Omenapuut kannattaa leikata jo maaliskuussa. Tässä vastaukset kaikkeen, mitä olet omenapuiden leikkaamisesta miettinyt!

Omenapuuta pitää muotoilla, jotta siitä kasvaa kaunis ja satoisa ja jotta se kestää runsaankin sadon painon. Vanhetessaan puun oksisto kasvaa tiheäksi ja alkaa ränsistyä, joten vanhimpia oksia pitää poistaa tihenevästä latvuksesta. Ensimmäisinä saavat lähteä latvuksen sisäosissa kasvavat oksat sekä sellaiset, jotka kaareutuvat alaspäin. Leikkaamalla voi säädellä myös puun korkeutta.

Mihin aikaan vuodesta on hyvä leikata?

Turvallisin leikkausaika on kevättalvi, heti pakkasten hellitettyä aina vappuun saakka. Talvenkaljusta puusta näkee helposti, mitkä oksat ovat kuolleet. Ennen lehtien puhkeamista oksat eivät niin helposti tartu toisiinsa ja oksien repeytymisvaara on pienempi.

Kuinka usein omenapuu kaipaa leikkausta?

Joka vuosi, mutta vähän kerrallaan. Erityisen tärkeää on huolehtia nuoren omenapuun leikkaamisesta. Viiden vuoden kuluttua puu on ohittanut peruskasvuvaiheensa ja leikkaustarve vähenee. Kun teet leikkaukset säännöllisesti, puusta ei tarvitse poistaa kerralla liikaa. Liian voimakas leikkaus kiihdyttää uusien versojen kasvua, aiheuttaa tihentymistä ja vähentää satoa.

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä varovaisemmin omenapuita leikataan, koska kasvu on myös hitaampaa ja voimakas leikkaus voi altistaa pakkasvaurioille.

Mitä työvälineitä tarvitsen?

Perustyöväline on karkeahampainen, kääntyväteräinen oksasaha. Ohuisiin, alle puolen tuuman paksuisiin oksiin käytetään oksasaksia eli sekatöörejä, mieluiten niin sanottuja ohileikkaavia malleja.

Leikkaajan on päästävä työnsä lähelle. Siksi latvuksessa työskentelyyn tarvitaan tukevat tikkaat, mielellään A-malliset. Kannattaa pyytää myös ystävä avuksi varmistamaan, etteivät tikkaat kaadu.

Latvusten leikkaamista varten on olemassa pitkävartisia sahoja, mutta niillä työskentely on aika raskasta ja leikkauskohta on usein sattumanvarainen.

Pitääkö leikattua oksankohtaa hoitaa?

Nykykäsityksen mukaan leikkuupintoja ei tarvitse käsitellä haavanhoitoaineella, sillä niiden ei ole osoitettu estävän lahottajasieniä tai muita kiusoja. Oksastusvahasta voi olla apua: se estää pintaa kuivumasta ja halkeilemasta.

Ihannetapauksessa väärään suuntaan tai väärässä paikassa kasvavat oksat on leikattu pois jo pieninä, jolloin puun kärsimyksetkin jäävät pienemmiksi.

Missä vaiheessa puuta leikataan ensimmäisen kerran?

Ensimmäinen kerta, niin sanottu istutusleikkaus, tehdään usein jo taimistolla. Silloin poistetaan kilpalatva ja heikot oksat ja jätetään kolme, neljä tukevaa oksaa eri puolille runkoa. Jäljelle jäävistä oksista poistetaan noin kolmasosa ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta.

Taimimyymälän puutarhuria kannattaa pyytää huolehtimaan istutusleikkauksesta.

Mitä nuoren puun muotoilemisessa pitää huomioida?

Alkukesällä latvaversoon kasvaa uusia versoja. Kun ne ovat 5–15 senttiä pitkiä, niitä ryhdytään taivuttamaan vaakatasoon. Tämä onnistuu esimerkiksi pyykkipoikien avulla: pyykkipoika kiinnitetään runkoon oksan yläpuolelle niin, että se taivuttaa oksankulmaa mahdollisimman suureksi. Tavoitteena on 90 asteen kulma. Pyykkipojat poistetaan kolmen viikon kuluttua.

Osa nuoren omenapuun versoista leikataan. Pois joutavat liian ylöspäin kasvavat versot, lisäksi liian lähekkäin kasvavista poistetaan heikompi. Vahvat kilpalatvat poistetaan.

Koska nuoren omenapuun kasvu on kovin voimakas, ole leikkauksien kanssa varovainen. Jos leikkaat nuorta omenapuuta liian voimakkaasti, versokasvu kiihtyy ja satoikään tulo myöhästyy.

