Kaavat Kyllin tunikaan löydät Suuri Käsityö -lehdestä 9/2014. Koot 36-50.

Joogaopettaja Kylli Kukk pursuaa käsityöideoita. Kiireisenä naisena hän teettää ne ammattilaisilla.

Koulun käsityötunneilla... opettaja oletti, että eestiläisen tavan mukaan perheiden kanssa asuvat isovanhemmat opettavat lapset kutomaan. Hän ei neuvonut meitä, antoi vain lankaa ja sanoi, että nyt tehdään lapaset. Siinä ei auttanut muu kuin turvautua mummon apuun. Hänen ansiostaan minusta kehittyi varsinainen käsityöhirmu.
Muutimme Pärnusta Tallinnaan, kun olin 8-vuotias. Kävimme viikonloppuisin mummon luona ja neuloin aina kolmen tunnin junamatkat. Perillä tein intohimoisesti makrameetöitä. Olin ihan hulluna solmuihin ja amppeleihin. Kun aloitin urheilulukion, käsityöharrastukseni jäi seitsenottelun jalkoihin.
Inspiraatio iskee… melkein missä vaan, kun näen kauniita vaatteita. Ideoin niiden pohjalta uusia luomuksia. Rakastan värejä ja naisellista pukeutumistyyliä.
Haluaisin oppia… ompelemaan. Vaatteiden fiksaaminen olisi tosi kivaa. Haaveilin nuorena vaatesuunnittelijan urasta. Minulla on siihen edelleen valtava palo. Nyt työn alla on oma joogavaatemallisto, joka tulee myyntiin joogakouluni Shantin putiikkiin. Luonnostelen mallit käsin. Kaavat ja työn teetän ammattilaisilla.
Jos olisin käsityö… olisin ihana mohair- tai kasmirponcho, joka lämmittäisi ihmisten sydämiä ja mieliä.
Annan lahjaksi... villasukkia, joita teetän tallinnalaisella ystävälläni Urvella. Esimerkiksi joogakouluni opettajat saavat vuosittain hänen neulomiaan sukkia sateenkaaren sävyissä. Minusta on upeaa, että voin tällä tavoin työllistää taitavaa käsityöläistä. Lisäksi jälleenmyyn käsitöitä Shantin putiikissa.
Parhaat käsityömyymälät… löydän Tallinnan vanhasta kaupungista. Helsingissä suosikkimyymäläni on Suurkirkkoa vastapäätä sijaitseva Mai Niemi, joka myy ihania keijumaisia luomuksia.
Ihailen käsitöissä… luovuutta, innovatiivisuutta ja kärsivällisyyttä. Miten nerokasta on ollut, että joku on keksinyt ruveta suhaamaan puikoilla. Käsityöt ovat meditatiivisia. Uudessa kirjassani Kyllin hyvä juttu, pohdin paljon sitä, millaisen jäljen jätämme itsestämme. Käsitöihin laitamme aikaamme, osaamistamme ja rakkauttamme. Jätämme kauniin jäljen.

Kylli hankkii materiaaleja joogatunikoihinsa ulkomailta, mutta samantyyppisiä kankaita on myytävänä myös Eurokankaassa.

Se tiedetään jo, että kotona etikkaa voi käyttää melkein mihin tahansa. Mutta tiesitkö, että se sulattaa myös tuulilasin?

Pakkasaamut ovat täällä taas, ja saman tien alkoi joka-aamuinen tuulilasin skrapaaminen. Helpotukseksi löytyy halpa ja luonnonmukainen konsti: vanha kunnon etikka.

Voit taistella etikalla jäätymistä vastaan kahdella tavalla:

1 Estä jäätyminen

Sekoita kolme osaa väkiviinaetikkaa yhteen osaan vettä ja lorauta seos suihkepulloon. Suihkuta seosta tuulilasiin.

Etikka antaa pakkassuojan jopa pariksi viikoksi. Uusi käsittely, kun lasit alkavat taas jäätyä.

2 Sulata jäätynyt lasi

Tee suihkepulloon etikka-vesiseos samalla tavalla kuin kohdassa 1.

