Kun hoidat puutarhaasi, puuha on hyväksi sekä mielelle että keholle. Aina ei tarvitse kastella kukkaa, pelkkä katselukin auttaa.

Luontoyhteys, esimerkiksi puutarhanhoito, elvyttää ihmisen mieltä. Pelkästään luontoa katsomalla stressitila lieventyy ja mieli tulee tarkkaavaisemmaksi, puutarhatieteen dosentti ja Green Care -menetelmiä edistävä Erja Rappe sanoo.

Rapen työhuoneen seinällä on postikortteja, joissa on auringonkukkien kuvia. Luonto ja kukat virkistävät kuvinakin. Rappe kehottaa myös katsomaan ulos ikkunasta.

Pelkästään rakennetussa ympäristössä oleminen ei tee hyvää. Esimerkiksi sairaaloissa ja vanhusten hoitolaitoksissa sängyt olisi aina syytä sijoittaa niin, että vuoteesta näkee ulos.

– Arkkitehtien ei pitäisi ajatella vain sitä, miltä talo näyttää ulkoa. Pitäisi miettiä myös sitä, millaiset maisemat ikkunoista avautuu.

Ilman yhteyttä luontoon ihminen ei voi hyvin. 

Mehän tiedämme, miten kevään ensimmäiset krookukset ilahduttavat, kuinka ihanalta tuoksuvat ruusut ja miten kirpeältä maistuu se ensimmäinen, liian varhain puusta napsaistu omena.

– Puutarhassa on kaikille aisteille miellyttävää koettavaa. Mitä enemmän aistivirikkeitä, sitä enemmän keho ja mieli tykkäävät. Ilman aistiärtymyksiä tulee hulluksi, Rappe vakuuttaa.

– Vielä ennen toista maailmansotaa puutarhanhoitoa käytettiin paljonkin mielenterveyspotilaiden hoidossa, ja mielisairaaloiden yhteydessä oli puutarhat. Välillä mielialalääkkeiden käyttö lähes korvasi toiminnalliset terapiat, Rappe toteaa.

Viime aikoina viherympäristön ja puutarhatoiminnan käyttö mielenterveyden laitoshoidossa on taas lisääntynyt ja tavoitteellistunut.

Puutarha kasvattaa itsetuntoa

Keravan vankilassa on meneillään Juuret vapauteen -hanke, jossa vangeille tarjottiin mahdollisuutta osallistua puutarhatyöhön. Tulokset ovat vakuuttavia.

Vangit kertovat oppineensa pitkäjänteisyyttä, ja heidän itsetuntonsa ja luottamuksensa omiin taitoihinsa parantui. Vuorovaikutustaidot kohenivat, kun töitä tehtiin yhdessä. Puutarhanhoito rentoutti ja rauhoitti. Myös vankien usko elämänmuutoksen onnistumiseen kasvoi.

– Ilmiöt, jotka pätevät kaikkiin, tulivat suljetussa ympäristössä selkeästi esiin, hankkeessa mukana oleva Rappe kertoo.

Pieni yrttitarha ikkunalaudalla, oma puutarhapalsta kaupungin mailla, kaupunkiviljelyä kerrostalopihalla. Puutarhanhoito on nyt suosittua ja muodikasta. Rappe iloitsee tästä.

– Kaupunkiviljely ei ole ravinnontuotannon kannalta merkittävää, vielä. Mutta se antaa mahdollisuuden toteuttaa omassa ympäristössään itselleen tärkeitä arvoja. Yhdessä tekeminen lisää hyvinvointia. Myös huoltovarmuuden kannalta viljelytaitojen ylläpitäminen on tarpeellista, Rappe listaa.

Marjapensaat, kasvimaa, yrttitarha ja hedelmäpuut tuottavat iloa ja ruokaa pöytään mutta myös turvallisuuden tunnetta.

– Tulee tunne, että elämä on hallinnassa ainakin joltain pieniltä osin. Kyse on kaikkein tärkeimmän eli ravinnonsaannin hallinnasta.

