Omenapuut kannattaa leikata jo maaliskuussa. Tässä vastaukset kaikkeen, mitä olet omenapuiden leikkaamisesta miettinyt!

Omenapuuta pitää muotoilla, jotta siitä kasvaa kaunis ja satoisa ja jotta se kestää runsaankin sadon painon. Vanhetessaan puun oksisto kasvaa tiheäksi ja alkaa ränsistyä, joten vanhimpia oksia pitää poistaa tihenevästä latvuksesta. Ensimmäisinä saavat lähteä latvuksen sisäosissa kasvavat oksat sekä sellaiset, jotka kaareutuvat alaspäin. Leikkaamalla voi säädellä myös puun korkeutta.

Mihin aikaan vuodesta on hyvä leikata?

Turvallisin leikkausaika on kevättalvi, heti pakkasten hellitettyä aina vappuun saakka. Talvenkaljusta puusta näkee helposti, mitkä oksat ovat kuolleet. Ennen lehtien puhkeamista oksat eivät niin helposti tartu toisiinsa ja oksien repeytymisvaara on pienempi.

Kuinka usein omenapuu kaipaa leikkausta?

Joka vuosi, mutta vähän kerrallaan. Erityisen tärkeää on huolehtia nuoren omenapuun leikkaamisesta. Viiden vuoden kuluttua puu on ohittanut peruskasvuvaiheensa ja leikkaustarve vähenee. Kun teet leikkaukset säännöllisesti, puusta ei tarvitse poistaa kerralla liikaa. Liian voimakas leikkaus kiihdyttää uusien versojen kasvua, aiheuttaa tihentymistä ja vähentää satoa.

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä varovaisemmin omenapuita leikataan, koska kasvu on myös hitaampaa ja voimakas leikkaus voi altistaa pakkasvaurioille.

Mitä työvälineitä tarvitsen?

Perustyöväline on karkeahampainen, kääntyväteräinen oksasaha. Ohuisiin, alle puolen tuuman paksuisiin oksiin käytetään oksasaksia eli sekatöörejä, mieluiten niin sanottuja ohileikkaavia malleja.

Leikkaajan on päästävä työnsä lähelle. Siksi latvuksessa työskentelyyn tarvitaan tukevat tikkaat, mielellään A-malliset. Kannattaa pyytää myös ystävä avuksi varmistamaan, etteivät tikkaat kaadu.

Latvusten leikkaamista varten on olemassa pitkävartisia sahoja, mutta niillä työskentely on aika raskasta ja leikkauskohta on usein sattumanvarainen.

Pitääkö leikattua oksankohtaa hoitaa?

Nykykäsityksen mukaan leikkuupintoja ei tarvitse käsitellä haavanhoitoaineella, sillä niiden ei ole osoitettu estävän lahottajasieniä tai muita kiusoja. Oksastusvahasta voi olla apua: se estää pintaa kuivumasta ja halkeilemasta.

Ihannetapauksessa väärään suuntaan tai väärässä paikassa kasvavat oksat on leikattu pois jo pieninä, jolloin puun kärsimyksetkin jäävät pienemmiksi.

Missä vaiheessa puuta leikataan ensimmäisen kerran?

Ensimmäinen kerta, niin sanottu istutusleikkaus, tehdään usein jo taimistolla. Silloin poistetaan kilpalatva ja heikot oksat ja jätetään kolme, neljä tukevaa oksaa eri puolille runkoa. Jäljelle jäävistä oksista poistetaan noin kolmasosa ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta.

Taimimyymälän puutarhuria kannattaa pyytää huolehtimaan istutusleikkauksesta.

Mitä nuoren puun muotoilemisessa pitää huomioida?

Alkukesällä latvaversoon kasvaa uusia versoja. Kun ne ovat 5–15 senttiä pitkiä, niitä ryhdytään taivuttamaan vaakatasoon. Tämä onnistuu esimerkiksi pyykkipoikien avulla: pyykkipoika kiinnitetään runkoon oksan yläpuolelle niin, että se taivuttaa oksankulmaa mahdollisimman suureksi. Tavoitteena on 90 asteen kulma. Pyykkipojat poistetaan kolmen viikon kuluttua.

