Kirjailija ja kuvataiteilija Mary Kuusisto pesee selkänsä itse kasvatetulla pesusienellä ja tietää, miten makealta maistuvat oman puun banaanit ja sitruunat.

Tammisaarelainen Mary Kuusisto, 62, osaa tehdä arjesta juhlan. Hän poimii sitruunapuunsa muhkeimman ja keltaisimman hedelmän ja syö sen nautiskellen. Moni pitää sitruunaa liian kirpeänä syötäväksi sellaisenaan, mutta Mary osti usein jo lapsena taskurahoillaan sitruunoita.
"Kerran äitini toi minulle lähikauppiaan terveisinä ison pussin sitruunoita, jotka olisivat menneet pian pilalle."
Kirpeät maut ovat Maryn mieleen. Sitruunan lisäksi hänelle maistuu raaka sipuli, jopa niin, että kerran lapsena hän rouskutti kaikki kasvimaan keskenkasvuiset sipulit varsineen. Sen jälkeen äiti ei hetkeen lähettänyt tytärtään kitkemään.

Unelma persikoista

Mary syntyi Bromarvissa Länsi-Uudellamaalla, missä liikennöitsijä-isä ajoi linja-autoa ja äiti hoiti kotia, Marya ja tämän isoveljeä. Kesäisin molemmat vanhemmat viihtyivät kasvimaalla: äidiltään Mary oppi vihannesten ja juuresten viljelyn. Isä kasvatti avomaankurkkuja.
Tytär teki jo seitsemänvuotiaana ensimmäisen kasvimaansa. Hän raahasi pellolle vanhan ikkunankarmin, repi sen sisältä juolavehnät ja lupiinit ja kantoi kehikkoon ämpärillä multaa. Sinnikkyydestä vaikuttuneet vanhemmat toivat illan­suussa lasin ikkunankarmin päälle, ja Mary kylvi ­maahan lehtivihannesten siemeniä. Pian kasvit kurkottivat laatikon reunojen yli.
Mary oli innoissaan viljelystä muttei suunnitellut siitä ammattia. Hän muistaa olleensa ujo ja yksinäinen ­tyttö, joka haaveili kirjailijan työstä.
"Minulla oli rikas sisäinen maailma. Jos olimme kyläilemässä, saatoin istua koko illan samalla tuolilla, katsella ympärilleni ja kuunnella aikuisten puhetta. Hyvä, että vanhemmat muistivat ottaa minut mukaansa kotiin lähtiessään", Mary kertoo.
Kerran tyttö kuuli, kun aikuiset puhuivat espoolaisesta talvipuutarhasta, jossa kasvoi persikoita. Mary päätti, että vielä jonain päivänä hänkin syö oman puutarhansa persikoita.
"Aloin katsella kasveja sillä silmällä, saisiko niistä siemeniä tai pistokkaita. Piipahdin usein tammisaarelaiseen siemenkauppaan ja tilasin siemeniä Hollannista."

Ihmeelliset maapähkinät

Teini-iässä Mary alkoi hillitä raakojen sipuleiden popsimista varsinkin, jos oli lähdössä tansseihin. Eräissä lavatansseissa hän kohtasi Veli Kuusiston. Hänen kanssaan ruotsinkielinen Mary oppi vähitellen puhumaan sujuvaa suomea.
Tuore poikaystävä sai Maryn isältä luvan rakentaa umpeen kasvaneeseen lepikkoon kasvihuoneen. 17-vuotias Mary iloitsi tomaateista, paprikoista ja chileistä, jotka tuottivat satoa. Viljelijän riemulla ei ollut rajoja, kun kasvihuoneen ensimmäinen maapähkinäsato oli valmis kerättäväksi.
"Napostelin niitä ja ihmettelin. En ollut edes tiennyt, mihin osaan kasvia pähkinöiden piti kypsyä. Hyvältä ne maistuivat!"

"En ollut edes tiennyt, mihin osaan kasvia pähkinöiden piti kypsyä."

Muutaman vuoden kuluttua tuore aviopari asettui Velin kotiseudulle Orimattilaan. Maryn pitkäaikainen harrastus poiki myös työtä. Pariskunta myi itse kasvatettuja kesäkukkien ja vihannesten taimia auton peräkontista huoltoaseman pihalla. Autosta siirryttiin kukkakioskiin ja sieltä isompaan kukkakauppaan ja puutarhaan. Ammattitaitoaan Mary laajensi sidontakursseilla.
Atsaleojen ja tulppaanien rinnalla Mary kasvatti ilokseen yrttejä, okraa, viinirypäleitä, aprikooseja ja haaveilemiaan persikoita. Banaanipuu menestyi niin hyvin, että yhtenä vuonna se ryöpsäytti sadan banaanin tertun. Kotimaassa kasvaneet hedelmät pärjäävät Maryn mielestä erinomaisesti kaukaa kuljetetuille.
"Ne ovat ihanan makeita!"

