Siirtolapuutarhan polulla otetun lapsuuskuvan jälkeen Anna ja Seidi ovat venyneet ohi Helena-mummosta.

Siirtolapuutarhapalsta on ollut tärkeä osa Heinosen suvun elämää yli 50 vuoden ajan. Siellä kolmen sukupolven naiset Helena, Marja, Anna ja Seidi ovat kastelleet, kitkeneet ja kiipeilleet puissa.

Helena Heinonen, 87, muistaa hyvin aurinkoisen kesän, jolloin hän allekirjoitti miehensä Erkin kanssa kauppakirjan Helsingin Kumpulan siirtolapuutarhassa olevasta mökistä ja sitä ympäröivästä 400 neliön tontista vuonna 1963.

Helena ja Erkki olivat avioituneet 1949. He asuivat Marja-tyttärineen pienessä kaksiossa Kalliossa. Erkin vanhemmilla oli siirtolapuutarhamökki, missä nuoripari vieraili usein.

–Oli onnenpäivä, kun saimme oman mökkimme! Kaipasimme kerrostalosta ulos luontoon ja puuhailemaan palstalle.


Omenanpuun kukinta on kevään kohokohta.

Mökin ympärillä oli muutama omenapuu sekä herukka- ja vadelmapensaita. Pikkuruinen peruna- ja juuresmaa perustettiin jo ensimmäisenä kesänä. Kasvimaalla kasvoi salaattia, persiljaa ja tilliä.

Perhe tuli mökille varhain keväällä ja vietti siellä koko kesän. Sukulaisten ja ystävien kanssa vietettiin lukemattomia kahvihetkiä omenapuiden katveessa.

–Serkkuni perhe osti mökin saman kujan varrelta. Olen viettänyt yhdessä suvun kanssa täällä yli viidetkymmenet juhannusjuhlat.

Erkki Heinonen tunnettiin shakkimestarina. Hän voitti tehtäväshakin hopeisen olympiamitalin 1952.

–Erkki nautti eniten hetkistä shakkilautansa kanssa verannalla, hän muistelee.

Helena menetti rakkaan puolisonsa vuonna 1993. Puutarhan ja mökin hoito ei jäänyt kuitenkaan yksin hänen hartioilleen. Hän saa aina apua tyttäreltään Marjalta ja tämän perheeltä.


Siirtolapuutarha on ollut Helena Heinosen (oik.) henkireikä jo 50 vuotta, ja samalla se on liittynyt Marja Heinonen-Guzejevin ja tämän perheen elämään.

Tytär Marja Heinonen-Guzejevin, 57, värikkäimmät muistot liittyvät  Kumpulan siirtolapuutarhaan. Hän oli seitsemänvuotias, kun mökki saatiin.

–Viihdyin täällä niin hyvin, etten olisi millään tahtonut lähteä yöksi kotiin. Keksimme naapurin lasten kanssa mitä mielikuvituksellisempia puuhia. Kiipesimme mökin katolle lukemaan Käpylän kirjastosta hakemiamme Viisikko-kirjoja. Kerran pidimme voimistelunäytöksen juhannusjuhlissa. Olin katketa nauruun, kun hiljattain näin kaitafilmikameralla kuvatun esityksemme.

Hellepäivinä tytöt kipaisivat eväineen Kumpulan maauimalaan.

–Vanhempia emme ehtineet auttaa, koska meillä oli niin paljon jännittävämpää tekemistä.

Lapsuuden ystävykset solmivat niin vankat ystävyyssuhteet, että ne ovat kestäneet näihin päiviin saakka. Teini-ikäisinä he miettivät mökin katolla aurinkoa ottaessaan, mitä heistä tulee isoina.

–Minusta piti tulla sisustusarkkitehti, mutta päädyinkin opiskelemaan lääkäriksi. Vanhempani olivat aika järkyttyneitä, kun ilmoitin heille, että pyrin lääketieteelliseen tiedekuntaan kauas Leningradiin.

Marja opiskeli Leningradissa seitsemän vuotta, mutta palasi joka kesä kotiin ja mökille. Kerran hänellä oli isompi tuliainen: opiskelutoveri Jevgeni sai tutustua saman tien siirtolapuutarhaan.