Osa nuoren omenapuun versoista leikataan. Pois joutavat liian ylöspäin kasvavat versot, lisäksi liian lähekkäin kasvavista poistetaan heikompi. Vahvat kilpalatvat poistetaan.

Koska nuoren omenapuun kasvu on kovin voimakas, ole leikkauksien kanssa varovainen. Jos leikkaat nuorta omenapuuta liian voimakkaasti, versokasvu kiihtyy ja satoikään tulo myöhästyy.

Mitä hoitoleikkaus tarkoittaa?

Hoitoleikkaus tehdään varhain keväällä, maalis–huhtikuussa. Silloin poistetaan talven vaurioittamat oksat, mahdollinen kilpalatva ja lisäksi siivotaan liian tiheässä latvuksen sisällä kasvavat oksat.

Miten satoikäistä puuta leikataan?

Nyrkkisääntönä voi pitää, että puusta poistetaan lähes saman verran oksia ja versoja kuin siihen on edellisen vuoden aikana kasvanut. Näin pihan puu pysyy jatkuvasti suunnilleen samankokoisena, ja säännöllisillä leikkauksilla se myös uusiutuu koko ajan.

Satoikäisestä omenapuusta leikataan ensimmäiseksi kilpailevat latvaversot ja suoraan ylöspäin kasvavat nuoret versot. Myös latvan sisään kasvavat versot poistetaan. Repeytyneet tai muuten vioittuneet oksat leikataan mahdollisimman pian, sillä ”avohaava” jättää tien auki taudeille ja tuholaisille.

Miksi oksia taivutetaan alaspäin?

Oksien taivuttamisesta on paljon hyötyä. Taipuneet oksat lopettavat pituuskasvun, eikä leikkaus ole tarpeen. Latvuksesta tulee avoin ja valoisa ja saat paremman sadon.

Kevään nuoret, pehmeät vuosiversot voi taivuttaa viimeistään kolme viikkoa ennen juhannusta noin 90 asteen kulmaan käyttämällä apuna naruja, joilla oksa kiristetään haluttuun asentoon. Narut voi ankkuroida esimerkiksi puun alle sijoitettuihin reikätiiliin. Jos et ole ehtinyt tehdä taivutusta alkukesällä, voit tehdä sen myös loppukesällä tai seuraavana keväänä. Anna taivutuksen olla kolmisen viikkoa tai kunnes oksat ovat puutuneet uuteen asentoon. Vielä yksi- ja kaksivuotiset oksat taipuvat.

Mikä on omenapuun nuorennusleikkaus?

Ajan mittaan omenapuu aina tiivistyy ja ränsistyy. Jos vanhasta omenapuusta haluaa paremman sadon, sille voi tehdä latvuksen uudistusleikkauksen. Se rasittaa puuta, joten toimenpide on hyvä ajoittaa usealle vuodelle.

Ensimmäisenä vuonna puusta poistetaan 2–3 paksua runkohaaraa latvuksen sisältä ja lisäksi ohuita oksia. Seuraavina parina vuotena jäljelle jääneitä oksia leikataan noin 1,5–2 metrin korkuisiksi.

Heti ensimmäisenä vuonna leikkauspinnan ympäriltä kasvaa runsaasti ohuita, piiskamaisia versoja. Ne poistetaan, lukuun ottamatta paria kolmea voimakkainta, yläviistoon kasvavaa versoa. Näistä kasvaa nuorennetun puun uusi oksisto.

Mitkä ovat yleisimmät virheet omenapuun muotoilemisessa?

Yleisin lienee liian varovainen, näpsimällä tehty leikkaus, jossa poistetaan vain pieniä ja nuoria oksia siltä korkeudelta, mihin helposti ulottuu. Toinen yleinen virhe on, että leikkaamisen jälkeen puuhun jää tappimaisia oksantynkiä.

Onko omenapuun muotoilu muuttanut vuosien varrella?

On paljonkin, kulloinkin muodissa olevan puutyypin mukaan. Nykyisin on saatavissa hillittykasvuisille perusrungoille vartettuja puita. Näiden muotoilussa korostuu oksien taivuttaminen vaaka-asentoon ja oksien uudistaminen jo alle kymmenvuotiaana. Tällaiset kääpiöpuut tulevat hyvin aikaisin satoikään. Tätä onkin jarrutettava poistamalla kukat parina ensimmäisenä vuonna, jotta kasvaville oksille jää riittävästi ravintoa.

