Jukka Rintalan mielestä kotelomekko on klassisuudessaan käyttökelpoinen tänäkin päivänä. Ohje Suuri Käsityö 1/2014.
Niin yksinkertainen, niin kaunis. Vartaloa myötäileväksi leikatussa kotelopuvussa on pienet holkkihihat ja kauniisti leikattu pääntie; pituus ulottuu pukevasti polveen. Muotolaskokset alkavat kädenteiltä ja ulottuvat lantiolle. Takasaumassa on vetoketju ja pieni halkio. Tämä on iätön vaate ja sopii kaikenikäisille naisille. Ohje Suuri Käsityö 12/2000.

Suuri Käsityö -lehden tammikuun 2014 numerosta löydät kaavat ja ohjeet Jukka Rintalan kotelomekkoon. Lue ja katso, miltä puku näytti, kun se julkaistiin ensimmäisen kerran 12/2000.

Juhla mielessä

Muotitaiteilija Jukka Rintalan vahvaa aluetta ovat naistenjuhlavaatteet – kukapa ei muistaisi hänen upeita pukujaan Linnan itsenäisyyspäivän juhlissa? Niinpä pyysimme Jukkaa suunnittelemaan täksi talveksi Suuren Käsityölehden lukijoille monikäyttöisen juhla-asun. Tuloksen näet tässä: klassisen kotelopuvun ja jakun, jossa Jukan persoonallinen kädenjälki näkyy kauneimmillaan.

Jukka Rintala juhlien haltiakummi

Jukka Rintalan nimi on tuskin jäänyt tuntemattomaksi edes niille, jotka eivät juuri muotilehtiä selaile. Linnan juhlien jälkeen lehdet esittelevät aina näyttävimpien kaunottarien kantamia upeita luomuksia, jotka tuntuvat usein olevan juuri Jukan käsialaa.

– Vaikuttaa siltä, että suuri osa ihmisistä tuntee minut juuri iltapukujen perusteella. Olen kuitenkin urani aikana suunnitellut monenlaisia valmisvaatteita aina bikineistä kokoturkkeihin muun muassa Friitalalle, Marimekolle ja Nansolle sekä koruja Aarikalle. Uusin aluevaltaus tänä syksynä on Tunne-sisustustekstiilimallisto Anttila Kodin Ykköselle, Jukka kertoo.

Juhla-asuja joka vartalolle

Jukan ura vaatesuunnittelijana alkoi 1970-luvun puolivälissä, kun hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta. Alkuvaihe meni valmisvaatteita suunnitellessa. Ilta-asujen suunnittelemiseen Jukka pääsi sisälle 1980-luvulla.

– Suunnittelin Lenita Airiston muotinäytöksiin uniikkikappaleita. Nykyään minulla on paljon vakioasiakkaita, joille olen suunnitellut pukuja esimerkiksi Linnan juhliin. Lisäksi olen suunnitellut ilta-asuja esimerkiksi Marimekolle.

Jukan mielestä ilta-asu on suunnittelijalle haaste, jonka toteuttaminen vaatii vahvaa kokemusta.

– Ilta-asuun käytetään hienoimpia, mutta samalla myös haastavimpia materiaaleja kuten liukasta silkkiä ja jäykkää samettia. Mallit ovat usein istuvia, joten leikkauksen on oltava hyvä. Jokaisen sauman on oltava kohdallaan!

Uniikkikappaleen ja valmisvaatemallistoon kuuluvan ilta-asun suunnittelemisessa täytyy kiinnittää huomiota eri asioihin.

– Kun teen asiakkaalle mittojen mukaan uniikkikappaletta, suunnittelen yleensä yhden pukuvaihtoehdon. Piirrän sen asiakkaalle. Mielestäni hänen oma persoonansa inspiroi minua aina suunnittelussa, ja sen pitää näkyä lopputuloksessa.

– Valmisvaatteen on puolestaan sovittava monenlaisille naisille. Sen pitää istua erilaisille vartaloille ja miellyttää monien eri ostajien silmää. Jukka kuitenkin painottaa, että uniikkikappaleita suunnitellessa oppii paljon hyödyllistä myös valmisvaatteista. Asiakkaiden tapaamisen myötä huomaa, miten monia erilaisia vartalotyyppejä on olemassa.

Glamourin puolestapuhuja

Suurelle Käsityölehdelle suunnittelemassaan villakreppisessä kotelopuku-jakkuyhdistelmässä Jukka halusi painottaa monikäyttöisyyttä.

– Kotelopukua voi käyttää vaikka arkena töissä neuletakin alla. Jakku paljettiyksityiskohtineen kuitenkin tuo asuun glamouria, joka kruunaa juhlaillan.