Mitä hoitoleikkaus tarkoittaa?

Hoitoleikkaus tehdään varhain keväällä, maalis–huhtikuussa. Silloin poistetaan talven vaurioittamat oksat, mahdollinen kilpalatva ja lisäksi siivotaan liian tiheässä latvuksen sisällä kasvavat oksat.

Miten satoikäistä puuta leikataan?

Nyrkkisääntönä voi pitää, että puusta poistetaan lähes saman verran oksia ja versoja kuin siihen on edellisen vuoden aikana kasvanut. Näin pihan puu pysyy jatkuvasti suunnilleen samankokoisena, ja säännöllisillä leikkauksilla se myös uusiutuu koko ajan.

Satoikäisestä omenapuusta leikataan ensimmäiseksi kilpailevat latvaversot ja suoraan ylöspäin kasvavat nuoret versot. Myös latvan sisään kasvavat versot poistetaan. Repeytyneet tai muuten vioittuneet oksat leikataan mahdollisimman pian, sillä ”avohaava” jättää tien auki taudeille ja tuholaisille.

Miksi oksia taivutetaan alaspäin?

Oksien taivuttamisesta on paljon hyötyä. Taipuneet oksat lopettavat pituuskasvun, eikä leikkaus ole tarpeen. Latvuksesta tulee avoin ja valoisa ja saat paremman sadon.

Kevään nuoret, pehmeät vuosiversot voi taivuttaa viimeistään kolme viikkoa ennen juhannusta noin 90 asteen kulmaan käyttämällä apuna naruja, joilla oksa kiristetään haluttuun asentoon. Narut voi ankkuroida esimerkiksi puun alle sijoitettuihin reikätiiliin. Jos et ole ehtinyt tehdä taivutusta alkukesällä, voit tehdä sen myös loppukesällä tai seuraavana keväänä. Anna taivutuksen olla kolmisen viikkoa tai kunnes oksat ovat puutuneet uuteen asentoon. Vielä yksi- ja kaksivuotiset oksat taipuvat.

Mikä on omenapuun nuorennusleikkaus?

Ajan mittaan omenapuu aina tiivistyy ja ränsistyy. Jos vanhasta omenapuusta haluaa paremman sadon, sille voi tehdä latvuksen uudistusleikkauksen. Se rasittaa puuta, joten toimenpide on hyvä ajoittaa usealle vuodelle.

Ensimmäisenä vuonna puusta poistetaan 2–3 paksua runkohaaraa latvuksen sisältä ja lisäksi ohuita oksia. Seuraavina parina vuotena jäljelle jääneitä oksia leikataan noin 1,5–2 metrin korkuisiksi.

Heti ensimmäisenä vuonna leikkauspinnan ympäriltä kasvaa runsaasti ohuita, piiskamaisia versoja. Ne poistetaan, lukuun ottamatta paria kolmea voimakkainta, yläviistoon kasvavaa versoa. Näistä kasvaa nuorennetun puun uusi oksisto.

Mitkä ovat yleisimmät virheet omenapuun muotoilemisessa?

Yleisin lienee liian varovainen, näpsimällä tehty leikkaus, jossa poistetaan vain pieniä ja nuoria oksia siltä korkeudelta, mihin helposti ulottuu. Toinen yleinen virhe on, että leikkaamisen jälkeen puuhun jää tappimaisia oksantynkiä.

Onko omenapuun muotoilu muuttanut vuosien varrella?

On paljonkin, kulloinkin muodissa olevan puutyypin mukaan. Nykyisin on saatavissa hillittykasvuisille perusrungoille vartettuja puita. Näiden muotoilussa korostuu oksien taivuttaminen vaaka-asentoon ja oksien uudistaminen jo alle kymmenvuotiaana. Tällaiset kääpiöpuut tulevat hyvin aikaisin satoikään. Tätä onkin jarrutettava poistamalla kukat parina ensimmäisenä vuonna, jotta kasvaville oksille jää riittävästi ravintoa.

Milloin omenapuun muotoilu kannattaa teettää ammattilaisella?

Ammattiapuun turvautuminen on tietysti varminta, jos epäilee, etteivät omat taidot riitä tai jos ei omista kunnollisia välineitä. Mutta harvoin edes taitamaton saa puuta ihan pilalle.

OHJEET OMENAPUUN LEIKKAAMISEEN

Sahaa oksa varovasti

Oksan sahaamisessa on omat niksinsä. Tarkoitus on leikata oksa niin, ettei se pääse repeytymään.