Milloin omenapuun muotoilu kannattaa teettää ammattilaisella?

Ammattiapuun turvautuminen on tietysti varminta, jos epäilee, etteivät omat taidot riitä tai jos ei omista kunnollisia välineitä. Mutta harvoin edes taitamaton saa puuta ihan pilalle.

OHJEET OMENAPUUN LEIKKAAMISEEN

Sahaa oksa varovasti

Oksan sahaamisessa on omat niksinsä. Tarkoitus on leikata oksa niin, ettei se pääse repeytymään.

Oksaa sahataan ensin jonkin matkaa oksan alapuolelta, ja loppu sahaus tehdään päältä. Paksun oksan voi ensin leikata jonkin matkan päästä rungosta, ja tyngän voi leikata vielä läheltä runkoa tai oksankulmaa.

Oksan ja rungon välissä on paksumpi kohta, niin kutsuttu kaulus. On tärkeää, että kaulukseen ei kosketa.

Omenapuun muotoilu

Muotoilulla tavoitellaan puuta, jonka runko on suora ja oksat kasvavat mahdollisimman vaakasuoraan tasaisin välein.

Puun latvaa typistetään ja kilpaileva latvaverso poistetaan. Ylöspäin tai liian lähellä toista oksaa olevat oksat leikataan. Oksia voi taivuttaa alaspäin köyden avulla.

Lue myös:

Vinkkejä uuden pihan rakentamiseen

Näin säästät puutarhassa

Valo lisääntyy päivä päivältä ja puutarhakauden alku häämöttää jo.

Helmikuun hankien keskellä musta multa ja vihreät taimet tuntuvat ehkä etäiseltä haaveelta. Jo nyt voi kuitenkin alkaa puuhata puutarhan hyväksi.

”Perinteisesti tomaatintaimia aletaan kasvattaa siemenestä maaliskuussa, mutta se onnistuu jo helmikuussa. Valo lisääntyy nyt niin nopeasti”, pääpuutarhuri Satu Sainio Hyötykasviyhdistyksestä vinkkaa.

"Myös esimerkiksi pelargonian, ahkeraliisan, chilien, paprikoiden, jättisipulin ja latva-artisokan siemenet voi pistää multaan jo helmikuussa, sillä niiden kasvatuskausi on pitkä."

Mummolan ikkunalaudalta tutut pelargonit ovat koko kesän kestävä kaunistus, sillä ne kukkivat toukokuusta syyskuulle. Ne ovat myös helppohoitoisia ja kestäviä. Ahkeraliisan siemeniä suositellaan kylvettäväksi hiekansekaiseen multaan.

Trendikkäiden chilien siemenet voi kylvää periaatteessa koska vain, mutta paras aika on tammi–maaliskuussa eli juuri nyt. Itämisaika vaihtelee parista vuorokaudesta kuukauteen. Paras idätyslämpötila on 24–28 astetta. Sopiva paikka voi löytyä vaikka jääkaapin, tietokoneen tai kylpyhuoneen lattialämmityksen päältä. Huoneenlämmössäkin monet chilit itävät vallan mainiosti.

Ellet jouda istutuspuuhiin tässä vaiheessa, ei hätää – maaliskuussa ehtii vielä.

”Kiveen kirjoitettuja sääntöjä ei ole", Satu Sainio kannustaa.

Lue vinkit, joiden avulla jouluinen kukkaloisto ilahduttaa sinua pitempään.

Amaryllis

Amaryllis pitää auringosta ja lämmöstä. Yksi kukka kestää noin pari viikkoa, myös maljakkokukkana. Uusia kukkia aukeaa toinen toisensa jälkeen.

Hoida sitä näin:

Kastele amaryllista varoen, sillä liika kastelu saa sen vain venymään pituutta. Kukinnan jälkeen amaryllis haluaa levätä, joten leikkaa kuihtuneet kukkavanat pois ja anna lehtien kasvaa rauhassa. Poista kuihtuneet kukat, ellet halua siemeniä. 

Kesäksi amarylliksen voi viedä ulos varjoisaan paikkaan. Siirrä kukka syyskuussa sisätiloihin, lopeta kastelu, anna lehtien lakastua ja kukan levätä pimeässä. Istuta kukka tuoreeseen multaan uusien nuppujen ilmestyessä parin kolmen kuukauden kuluttua.

