Harva turkulaismies pakenee Reino Saarelman tavoin paahdetta oman banaanipuun alle.

Kun Reino Saarelma matkustaa maailmalla ja näkee kiinnostavan kasvin, käsi käy. Mukaan lähtee pistokas tai ainakin siemeniä.

Turkulaisen siirtolapuutarhapalstan epätyypillinen eksotiikka alkaa jo portilla. Pylväiden päissä kasvaa mehitähtiä, ja tulijaa tervehtii kaksi isolehtistä palmua. Punamullalla maalatun mökin seinustalla kiipeilee viiniköynnöksiä rypäleineen. Kaikkialla näkyy ruukkuja, joissa kasvavat kassia ja kellopasuuna, kiiltojukka ja kaktukset. 

–  Useimmat kasveista ovat matkamuistoja ulkomailta. Esimerkiksi pallokerria on amsterdamilaisesta hotellista, sennat Nizzan kukkatorilta ja kääpiöpalmun siemenet Nizzan rautatieasemalta, hawaijinkurkku Thaimaasta ja agaave Kanarialta, kertoo eläkkeellä oleva iltalukion vahtimestari Reino Saarelma, 68.

 

60 litran saaveissa kasvavat banaanit talvehtivat Saarelman kerrostalon ullakolla. 

Idean eksoottiseen puutarhaansa hän sai parikymmentä vuotta sitten saksalaisesta puutarhalehdestä. Nizzan-reissulla mukaan lähti torilta kuitupalmun taimi. Tullimies sanoi Suomessa: ”Tuota et sitten istuta maahan.” Samainen palmu viettää nyt kesät maahan upotetussa saavissa siirtolapuutarhan portinpielessä. Saarelma löysi sille parin Istanbulista.

Saarelma ei ole kasviharrastuksessaan mikään untuvikko. Hänen vanhemmillaan oli kauppapuutarha, ja Saarelmakin valmistui puutarhuriksi. Ammatti vaihtui, kun hän tuli allergiseksi pääsiäisliljoille ja tomaateille.

Koko talvi menee puutarhasta haaveillessa.

Vahtimestarin sisätyön vastapainoksi hän alkoi kasvattaa ruukkupuutarhaa kerrostalonsa pihalla ja porraskäytävässä. 14 vuotta sitten Saarelma hankki lisää tilaa siirtolapuutarhapalstalta. 360 neliön tontti oli hänestä tylsä suorakaide, joten hän teki siitä ympyrän istutuksilla, jotka kasvavat niin tiheään, ettei rikkaruohoja tarvitse kitkeä.

 

Viiniköynnökset menestyvät aurinkoisella paikalla.

Istutusten katveessa on useita suojaisia tuoli- tai penkkiryhmiä. Siro suihkulähde solisee lummelammessa, jota reunustavat komealehtiset alocasiat, valkokukkaiset huonekallat, vaaleankeltainen isohelokki, ukonkellot ja ritarinkannukset. Kuin olisi paratiisissa.

– Puutarha on ravintoa sielulleni. Koko talvi menee siitä haaveillessa.

Työtä se kyllä teettää. Ruukkuja on yli 150. Syksyllä Saarelma leikkaa eksoottiset kasvinsa mataliksi ja kuljettaa ne pikkuautolla keskustaan. Kerrostalonsa ullakon lasikaton alle hän on sisustanut talvipuutarhan, jossa aarteet selviytyvät talvesta.

Siirtolapuutarhan portin takana kasvaa palmuja ja banaanipuita, bambuja ja viikunoita. 

– Huhtikuussa siirrän ruukut asuntooni, laitan muovipussit päälle ja suihkuttelen, jotta silmut heräävät. Vappuna rakennan puutarhaan pienen kasvihuoneen, jossa on lämpöpuhallin. Sitten alan roudata ruukkuja takaisin ja totutella niitä taas Suomen kesään.

Kun Reino Saarelma matkustaa maailmalla ja näkee kiinnostavan kasvin, käsi käy. Mukaan lähtee pistokas tai ainakin siemeniä.

Lyhyesti

Paras vinkkini on...
istuta mahdollisimman korkeita kasveja puutarhan ulkoreunoille, jotta saat ”seinät”. Istuta asteittain matalampia kasveja keskustaa kohti.

Olen ylpeä...
eksoottisista kasveistani, jotka tuovat ihastelijoita puutarhaani.

Mokasin...
kun hankin siirtolapuutarhamökin alueen hallanaralta laidalta. Olisi pitänyt hankkia toisesta päästä.

Virosta tuodut kanarialinnut Adam, Eve, Juta ja Tipi sirkuttavat isossa häkissä.

Seuraavaksi aion... 
harventaa kasveja kunnolla, jotta saan tilalle uusia.

En luovu...
puutarhastani toivottavasti pitkään aikaan.

Nyt tekisin toisin... 
en mitään. Kaiken tekisin niin kuin ennenkin.

Inspiraation lähteitä...
olivat aikoinaan puutarhaharjoittelut Itävallassa, Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehti Puutarhassa numerossa 2/2013. 

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.