Suomen Käsityön Ystävien uusi luotsaaja Sirpa Linnanmäki, 47, rakastaa värejä ja korjaa vanhoja tekstiilejä.

Mummoni opetti minulle... fransujen solmimista, kun olin alakoululainen. Niitä varten tarvittiin konkari eli leveä lankku, johon upotettiin pystyyn pitkät tappit. Tappien väliin vedettyyn pellavalankaan pitsimäiset fransut sitten solmittiin. Mummoni käytti niitä liinojen ja pyyhkeiden päihin, kappaverhoihin ja vuodevaatteiden reunoihin. Hän teki niitä myös myyntiin.
Ikimuistoisin käsityöni... on eteläpohjalainen ruusu-ryijy, jota korjasin. Siinä oli mielettömän hieno kuvio. Ryijy oli 30-luvulta, mutta sitä oli jo korjattu 40-luvun pula-aikana vahvistaen reunoja vanhan talvipalttoon materiaalilla. Käsin kursituissa reunoissa näkyi takin napitusta. Ryijyn eletty elämä tuli vahvasti esille ja kosketti minua.
Opin tekemään käsitöitä... jo pienenä tyttönä. Ompelin nukeille ja nalleille vaatteita ja neuloin villatakkeja. Minulla oli pieni lasten ompelukone, jolla niitä huristelin.
Kun teen käsitöitä... seurustelen toisten kanssa. Siihen pysähtyy ja se rentouttaa. Mattoja ja ryijyjä korjatessa tulee hyvä mieli, kun saan pelastettua tekstiilin uuteen elämään.
Inspiraatio iskee... kun käyn messuilla maailmalla ja näen uudenlaisia ideoita, muotoja ja väriyhdistelmiä.
Olen erityisen ylpeä... kun olen saanut tehdä niin monipuolisesti kaikkea. Olen toiminut kaupan alalla ja design-yrityksissä tehden markkinointia, kehittänyt konsepteja ja suunnitellut tuotteita. Olen edelleen sisustus- ja lifestyle-kauppani Pore Helsingin taustahahmo, mutta nyt teen antaumuksella Suomen Käsityön Ystävien kehittämistyötä sen toimitusjohtajana.
Tekijä, jota arvostan... on Akseli Gallen-Kallela. Hänen tekemänsä maalaukset, ryijyt ja huonekalut tekevät minuun aina vaikutuksen.
Jos olisin käsityö... olisin rekipeitto, koska se on lämmin ja menee lujaa.
Minulla on vielä tallella... laatikollinen revinnäisliinoja, jotka hankin työskennellessäni -91 Portugalissa.
Tärkeintä käsitöissä on... inspiraation toteuttaminen ja luovuus. Saa tehdä oman näköistä jälkeä.

Se tiedetään jo, että kotona etikkaa voi käyttää melkein mihin tahansa. Mutta tiesitkö, että se sulattaa myös tuulilasin?

Pakkasaamut ovat täällä taas, ja saman tien alkoi joka-aamuinen tuulilasin skrapaaminen. Helpotukseksi löytyy halpa ja luonnonmukainen konsti: vanha kunnon etikka.

Voit taistella etikalla jäätymistä vastaan kahdella tavalla:

1 Estä jäätyminen

Sekoita kolme osaa väkiviinaetikkaa yhteen osaan vettä ja lorauta seos suihkepulloon. Suihkuta seosta tuulilasiin.

Etikka antaa pakkassuojan jopa pariksi viikoksi. Uusi käsittely, kun lasit alkavat taas jäätyä.

2 Sulata jäätynyt lasi

Tee suihkepulloon etikka-vesiseos samalla tavalla kuin kohdassa 1.

Ota pullo matkaasi aamulla ja suihkuta seosta auton jäätyneisiin laseihin. Jää sulaa, ja voit pyyhkiä sen kevyesti pois kumilastalla.

