Tänä keväänä Tarja Rantanen voisi toteuttaa tämän asun hiekansävyisenä, tummansinisenä, punaisena tai valkoisena, jotka ovat myös Andiatan kevään 2014 vaatemalliston päävärit. Ohje Suuri Käsityö 1/2014.
Pitsitoppi ja hurmaava pitsihame muodostavat viettelevän kokonaisuuden. Avarapäänteinen toppi on kevyesti vartaloa myötäilevä, suoralinjainen hame ulottuu polven yläpuolelle. Valitse kankaaksi läpikuultava brodeerattu organza, jonk alta pilkottaa samanvärinen vuori. Ohje Suuri Käsityö 5/2004.

Suuri Käsityö -lehden tammikuun 2014 numerosta löydät kaavat ja ohjeet Tarja Rantasen toppiin ja hameeseen. Lue ja katso, miltä puku näytti, kun se julkaistiin ensimmäisen kerran 5/2004.

Andiatan juhlamallisto

Hivelevän linjakkaat muodot, laatukankaat ja vaaleanpunainen väri – näin ihanasti tyylikkäistä vaatteistaan tunnettu ja palkittu AndiatanTarja Rantanen haluaa pukea meidät kevään juhliin! Siro jakku,suorat housut, naisellinen pitsitoppi ja pitsihame odottavat ompeluasi.
Tarja Rantanen ei ole Suomessa mitenkään harvinainen nimi, mutta sanopa sana Andiata niin jo alkavat muotitietoisten naisten silmät loistaa.

Laadun vartijana

Lähtiessäni haastattelemaan Tarja Rantasta kyselin toimituksemme väeltä, mitä he haluaisivat Tarjasta tietää.

– Kysy millainen käsityönumero hänellä oli todistuksessa!

– Pukeutuuko hän suunnittelemiinsa vaatteisiin?

– Mitä tulevaisuuden toiveita hänellä on Andiatan suhteen?

Kysyn siis.

– Voi kamala!, nauraa Tarja.

– Olikohan käsityönumeroni ysi? Tykkäsin käsitöistä, mutta minulla oli aina kiire, kun yritin aina tehdä kaiken entistä tehokkaammin.

Sitten hän kertoon miten 7-vuotias tytär Matilda, ekaluokkalainen, osaa jo neuloa ja virkata ja on tosi ylpeä taidoistaan. Jokaisella Bratz-nukellakin on oma virkattu peitto.

Ja juu, kyllä hän pukeutuu suunnittelemiinsa vaattesiin. Kotona tosin yllä on verkkarit tai farkut ja T-paita.

Entä ne tulevaisuuden toiveet?

– Ensisijaisesti se, että Andiatan suomalainen asiakaskunta säilyy. Pidetään hyvä huoli jo olemassa olevasta jälleenmyyntiverkosta ja kehitetään yhteistyötä heidän kanssaan. Kasvumahdollisuudet haetaan ulkomailta. Tähtäin on nyt Keski-Euroopan vientiin. Sveitsissä ja Benelux-maissa on saatu jo myönteistä vastaanottoa.

– Ja Andiatan oma liike Helsinkiin, se on toiveissa ja haussa. Ei ole vain löydetty sopivaa liiketilaa sopivalta paikalta.

Linja pitää

Andiata perustettiin vuonna 1986. Kahden hengen kokoonpanolla aloittaneen yrityksen palkkalistalla on nyt 13 henkilöä, ja välillisesti se työllistää noin sata ihmistä.

Tarjan mallimestarin koulutus ja taidot ovat lyömätön etu vaatteiden suunnittelussa. Kun siihen vielä lisää taiteellisuuden, laatutietoisuuden ja tinkimättömän tavoitteellisuuden, päästäänkin jo pitkälle.

Oma tahto ja tyylitaju ovat Tarjalla olleet vahvat pienestä pitäen. Äiti onmuistellut, miten Tarja oli jo lapsena hirveä sisupussi.

– Pienenä se oli ehkä huvittava luonteenpiirre, mutta kyllä siitä on ollut apua bisneksen teossa.

Nuorena Tarja ompeli vaatteita itselleen ja jopa kavereillekin.

– Halusin persoonallista, ja ne vaatteet, joita kaupassa oli, eivät miellyttäneet. Minulla on aina ollut kaipuu esteettisesti kauniisiin asioihin.