Koti kalliolla

Kymmenisen vuotta sitten Mary ja Veli päättivät toteuttaa unelmansa. Pariskunta luopui kukkakaupasta ja muutti Maryn kotiseudulle Tammisaareen. Paratiisiin, kuten Veli paikkaa kutsuu.
Kuusistojen talo sijaitsee korkealla kalliolla metsän keskellä. Veli rakensi sen kesämökiksi ja laajensi myöhemmin ympärivuotiseen käyttöön. Kallio varastoi lämpöä, joten halla ei yleensä yllä talon korkeudelle. Siksi persikkapuutkin selviytyvät siellä talvesta taivasalla.
"Ensimmäisenä vuonna saimme kuusi persikkaa, seuraavana vuonna niitä kypsyi jo 69", Mary kertoo.
Talon kylkeen rakennetussa talvipuutarhassa on menestynyt monia eksoottisia lajeja. Sieltä on poimittu kiloittain ananaskirsikoita, aprikooseja, viinirypäleitä, papaijoita ja kiwanoita.
Suurikaan sato ei saa Marya tinkimään viljelyn ekologisuudesta. Kasvit tarvitsevat itämis- ja taimivaiheessa keinovaloa ja lämpöä, mutta koti on suunniteltu niin, että sama energia valaisee ja lämmittää asuintiloja.

"Pesusienikurkun hedelmästä saa auringossa kuivattamalla saunakaverin, joka on kestävä ja sopivan karhea."

Vihannespenkistä työntyy kasveja, joita kaikki eivät vielä tunne: kirjorevonhäntää, liuskaratamoa, malabarinpinaattia ja viidakkokurkkua. Maryn lempiyrtti on tuoksuva salvia.
"Olen kokeillut vesipippuria, jääruohoa, tomatilloa ja herkkuhyppykurkkua. Eniten iloitsen, kun löydän jotain, mitä en ole koskaan ennen nähnyt", Mary kertoo. Hauska löytö oli esimerkiksi pesusienikurkku.
"Sen hedelmästä saa auringossa kuivattamalla saunakaverin, joka on kestävä ja sopivan karhea."
Kesäisin Kuusistot ovat vihannesten suhteen omavaraisia, ja satoa riittää aina pakastimeenkin. Mary suosii lajeja, jotka säilyvät pitkään. Jouluaaton suuri hetki on napsaista juhlapöytään puussa säilyneitä tuoreita viikunoita, kiivejä ja passionhedelmiä.

Luovia hetkiä

Mary Kuusisto nauttii elämästä lähellä luontoa. Talon yläkerrassa on ateljee, jossa hän maalaa öljyväri- ja akvarellitöitä. Välillä hän juttelee kasveilleen ja kissoilleen Taunolle, Silverille ja Moselle. Hiljaisuus hemmottelee.
Aina kun aurinko alkaa pimeän talven jälkeen pilkottaa, hän kylvää nautiskellen uudet siemenet. Sadosta unelmoiminen on kutkuttavan ihanaa.
Jopa lapsuuden unelma kirjailijaksi tulemisesta on toteutunut, sillä Mary on julkaissut yhden runoteoksen ja kaksi puutarhakirjaa, joissa hän antaa vinkkejä harvinaisten kasvien viljelyyn.
Kesän alussa Mary siirtyy Tammisaaren torille myymään taimia tutuiksi tulleille asiakkaille. Hän uskoo, että erikoisempien kasvien kautta monen kotiviljelijänkin maailma avartuu.
"Uudet maut vähentävät ennakkoluulojamme ja auttavat meitä ymmärtämään toisiamme. Me eri kulttuureista tulleet ihmiset emme voi olla kovin erilaisia, jos rakastamme samoja makuja ja tuoksuja."
Mary kokee, että kasvien kanssa työskentely on opettanut hänelle paljon. Ensinnäkin nöyryyttä: viljelyssä kaikki ei mene suunnitelmien mukaan eikä mikään kasvi tuota loputtomiin huippusatoa. Joskus on aika karsia ja luopua.
Toinen tärkeä oppi on elää tässä hetkessä.
"Mennyt ja tuleva katoavat, kun vaihdan multaa sitruunapuille tai pölytän pensselillä kiivinkukkia. Keskityn täysin siihen, mitä teen."

Teksti ilmestyi alun perin Kodin Kuvalehti Puutarhassa -lehdessä 1/2013.

Maryn vinkit: Näin torjut tuholaiset hellästi
  • Sekoita keskenään ½ dl mäntysuopaa ja ½ dl parafiiniöljyä. Lisää litra vettä. Jos tavoite on päästä eroon kasvin homeesta, voit lisätä seokseen teelusikallisen ruokasoodaa. Ruiskuta kasvit sumutuspullolla. Vältä käyttämästä ainetta kovin ohutlehtisiin kasveihin.
  • Kirvoja ja muita tuhohyönteisiä voi torjua myös suihkuttamalla niitä pelkällä kuumalla vedellä: kasvit kestävät reilut viisikymmentä astetta mutta tuholaiset eivät. Ole varovainen erittäin pehmeälehtisten kasvien kanssa.

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.