Jukka on muutenkin glamourin suuri puolestapuhuja.

– Silloin, kun naiset vielä teettivät vaatteensa mittojen mukaan, niissä oli todellista tyyliä. Valmisvaateteollisuus toi mukanaan käytännöllisyyden, mutta glamour jäi sen varjoon. Mielestäni nykyajan edulliset kimalletopit eivät edusta missään nimessä glamouria, joka merkitsee ainakin minulle pehmeää, naisellista tyyliä, Jukka filosofoi.

Jukan mielestä glamour tuo varsinkin juhliin oikeaa tunnelmaa. Juhlava asu luo juhlamieltä paitsi juhlijalle itselleen myös muille ja saa myös kantajansa näyttämään kauniilta.

– Suurelle Käsityölehdelle halusin suunnitella juuri pikkumustan, koska se pukee useimpia naisia. Mielestäni hyvä vaatesuunnittelija pitää aina mielessään sen, että jokaisella naisella on erilainen vartalo. Jokainen vartalotyyppi on upea, jos sitä osataan korostaa oikealla tavalla, Jukka painottaa.

Rasittaako kiertyvä vyötärökuminauha? Ompele kuminauha ensin vyötärölle ja tee käänne ja tikkaukset vasta sitten, niin se pysyy aloillaan. 

Leveälierinen aurinkohattu on hauska kesäompelus, joka valmistuu samantien käyttöön. Hatun alkuperäinen ohje julkaistiin ihka ensimmäisessä Suuri Käsityökerho-lehdessä vuonna 1974.

Koko: Päänympärys 58 cm.

Tarvikkeet: Päälliseen puuvillakangasta tai farkkua ja vuoriksi ohutta puuvillakangasta molempia 0,40 m, leveys 140 cm.

Leikkaaminen: Leikkaa päällikankaasta 5 kuvun kiilaa ja vuorikankaasta toiset 5 kiilaa. Leikkaa 2 lieriä. Lisää leikatessa 0,5 cm:n saumanvarat kaikkiin kappaleisiin. Leikkaa ja kiinnitä tukikangas toiseen lierikappaleeseen.

Ompelu:

1. Ompele 5 kuvun kiilaa toisiinsa, ompelusuunta alhaalta ylös kärkeen. Silitä saumanvarat auki ja tikkaa oikealta molemmin puolin saumaa. Ompele vuoripuoli samoin. Aseta päällisen ja vuorin kuvut päällekkäin nurjat puolet vastakkain.

2. Ompele lierien takasaumat. Aseta lierit päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele lierin ulkosauma. Käännä lieri oikein päin ja harsi ulkoreuna.

3. Aseta lierin yläpuoli ja kupu oikeat puolet vastakkain. Ompele. Silitä saumanvara lieriin päin. Taita lierin alapuolen saumanvara nurjalle. Ompele käsin koneompeleen viereen. Voit myös tikata koneella saumanvaran kiinni oikealta puolelta ommeljuovaan. Jos et halua ommella kupuun vuoria, voit ryhdistää sen silittämällä tukikankaat kiiloihin ennen ompelua.

Kuvissa on neljä erilaista versiota hatusta:

Malli 1. Viisi eriväristä kangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 7 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 2. Erilaisia kukallisia kangaspaloja. Tikkaa aivan lierin yläreunaan ommel.

Malli 3. Farkkukangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 9 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 4. Yksiväristä puuvillakangasta ja neljä eriväristä nauhaa (kunkin pituus 1 m). Ompele nauhat lieriin tasavälein.

 

Tulosta hatun kaava A4 arkille. Kaavat eivät sisällä saumanvaroja.

Krista Kangas-Lahtinen painoi kankaan kirjavaksi perunoilla ja surautti siitä värikkään tyynyn.

Pottutyyny

koko 52 X 52 CM

Tarvikkeet: 70 x 130 cm pala puuvillakangasta. Keltaista, punaista, sinistä ja valkoista kankaanpainoväriä, esimerkiksi EMO tai Schjerning Textil Color -tekstiilivärejä.

Erikokoisia perunoita, pala vaahtomuovia, kertakäyttölautasia, sekoitustikku, suojamuovia. Ompelulankaa. 2,15 m terenauhaa. Jos teet itse tereen, 2,15 m vinonauhaa, leveys 3,5 cm, ja 2,15 m nyöriä, halkaisija 5 mm. Sisätyyny 50 x 50 cm.

