Teksti: Sanna Höglund Kuva: Kristiina Kontoniemi

Näyttelijä Olga Temonen, 36,
tarttuu leikiten lekaan, sahaan, sirkkeliin ja porakoneeseen.

Ensimmäinen käsityöni… oli ponille nikkaroitu harjalaatikko, jonka tein ehkä 7-vuotiaana. Sain äidiltäni pienen salkun, jossa oli minikokoinen saha, vasara ja höylä. Äiti ohjasi minua puutöiden pariin ja isän kanssa tein kaikenlaista, aidoista alkaen. Asuimme maalla ja meillä oli eläimiä, avain kuten itselläni nyt. Omat tyttönikin osoittavat kiinnostusta nikkarointiin.
Yläkoulussa... valitsin puutyöt. Muistan, miten minua hävetti norkoilla luokan edessä poikien kanssa, vaikken
ollut ujo. Kaksi vuotta sitten aloitin papparaisten seassa puutyökurssin. Yllätyksekseni minut valtasi tuo sama nolostuksen tunne. Nyt kurssilla on jo muitakin naisia.
Inspiraatio iskee… ulkona. Vanhan maalaistalomme tontilla on kaikenlaista roinaa, joka innostaa. Monet työni lähtevät käytännön tarpeesta. Saatan nähdä kivannäköisen kukkalaatikon, mutten raaski pulittaa siitä suuria summia. Teen mieluummin itse. Erityisesti rakastan porttien tekoa.
Kaveripiirissäni… on sairaan hyviä neulojia. Paras ystäväni Tessa Leppälä tekee ihania pipoja liukuhihnalta.
Ranskassa asuvalta siskoltani saan neuletakkeja lapsille. Naapurikylän Anneli antoi juuri tytöille ihanat essut. Toisen emännän kanssa vaihdan kanojemme munia villasukkiin. Näiden virtuoosien keskellä minun on parempi pitäytyä puutöissä.
Haluaisin oppia… hitsaamaan. Pistehitsausta tarvitsisi vaikka mihin. Ehkä eläkkeellä opettelen neulomaan.
Olen tehnyt lahjaksi… puisia lahjalaatikoita. Viimeksi annoimme ystävillemme häälahjaksi antiikkitikarin nikkaroimassani boksissa.
Olen erityisen ylpeä… keskeneräisistä kaiteista, joita olen sorvannut puutyökurssilla kuistillemme. Oikeastaan olen ylpeä koko talostamme, jonka olemme remontoineet ja jota onnistumme pitämään yllä. Viikonloput ovat oikeita työleirejä.
Jos olisin käsityö… olisin puusta tehty esine.
Teen käsitöitä… koska on hauska tehdä jotain konkreettista ja kaunista. Tyylini on sekoitus kasvihuone-kartanoromantiikkaa ja karheaa rustiikkia.

Se tiedetään jo, että kotona etikkaa voi käyttää melkein mihin tahansa. Mutta tiesitkö, että se sulattaa myös tuulilasin?

Pakkasaamut ovat täällä taas, ja saman tien alkoi joka-aamuinen tuulilasin skrapaaminen. Helpotukseksi löytyy halpa ja luonnonmukainen konsti: vanha kunnon etikka.

Voit taistella etikalla jäätymistä vastaan kahdella tavalla:

1 Estä jäätyminen

Sekoita kolme osaa väkiviinaetikkaa yhteen osaan vettä ja lorauta seos suihkepulloon. Suihkuta seosta tuulilasiin.

Etikka antaa pakkassuojan jopa pariksi viikoksi. Uusi käsittely, kun lasit alkavat taas jäätyä.

2 Sulata jäätynyt lasi

Tee suihkepulloon etikka-vesiseos samalla tavalla kuin kohdassa 1.

Ota pullo matkaasi aamulla ja suihkuta seosta auton jäätyneisiin laseihin. Jää sulaa, ja voit pyyhkiä sen kevyesti pois kumilastalla.