Oksaa sahataan ensin jonkin matkaa oksan alapuolelta, ja loppu sahaus tehdään päältä. Paksun oksan voi ensin leikata jonkin matkan päästä rungosta, ja tyngän voi leikata vielä läheltä runkoa tai oksankulmaa.

Oksan ja rungon välissä on paksumpi kohta, niin kutsuttu kaulus. On tärkeää, että kaulukseen ei kosketa.

Omenapuun muotoilu

Muotoilulla tavoitellaan puuta, jonka runko on suora ja oksat kasvavat mahdollisimman vaakasuoraan tasaisin välein.

Puun latvaa typistetään ja kilpaileva latvaverso poistetaan. Ylöspäin tai liian lähellä toista oksaa olevat oksat leikataan. Oksia voi taivuttaa alaspäin köyden avulla.

Lue myös:

Vinkkejä uuden pihan rakentamiseen

Näin säästät puutarhassa

Syksyn kauneimmat istutukset ovat yksinkertaisia ja helppohoitoisia

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä. 
2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden. 
3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.
4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta. 
5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.
6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.
7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013. 

Haluatko ensi kevääksi jotain uutta ja hienoa puutarhaan? Nyt on aika valita kukkasipulit, joiden ansiosta pihasi kukkii koko kevään ajan.

Näin istutat sipulit

Sopiva istutussyvyys on pari kolme kertaa sipulin korkeuden verran.

Useimmat sipulikukat viihtyvät hiekansekaisessa ja vettä läpäisevässä maassa. Narsissit kaipaavat vähän kosteampaa kasvupaikkaa. Sipulikukille on omiaan aurinkoinen tai puoliaurinkoinen paikka. 

Kaiva kuoppa istutuskuokalla tai käytä istutuskairaa. Aseta sipuli kuoppaan suippo pää ylöspäin ja juuret alaspäin. Peitä huolellisesti mullalla. Jos samalle alueelle tulee paljon kukkasipuleita, kaiva koko alue lapiolla, levitä sipulit maahan ja peitä mullalla.

Kastele sipuleita istuttamisen jälkeen, jotta ne juurtuvat nopeammin.

Istuta narsissit ja pikkusipulit syys–lokakuussa. Tulppaaneita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Myöhään tehdyt istutukset kannattaa suojata lehtikerroksella. Poista lehtikerros keväällä, jotta maa sulaa nopeammin.

Millaisia kukkia?

Sipulin koko antaa osviittaa tulevan kukan koosta.

Malttamattomalle sopivat lumikellot. Ne pilkistävät esiin lumikinosten keskeltä. Sirot, valkoiset kellot lisääntyvät vuosien myötä.

Itsestään lisääntyvät myös idänsinililjat, kevättähdet ja helmililjat, jotka ovat varhaisia kukkijoita. Varhain kukkivat pikkusipulit kannattaa istuttaa hyvissä ajoin syyskuussa.

Narsissien sipulit eivät maistu jäniksille eivätkä juuri myyrillekään. 

Kukinto on vuosi toisensa jälkeen näyttävämpi. Jos kukinta hiipuu, sipulit on syytä nostaa, jakaa ja istuttaa uudelleen.

Tulppaaneja on varminta istuttaa joka syksy, koska niiden kukinta taantuu. Sitkeimpiä ovat kasvitieteelliset parvi- ja metsätulppaanit. 

Tulppaanien seuralaiseksi sopivat näyttävät perennat kuten pionit, kuunliljat ja jaloangervot. Ne peittävät tulppaanien lakastuvat lehdet alleen.

Monien muiden sipulikukkien jälkeen puhkeavat kukkaan ukko-, haju- ja tähtilaukat. Lakastuvatkin kukinnot ovat loppukesällä koristeellisia.

Erikoisuutta kaipaavan kannattaa etsiä kirjopikarililjan sipuleita. Kukissa on shakkimainen ruudutus.

Kun viskaat kourallisen sipuleita maahan ja istutat ne putoamispaikoilleen, keväällä nouseva ryhmä kasvaa rennossa järjestyksessä.

Kommentit (1)
Ria Hafren
Liittynyt17.8.2015
Viesti

Haluaisin yrittää seuraavaa: Istuttaa kukkasipuleita parvekkeelleni pariin isoon ruukkuun. Mutta kaupoissa sipulipusseissa on kymmeniä sipuleita.

Kysyisin:

1. Mistä saisi ostettua sipuleita yksittäin?

2. Olisiko sinulla erityisneuvoja ruukkusipuli-istutusta varten?

Kevättä jo odotellen.  Ria

Syyspuutarha remontin jälkeen - nyt nautitaan!