Painaminen:

1. Pese puuvillakangas, anna kuivua ja silitä. Suojaa pöytä muovilla ja levitä kangas pöydälle. Halkaise perunat. Kaada lautasille kankaanpainovärejä. Voit käyttää värejä sellaisenaan tai sekoittaa niistä itse uusia sävyjä.

2. Ota väriä vaahtomuovipalaan ja tuputa sitä perunan halkaistulle pinnalle. Paina perunalla väri kankaalle. Paina ristiin rastiin erikokoisia ja -värisiä perunankuvia, kunnes koko kangas on kuvioitu.

3. Anna värien kuivua. Kiinnitä värit silittämällä väripurkin ohjeen mukaan. Laita kuvion ja silitysraudan väliin leivinpaperi.

Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.
Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.

Ompeleminen:

1. Leikkaa painetusta kankaasta kaksi 54 x 54 cm kokoista palaa. Palat sisältävät 1 cm:n saumanvarat. Pyöristä kulmat.

2. Jos teet itse tereen, leikkaa haluamastasi puuvillakankaasta täysvinoon 3,5 cm:n levyisiä kaitaleita. Yhdistä kaitaleet toisiinsa niin, että niiden yhteispituus on 2,15 m. Taita kaitale kaksinkerroin, kankaan nurjat puolet vastakkain, ja laita nyöri kaitaleen väliin. Tikkaa kaitale läheltä nyöriä.

3. Neulaa tere toisen tyynykappaleen oikealle puolelle ulkoreunoihin, tereen pullea reuna tyynyn keskiosan puolella. Aseta tereen alku- ja loppupäät yhtymäkohdassa hieman päällekkäin. Aputikkaa tere kankaaseen kiinni 1 cm:n etäisyydeltä kankaan reunasta. Käytä ommellessa vetoketjupaininjalkaa.

4. Aseta tyynykappaleet oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä reunoista yhteen nuppineuloilla. Ompele tereen aputikkausta pitkin, mutta jätä 40 cm:n kääntöaukko yhdelle sivulle. Käännä tyyny ympäri ja silitä. Työnnä sisätyyny tyynypussiin ja sulje kääntöaukko käsin ommellen.

Krista Kangas-Lahtinen
Krista Kangas-Lahtinen

Kuka:

Krista Kangas-Lahtinen on 38-vuotias käsityöharrastaja Muuramesta, Hän ompelee melkein kaikki omat ja tyttöjensä vaatteet. Vaateompelu on Kristasta mukavinta, mutta hän nauttii myös kirjomisesta ja erilaisten tekniikoiden kokeilusta. Nyt innostavinta ovat solmeilu ja koukkuaminen. Krista pitää Helmoja ja hepeneitä -ompelublogia.

ompele kaavoillamme norpan poikanen eli kuutti

Norppaliven innoittamana etsimme arkistoistamme kaavat kuuttin. Ompele omaksesi kevään hittieläin norppa. 

Toukokuun ajan saimaannorpan elämää on voinut seurata livekamerasta. Norppa ei aina ole paikalla, joten ompele nyt itsellesi kuutti, joka pysyy kiltisti kotona. 

Tulosta kuutin kaavat sivun alareunan linkistä. 

Pituus: Noin 30 cm.

Tarvikkeet: Harmaata fleeceä 20 cm, leveys 150 cm. Mustaa nappanahkaa pieni pala. Vanua täyttämiseen. 

Leikkaaminen: Leikkaa kaksinkertaisesta fleecestä sivukappale kerran ja vatsakappale taitteelta kerran, leikkaa räpylä kaksi kertaa. Lisää leikatessa sentin saumanvarat. 

Leikkaa nahasta kaksi silmää ja kuononpää. 

Ompeleminen

1. Ompele 2 räpylää oikeat puolet vastakkain yhteen, jätä suora pää auki. Kavenna saumanvarat ja käännä kappale oikeinpäin. Tikkaa räpylä kolmesta kohdasta viivojen mukaan. Ompele toinen räpylä samoin. 

2. Aseta sivukappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele selän sauma kuononpään poikkimerkistä selän kautta pyrstön poikkimerkkin. Kavenna saumanvarat. 

3. Ompele vatsa sivukappaleisiin oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä samalla rälylät merkittyihin kohtiin ja jätä kääntöaukko toiselle sivulle. Kavenna saumanvarat ja käännä kuutti oikeinpäin. 

4. Tikkaa pyrstö kaavan viivojen mukaan. 

5. Täytä vanulla ja sulje aukko. 

6. Kiinnitä silmät ja kuononpää mustalla ompelulangalla pykäpistoin. Ompele suu mustalla kaksinkertaisella ompelulangalla. 

Mallin suunnittelu Aaro ja Kaarina Tiainen