Tuusulassa sijaitseva rintamamiestalo on rakennettu 1945. Anne muutti sinne 1991.

Tuusulassa sijaitsevan vanhan rintamamiestalon pihalla on itketty, naurettu ja pelätty kranaatteja.

"Kevään tullen raparperin punaiset nuput pilkistävät mustasta maasta. Ihan pian ne hujahtavat pitkiksi varsiksi. Mansikanlehdet ovat jo vihreitä, ja kas, yksivuotinen persiljakin säilyi talven yli. Kasvimaan laidalla kukkivat kymmenet oranssit tulppaanit.

Kärrään kasvimaalle kärryllisen mustaa kompostia. Möyhin lapiolla maata ja mietin, että vasta nyt, kahdenkymmenen vuoden jälkeen, sitkeä savimaa alkaa olla kelvollista.

Tämä on kahdeskymmenes kevääni Kuunlaaksossa, ja kuitenkin se tuntuu yhtä suurelta ihmeeltä kuin se ensimmäinen, jolloin muutin mieheni ja kahden pienen lapsemme kanssa vanhaan rintamamiestaloon. Puutarhalle oli ­jo nimikin valmiina. Nimesimme sen Jack Londonin kirjan mukaan.

Tarina nuorenparin pitkästä matkasta kohti onnenlaaksoaan inspiroi meitä samalla tavalla kuin se oli antanut toivoa ja uskoa mieheni vanhemmille. Kirja kulki mieheni ­venäjänsuomalaisen isän rintataskussa rintamalla, jossa tämä taisteli saksalaisia vastaan. Parikymppinen Andrei kirjoitti rintamalta Olgalleen: ”Jos et ole lukenut Jack Londonin Kuunlaaksoa, niin lue se. Jos olet lukenut, lue uudestaan!” 

Sodan jälkeen Olga ja Andrei avioituivat ja rakensivat pesänsä yhteisasuntoon, jossa asui muutama muukin perhe. Vuosia myöhemmin he onnistuivat saamaan maatilkun Laatokan lähistöltä ja rakensivat sinne kesämökkinsä. Olga rakasti puutarhaansa, joka oli pian varsinainen Eden hedelmäpuineen, marjapensaineen ja kasvimaineen. 

Paratiisi koitui kuitenkin Olgan kohtaloksi. Heinäkuussa 1961 mökkiin iski pallosalama, joka kulki suoraan hänen lävitseen. Mieheni oli vain kuusivuotias, kun hänen äitinsä kuoli. 

Vuosia myöhemmin Andrein ja Olgan poika, Andrei hänkin, työskenteli opintojensa ohella matkaoppaana. Työmatkallaan Jaltalla hän huomasi turistien joukossa nuoren naisen, joka halusi nähdä Anton Tšehovin kotitalon. Se olin minä.

Neuvostoliittolaisen matkaoppaan ja turistitytön välinen rakkaus oli ehdottomasti kielletty, mutta me uhmasimme sääntöä. Kaksi vuotta myöhemmin menimme naimisiin. 

Suuren omenapuun alla imetin kuopusta ja kuuntelin timpurin vasaran nakutusta.

Ensimmäinen kotimme oli kerrostalokolmio, jossa haaveilin omasta kasvimaasta, puutarhasta ja talosta.  Keväällä 1991 kiertelimme myynnissä olevia taloja. Suurin osa oli meille liian kalliita, mutta sitten löysimme pikku­ilmoituksen ”remontoitavasta vanhasta puutalosta”. Riensimme paikalle ja ihastuimme oitis suureen tonttiin, jolla kukkivat sadat narsissit, helmililjat ja lemmikit. 

Talon katto oli notkolla ja seinien vihreä maali lohkeili rumasti, mutta rakastuimme paikkaan siltä seisomalta. ­Varasimme talon käymättä edes sisällä.

"Jos vain näkisitte sen puutarhan", sanoin lukuisille epäilijöille, jotka miettivät, miten me kaksi kerrostaloasukkia selviäisimme huonokuntoisessa rintamamiestalossa.

Onneksi minulla on savolaista sisua ja mies pistää paremmaksi: kaksi vuotta armeijaa Siperiassa kouli kestämään vaikeuksia. Emme lannistuneet, vaikka remontti koetteli hermojen lisäksi kukkaroa.