Kesämökin pihan oleskelupaikka remontoitiin loppukesästä omenapuun alle. Materiaaliksi valittiin vanhan talon pihaan sopiva eläväpintainen maatiili.

Mökkini pihalla oli oleskelupaikan kokoinen puute. Aamu- ja päiväkahvittelu nurmikolla oli toki mukavaa, mutta aamukasteen tai sateen jäljiltä märkä nurmikko ei kutsunut viihtymään kuin kumisaappaat jalassa.Sopiva paikka oleskelualueelle löytyi talon päädystä, vanhan omenapuun juurelta. Mietin pitkään, mikä kiveysmateriaali sopisi sopuisasti satavuotiaan talon pihalle. Päädyin Hagemeisterin maatiileen, jonka pinta on elävä ja sileydessään jalan alla mukava.

Näin kiveys tehtiin:

Tiilistä ladottu oleskelupaikka perustettiin samalla tavalla kuin olisi tehty ”tavallinen” pihakiveys. Routivat pintamaat poistin noin 40 sentin syvyydeltä. Harjulla sijaitsevan mökin pihassa paljastui humuksen alta hiekka, joten alustaa ei tarvinnut salaojittaa kuten savimaalla. Haravalla tasoitettu pohjahiekka tiivistettiin maantiivistäjällä, joka vuokrattiin konevuokraamosta päiväksi. Pohjalle levitettiin suodatinkangas ja sen päälle karkeaa hiekkaa, joka tiivistettiin paikalleen. Hiekan päälle tuli soraa, joka sekin tiivistettiin huolella. Päällimmäiseksi laitettiin kerros kivituhkaa.

Pohjan suoruus tarkistettiin pitkin matkaa pitkän laudan päälle asetetun vatupassin avulla. Alustaan tehtiin kaato, jotta sadevesi ei jäisi seisomaan tiilipinnalle.

Ladontamalliksi valitsin kalanruodon. Aloitin ladonnan alueen keskeltä. Työssä käytettiin apuna linjalankaa ja pitkää lautaa pitämässä rivit ojennuksessa. Tiilet aseteltiin paikalleen yksitellen ja kopautettiin paikalleen kevyesti kuminuijalla. Niiden väliin jätettiin pieni rako.

Alustan lopullinen pyöreä muoto piirrettiin omatekoisella harpilla: laitoin langan päähän liidun. Reunatiilien muokkaaminen lopulliseen mittaansa rälläkällä eli kulmahiomakoneella oli helppoa.

Valmiille pinnalle levitettiin lopuksi kivituhka, jonka harjasin tiilten rakoihin. Isona apuna työssä oli talon päädyssä oleva vintin ikkuna, josta lintuperspektiivistä suoritettiin laaduntarkkailu: pysyivätkö rivit ja muodot kuosissaan. Ikkunasta saattoi ihastella myös lopputulosta, joka oli ehdottomasti kahden päivän uurastuksen arvoinen.

Toivotaan, että ensi kesä on kesää 2015 aurinkoisempi, ja että silloin uudella kiveyksellä (tai tiiliyksellä!) istutaan hellivässä hellesäässä!

Ihana syystyyli:

Hanki nämä varusteet ulkoiluun

Ulkoilu ja pihahommat sujuvat, kun varusteet ovat oikeanlaiset. Villa ja vedenkestävät materiaalit ovat vaatteissa parhaita. Sisustuksessa kannattaa keskittyä olennaiseen eli ulkovalaistukseen ja säänkestäviin pihakalusteisiin. Poimi tästä syystyylin kauneimmat palaset!

 

Ulkovalaistuksella voi tehdä paljon talon julkisivulle ja pihamaan viihtyvyydelle. Mattamusta seinävalaisin 39 e, Laatuvalaisin.

Villaa alle ja ylle. Merinovillaiset raitakämmekkäät 45 e, Toa.st/eu ja cashmere-villainen perusneule hauskalla palkkiraidalla, 155 e, Boden.co.uk.

Sateelta suojassa kukkakedon alla: matkasateenvarjo 26 e, Cathkidston.com.

Kerää omenasato puulaatikoihin, 99 e, Royaldesign.

Fermobin Luxembourg-penkki pärjää ulkosalla keleistä riippumatta, 354 e, Armas.

Ilse Jacobsenin nyöritettävät kumisaappaat 135 e, Ellos ja niiden alle eteiseen soveltuva Trampa-kuramatto 9,99 e, Ikea.

Sadetta pitävä 3/4-mittainen Didriksenin ulkoilutakki 159 e, XXL.