Yksi syksyn kiinnostavimmista sisustustrendeistä on 50-luvun sirojen muotojen palaaminen huonekaluihin. Sisustustoimittajamme paljastaa omat Habitare-suosikkinsa.

Habitaren-sisustusmessuilla katseeni eksyi yhä uudestaan 50-luvun tyylisiin huonekaluihin. Sirot huonekalut tulevat selvästi tarpeeseen, sillä funktionaalisuus ja keveys  istuvat hyvin suomalaisten ahtaisiin koteihin.

Ajattomien huonekalujen luonnolliset värit, taidokkaasti työstetty puu, ilmavuus ja keveys miellyttävät varmasti silmää vielä vuosien  jälkeen.

Ulkomuodon lisäksi parasta hyvin suunnitelluissa huonekaluissa on niiden loppuun asti mietitty käytettävyys. Vaikka tuoli tai sohva olisi kevyt ja pieni, ovat ne useimmiten myös hyviä istua.

Sisustustoimittajat ry valitsee vuosittain omat 12 suosikkiaan Habitaren kotimaisten valmistajien joukosta.

Minun suosikkejani Toimittajien tusinasta olivat lievästi fiftarityyliin viittaavat Harri Koskisen Lento-nojatuoli, Mikko Halosen Kombu-sohva ja Kirsti Taiviolan Illusia-valaisin.


Lento


Kombu


Illusia


Toimittajien tusina 2012

 1. Jalo-keittiö, suunnittelija Kirsi Valanti, valmistaja Valanti.
 2. Lento-nojatuoli, suunnittelija, Harri koskinen, valmistaja, P.O. Korhonen/ Artek.
 3. Zeta-portaat, suunnitelijat Eero Virro ja Tommy Salomaa, Valmistaja Zeta Design.
 4. Hiisi-takkauuni, suunnitelu Tulikivi yhteistyössä Provoken kanssa, valmistaja Tulikivi.
 5. Sade t51-tuoli, suunnitelija Samuli Naamanka, valmistaja Arktis.
 6. Kombu-sohva, suunnittelija Mikko Halonen, valmistaja arktis.
 7. Bit by Bit-mattomallisto, suunnittelija Marjaana Kaakinen, valmistaja MattoBaakari.
 8. Aava-konsepti, tuotesuunnittelijat Elina Helenius ja Saara Renvall, valmistajat Jokipiin Pellava, Lennol ja VM-Carpet.
 9. Pöytä54, suunnittelijat Kirsi Pasanen ja Mikko Kentta, valmistaja Muoto2.
 10. Cargo-säilytyskaluste, suunnittelija Kaisa Luukkanen, valmistaja Scandinavian Carpenter Collective.
 11. Illusia-valaisin, suunnittelu Kirsti Taiviola, valmistaja Cariitti.
 12. Zengrow-viherseinä, valmistaja Viherasema.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.

Vanhat, hyvin palvelleet vyöt saavat uuden elämän, kun käytät niitä rohkeasti sisustuksessa.

Vanhojen vöiden aito nahka kuluu kauniisti ja saa käytössä hienon patinan.

Vöistä saa esimerkiksi kauniita ovenkahvoja ja laatikon vetimiä. Yllä olevassa kuvassa nahkavyöstä on leikattu noin kymmenen sentin pätkät, joihin tehtiin molempiin päihin kirurginveitsellä viillot ruuvikiinnitystä varten.

Lempikirjat voi sitoa vyöllä yhteen näyttäväksi sisustuselementiksi ja perintötarjotteimet ripustaa seinän koristeeksi vyöstä tehdyssä telineessä (katso lisäkuvat yllä).

Vöillä voit myös sitoa varapeitot rullalle, niistä saat uudet laukun hihnat tai vaikka rannekoruja. Näyttävä verhonkannatin syntyy leveästä vyöstä.

Voit toki käyttää askarteluun myös uusia vötä tai nahkaa. Nahan työstämiseen tarvitset terävän veitsen, esimerkiksi mattoveitsen. Jos kaipaat lisää reikiä tai ompeleita, suutarit auttavat edullisesti nahan leikkaamisessa ja työstämisessä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.