Enää ei ompeluun riitä aikaa, nyt ajan vie entisestäänkin nopeutunut suunnittelu. Päämallistoihin Tarja suunnittelee kahdesti vuodessa 80 mallia, kahteen välimallistoon kumpaankin 30 mallia.

Uutta Andiatassa ovat neuleet. Sporttihenkeä ja asusteita on tullut mukaan, samoin nuorennettua linjaa, muutakin kuin jakku- ja housupukuja. Isompia kokoja huomioitu, ja sarjontaa muutettu ulottuvaksi kokoihin 42–44.

– Aina pitää uusiutua, olla valppaana 24 tuntia vuorokaudessa. Jos menetät otteen, se näkyy heti.

– Ensiarvoisen tärkeää on päästä matkustamaan. Italia ja Ranska ovat ne henkireiät. Vain konttorilla istuen, ilman matkustamista, en pystyisi mallistoa suunnittelemaan.

Siitä miten matkoilla saatava life style -elämys ja Pariisin naisellinen taika voi toimia, tässä konkreettinen esimerkki.

Kun Tarja oli äskettäin Pariisissa Première Vision -kangasmessujen aikaan, hänen Suurelle Käsityölehdelle suunnittelemansa juhlamallisto – pitsitoppi, jakku ja pitkät housut – oli jo valmis. Pariisista paluuta seuranneena päivänä Andiatan mallimestari soitti toimitukseen ja sanoi, että Tarja haluaa lisätä mallistoon vielä pitsihameen. Ihana täydennys, kiitos!
Tarjalla on niin vahva hyvä maku, että siihen luotetaan kuin kallioon. Kun Glorian koti -lehdessä oli viime syksynä juttu perheen uuden kodin sisustusratkaisuista ja Tarjan suunnittelemista huonekaluista, eikös niillekin heti syntynyt kysyntää.

Hän ei ole kuitenkaan ajatellut laajentaa suunnitteluaan sisustuksen alueelle.

– Kahden pienen lapsen äitinä joutuu miettimään ajankäyttöä. Aika ei riitä kaikkeen. Linnan juhlien alla minua pyydetään usein suunnittelemaan juhlapukuja, mutta olen joutunut niistäkin kieltäytymään.

Avainasemassa laatu

Kuortaneenkadun toimitilan kahvihuoneen seinällä lukee kissankorkuisin kirjaimin sana LAATU.

Se on Andiatan toiminnan ydin.

Asiakkaita palvellaan viimeisen päälle, ja talossa pidetään ihan laatukeskusteluja kaikesta missä laatua voi toteuttaa.

Pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Andiatan vaatteet kääritään kaupassa jopa Andiatan omaan silkkipaperiin ennen kuin ne sujautetaan Andiatan nimikko-kasseihin ja suljetaan Andiata-teipillä.

Laatu lähtee tietysti materiaaleista.

Parhaat kankaat ostetaan Italiasta ja Ranskasta. Urakkaa on ollut siinäkin, että kangasvalmistajat on saatu ymmärtämään, että vaikka Andiatan toimitusjohtaja ja suunnittelija on vain Sisu-askinkokoinen ja kotoisin kaukaisesta harvaanasutusta maasta jolla on sellainen kummallinen nimi kuin Suomi, hänelle ei kannata lähettää kuin ykköslaatua.

Naisellisuus on tärkeä osa Andiatan vaatteita. Tarja on näyttänyt, että bisnesmallisto voi olla myös naisellinen uskottavuuttaan menettämättä.

Kiitosta ja kunniaa on tinkimättömästä linjasta tullut.

Yksi uusimmista tunnustuksista on toissa vuonna saatu Kultainen vaatepuu, suomalaisen vaatesuunnittelun ykköspalkinto.Sen myöntämisperusteluissa kiiteltiin ennen muuta Andiatan nuorekasta klassisuutta, jossa laadukkaat materiaalit pääsevät oikeuksiinsa.

Mikä sinulle on merkinnyt parasta tunnustusta menestyksestä? kysyn, ja odotan, vastaakohän että kuninkaalliset asiakkaat, koska kuulemma Norjan kuningasperheen naisetkin pukeutuvat Andiataan.

