Titte Törnroth-Sarkkisen kasvihuoneessa versoo tomaatteja. Se on myös erinomainen kahvittelupaikka.

Elokuvaohjaaja Titte Törnroth-Sarkkinen alkoi hoitaa isoa pihaansa vasta kun ei enää jaksanut tehdä töitä.

Aurinko paahtaa Ahvenanmaalla pilvettömältä taivaalta. Tänään Titte Törnroth-Sarkkinen ei ole tehnyt yhtään puutarhatöitä. On niin kuuma, että Coffee-koirakin jaksaa vain loikoilla varjon viileydessä. Heinäsirkat säksättävät kiivasta rytmiään.

”Sydänkesällä puutarha on pelkkää nautintoa. Nousen ylös aikaiin, jotta saan olla yksin puutarhassa, kun muu maailma nukkuu. Tuntuu ihanalta astua ulos ja haistaa jonkin uuden, vasta auenneen kukan tuoksu”, Titte sanoo.

Tuoksuja Titen puutarhassa riittää. Monenväristen liljojen raskaat ja makeat parfyymiaromit leviävät tyynellä säällä kauas.

Titen uusimpia ihastuksia ovat kärhöt, jotka notkuvat kukkien painosta. Etupihan auringossa poksahtelevat auki pioniunikkojen pulleat nuput. Ylenpalttisen röyhelöinen kukinta on huikeassa helteessä vain nopea humahdus, mutta onneksi päivittäin avautuu uusia kukintoja.

Vaikuttavaksi näyn tekevät unikoiden dramaattiset, lähes mustat sävyt. Ne ovat tehokas pari samassa penkissä kasvaville, heleän vaaleanpunaisille kosmoskukille.

Titten etupihan kukkapenkkien tähtiä ovat pioniunikot. Yksivuotiset, kylvettävät kukat loistavat vaaleanpunaisen ja tummanvioletin sävyissä.

Uuteen alkuun

Titte on rakentanut puutarhansa pala palalta. Alussa vanhan puutalon ympärillä viheriöi yli 6 000 neliötä nurmikkoa. Titte antoi ruohon kasvaa vapaasti, vaikka korret venyivät pian korkeaksi viidakoksi. Ruotsissa työskentelevällä elokuvaohjaajalla ei ollut aikaa puutarhanhoidolle. 

Vuosituhannen vaihteessa loppuunpalaminen mullisti kaiken Titen elämässä. Hän jätti työnsä ja aloitti uuden elämän puutarhassa. 

”Aloin toipua väsymyksestä, kun työnsin kädet multaan. Se oli täydellistä terapiaa. Jos olo on vähän allapäin tai takana on rankka työpäivä, en vieläkään tiedä mitään parempaa kuin kitkeminen.”

Titen puutarhatyötoveri on puoliso Seppo Sarkkinen.

”Onneksi Seppo jakaa intohimoni ja on käsistään kätevä. Hän on nikkaroinut kaikki pihan rakennukset. Puutarhat inspiroivat meitä molempia.”

Vesiallasta kiertävä lautareunus muistuttaa laituria. Kultakalat talvehtivat alle puolen metrin syyvydessä, sillä Ahvenanmaalla talvet ovat leutoja.

Pariskunta päätti tehdä pihasta muutakin kuin nurmikentän. Hankalimmin hoidettaviin, möykkyisiin paikkoihin syntyi kaksi kukkapenkkiä kesässä. Titte käytti niiden perustamiseen sanomalehtitekniikkaa: asetteli vanhan nurmikon päälle monta senttiä sanomalehtiä, kasteli ne hyvin ja lapioi paperien päälle multaa.

Puutarhan värit ovat levollisia. Vihreää, valkoista, vaaleanpunaista, vaaleankeltaista ja sinistä korostavat siellä täällä tummasävyiset kukat tai lehdet. Valkokukkaisten kasvien Pilvimaa on sijoitettu niin, että Titte voi katsella sitä yläkerran makuuhuoneensa ikkunasta juuri ennen nukahtamista. Hattaramaiset, pallomaiset ja pöyheät kukat hohtavat hämärässä.

Monet kasvit ovat harvinaisuuksia, joita Titte ja Seppo ovat tuoneet tuliaisina puutarhamatkoiltaan ulkomailta. Kotiin palatessa auto on aina tupaten täynnä taimia. Ahvenanmaan leutoihin olosuhteisiin sopivia eksoottisia puita ja pensaita löytyy varsinkin Viron taimistoilta, joilla pariskunta vierailee joka vuosi.

Viehättävä varjo

Titteä inspiroivat englantilaisten puutarhojen tarkoin harkitut, toisiaan täydentävät kasvikerrokset. Maata myötäilevien kasvien joukosta kohoavat korkeammat perennat. Niitä Titte istuttaa mieluiten kahden, kolmen tai viiden ryhmiin, koska kasvit ovat hänestä silloin eniten edukseen. Esimerkiksi harmaan samettipintainen nukkapähkämömatto ja valkokirjavalehtiset hakuropajut ovat satumaisen kaunis, huurteisen sävyinen yhdistelmä aurinkoisen pation päädyssä.

Tontin reunamille on istutettu tuulensuojaksi puita. Puiden latvusten muodostaman katon alla kasvavat matalammat pensaat ja perennat, joista Titte sommittelee elegantteja yhdistelmiä. Valkoiset sormustinkukat, isotähtiputket ja muut runsaasti siementävät lempikasvit saavat kuitenkin valita kasvupaikkansa vapaasti.

”Eniten pidän varjopaikoista. Paisteeseen on hankala luoda kauneutta, koska voimakas valo latistaa värit ja muodot.”

Titte ihastui taloonsa heti. Häntä ei haitannut, että se oli ensikäynnillä täynnä laitapuolen kulkijoita. Nyt punainen tupa on kunnostettu.

Maan tasalla multapintaa peittävät maanpeitekasvit. Limetinvihreä suikeroalpi, hennonvalkoiseen kukkapitsiin peittyvä rönsytiarella ja taponlehden vahamaisen kiiltävät, munuaisenmuotoiset lehdet luovat kauniin maton.

Iltaisin Titte ja Seppo viihtyvät Tulimaassa, jonne osuvat viimeiset päivänsäteet. Titte on luonut grillipaikan ympärille dramatiikkaa kasveilla, joiden lehdet ovat tummanpuhuvat. Laskevan auringon valo saa lehdet loimottamaan tulenpunaisina. 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehti Puutarhassa -erikoisnumerossa 2/2014.

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.