Jouluruusu

Valosta ja viileästä pitävä jouluruusu kukkii kauan, kun sitä hoitaa oikein. Liikuttavan herkät, valkoiset kukat muuttuvat ajan mittaan vihreiksi. 

Hoida sitä näin:

Pidä kukka kosteana. Älä anna sen kuivahtaa kastelujen välillä, mutta kastele vain aluslautasen kautta.

Anna jouluruusun levätä kukinnan jälkeen viileässä ja valoisassa paikassa. Istuta jouluruusu keväällä ulos kosteutta pitävään maahan puolivarjoisaan paikkaan. Ulkona kasvava jouluruusu kannattaa peittää talveksi havuilla.

Hyasintti

Hyasintti kestää hyvällä hoidolla pitkään ja voi tehdä uusiakin kukkia.

Hoida sitä näin:

Älä kastele hyasinttia liikaa. Se tulee toimeen vähällä vedellä, liika kastelu kasvattaa vain turhaan vartta.

Pidennä kukintaa viemällä kukka aina yöksi viileään.

Jouluksi ostetun hyasintin voi saada kukkimaan myös kesällä. Leikkaa kuihtunut kukka pois ja jätä lehdet kuihtumaan itsekseen.

Kevään tullen ruskeat lehdet voi leikata pois ja kastella multaa pari kertaa. Kun sipuli alkaa versoa, istuta se ulos noin 10 sentin syvyyteen. Kukkaloisto ei ole kesällä yhtä komea kuin talvella, mutta hyvällä onnella hyasintti saattaa kukkia parikin kertaa kesän aikana.

 

 

 

Säälittääkö kipata komeiksi kasvaneet pelargonit syksyllä roskikseen? Tuo ne sisään ennen pakkasia ja saatat yllättyä iloisesti.

Hoida pelargoneja näin:

 

1. Pelasta ne pakkaselta.

Pelargonit pärjäävät pitkään syksyllä raikkaassakin ilmassa ulkona. Kun yöpakkaset uhkaavat, pelargonit kannattaa siirtää talvehtimaan ikkunalaudalle. Sen ansiosta ne voivat ilahduttaa vaikka vuosikausia.

2. Muista, että ne pitävät raikkaasta ilmasta.

Pelakuut viihtyvät talven parhaiten kuivassa ja viileässä, esimerkiksi rappukäytävässä, kuistilla tai ikkunalaudalla. Sopivamman paikan puutteessa talvettaminen voi onnistua huoneenlämmössäkin.

3. Liikaa huomiota kasveihin ei kannata kiinnittää.

Pelargonit kestävät paremmin kuivuutta kuin turhan runsaskätistä kastelua. Mitä kylmemmässä paikassa kasvit ovat, sitä vähemmän vettä ne kaipaavat.

4. Uudista ne keväällä.

Keväällä pelargonien pitkät versot leikataan ja kasveille vaihdetaan multa. Samalla voit napsaista pistokkaita lehtihangan alapuolelta. Jätä pistokkaisiin muutama lehti ja viitisen senttiä vartta ja istuta ne suoraan märkään multaan.

5. Tee niistä monivuotisia.

Omista pistokkaista vaalitut taimet sopivat kesällä vaikka mökkituliaisiksi!

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2014.

Syntymäpäivänä, hääpäivänä tai ihan koska vain saattaa kohdata sellainen onni, että joku tuo kukkia juuri sinulle. 

Leikkokukat nuupahtavat nopeasti, jos niiden olot ovat väärät. Näillä konsteilla jatkat kukkien elinikää.

Leikkaa varsiin uusi imupinta.

Poista vedenpinnan alle jäävät lehdet.

Lisää veden joukkoon leikkokukkavirkistettä, joka hillitsee bakteerikasvua ja hidastaa kukan lakastumista.

Leikkaa muutaman päivän päästä uusi imupinta ja vaihda vesi. 

Jos kukka-asetelmassa on oasis-sientä, lisää leikkokukkavirkiste veteen, jossa kukkasieni on vettymässä. Tarkista välillä, että asetelmassa käytetty kukkasieni on kostea. Lisää tarvittaessa vettä.

Pidä hedelmät ja leikkokukat erillään toisistaan.