Kuva: Ari K. Ojala

Helena Ahti-Hallberg, tuttu tuomari Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta, hurahti kauniisiin kankaisiin ja kuoseihin jo koululaisena.

Koulun käsityötunneilla... olin se kaikkein innokkain. Yläkoulussa minulla oli fantastinen käsityönopettaja, joka jäi perjantaisin koulun jälkeen neuvomaan minua uuden tanssipuvun ompelemisessa. En pitänyt vanhasta puvustani vaan kiikutin sen jämäpalat opettajalle ja pyysin apua. Miten ylpeä olinkaan, kun sain 8. luokkalaisena sanoa vanhemmille, ettei tarvitse ostaa uutta ja kallista pukua. Olen tehnyt sen itse! Isäni vaikuttui tästä ja osti minulle joululahjaksi hyvän saumurin. Vaikka kaikki käsityöt sujuivat, tiesin jo varhain, että kankaat ja koneet ovat minun juttuni.
Tärkeintä käsitöissä... on huoliteltu jälki. En hutiloi vaan haluan töideni näyttävän hyvältä myös nurjalta puolelta. Niitä pitää voida katsoa läheltä ja kaukaa. Ompelutaito on ollut suuri lahja. Kun muutin 19-vuotiaana Englantiin tanssin perässä, elätin itseni pukuja ompelemalla yli kolme vuotta.
Tällä hetkellä ompelen... tanssipukuja poikani Emilin parille, Liisa Setälälle. Teen hänelle myös treenivaatteita, joissa korostan naisellisuutta. Kotiin ompelen sisustustekstiilejä. Rakastan vaihtaa tyynynpäällisiä vuodenajan mukaan. Niitä minulla on isot kasat.
Ideoita saan...ulkomaanmatkoilta. Kansainvälisissä tanssikisoissa kuljetan luonnoslehtiötä mukanani ja haistelen trendejä. Parhaat puvut syntyvät ideoita yhdistelemällä, ei kopioimalla.
Ihaninta käsillä tekemisessä... on mielen rauhoittuminen. Kun ompelen, voin sulkea kaikki minua harmittavat asiat mielestäni ja keskittyä vain tekemiseen. Se on kuin meditaatiota. Lisäksi ompeluhuoneeni sijaitsee talomme kellarissa eikä sinne eksy kukaan. Ihanaa on myös saada aikaan valmista. Tanssi kun on aina kesken.
Jos olisin käsityö... olisin vakiotanssipuku. Ne ovat työläitä, kalliita ja upeita. Pukuja on hoidettava hyvin, jotta arvo säilyy. Jo pelkkään helmaan voi hurahtaa 150 metriä nauhaa.
Paras käsityömyymälä.... on kangaskauppa. Tilaan paljon kankaita Englannista D.S.I.:ltä ja Chrisannelta, mutta suosin myös Eurokangasta. Se on minulle aika vaarallinen paikka. Varastoni karttuvat joka käynnillä.

Se tiedetään jo, että kotona etikkaa voi käyttää melkein mihin tahansa. Mutta tiesitkö, että se sulattaa myös tuulilasin?

Pakkasaamut ovat täällä taas, ja saman tien alkoi joka-aamuinen tuulilasin skrapaaminen. Helpotukseksi löytyy halpa ja luonnonmukainen konsti: vanha kunnon etikka.

Voit taistella etikalla jäätymistä vastaan kahdella tavalla:

1 Estä jäätyminen

Sekoita kolme osaa väkiviinaetikkaa yhteen osaan vettä ja lorauta seos suihkepulloon. Suihkuta seosta tuulilasiin.

Etikka antaa pakkassuojan jopa pariksi viikoksi. Uusi käsittely, kun lasit alkavat taas jäätyä.

2 Sulata jäätynyt lasi

Tee suihkepulloon etikka-vesiseos samalla tavalla kuin kohdassa 1.

Ota pullo matkaasi aamulla ja suihkuta seosta auton jäätyneisiin laseihin. Jää sulaa, ja voit pyyhkiä sen kevyesti pois kumilastalla.