Paljain jaloin pihalle

Sormien upottaminen multaan edistää myös fyysistä hyvinvointia. Mitä monimuotoisemmassa mikrobiympäristössä elämme, sitä vähemmän on allergioita. Multa altistaa hyville mikrobeille.  Samalla kunto kohoaa.

Erja Rappe keksii muitakin esimerkkejä positiivisista vaikutuksista.

– Puutarhanhoito aktivoi toimimaan ja antaa sosiaalista pääomaa. Luonnossa ulkoilu motivoi ihmisen immuunipuolustusta.  Lisäksi epätasaisella alustalla käveleminen tekee hyvää jaloille ja selälle.

Lukijat kertovat: "Parasta kesässä on punaherukoiden poimiminen"

"Meillä on omenapuita, karviais- ja viinimarjapensaita sekä pieni mansikkamaa. Myös mustikkaa saa omalta tontilta. Omenat viemme tuoremehuasemalle puristettavaksi, ja marjoista teen sekamehuja milloin milläkin kokoonpanolla. Joka kerta niitä juodessa tulee ylpeä olo, kun miettii, että ihan omasta pihasta nämä!"

"Rikkaruohojen kitkeminen on rauhoittavaa puuhaa töiden jälkeen ja kun ne vielä vie kompostiin, saa multaa omasta maasta. Olen höpsähtänyt kompostointiin: siirrän lämpökompostista ruokajätteet umpinaiseen puutarhakompostiin ja siitä vielä avokompostiin rikkaruohojen sekaan. Hyvää tulee."

"Keväällä kun maa on vielä jäässä  eikä pääse itse asiaan, on ihana ostaa puutarhakaupasta multapussi ja avata se. Mikä ihana maan tuoksu! Tulee toiveikas olo, vielä tästä selvitään. Kun ensimmäiset siemenet alkavat itää, niiden tuoreen vihreän väri on mykistävä."

"Kun koko koti on sotkussa, pidän sentään jostakin kiinni. Elämänhallinnaksi riittävät etuterassin saviruukut ja niihin täsmällisesti istuttamani kukat: pääsiäiseksi narsisseja, toukokuussa orvokit, kesäksi pelargoniat ja syksystä kevääseen callunat. Ehkä naapuritkin luulevat, että täällä asuu kätevä emäntä?"

"Punaherukoiden poimiminen on rentouttavinta puuhaa, mitä tiedän. Sinne vatiin vaan kaikki lehdet ja roskat, kyllä mehumaija niistä mehun tekee. Marjoja riipiessä käsien iho muuttuu rubiininpunaiseksi, jaloissa rehottavat vuohenputket ja niitetty heinä tuoksuu. Parasta kesässä."

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehti Puutarhassa -lehden numerossa 1/2014. 

Mikä Green Care?

Green Care -termi viittaa luonnon, kasvien tai eläinten hyvää tekeviin vaikutuksiin ihmiselle. Päiväkotilapsille järjestetään monilla paikkakunnilla mahdollisuus istuttaa kukkia ja kastella vihanneksia. Terapiakoirat käyvät ilahduttamassa vanhuksia. Ratsastusterapiaa käytetään esimerkiksi masennuksen tai CP-vamman hoidossa. Luostareissa, sairaaloissa ja vankiloissa on ollut hoitokäytössä puistoja ja puutarhoja läpi vuosisatojen.

Tiesitkö?

Mielisairaalat perustettiin Suomessa aluksi tarkoituksella luonnonkauniille paikoille, ensimmäisenä Lapinlahden sairaala vuonna 1841 Helsinkiin. Tätä seurasivat Kuopion Niuvanniemi 1885 ja Tampereen Pitkäniemi 1900. Molempien sijoituspaikan valitsi Lapinlahden silloinen ylilääkäri Thiodolf Saelan, toiselta ammatiltaan kasvitieteilijä.

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.