Helsinkiläisessä puutarhassa kukkii harvinaisia kasveja.
Sisko Chasen kasvi-innostus alkoi kaikenkirjavista esikoista.

Kesä on Sisko Chasen puutarhassa yhtä suurta kukkajuhlaa. Sadat esikot aloittavat pirskeet.

Perennapenkkien aaltoilevilla reunoilla kukkivat hillityt vuokot, jouluruusut, sinikämmenet ja kylmänkukat. Niitä ei ensin juuri huomaa, sillä joukosta nousevat esiin satojen kevätesikoiden kirkkaat huomiovärit.

Kaikenkirjavat esikot olivat innokkaan kasviharrastajan, helsinkiläisen Sisko Chasen ensimmäinen keräilykohde.

”Ihastuin esikoiden shokeeraaviin ­väreihin eräällä Viron-matkalla. Valitettavasti alkuinnostuksessani en istuttanut esikoita värien mukaan vaan kaikkialle, mihin niitä mahtui.”

Kukinnan jälkeen myöhemmin kesällä kylmänkukkaa koristavat hienot, hopeaiset siemenhahtuvapallot.
Kukinnan jälkeen myöhemmin kesällä kylmänkukkaa koristavat hienot, hopeaiset siemenhahtuvapallot.

Kun Sisko muutti perheineen Itä-Helsinkiin vuonna 2000, talon pihalla kasvoi vain nurmea ja muutama puu. Nyt tontti on niin tupaten täynnä kasveja, ettei Sisko aina huomaa, vaikka joku olisi menehtynyt talven aikana. Ylimääräiset taimet hän myy kasviharrastajien taimitoreilla tai istuttaa Porvooseen perheen metsätontille. Sinne Sisko rakentaa viikonloppuisin laajaa metsäpuutarhaa.

 Puiden varjossa on sopiva kasvupaikka pallo­esikoille ja muille herkille lehtokasveille.
Puiden varjossa on sopiva kasvupaikka pallo­esikoille ja muille herkille lehtokasveille.

Varjopuutarhan kaunotarten, kolmilehtien, erikoiset kukat aukeavat alkukesällä.
Varjopuutarhan kaunotarten, kolmilehtien, erikoiset kukat aukeavat alkukesällä.

Lahjaksi kottikärryt

Kaupunkipuutarhassa on puuhaa arki-­illoiksi. Puutarha on hyvin esikkoystävällinen, sillä vanhat omenapuut ja Siskon istuttamat magnoliat, kalmiat, atsaleat, schalininkirsikat ja jalohortensiat varjostavat matalampia perennoja sopivasti.

Maa on multavaa, vanhaa merenpohjaa, ja paikka on lämmin ja suojaisa. Kaikki rehottaa.

”En oikein tajunnut, kuinka paljon ­pidän puutarhoista, ennen kuin hankimme tämän talon. Puutarha täyttää vapaa-­aikani niin, etten koskaan toivo lahjaksi timantteja vaan kunnon puutarhatyö­kaluja. Kerran sain äitienpäivänä nokkakärryt kivien siirtelyä varten. Jouluna pukki toi erikoisvahvat kottikärryt.”

Sinikämmen on monen kasviharrastajan himoitsema erikoisuus. Siskolla on sen harvinaisempi  valkoinen muoto.
Sinikämmen on monen kasviharrastajan himoitsema erikoisuus. Siskolla on sen harvinaisempi valkoinen muoto.

Jouluruusujen kukinta jatkuu huhtikuusta pitkälle kesäkuuhun.
Jouluruusujen kukinta jatkuu huhtikuusta pitkälle kesäkuuhun.

Puiden ja pensaiden siimes on täydellinen paikka Siskon vaalimille eksoottisille kolmilehdille sekä muille lehto- ja metsäpuutarhakasveille. Niistä hän on tällä hetkellä innostunein.

Seuraavaksi hän etsii perennoiden keskeltä paikkaa hienostuneen kauniille vuokkoängelmälle, Anemonella thalic-troides. Hennon vaaleanpunakukkainen harvinaisuus on tuliainen Tukholman keväisiltä puutarhamessuilta.

Ruotsista tilatut japanilaisten metsäkasvien siemenet odottavat vielä maahan pääsyä. Siskon puoliso Jon Chase on nikkaroinut puulaatikoita syksyn kyl­vöjä varten.

”Ihaninta puutarhanhoidossa on taimien istuttaminen. Mikä voisi olla parempaa kuin täyttää uusi alue kasveilla. ­Tosin nautin kitkemisestäkin. Työni on sosiaalista, mutta puutarhassa lepään.”

Pieni kierrätysaineksista koottu kesähuone on Jonin nikkaroima.
Pieni kierrätysaineksista koottu kesähuone on Jonin nikkaroima.

Naapureiden ilo

Yhtä tärkeitä puutarha-askareiden kanssa ovat matkat, joita Chaset tekevät koti­maan, Viron tai Latvian puutarhakohteisiin. Latvian Salaspilsissä ja Siguldassa tekee Siskon mielestä tällä hetkellä parhaita kasvilöytöjä.

Koska vaimo saattaa kerätä taimi­toreilta mukaansa kahdeksan kassillista kasveja, Jonille jää kantajan rooli.

Sisko kuljettaa mukanaan pientä kierrevihkoa, johon on merkinnyt muistiin sivu­kaupalla kiinnostavia kasveja leh­distä ja kirjoista. Joidenkin perässä on tähti merkkinä siitä, että hän on onnistunut hankkimaan sen kokoelmaansa.

”Minulle tuottaa suurta riemua, kun löydän pitkään etsimäni kasvin vaikka latvialaiselta kukkatorilta jonkun mummon myyntitiskiltä.”

Sisko kutsuu mielellään puutarha­ystäviään kylään tai juttelee kasveistaan ihailevien ohikulkijoiden kanssa. Puutarhasta on tullut myös kulmakunnan asukkaille tärkeä.

”Eräänä jouluna postilaatikkoomme oli tiputettu joulukortti, jossa nimetön ohikulkija kiitti ihanasta pihasta, jota hän saa ihailla ohi mennessään. Voi, miten hyvältä se tuntui!”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 12/2014.

Koti ja sen asukkaat

Puutarha: Omakotitalon piha Itä-Helsingissä, noin 760 m².

Asukkaat: Viriketoimen ohjaaja Sisko Chase ja kokki-kondiittori Jon  Chase, tyttäret Salli ja Meri sekä Mikey-koira ja kissat June ja Kevin.

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.