Kun kuopuksemme oli puolivuotias, istuin suuren omenapuun alla imettämässä. Talosta kuului timpurin vasaran rytmikäs nakutus. Olin väsymyksestä turta mutta silti maailman onnellisin: tässä minulla on kaikki, mitä elämältä haluan. Kaksi suloista lasta, rakas kumppani ja ikioma puutarha!

Anne rakastaa ruukkukukkia. Niinpä niitä on pihalla vähän kaikkialla.

 

Kun talo oli asuttavassa kunnossa, ryhdyimme kunnostamaan 2 500 neliön suuruista pihapiiriä. Talon entinen emäntä oli vaalinut puutarhaansa rakkaudella liki 90-vuotiaaksi asti. Hänen istuttamansa pionit, syysasterit, narsissit ja sinivuokot kukkivat edelleen, vaikka hänen kuolemastaan on jo yli 20 vuotta.

Eniten edeltäjäni arvosti silti hyötykasveja: hedelmäpuille, marja­tarhalle ja kasvimaalle oli varattu suurin osa tontista. Kasvimaa oli kuitenkin ehtinyt muuttua nurmikoksi. ­Savisen maan muokkaaminen viljelykuntoon vaati kompostia ja taimikaupan luomumultaa, jota emme raaskineet ostaa riittävästi. Kasvu oli kituliasta, mutta olimme ylpeitä jokaisesta avomaankurkusta ja perunasta, jonka kannoimme keittiöön.

Luimme kasapäin luonnonmukaista puutarhaviljelyä käsitteleviä oppaita. Intoa oli enemmän kuin taitoa, ja joskus huomasin naapurinrouvan pyörittelevän päätään ­kokeiluilleni.
Kerran poltin kaikki puutarhan risut ja syyslehdet nuotiossa ja levitin jäähtyneen tuhkan kasvimaalle ja pensaiden alle. Vasta myöhemmin kuulin, että tulentekoon olisi pitänyt hakea lupa pelastuslaitokselta.

Kateviljely innosti, mutta oikean katteen saaminen oli hankalaa, koska ruohosilppua ei ollut riittävästi. Siispä päätin käyttää hyödyksi rikkaruohona levinneet, rehevät vuohenputket, jotka viihtyvät pitkän orapihlaja-aidan alla. Leikkasin viikatteella monta kottikärryllistä vuohenputkea. Kasvisilpun alle asettelin sanomalehtiä, koska olin jo oppinut tuntemaan sitkeät ja ovelasti leviävät rikkaruohot. Ensimmäinen kunnon tuuli vei kuitenkin mennessään suurimman osan tästä ”katteesta”. Kiltisti nypin koko kesän rikkaruohoja sormin. 

Mansikantaimet älysimme suojata heti mansikkamuovilla. Taimet kasvoivat reheviksi ja saimme nauttia mansikoista pian juhannuksen jälkeen. 

 

Kun muutimme taloon, tyttäremme oli touhukas ja kaikesta kiinnostunut kuusivuotias, joka löysi ihmeellisiä ötököitä kukkapenkkejä reunustavien kivien alta ja keräili ­niitä lasipurkkiin. Isä ja tytär sieppasivat perhosia ilokseni verannalle, missä ne viihtyivät hetken pitsiverhoissa ­kiipeillen. Perhoshaaviin saattoi joutua myös vikkelä sisilisko, joka sai kyydin itse tehtyyn tarhaan. 

Maakellarin kupeessa kasvavasta koivusta tuli tyttäreni elämän kiintopiste. Sinne hän kapusi Aku Ankkojensa kanssa, asettui pötköttelemään kolmen oksan varaan ja ­luki lehden kannesta kanteen. Jos sisällä tuli kinaa, tyttö pinkaisi turvaan koivuunsa.

Pian koivusta tuli tärkeä myös naapuruston lapsille. Kaverukset kokoontuivat tukeville oksille pitämään omaa salaseuraansa.

Puolivuotiaana vauvana taloon muuttanut pullea poika­vauvamme nautti köllöttelystä peiton päällä nurmikolla. Aina kun silmä vältti, hän riipi ruohoa suuhunsa. 

