Erkki ja Pirjo Reimanin mielestä mökillä on oltava aikaa narrata kalaa ja nauttia rauhallisesta elämänmenosta.

Puutarhurit Pirjo ja Erkki Reiman totesivat, ettei kesämökkiä ympäröivää kaunista metsää kannata raivata istutuksia varten – ainakaan liikaa. Koska työpäivät kuluvat tietokoneella, mökillä on ihana upottaa sormensa multaan.

Tie mutkittelee peltojen halki ja läpi sankan metsän. Ympärillä kohoaa komeaa kuusimetsää, jonka alla levittäytyy vihreä sammalmatto. Pian metsän siimeksestä pilkottaa mökki ja puiden välistä häivähdys vettä. Olemme saapuneet meren rannalle, puutarha-alan ammattilaisten Pirjo ja Erkki Reimanin kesämökille Raaseporissa.

Omaa puutarhaliikettään pitävä pariskunta hankki mökin rentoutumispaikakseen yhdeksän vuotta sitten. Pieni 45 neliön mökki remontoitiin ja laajennettiin arkkitehti Ulla-Maija Liljan suunnitelmien mukaan.

 

Jyrkkä, kallioinen rinne kasvaa sammalta, heiniä ja kallioimarretta. Terassin kaiteita koristavat kesäkukkaistutukset. 

Mökin laajennustöissä jouduttiin mylläämään ympäristöä, joten remontti laajeni myös pihapiiriin. Mökin piha oli aiemmin lähes luonnontilassa. Jyrkkä kallioinen rinne, metsäinen tontti ja meren läheisyys toivat haastetta puutarhan suunnitteluun ja toteutukseen. Pirjo ja Erkki halusivat kunnioittaa paikan alkuperäistä tunnelmaa.

”Mökkipuutarha saa olla huoleton ja helppohoitoinen. Pieni kuopsuttelu silloin tällöin on rentouttavaa, jopa terapeuttista, mutta kannattaa miettiä, kuinka paljon mökillä on valmis tekemään puutarhatöitä”, Pirjo neuvoo.

Puutarhan remontti lähti liikkeelle maan muokkauksesta. Erkki muokkasi ammattilaisen varmuudella maan Bobcatilla ja siirsi tontilta löytyneitä kiviä portaisiin, istutusalueiden rajauksiin ja muureihin. Kauneimmat kivet saivat paikan veistoksellisina yksityiskohtina.

 

Pirjo Reimanin silmä lepää kesämökkimaisemassa.

Kivien rinnalle yhdistettiin puuta. Mökin ympärillä ja rantaan vievässä rinteessä on useita patioita, jotta tontilta löytyy kaikkina päivän tunteina aurinkoinen paikka. Puuta ovat myös jyrkkää rinnettä merenrantaan vievät portaat.

Maanrakennustöiden jälkeen tontille tuotiin reilu ruokamultakerros. Pirjo ja Erkki päätyivät vahvistamaan mökkipihansa metsäistä tunnelmaa. Metsäpuutarhat ovat kasvattaneet suosiotaan maailmalla, ja varsinkin mökillä luonnonvaraiset kasvit luovat rentoa ja huoletonta tunnelmaa. Sammalet saavat rauhassa asettua aloilleen ja saniaiset lisääntyä kallion koloissa.

Luonnonkasveihin Pirjo yhdisti tuttuja perennoja ja pensaita. Alkukesällä sisäänkäynnin vieressä kukkivat pihan vanhat alppiruusut ja 1960-luvulla istutettu komea hapankirsikka. Alppiruusujen viereen Pirjo istutti bonsaimännyn eli bonsain tapaan leikatun ja typistetyn vuorimännyn.

 

Alppiruusut ja bonsain tapaan leikattu vuorimänty muodostavat oman alueensa. Tiilikate on hyvä kontrasti männylle ja vähentää rikkakasvien valloitusretkiä. Luonnonkivet on poimitettu talteen omalta tontilta.

Portaiden vierellä muurin päällä levittäytyy seppelvarpu. Se kasvaa tiiviisti maata peittäen, kunhan on saanut rauhassa asettua aloilleen. Hyvä maanpeittäjä puolivarjoisalle ja varjoisalle paikalle on myös kuunlilja. Pirjo leikkaa sen lehtiä myös työpaikalle vietäviksi. Selkeät lehdet sopivat hyvin kukkakimppuihin.

Varsinaista keittiötarhaa Pirjo ei mökille kaivannut. Pääasia oli mansikkamaa, sillä kesän makeat mansikat maistuvat loma-aikaan heinäkuussa.

Vaikka mustikkametsät ovat vieressä, Pirjo istutti mansikkamaan laidalle muutaman mustikkapensaan. Suurikokoisia marjoja tuottavat pensasmustikat sopivat erinomaisesti metsäpuutarhaan.

Vaikka pensasmustikoista löytyy myös itsestään pölyttyviä vaihtoehtoja, on parin eri lajikkeen hankkiminen viisasta, sillä ristipölytys varmistaa runsaamman sadon.

 

Terassilta on komeat näkymät merelle.

”Jotta marjat eivät hupenisi lintujen ja eläinten suihin, viritämme marjatarhan suojaksi harjateräksestä kaaret. Niiden varaan on helppo levittää suojaverkko”, Erkki sanoo.

Puutarhan viimeistelevät kesäkukat. Kun ruukku- ja parvekelaatikkoistutukset tekee huolella, ei hetkellinen poissaolo mökiltä hetkauta kasveja.

Monessakaan työssä ei näe vaivannäkönsä konkreettista lopputulosta yhtä hyvin kuin puutarhassa.

”Vaikka olen puutarha-alan ammattilainen, työaikani kuluu enimmäkseen tietokoneen parissa. Siksi pihapiirin kitkentä on täällä mökillä niin mieluista touhua. Paljain käsin puuhatessaan tuntee luonnon sormissaan”, Pirjo huokaa.  

 

Suuri koivu verhoaa lempeästi rantasaunaa.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehti Puutarhassa numerossa 2/2013. 

 

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.