Huom! Muista tämä

Runsas etikka voi ruostuttaa auton metalliosia, joten suihkuta liuosta ainoastaan laseihin.

Keräilyn asiantuntijat muistuttavat, että varastoissa saattaa lojua yllättävääkin arvotavaraa, kuten 80-luvun leluja tai niiden pakkauksia. Kaikkea ei todellakaan kannata heittää pois.

Huutokaupoissa tekevät nyt kauppansa monet 1980-luvun lelut ja ajanvietteet. Huutokauppakeisari Aki Palsamäen mukaan esimerkiksi käsikonsolipelit, kuten Donkey Kong ja vastaavat, kiinnostavat. Myös Arabian maitokannut ja kotimainen taidelasi kiinnostavat.

Antiikkiasiantuntija Pentti Avomaa kertoo ET-lehden artikkelissa, että 1980–90-lukujen Barbie-nuket kannattaa nyt kaivaa esiin. Erityisesti Ken-nukke voi asusta ja paketista riippuen olla arvoltaan jopa 500 euroa. Eniten rahaa saat, jos pakkaukset ovat hyvät ja alkuperäiset.

Iltasanomien haastattelema muotoilija ja Taideyliopiston kuvataideakatemian kuvanveiston koulutusohjelman työmestari Oliver Backman puolestaan muistuttaa, että esimerkiksi He-Man-ukkelit ja Ghostbusters-hahmot ovat muotoilultaan poikkeuksellisia.

5 hyvää syytä säilöä 80-luvun leluja

1. Barbien puoliso Ken saattaa alkuperäisasussaan olla jopa 500 euron arvoinen.

2. Alkuperäiset pahvipakkaukset kiinnostavat keräilijöitä. Älä vie niitä kierrätykseen.

3. Uudet Barbie-nuket maksavat maltaita, mutta pienen lapsen leikkeihin käyvät hyvin vanhat nuket. Säästä!

4. Historia toistaa itseään. Nyt mm. My Little Ponyt ovat tulleet uudelleen muotiin. Aika kaivaa ponit esiin!

5. 80-luvun muovilelujen muotokielessä on paljon kitchiä, joka pysyy mielenkiintoisena yleensä läpi vuosikymmenten.

PS. Onko sinullakin trauma tästä väristä - nyt se on taas in!

PPS. Tämä kasaricocktail on taas nam!

Käsinneulotut villasukat ovat upeaa suomalaista käsityökulttuuria. Suunnittele ja toteuta sukat, jotka kuvastavat kotimaamme parhaita puolia ja joissa kelpaa juhlia satavuotiasta Suomea. Osallistu kilpailuun 10.10. mennessä.

Näin osallistut:
Kiinnitä sukkien sisälle hyvin nimilappusi mahdollisten palkintojen lähettämistä varten. Kerro myös lyhyesti sukkiesi tarina. 

Lähetä sukat 10.10. mennessä osoitteeseen:
Suuri Käsityö/
Suomi 100 sukat
PL 100 
00040 Sanoma

1. palkinto 
Pirkanmaan Kotityön lankalahjakortti, arvo 150 €.
2. palkinto 
Suuri Käsityö -lehden vuosikerta, arvo 109 €. 
3.-10. palkinto 
Kolmen päivän ranneke Suomen Kädentaidot  -messuille 18.-20.11.2016.

    Kilpailuun osallistuneet työt esitellään marraskuussa Suomen Kädentaidot -messuilla ja lahjoitetaan sen jälkeen vanhustentaloihin. Voittajatyöt esitellään Suuri Käsityö -lehdissä vuonna 2017.

Kilpailun järjestävät Suuri Käsityö, PIrkanmaan Kotityö ja Tampereen messut. 

Nuori suunnittelija -kisan mekkofinalistit on valittu. Äänestä mieluisinta mallia 30.11. mennessä. Lukijoiden suosikki ommellaan helmikuun Suuri Käsityö -lehteen.