Vuodet kuluivat. Tytär lähti koulutielle, ja elämänpiiri laajeni kotipihaa kauemmas. Poju sai kavereita naapureiden samanikäisistä pojista. Näen yhä silmissäni, kuinka kolme pientä muskettisoturia vilistää puumiekat tanassa kohti uusia seikkailuja. Mansikat ja vadelmat katosivat marjamaalta alta aikayksikön. 

"Taas jäi vattuhillo haaveeksi", isoäitini sanoi ja huokasi.

Iän karttuessa pojat ryhtyivät pelaamaan jalkapalloa.  Minä huusin ikkunasta, että älkää potkiko kohti tulppaaneja, yleensä liian myöhään. 

 

Huimaus oli kolmas lapsi, joka ilmoitti yllättäen tulostaan.

 

Yhtenä keväänä päätin, että pihassa pitää olla soliseva lähde. Mies ei innostunut kaivamaan vesialtaalle kuoppaa, ­joten tartuin itse lapioon. Ryhdyin lapioimaan rivakasti, kunnes työn pysäytti omituinen huimaus. Mies teki työn loppuun, ja minä asetuin huilaamaan verkkokeinuun.

Huimaus oli kolmas lapsi, joka ilmoitti yllättäen tulostaan.

Seuraavat kuukaudet olivat hankalia, koska raskaus ei sujunut toivotusti. Supistukset alkoivat jo puoli vuotta ennen laskettua ­aikaa, eikä vauvalla näyttänyt olevan kaikki kunnossa. Ultraäänikuvissa näkyi munuaisvika, ja vauva varauduttiin kiidättämään pian syntymänsä jälkeen tarkempiin tutkimuksiin. 

Samaan aikaan tyttären allergia pahentui niin, että hän joutui luopumaan rakkaasta koirastaan. Keskimmäisen koulusta saapui opettajan huolestuneita viestejä: lapsi ­pitäisi viedä kiireesti koulupsykologin tutkittavaksi.

Andrei tarttuu usein kitaraan ja laulaa nuorena Pietarissa oppimiaan lauluja.

Minä kyykistyin suuren mahani kanssa istuttamaan kukkasipuleita ja itkin. En minä tätä tilannut! Miksi helkkarissa elämä on näin epäreilua!

Kultatukkainen pieni poika syntyi kädet ristissä. Lääkärit ja hoitajat ihmettelivät näkyä ääneen.

Talvinen yö Lastenklinikan osasto 5:llä on syöpynyt muistiini. Nukun leikkihuoneen sohvalla, koska muualla ei ole ­tilaa. Tähystystutkimusta odottava vauva nukkuu omassa pienessä sängyssään vierelläni. En saa nukuttua: kuuntelen, kuinka helmikuun tuuli vinkuu ja viskoo lunta. Yritän ­olla itkemättä.

Pakotan itseni ajattelemaan ­jotain muuta. Alan miettiä, mitä kaikkea voisin istuttaa tulevana keväänä kasvimaalle. Vauvan isoveli rakastaa herneitä. Niitä pitää kylvää ainakin penkillinen. Hänestä on myös hauskaa kiskoa juureksia kasvimaalta, siispä porkkanoita ja ­punajuuria…

Kuunlaaksossa opin rakastamaan tummaa multaa, elämän lähdettä.

 

Helmikuu ei ole koskaan ollut minulle helppo kuukausi, koska silloin menetin äitini. Hän kuoli vain 49-vuotiaana. Meni useita vuosia, joina halusin paeta helmikuussa kotoa, mutta pian Kuunlaaksoon muuttamisen jälkeen suru alkoi helpottaa. Pysyin kotona ja aloin selata siemenluetteloita.

Äidin hautajaisissa kammoksuin mustaa maata, jonka uumeniin hänet peitettiin. Kuunlaaksossa opin rakastamaan tummaa multaa, elämän lähdettä. Luonnon kiertokulun seuraaminen omassa pihapiirissä tuntui lohdulliselta. Lehtien putoaminen syksyllä ei tarkoittanut puiden kuolemaa, vaan ne selviytyivät seuraavaankin kevääseen. Lukemattomat kukkasipulit, joita istutin puiden alle, selviytyivät myös ja toivat keväällä mahtavan kukkaloiston.