Kun kesä on komeimmillaan, punainen mökki ei juuri erotu kukkaloiston lomasta.

Jevgeni Guzejev, 58, on syntynyt Krestcyn kaupungissa 70 kilometrin päässä Novgorodista. Lääkäriperheen vesa päätyi opiskelemaan samaa alaa kuin vanhempansa ja sisarensa. Jevgeni ja Marja alkoivat seurustella 1970-luvun lopulla.

–Etukäteen kuvittelin, että Suomessa olisi ollut täysin toisenlaista. Helsingin keskustassa pystyin aistimaan hyvin vanhan Venäjän ajan. Siirtolapuutarhassa kaikki oli hämmästyttävän pikkuruista ja niin täydellisessä järjestyksessä. Ensimmäisellä kerralla ihastuin suuriin vadelmiin, joita poimimme pensaista.

Puutarhanhoito ei ole ollut Jevgenille vierasta. Hänen isänsä rakentamaa taloa ympäröi suuri hedelmäpuutarha.

–Ajattelin, että siirtolapuutarhassa olisi vähemmän työtä, mutta aika on näyttänyt, että tämä voi työllistää jopa enemmän.

Marjan ja Jevgenin esikoistytär syntyi 1982 ja eli ­vauva-aikansa vanhempiensa opiskelija-asunnossa Lenin­gradissa. Perhe muutti Suomeen vuotta myöhemmin. Nyt Jevgeni ja Marja työskentelevät samalla työterveysasemalla.
 

Annalla (vas.) ja Seidillä on hauskat muistot ajoista, jolloin he leikkivät Jevgeni-isän ja Erkki-ukin rakentamassa leikkimökissä. "Viihdyin enimmäkseen katolla", Anna sanoo.
 

Anna Kokkosen, 31, ja Seidi Guzejevin, 26, elämään mummon puutarha on kuulunut aina. Ukki ja isä rakensivat heille leikkimökin, jossa voi kuvitella olevansa Peppi Pitkätossu. Ovella lukeekin Villa Villekulla, Huvikumpu.

Mökin katolta oli hauska tähyillä, keitä sukulaisia on tulossa kylään.

–Pienenä ihmettelin, miten aikuiset jaksavat istua loputtomasti omenapuun alla juttelemassa. Minä tykkäsin kiipeillä puissa ja juoksennella edestakaisin Peppi-peruukki päässäni, muistelee Anna.

Villistä pienestä tytöstä kasvoi lahjakas nainen. Hän valmistui filosofian maisteriksi pääaineenaan musiikkitiede. Yksi omien sävellysten ja sanoitusten inspiraation lähde on juuri puutarha.

–Levylläni on kappale, jonka nimi on Salainen puutarha. Nimi symboloi ihmisen mieltä. Ikäville ajatuksille ei saa antaa valtaa, vaan ne pitää kitkeä pois.

Palsta tuottaa runsaasti marjoja, omenoita, luumuja, sipulia, yrttejä ja juureksia.

Mummon kasvimaan kitkeminen, leikkimökki ja hiekkalaatikko kuuluvat myös graafikoksi opiskelleen Seidin varhaisimpiin muistoihin.

–Kolmevuotiaana sanoin, että muutan leikkimökkiin asumaan ja otan sinne pieniä koiria.

Seidi ja Anna leikkivät pitkät kesäpäivät yhdessä mummon touhutessa vierellä.

–Sittemmin olen auttanut puutarhatöissä täällä joka kesä. Annan kanssa saimme muutamana kesänä työpaikat kaupungin puisto-osastolta, joten kitkemistä on riittänyt.

Seidi ei halua luopua mummonsa puutarhasta koskaan. Mökki ja puutarha tulvivat niin rakkaita muistoja.

–Yhtenä kesänä en onnistunut saamaan töitä, joten vietin täällä mummon seurana lähes koko kesän. Meillä ei ollut yhtään tylsää hetkeä.

 

Juttu on ilmestynyt Kodin Kuvalehti Puutarhassa -lehdessä 1/2014.

 

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.