Niin hän vastaakin, tavallaan.

– Parasta tunnustusta? Ehkä tyytyväiset kuluttajat, jotka soittavat ja kertovat miten monta Andiatan asua heillä on, ja miten niiden tyyli kantaa vuodesta toiseen.

– Eräskin nainen kiitteli, että aina kun hän laittaa Andiatan jakkupuvun ylleen, hänen miehensä kehuu miten naisellinen hän on.

Rasittaako kiertyvä vyötärökuminauha? Ompele kuminauha ensin vyötärölle ja tee käänne ja tikkaukset vasta sitten, niin se pysyy aloillaan. 

Leveälierinen aurinkohattu on hauska kesäompelus, joka valmistuu samantien käyttöön. Hatun alkuperäinen ohje julkaistiin ihka ensimmäisessä Suuri Käsityökerho-lehdessä vuonna 1974.

Koko: Päänympärys 58 cm.

Tarvikkeet: Päälliseen puuvillakangasta tai farkkua ja vuoriksi ohutta puuvillakangasta molempia 0,40 m, leveys 140 cm.

Leikkaaminen: Leikkaa päällikankaasta 5 kuvun kiilaa ja vuorikankaasta toiset 5 kiilaa. Leikkaa 2 lieriä. Lisää leikatessa 0,5 cm:n saumanvarat kaikkiin kappaleisiin. Leikkaa ja kiinnitä tukikangas toiseen lierikappaleeseen.

Ompelu:

1. Ompele 5 kuvun kiilaa toisiinsa, ompelusuunta alhaalta ylös kärkeen. Silitä saumanvarat auki ja tikkaa oikealta molemmin puolin saumaa. Ompele vuoripuoli samoin. Aseta päällisen ja vuorin kuvut päällekkäin nurjat puolet vastakkain.

2. Ompele lierien takasaumat. Aseta lierit päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele lierin ulkosauma. Käännä lieri oikein päin ja harsi ulkoreuna.

3. Aseta lierin yläpuoli ja kupu oikeat puolet vastakkain. Ompele. Silitä saumanvara lieriin päin. Taita lierin alapuolen saumanvara nurjalle. Ompele käsin koneompeleen viereen. Voit myös tikata koneella saumanvaran kiinni oikealta puolelta ommeljuovaan. Jos et halua ommella kupuun vuoria, voit ryhdistää sen silittämällä tukikankaat kiiloihin ennen ompelua.

Kuvissa on neljä erilaista versiota hatusta:

Malli 1. Viisi eriväristä kangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 7 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 2. Erilaisia kukallisia kangaspaloja. Tikkaa aivan lierin yläreunaan ommel.

Malli 3. Farkkukangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 9 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 4. Yksiväristä puuvillakangasta ja neljä eriväristä nauhaa (kunkin pituus 1 m). Ompele nauhat lieriin tasavälein.

 

Tulosta hatun kaava A4 arkille. Kaavat eivät sisällä saumanvaroja.

Krista Kangas-Lahtinen painoi kankaan kirjavaksi perunoilla ja surautti siitä värikkään tyynyn.

Pottutyyny

koko 52 X 52 CM

Tarvikkeet: 70 x 130 cm pala puuvillakangasta. Keltaista, punaista, sinistä ja valkoista kankaanpainoväriä, esimerkiksi EMO tai Schjerning Textil Color -tekstiilivärejä.

Erikokoisia perunoita, pala vaahtomuovia, kertakäyttölautasia, sekoitustikku, suojamuovia. Ompelulankaa. 2,15 m terenauhaa. Jos teet itse tereen, 2,15 m vinonauhaa, leveys 3,5 cm, ja 2,15 m nyöriä, halkaisija 5 mm. Sisätyyny 50 x 50 cm.

Painaminen:

1. Pese puuvillakangas, anna kuivua ja silitä. Suojaa pöytä muovilla ja levitä kangas pöydälle. Halkaise perunat. Kaada lautasille kankaanpainovärejä. Voit käyttää värejä sellaisenaan tai sekoittaa niistä itse uusia sävyjä.

2. Ota väriä vaahtomuovipalaan ja tuputa sitä perunan halkaistulle pinnalle. Paina perunalla väri kankaalle. Paina ristiin rastiin erikokoisia ja -värisiä perunankuvia, kunnes koko kangas on kuvioitu.