Maalis- ja huhtikuussa kylvämäni tomaatit, kaalit, kurpitsat, avomaankurkut ja köynnöskukat kasvoivat tomeriksi taimiksi, joita koulin omiin ruukkuihinsa. Kevään lämmetessä siirsin kymmenet pikkuruukut verannalle, ja lopulta kasvimaalle harson alle. Alkukesällä väri-iloa oli ympäri puutarhaa. Puutarha opetti, että voin ja saan olla yhtä aikaa surullinen ja onnellinen.

Perustin äidilleni ihan oman ruusupenkin, jonne istutan hänen jokaisena syntymäpäivänään, lokakuun kymmenentenä, muutaman uuden kukkasipulin. Äidin penkkiin limittyy mieheni äidille Olgalle nimetty alue, jolla viihtyvät hänen rakastamansa syysleimut. Keväällä veimme hänen haudalleen Pietarin Serafimuksen hautausmaalle helmililjoja. Toimme tervehdyksen Kuunlaaksostamme.

Anne tekee kesäjuomaa herukanlehdistä, fariinisokerista ja sitruunasta.

Nokkoset viihtyivät saunarakennuksen seinustalla, kunnes eräänä kevätpäivänä päätin päästä niistä lopullisesti eroon. Otin kuokkani ja kiskoin juuria, kunnes kuokka kilahti johonkin teräksiseen. Otin paljastuneen metallipötkylän käteeni. Mieheni totesi rauhallisesti, että se on ilmatorjuntakranaatti ja jatkoi saunan lämmittämistä.

Minä kipaisin pötikkä kädessäni soittamaan poliisille. ”Tästä kuuluu jotain kilinääkin”, sanoin poliisille, joka hätääntyi ja huusi, että lakkaisin helisyttelemästä sodan aikaista kranaattia. Muutaman minuutin kuluttua poliisiauto oli paikalla, konstaapeli tutki löytöäni ja totesi, että huonolla tuurilla se olisi voinut räjähtää.

Samana kesänä keskimmäiseni tuli eräänä iltana liiteristä ja ilmoitti, ettemme saisi koskea hänen löytöihinsä: kahteen kranaattiin ja yhteen panssarimiinaan. Sillä kertaa piti kutsua paikalle erikoisauto Santahaminasta. Naapuruston pojat olivat todistamassa, kun pommiauto saapui ja tie suljettiin räjähdysvaaran takia. Panssarimiina kylläkin osoittautui hiomakiveksi. 

"Olisit ollut aika kallisarvoista lannoiteta kasvimaalle", totesi veljeni pojalleni ja lisäsi, ettei tule lapsineen tontillemme, ennen kuin se on käyty läpi miinaharavalla.

 Hilloakin arvokkaampia ovat nämä pienet kesäiset hetket.

Nyt tytär kiipeää samaan koivuun, jonne hän kapusi ensimmäisen kerran 21 vuotta sitten. Aku Ankan sijasta hän ryhtyy lukemaan Kirsikkapuistoa alkuperäiskielellä. Koivu on kasvanut yhdessä tyttäreni kanssa, joten hänen jäsenensä asettuvat yhä mukavasti vanhaan tuttuun lukupaikkaan.

Olga-Maria kiipeää yhä lapsuutensa pihapuuhun lukemaan. Aku vain on vaihtunut venäläisklassikkoon.

Tytär haluaa tulla kotiin muutaman kerran kesässä ottamaan aurinkoa ja auttamaan sadonkorjuussa. Keskimmäinen suostuu ajamaan nurmikon pientä korvausta vastaan. Mikä ilo on nähdä hänet osallistumassa töihin! Hänen tiensä on ollut vaikein. Oli aikoja, jolloin pelkäsimme, ettei hän selviä hengissä kokeiluistaan.

Nuorimmainen on taas kavereineen vadelmapensaissa. Hetken säälin marjojani mutta sitten ymmärrän, että ­hilloakin arvokkaampia ovat nämä pienet kesäiset hetket. Kaikkea ei kannata säilöä purkkiin. Joskus on parasta nauttia elämästä tässä ja nyt: napsia marjoja pensaasta suoraan suuhun."

 

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.