Ota pullo matkaasi aamulla ja suihkuta seosta auton jäätyneisiin laseihin. Jää sulaa, ja voit pyyhkiä sen kevyesti pois kumilastalla.

Huom! Muista tämä

Runsas etikka voi ruostuttaa auton metalliosia, joten suihkuta liuosta ainoastaan laseihin.

Keräilyn asiantuntijat muistuttavat, että varastoissa saattaa lojua yllättävääkin arvotavaraa, kuten 80-luvun leluja tai niiden pakkauksia. Kaikkea ei todellakaan kannata heittää pois.

Huutokaupoissa tekevät nyt kauppansa monet 1980-luvun lelut ja ajanvietteet. Huutokauppakeisari Aki Palsamäen mukaan esimerkiksi käsikonsolipelit, kuten Donkey Kong ja vastaavat, kiinnostavat. Myös Arabian maitokannut ja kotimainen taidelasi kiinnostavat.

Antiikkiasiantuntija Pentti Avomaa kertoo ET-lehden artikkelissa, että 1980–90-lukujen Barbie-nuket kannattaa nyt kaivaa esiin. Erityisesti Ken-nukke voi asusta ja paketista riippuen olla arvoltaan jopa 500 euroa. Eniten rahaa saat, jos pakkaukset ovat hyvät ja alkuperäiset.

Iltasanomien haastattelema muotoilija ja Taideyliopiston kuvataideakatemian kuvanveiston koulutusohjelman työmestari Oliver Backman puolestaan muistuttaa, että esimerkiksi He-Man-ukkelit ja Ghostbusters-hahmot ovat muotoilultaan poikkeuksellisia.

5 hyvää syytä säilöä 80-luvun leluja

1. Barbien puoliso Ken saattaa alkuperäisasussaan olla jopa 500 euron arvoinen.

2. Alkuperäiset pahvipakkaukset kiinnostavat keräilijöitä. Älä vie niitä kierrätykseen.

3. Uudet Barbie-nuket maksavat maltaita, mutta pienen lapsen leikkeihin käyvät hyvin vanhat nuket. Säästä!

4. Historia toistaa itseään. Nyt mm. My Little Ponyt ovat tulleet uudelleen muotiin. Aika kaivaa ponit esiin!

5. 80-luvun muovilelujen muotokielessä on paljon kitchiä, joka pysyy mielenkiintoisena yleensä läpi vuosikymmenten.

PS. Onko sinullakin trauma tästä väristä - nyt se on taas in!

PPS. Tämä kasaricocktail on taas nam!

Käsinneulotut villasukat ovat upeaa suomalaista käsityökulttuuria. Suunnittele ja toteuta sukat, jotka kuvastavat kotimaamme parhaita puolia ja joissa kelpaa juhlia satavuotiasta Suomea. Osallistu kilpailuun 10.10. mennessä.

Näin osallistut:
Kiinnitä sukkien sisälle hyvin nimilappusi mahdollisten palkintojen lähettämistä varten. Kerro myös lyhyesti sukkiesi tarina. 

Lähetä sukat 10.10. mennessä osoitteeseen:
Suuri Käsityö/
Suomi 100 sukat
PL 100 
00040 Sanoma

1. palkinto 
Pirkanmaan Kotityön lankalahjakortti, arvo 150 €.
2. palkinto 
Suuri Käsityö -lehden vuosikerta, arvo 109 €. 
3.-10. palkinto 
Kolmen päivän ranneke Suomen Kädentaidot  -messuille 18.-20.11.2016.

    Kilpailuun osallistuneet työt esitellään marraskuussa Suomen Kädentaidot -messuilla ja lahjoitetaan sen jälkeen vanhustentaloihin. Voittajatyöt esitellään Suuri Käsityö -lehdissä vuonna 2017.

Kilpailun järjestävät Suuri Käsityö, PIrkanmaan Kotityö ja Tampereen messut. 

Nuori suunnittelija -kisan mekkofinalistit on valittu. Äänestä mieluisinta mallia 30.11. mennessä. Lukijoiden suosikki ommellaan helmikuun Suuri Käsityö -lehteen.