Teksti: Sanna Höglund Kuva: Anna Huovinen

Estradikonkari Sinikka Sokka tavoittaa käsitöiden parissa meditatiivisen tunteen.

Koulun käsityötunneilla... Helsingin hallituskadun tyttökoulussa olin enimmäkseen tuskastunut. Ompelu ja virkkaus sujuivat, mutta lapasen peukalo ja sukan kantapää olivat mahdottomia. Kun muut hikoilivat silmukoiden kimpussa, armoitettu opettajani laittoi minut lukemaan klassikkosatuja. Maineeni kiiri ja sain lisänimen Satutäti Topelius. Äiti neuloi sitten kotona kantapääni ja peukaloni loppuun.
Tekijä, jota arvostan… on Joensuussa asuva käsityöläinen ja ystäväni Ihva Aula. Tutustuimme aikoinaan synnytyslaitoksella. Ihvan painamat kankaat, mosaiikki- ja huovutustyöt ovat lumoavia.
Keskeneräisten käsitöiden joukosta löytyy… useita villasukkia. Ne tyssäävät aina kantapäähän, mutta jonain päivänä aioin ottaa tekniikan haltuun!
Minulla on vielä tallella… ensimmäisellä tai toisella luokalla tekemäni vohvelipujotustyö. Muistan hyvin tylpän neulan, jolla pujottelin. Tavoitan myös sen meditatiivisen tunteen, joka valtasi minut työtä tehdessä. Juuri tuo tunne on edelleen se syy, miksi innostun käsitöistä.
Jos olisin käsityö… olisin taidokkaasti tehdyt korvakorut tai kauniisti kirjottu hartiahuivi.
Olen erityisen ylpeä… ainoasta neulomastani villapaidasta, jonka tein nuorena näyttelijänä ensimmäiselle aviomiehelleni. Työskentelin tuolloin Helsingin kaupunginteatterissa. Talo oli pullollaan taitavia käsityöntekijöitä, jotka kannustivat ja neuvoivat minua kädestä pitäen kavennuksissa, palmikoissa ja salmiakkiruuduissa. Lopputulos oli hieno!
Mieluisin käsityöni… on yksinkertainen virkkuu- tai neuletyö. Se sujuu minulta ja koen onnistumisia.
Seuraavaksi teen… peiton toiselle lapsenlapselleni, pienelle Elielille. Suunnittelen myös tilkkupeittoa, jossa tilkkujen keskustat ovat valkoisia ja reunat violetteja. Siihen väliin mahtuu kaikenlaisia jänniä värejä. Nautin sommittelusta.

Se tiedetään jo, että kotona etikkaa voi käyttää melkein mihin tahansa. Mutta tiesitkö, että se sulattaa myös tuulilasin?

Pakkasaamut ovat täällä taas, ja saman tien alkoi joka-aamuinen tuulilasin skrapaaminen. Helpotukseksi löytyy halpa ja luonnonmukainen konsti: vanha kunnon etikka.

Voit taistella etikalla jäätymistä vastaan kahdella tavalla:

1 Estä jäätyminen

Sekoita kolme osaa väkiviinaetikkaa yhteen osaan vettä ja lorauta seos suihkepulloon. Suihkuta seosta tuulilasiin.

Etikka antaa pakkassuojan jopa pariksi viikoksi. Uusi käsittely, kun lasit alkavat taas jäätyä.

2 Sulata jäätynyt lasi

Tee suihkepulloon etikka-vesiseos samalla tavalla kuin kohdassa 1.

Ota pullo matkaasi aamulla ja suihkuta seosta auton jäätyneisiin laseihin. Jää sulaa, ja voit pyyhkiä sen kevyesti pois kumilastalla.

Huom! Muista tämä

Runsas etikka voi ruostuttaa auton metalliosia, joten suihkuta liuosta ainoastaan laseihin.

Keräilyn asiantuntijat muistuttavat, että varastoissa saattaa lojua yllättävääkin arvotavaraa, kuten 80-luvun leluja tai niiden pakkauksia. Kaikkea ei todellakaan kannata heittää pois.

Huutokaupoissa tekevät nyt kauppansa monet 1980-luvun lelut ja ajanvietteet. Huutokauppakeisari Aki Palsamäen mukaan esimerkiksi käsikonsolipelit, kuten Donkey Kong ja vastaavat, kiinnostavat. Myös Arabian maitokannut ja kotimainen taidelasi kiinnostavat.

Antiikkiasiantuntija Pentti Avomaa kertoo ET-lehden artikkelissa, että 1980–90-lukujen Barbie-nuket kannattaa nyt kaivaa esiin. Erityisesti Ken-nukke voi asusta ja paketista riippuen olla arvoltaan jopa 500 euroa. Eniten rahaa saat, jos pakkaukset ovat hyvät ja alkuperäiset.

Iltasanomien haastattelema muotoilija ja Taideyliopiston kuvataideakatemian kuvanveiston koulutusohjelman työmestari Oliver Backman puolestaan muistuttaa, että esimerkiksi He-Man-ukkelit ja Ghostbusters-hahmot ovat muotoilultaan poikkeuksellisia.

5 hyvää syytä säilöä 80-luvun leluja

1. Barbien puoliso Ken saattaa alkuperäisasussaan olla jopa 500 euron arvoinen.

2. Alkuperäiset pahvipakkaukset kiinnostavat keräilijöitä. Älä vie niitä kierrätykseen.

3. Uudet Barbie-nuket maksavat maltaita, mutta pienen lapsen leikkeihin käyvät hyvin vanhat nuket. Säästä!

4. Historia toistaa itseään. Nyt mm. My Little Ponyt ovat tulleet uudelleen muotiin. Aika kaivaa ponit esiin!

5. 80-luvun muovilelujen muotokielessä on paljon kitchiä, joka pysyy mielenkiintoisena yleensä läpi vuosikymmenten.

PS. Onko sinullakin trauma tästä väristä - nyt se on taas in!

PPS. Tämä kasaricocktail on taas nam!

Käsinneulotut villasukat ovat upeaa suomalaista käsityökulttuuria. Suunnittele ja toteuta sukat, jotka kuvastavat kotimaamme parhaita puolia ja joissa kelpaa juhlia satavuotiasta Suomea. Osallistu kilpailuun 10.10. mennessä.

Näin osallistut:
Kiinnitä sukkien sisälle hyvin nimilappusi mahdollisten palkintojen lähettämistä varten. Kerro myös lyhyesti sukkiesi tarina. 

Lähetä sukat 10.10. mennessä osoitteeseen:
Suuri Käsityö/
Suomi 100 sukat
PL 100 
00040 Sanoma

1. palkinto 
Pirkanmaan Kotityön lankalahjakortti, arvo 150 €.
2. palkinto 
Suuri Käsityö -lehden vuosikerta, arvo 109 €. 
3.-10. palkinto 
Kolmen päivän ranneke Suomen Kädentaidot  -messuille 18.-20.11.2016.

    Kilpailuun osallistuneet työt esitellään marraskuussa Suomen Kädentaidot -messuilla ja lahjoitetaan sen jälkeen vanhustentaloihin. Voittajatyöt esitellään Suuri Käsityö -lehdissä vuonna 2017.

Kilpailun järjestävät Suuri Käsityö, PIrkanmaan Kotityö ja Tampereen messut. 

Nuori suunnittelija -kisan mekkofinalistit on valittu. Äänestä mieluisinta mallia 30.11. mennessä. Lukijoiden suosikki ommellaan helmikuun Suuri Käsityö -lehteen.