Huom! Muista tämä

Runsas etikka voi ruostuttaa auton metalliosia, joten suihkuta liuosta ainoastaan laseihin.

Keräilyn asiantuntijat muistuttavat, että varastoissa saattaa lojua yllättävääkin arvotavaraa, kuten 80-luvun leluja tai niiden pakkauksia. Kaikkea ei todellakaan kannata heittää pois.

Huutokaupoissa tekevät nyt kauppansa monet 1980-luvun lelut ja ajanvietteet. Huutokauppakeisari Aki Palsamäen mukaan esimerkiksi käsikonsolipelit, kuten Donkey Kong ja vastaavat, kiinnostavat. Myös Arabian maitokannut ja kotimainen taidelasi kiinnostavat.

Antiikkiasiantuntija Pentti Avomaa kertoo ET-lehden artikkelissa, että 1980–90-lukujen Barbie-nuket kannattaa nyt kaivaa esiin. Erityisesti Ken-nukke voi asusta ja paketista riippuen olla arvoltaan jopa 500 euroa. Eniten rahaa saat, jos pakkaukset ovat hyvät ja alkuperäiset.

Iltasanomien haastattelema muotoilija ja Taideyliopiston kuvataideakatemian kuvanveiston koulutusohjelman työmestari Oliver Backman puolestaan muistuttaa, että esimerkiksi He-Man-ukkelit ja Ghostbusters-hahmot ovat muotoilultaan poikkeuksellisia.

5 hyvää syytä säilöä 80-luvun leluja

1. Barbien puoliso Ken saattaa alkuperäisasussaan olla jopa 500 euron arvoinen.

2. Alkuperäiset pahvipakkaukset kiinnostavat keräilijöitä. Älä vie niitä kierrätykseen.

3. Uudet Barbie-nuket maksavat maltaita, mutta pienen lapsen leikkeihin käyvät hyvin vanhat nuket. Säästä!

4. Historia toistaa itseään. Nyt mm. My Little Ponyt ovat tulleet uudelleen muotiin. Aika kaivaa ponit esiin!

5. 80-luvun muovilelujen muotokielessä on paljon kitchiä, joka pysyy mielenkiintoisena yleensä läpi vuosikymmenten.

PS. Onko sinullakin trauma tästä väristä - nyt se on taas in!

PPS. Tämä kasaricocktail on taas nam!

Käsinneulotut villasukat ovat upeaa suomalaista käsityökulttuuria. Suunnittele ja toteuta sukat, jotka kuvastavat kotimaamme parhaita puolia ja joissa kelpaa juhlia satavuotiasta Suomea. Osallistu kilpailuun 10.10. mennessä.

Näin osallistut:
Kiinnitä sukkien sisälle hyvin nimilappusi mahdollisten palkintojen lähettämistä varten. Kerro myös lyhyesti sukkiesi tarina. 

Lähetä sukat 10.10. mennessä osoitteeseen:
Suuri Käsityö/
Suomi 100 sukat
PL 100 
00040 Sanoma

1. palkinto 
Pirkanmaan Kotityön lankalahjakortti, arvo 150 €.
2. palkinto 
Suuri Käsityö -lehden vuosikerta, arvo 109 €. 
3.-10. palkinto 
Kolmen päivän ranneke Suomen Kädentaidot  -messuille 18.-20.11.2016.

    Kilpailuun osallistuneet työt esitellään marraskuussa Suomen Kädentaidot -messuilla ja lahjoitetaan sen jälkeen vanhustentaloihin. Voittajatyöt esitellään Suuri Käsityö -lehdissä vuonna 2017.

Kilpailun järjestävät Suuri Käsityö, PIrkanmaan Kotityö ja Tampereen messut. 

Nuori suunnittelija -kisan mekkofinalistit on valittu. Äänestä mieluisinta mallia 30.11. mennessä. Lukijoiden suosikki ommellaan helmikuun Suuri Käsityö -lehteen.