Kuva: Anna Huovinen

Koomikko Krisse Salminen, 21 (37), on ompelijoiden jälkeläinen, joka haluaisi oppia ompelemaan.

Aloitin käsityöharrastuksen… alle kouluikäisenä. Minua hoiti mummoni, äidinäiti Tyyne, joka oli ompelija. Hän teki koko ajan käsitöitä ja sai minutkin innostumaan. Tyynen luona riitti viihdykkeeksi matonkuteet, langat ja kankaat!
Mummo opetti... minut virkkaamaan. Yhdessä paukutimme myös kangaspuita.
Koulun käsityötunneilla... oli rento fiilis. Olin aika hidas. Söin eväitä, rupattelin, neuloin, purin kaiken, söin lisää, neuloin ja puhuin.
Tärkeintä käsitöissä… on tekeminen. Ei niinkään valmiiksi saaminen.
Inspiraatio iskee… kun kävelen jonkun lankakaupan tai askartelupuodin ohi. Tunnen pakottavaa tarvetta neulomiseen myös silloin, kun pitäisi maksaa laskuja tai tehdä jotain yhtä puuduttavaa.
Haluaisin oppia… ompelemaan. Sain viime vuonna mieheltäni ompelukoneen synttärilahjaksi, mutten ole ehtinyt koskea siihen. Äitini opiskeli nuoruudessaan ompelijaksi ja on luvannut pitää minulle pienen kurssin. Vielä emme ole saaneet edes lankoja paikoilleen, mutta ideat uusiin verhoihin ja mekkoihin on jo huimat.
Olen tehnyt lahjaksi… kummilapselleni nukkekodin kalusteineen. Askartelin sen kenkälaatikoista. Olen myös tuunannut vanhan Lundiani. Leikimme sillä 3-vuotiaan Hertta-tyttäreni kanssa niin, että minä askartelen lisää tauluja ja hän komentaa minua leikkimään. Palvelutalossa minulla on varmaan tosi paljon tekemistä. Voin askarella kaiket päivät. Eipä ihanaa.
Keskeneräisten käsitöiden joukosta löytyy… vähän liikaa kaikkea. Pipoja, tumppuja ja jotain myttyjä, joista en ole enää varma, mitä ne alun perin olivat! Lapsilleni olen tehnyt villatakkeja, joista uupuu vain osien yhdistäminen.
Teen mieluiten… pieniä töitä ja virkkailen sellaista, mikä valmistuu nopeasti, kuten barbienvaatteita.
Jos olisin käsityö… olisin värikäs helmikaulakoru. Sellainen siro ja kaunis, jota kaikki ihailevat.

Se tiedetään jo, että kotona etikkaa voi käyttää melkein mihin tahansa. Mutta tiesitkö, että se sulattaa myös tuulilasin?

Pakkasaamut ovat täällä taas, ja saman tien alkoi joka-aamuinen tuulilasin skrapaaminen. Helpotukseksi löytyy halpa ja luonnonmukainen konsti: vanha kunnon etikka.

Voit taistella etikalla jäätymistä vastaan kahdella tavalla:

1 Estä jäätyminen

Sekoita kolme osaa väkiviinaetikkaa yhteen osaan vettä ja lorauta seos suihkepulloon. Suihkuta seosta tuulilasiin.

Etikka antaa pakkassuojan jopa pariksi viikoksi. Uusi käsittely, kun lasit alkavat taas jäätyä.

2 Sulata jäätynyt lasi

Tee suihkepulloon etikka-vesiseos samalla tavalla kuin kohdassa 1.

Ota pullo matkaasi aamulla ja suihkuta seosta auton jäätyneisiin laseihin. Jää sulaa, ja voit pyyhkiä sen kevyesti pois kumilastalla.

Huom! Muista tämä

Runsas etikka voi ruostuttaa auton metalliosia, joten suihkuta liuosta ainoastaan laseihin.

Keräilyn asiantuntijat muistuttavat, että varastoissa saattaa lojua yllättävääkin arvotavaraa, kuten 80-luvun leluja tai niiden pakkauksia. Kaikkea ei todellakaan kannata heittää pois.

Huutokaupoissa tekevät nyt kauppansa monet 1980-luvun lelut ja ajanvietteet. Huutokauppakeisari Aki Palsamäen mukaan esimerkiksi käsikonsolipelit, kuten Donkey Kong ja vastaavat, kiinnostavat. Myös Arabian maitokannut ja kotimainen taidelasi kiinnostavat.

Antiikkiasiantuntija Pentti Avomaa kertoo ET-lehden artikkelissa, että 1980–90-lukujen Barbie-nuket kannattaa nyt kaivaa esiin. Erityisesti Ken-nukke voi asusta ja paketista riippuen olla arvoltaan jopa 500 euroa. Eniten rahaa saat, jos pakkaukset ovat hyvät ja alkuperäiset.

Iltasanomien haastattelema muotoilija ja Taideyliopiston kuvataideakatemian kuvanveiston koulutusohjelman työmestari Oliver Backman puolestaan muistuttaa, että esimerkiksi He-Man-ukkelit ja Ghostbusters-hahmot ovat muotoilultaan poikkeuksellisia.

5 hyvää syytä säilöä 80-luvun leluja

1. Barbien puoliso Ken saattaa alkuperäisasussaan olla jopa 500 euron arvoinen.

2. Alkuperäiset pahvipakkaukset kiinnostavat keräilijöitä. Älä vie niitä kierrätykseen.

3. Uudet Barbie-nuket maksavat maltaita, mutta pienen lapsen leikkeihin käyvät hyvin vanhat nuket. Säästä!

4. Historia toistaa itseään. Nyt mm. My Little Ponyt ovat tulleet uudelleen muotiin. Aika kaivaa ponit esiin!

5. 80-luvun muovilelujen muotokielessä on paljon kitchiä, joka pysyy mielenkiintoisena yleensä läpi vuosikymmenten.

PS. Onko sinullakin trauma tästä väristä - nyt se on taas in!

PPS. Tämä kasaricocktail on taas nam!

Käsinneulotut villasukat ovat upeaa suomalaista käsityökulttuuria. Suunnittele ja toteuta sukat, jotka kuvastavat kotimaamme parhaita puolia ja joissa kelpaa juhlia satavuotiasta Suomea. Osallistu kilpailuun 10.10. mennessä.

Näin osallistut:
Kiinnitä sukkien sisälle hyvin nimilappusi mahdollisten palkintojen lähettämistä varten. Kerro myös lyhyesti sukkiesi tarina. 

Lähetä sukat 10.10. mennessä osoitteeseen:
Suuri Käsityö/
Suomi 100 sukat
PL 100 
00040 Sanoma

1. palkinto 
Pirkanmaan Kotityön lankalahjakortti, arvo 150 €.
2. palkinto 
Suuri Käsityö -lehden vuosikerta, arvo 109 €. 
3.-10. palkinto 
Kolmen päivän ranneke Suomen Kädentaidot  -messuille 18.-20.11.2016.

    Kilpailuun osallistuneet työt esitellään marraskuussa Suomen Kädentaidot -messuilla ja lahjoitetaan sen jälkeen vanhustentaloihin. Voittajatyöt esitellään Suuri Käsityö -lehdissä vuonna 2017.

Kilpailun järjestävät Suuri Käsityö, PIrkanmaan Kotityö ja Tampereen messut. 

Nuori suunnittelija -kisan mekkofinalistit on valittu. Äänestä mieluisinta mallia 30.11. mennessä. Lukijoiden suosikki ommellaan helmikuun Suuri Käsityö -lehteen.