3. Anna värien kuivua. Kiinnitä värit silittämällä väripurkin ohjeen mukaan. Laita kuvion ja silitysraudan väliin leivinpaperi.

Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.
Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.

Ompeleminen:

1. Leikkaa painetusta kankaasta kaksi 54 x 54 cm kokoista palaa. Palat sisältävät 1 cm:n saumanvarat. Pyöristä kulmat.

2. Jos teet itse tereen, leikkaa haluamastasi puuvillakankaasta täysvinoon 3,5 cm:n levyisiä kaitaleita. Yhdistä kaitaleet toisiinsa niin, että niiden yhteispituus on 2,15 m. Taita kaitale kaksinkerroin, kankaan nurjat puolet vastakkain, ja laita nyöri kaitaleen väliin. Tikkaa kaitale läheltä nyöriä.

3. Neulaa tere toisen tyynykappaleen oikealle puolelle ulkoreunoihin, tereen pullea reuna tyynyn keskiosan puolella. Aseta tereen alku- ja loppupäät yhtymäkohdassa hieman päällekkäin. Aputikkaa tere kankaaseen kiinni 1 cm:n etäisyydeltä kankaan reunasta. Käytä ommellessa vetoketjupaininjalkaa.

4. Aseta tyynykappaleet oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä reunoista yhteen nuppineuloilla. Ompele tereen aputikkausta pitkin, mutta jätä 40 cm:n kääntöaukko yhdelle sivulle. Käännä tyyny ympäri ja silitä. Työnnä sisätyyny tyynypussiin ja sulje kääntöaukko käsin ommellen.

Krista Kangas-Lahtinen
Krista Kangas-Lahtinen

Kuka:

Krista Kangas-Lahtinen on 38-vuotias käsityöharrastaja Muuramesta, Hän ompelee melkein kaikki omat ja tyttöjensä vaatteet. Vaateompelu on Kristasta mukavinta, mutta hän nauttii myös kirjomisesta ja erilaisten tekniikoiden kokeilusta. Nyt innostavinta ovat solmeilu ja koukkuaminen. Krista pitää Helmoja ja hepeneitä -ompelublogia.

ompele kaavoillamme norpan poikanen eli kuutti

Norppaliven innoittamana etsimme arkistoistamme kaavat kuuttin. Ompele omaksesi kevään hittieläin norppa. 

Toukokuun ajan saimaannorpan elämää on voinut seurata livekamerasta. Norppa ei aina ole paikalla, joten ompele nyt itsellesi kuutti, joka pysyy kiltisti kotona. 

Tulosta kuutin kaavat sivun alareunan linkistä. 

Pituus: Noin 30 cm.

Tarvikkeet: Harmaata fleeceä 20 cm, leveys 150 cm. Mustaa nappanahkaa pieni pala. Vanua täyttämiseen. 

Leikkaaminen: Leikkaa kaksinkertaisesta fleecestä sivukappale kerran ja vatsakappale taitteelta kerran, leikkaa räpylä kaksi kertaa. Lisää leikatessa sentin saumanvarat. 

Leikkaa nahasta kaksi silmää ja kuononpää. 

Ompeleminen

1. Ompele 2 räpylää oikeat puolet vastakkain yhteen, jätä suora pää auki. Kavenna saumanvarat ja käännä kappale oikeinpäin. Tikkaa räpylä kolmesta kohdasta viivojen mukaan. Ompele toinen räpylä samoin. 

2. Aseta sivukappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele selän sauma kuononpään poikkimerkistä selän kautta pyrstön poikkimerkkin. Kavenna saumanvarat. 

3. Ompele vatsa sivukappaleisiin oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä samalla rälylät merkittyihin kohtiin ja jätä kääntöaukko toiselle sivulle. Kavenna saumanvarat ja käännä kuutti oikeinpäin. 

4. Tikkaa pyrstö kaavan viivojen mukaan. 

5. Täytä vanulla ja sulje aukko. 

6. Kiinnitä silmät ja kuononpää mustalla ompelulangalla pykäpistoin. Ompele suu mustalla kaksinkertaisella ompelulangalla. 

Mallin suunnittelu Aaro ja Kaarina Tiainen