa talvivalkosipuli, joka istutetaan syksyllä ja korjataan heinä-elokuussa.

"Omat sipulit ovat kauniita, ja aromit ovat kohdillaan. Kun perunamaalta välillä nousee itusilmuista itsestään kylväytyneitä tai maahan vahingossa jääneitä valkosipuleita, kerromme vieraille, että kasvatamme suoraan valkosipuliperunoita", naurahtaa Sinikka.

Pariskunta käyttää pihan sadon tarkoin hyväksi. Kypsymättömistä, vihreistä tomaateista tulee hyvä ketsuppi ja raparperista, rosmariinista ja chilistä maukas chutney. Niillä kelpaa herkutella omalla takapihalla grillatun lihan tai kanan kanssa.

Peter on taitava juustokakkuleipuri. "Moni ei tiedä, että juustokakku oli alun perin paimentolaisten eväs ja yksi maidon säilöntätapa", Peter kertoo.
Peter on taitava juustokakkuleipuri. "Moni ei tiedä, että juustokakku oli alun perin paimentolaisten eväs ja yksi maidon säilöntätapa", Peter kertoo.

PUUTARHA & ASUKKAAT
Sinikka Hakkarainen ja Peter Glithero hoitavat 150 m²:n rivitalopihaa Kirkkonummella. Heistä puutarhassa on parasta pergola, tomaattihuone ja keittiötarha.