Huom! Muista tämä

Runsas etikka voi ruostuttaa auton metalliosia, joten suihkuta liuosta ainoastaan laseihin.

Keräilyn asiantuntijat muistuttavat, että varastoissa saattaa lojua yllättävääkin arvotavaraa, kuten 80-luvun leluja tai niiden pakkauksia. Kaikkea ei todellakaan kannata heittää pois.

Huutokaupoissa tekevät nyt kauppansa monet 1980-luvun lelut ja ajanvietteet. Huutokauppakeisari Aki Palsamäen mukaan esimerkiksi käsikonsolipelit, kuten Donkey Kong ja vastaavat, kiinnostavat. Myös Arabian maitokannut ja kotimainen taidelasi kiinnostavat.

Antiikkiasiantuntija Pentti Avomaa kertoo ET-lehden artikkelissa, että 1980–90-lukujen Barbie-nuket kannattaa nyt kaivaa esiin. Erityisesti Ken-nukke voi asusta ja paketista riippuen olla arvoltaan jopa 500 euroa. Eniten rahaa saat, jos pakkaukset ovat hyvät ja alkuperäiset.

Iltasanomien haastattelema muotoilija ja Taideyliopiston kuvataideakatemian kuvanveiston koulutusohjelman työmestari Oliver Backman puolestaan muistuttaa, että esimerkiksi He-Man-ukkelit ja Ghostbusters-hahmot ovat muotoilultaan poikkeuksellisia.

5 hyvää syytä säilöä 80-luvun leluja

1. Barbien puoliso Ken saattaa alkuperäisasussaan olla jopa 500 euron arvoinen.

2. Alkuperäiset pahvipakkaukset kiinnostavat keräilijöitä. Älä vie niitä kierrätykseen.

3. Uudet Barbie-nuket maksavat maltaita, mutta pienen lapsen leikkeihin käyvät hyvin vanhat nuket. Säästä!

4. Historia toistaa itseään. Nyt mm. My Little Ponyt ovat tulleet uudelleen muotiin. Aika kaivaa ponit esiin!

5. 80-luvun muovilelujen muotokielessä on paljon kitchiä, joka pysyy mielenkiintoisena yleensä läpi vuosikymmenten.

PS. Onko sinullakin trauma tästä väristä - nyt se on taas in!

PPS. Tämä kasaricocktail on taas nam!

Käsinneulotut villasukat ovat upeaa suomalaista käsityökulttuuria. Suunnittele ja toteuta sukat, jotka kuvastavat kotimaamme parhaita puolia ja joissa kelpaa juhlia satavuotiasta Suomea. Osallistu kilpailuun 10.10. mennessä.

Näin osallistut:
Kiinnitä sukkien sisälle hyvin nimilappusi mahdollisten palkintojen lähettämistä varten. Kerro myös lyhyesti sukkiesi tarina. 

Lähetä sukat 10.10. mennessä osoitteeseen:
Suuri Käsityö/
Suomi 100 sukat
PL 100 
00040 Sanoma

1. palkinto 
Pirkanmaan Kotityön lankalahjakortti, arvo 150 €.
2. palkinto 
Suuri Käsityö -lehden vuosikerta, arvo 109 €. 
3.-10. palkinto 
Kolmen päivän ranneke Suomen Kädentaidot  -messuille 18.-20.11.2016.

    Kilpailuun osallistuneet työt esitellään marraskuussa Suomen Kädentaidot -messuilla ja lahjoitetaan sen jälkeen vanhustentaloihin. Voittajatyöt esitellään Suuri Käsityö -lehdissä vuonna 2017.

Kilpailun järjestävät Suuri Käsityö, PIrkanmaan Kotityö ja Tampereen messut. 

Nuori suunnittelija -kisan mekkofinalistit on valittu. Äänestä mieluisinta mallia 30.11. mennessä. Lukijoiden suosikki ommellaan helmikuun Suuri Käsityö -lehteen.