Keväällä asiakkaiden yleisimmät kysymykset rautakaupassa koskevat terassin huoltoa ja öljyämistä. Tässä vastaus kymmeneen yleisimpään kysymykseen.

1. Milloin ja millä uusi terassi kannattaa käsitellä?

Uuden terassin kannattaa antaa kuivua hyvin ennen ensimmäistä käsittelykertaa. Painekyllästetyn puun voi käsitellä seuraavana kesänä asennuksesta. Jos puu on liian kosteaa, maali tai öljy ei pääse imeytymään puun sisälle ja käsittely voi jäädä laikukkaaksi. Käsiteltävän puun kosteuden tulee olla alle 20 % ennen käsittelyn aloittamista. Ympäri vuoden ulkona olevat terassit kannattaa käsitellä puuöljyllä, sillä se suojaa puuta ja vähentää puupinnan halkeilua. Öljy imeytyy puun sisälle ja estää sen halkeilua. Ulkokäyttöön suositellaan aina sävytettyjä tuotteita, sillä väripigmentit suojaavat puuta auringonvalolta.

2. Millainen sää on hyvä terassin käsittelyyn?

Terassin käsittelyn kanssa ei kannata hötkyillä. Sopiva lämpötila on, kun lämpöasteita on +5 ympäri vuorokauden. Liian kylmällä tai kostealla ilmalla terassia ei kannata käsitellä. Suorassa auringonpaisteessa pintakäsittely kuivuu liian nopeasti eikä ehdi tarttua suojattavaan pintaan. Yleensä paras maalaussää on lämmin pilvipouta. Lue huolellisesti purkin takaa käsittelyohjeet ja lämpötilat, sillä eri valmistajien tuotteet saattavat poiketa hieman toisistaan.

3. Voinko vaihtaa terassin väriä?

Terassin sävyn vaihto onnistuu sävytetyillä puuöljyillä. Pese terassi huolellisesti siihen sopivalla pesuaineella, esimerkiksi Tikkurilan Tehopesulla, anna kuivua ja öljyä uudella värillä. Huomioi, että puuöljyt ovat kuultavia tuotteita, jolloin puun alkuperäisellä värillä on vaikutusta lopputulokseen. Maalikaupan värimallit ovat tehty puhtaalle puulle, joten lopputulos ei ole omalla terassilla välttämättä samanlainen. Toinen käsittelykerros tummentaa ja syventää väriä. Jos olet vähänkään epävarma värivalinnasta, osta testipurkki ja testaa huomaamattomaan kohtaan ennen koko pinnan öljyämistä. Pääsääntöisesti terassin tummentaminen onnistuu hyvin, vaalentaminen vaatii jo hieman enemmän työtä.

4. Miten käsittelen lämpökäsitellyn terassini, kun haluaisin säilyttää puun värin?

Lämpökäsitelty pinta kannattaa käsitellä aina sävytetyllä tuotteelta, sillä väritön öljy tai kuullote ei anna riittävää UV-suojaa. Monilla maalitehtailla on lämpökäsitellylle puulle oma värikoodinsa, jolloin lopputulos on mahdollisimman lähellä lämpökäsitellyn puun alkuperäistä väriä. Kysy maalitehtaalta värikoodia!

5. Kuinka usein terassi pitää käsitellä?

Huoltokäsittely on hyvä tehdä 1–2 vuoden välein, terassin kunnon mukaisesti. Auringolle, siitepölylle ja kovalle käytölle altistunut terassi vaatii useammin huoltokäsittelyn kuin varjoinen, vähän käytössä oleva terassi. Tarkkaile terassin kuntoa vuosittain. Tummissa sävyissä haalistuminen näkyy vaaleita sävyjä selvemmin.

6. Miten levitän terassiöljyn?

Terassiöljyn levittäminen sujuu helpoiten pensselillä. Käytä puuöljylle tarkoitettua sivellintä ja jatkovartta. Levitä öljy lauta kerrallaan puunsyiden suuntaisesti. Näin saat tasaisen lopputuloksen ilman raitoja. Muista käsitellä myös lautojen päädyt, ettei kosteus pääse imeytymään niistä puuhun. Imeytymätön öljy pyyhitään puun pinnalta pois. Sekoita sävytetty öljy huolellisesti ennen käyttöä sekä käytön aikana, sillä väripigmentit ovat usein painavampia kuin öljy ja laskeutuvat purkin pohjalle. Jos jatkat pintakäsittelyä seuraavana päivänä, laita öljyiset siveltimet muovipussiin ja sulje tiiviisti. Näin työvälineitä ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen.

7. Tarvitseeko terassia pestä ennen käsittelyä vai riittääkö roskien poisto ja harjaus?

Terassi kannattaa ehdottomasti pestä ennen käsittelyä, vaikkei se näyttäisi likaiselta. Likainen pinta heikentää pintakäsittelyn tarttumista. Pese terassi siihen soveltuvalla tuotteella ja anna kuivua huolellisesti ennen pintakäsittelyä. Useat puhdistukseen tarkoitetut tuotteet vaativat huoltokäsittelyn pesun jälkeen, joten vaikka terassi olisi puhtaan ja kelvollisen näköinen pesun jälkeen, on se syytä pintakäsitellä. Lue aina pesuaineen tuotetiedot huolellisesti, jotta tiedät vaatiiko se huoltokäsittelyn.

8. Kaupan valmissävy on mielestäni hieman liian tumma. Miten saan siitä sopivan omaan käyttööni?

Kaupan valmissävyjä voi muokata sekoittamalla niitä keskenään. Huom! Käytä aina samoja tuotteita seoksissa. Jos ruskea on liian tumma tarkoitukseesi, vaalenna sitä värittömällä puuöljyllä.

9. Ostin viime syksynä sävytetyn terassiöljyn. Voinko jatkaa sillä tänä vuonna?

Aavatut tai sävytetyt tuotteet eivät kestä pitkäaikaista säilyttämistä. Sävytetyt tuotteet kannattaa käyttää saman kauden aikana.

10. Terassini on öljytty aiemmin. Voinko vaihtaa pintakäsittelyä?

 Jos terassisi on aiemmin käsitelty puuöljyllä, kannattaa se myös jatkossa käsitellä öljyllä. Maalien tai muiden pintakäsittelyaineiden tarttuvuus öljyttyyn pintaan on heikko.

Kirjoittaja Anni Maliniemi on sisustus- ja kalustealan artesaani, joka tekee töitä myös rautakaupassa.

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.