Viktoriaaninen glamourmekko onnistui Tiian mielestä täydellisesti mallimestari Marja Siltalan taitavan kaavoituksen ansiosta. Ohje Suuri Käsityö 1/2014.
Mekon selkäpuolta koristaa halkio, joka päättyy siihen, mistä alusmekko alkaa. Laskostetun pystykauluksen viimeistelee eteen solmittava kapea kaitale ja kaunis nappi. Liehukehihat ja kuminauhapoimutettu vyötärö ovat kepeän naiselliset. Ohje Suuri Käsityö 5/2006.
Tässä sifonkimekossa ole juhlien pääroolissa kuin entisaikojen Hollywood-tähti. Supernaisellinen ja seksikäs vaate näyttää ja tuntuu hyvältä päällä.

Suuri Käsityö -lehden tammikuun 2014 numerosta löydät kaavat ja ohjeet Tiia Vanhatapion mekkoon. Lue ja katso, miltä puku näytti, kun se julkaistiin ensimmäisen kerran 5/2006.

Tiia Vanhatapion glamouria tihkuvat vaatteet

Tämän kevään ihanimman juhla-asun saat ompelemalla sen itse! Hurmaava sifonkimekko ja upea viitta ovat ah, niin romanttiset ja lisäksi huippu-muodikkaat. Uusi nouseva suunnittelijanimi Tiia Vanhatapio suunnitteli tämän täydellisen asun yksinoikeudella sinulle, rakas lukijamme.

Tiia Vanhatapion vaatteiden ympärillä on ollut pientä kohinaa alusta saakka. Tiian omaperäinen suunnittelu täyttää Suomen couture-tyhjiön. Upea muotoilu, käsintehdyt yksityiskohdat ja luksusmateriaalit antavat tämän päivän naiselle mahdollisuuden pukeutua kuin entisaikojen ateljeevaatteisiin, ja tehdä sen tyrmäävän tyylikkäästi!

Kun tapaan Tiia Vanhatapion hänellä on meneillään ”remppaviikko”. Edellispäivänä hän on ollut kasvohoidossa, tänään on vuorossa kulmien ja ripsien värjäys sekä jalkahoito. Yksityisyrittäjän pitää huolehtia firmansa tärkeimmän kunnosta ja jaksamisesta.

Tiia, 35, valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vaatesuunnittelijaksi viime keväänä. Lopputyönä tehdyt kokoelmat, Dark Couture ja Quelle Jolie Bébé, toivat Tiialle kolme stipendiä ja herättivät runsaasti kiinnostusta. Valmistumisensa jälkeen Tiia on perustanut oman yrityksen, osallistunut messuille ja muotinäytöksiin ja etsinyt jälleenmyyjiä kokoelmalleen.

– En tyrkytä itseäni mihinkään. Haluan, että minut löydetään.

Viimeisin löytäjä on suomalaisten vaatesuunnittelijoiden ryhmä, Designers Collection, johon Tiia juuri kutsuttiin mukaan. Ryhmän ovat perustaneet joukko suunnittelijakonkareita mm. Vuokko Nurmesniemi, Iris Aalto ja Ilona Pelli.

Suunnittelijaksi kasvanut

Vastavalmistuneeksi Tiia onkin varsin kypsä tapaus vaatesuunnittelijana. Hyvä vuosikerta on valmistunut hitaasti.

– Olen aina tiennyt haluavani nimenomaan Taideteolliseen korkeakouluun, kulkemaan äidin jalanjälkiä, joko graafikon tai vaatesuunnittelijan opintoihin.

Tie Tampereelta opiskelemaan kulki taidelukion, mallipukineompelijan opintojen ja monipuolisen työkokemuksen kautta.

– Erilaisista hommista vaatteiden parissa on ollut valtavasti hyötyä. Jo koululaisena kesätöissä isovanhempien pesulassa opin paljon materiaaleista ja ennen kaikkea tekemään raskasta työtä.

Rokkityttö on tykännyt pukeutua ja olla esillä. 80-luvulla Tampereella hän herätti huomiota Duran Duran -tyylillään. 90-luvulla rockabilly-bändin laulajattarena piti aina olla huulipunat ja kynsilakat ojennuksessa. Omiin varastoihin on kertynyt huomattava vintage-vaatteiden, -kenkien ja -korujen kokoelma.

Tiian tyyli onkin syntynyt kaikesta siitä, mistä hän itse on aina ollut kiinnostunut: alakulttuurit ja 30-, 40- ja 50-lukujen musiikki, muotoilu ja elokuvat. Tärkeitä asioita ovat mm. Grimmin sadut, art deco ja keskiaika.

Itseä kiinnostavaksi suunnittelijaksi Tiia nimeää Vuokko Nurmesniemen, joka liittyy vahvana lapsuuteen äidin pukeutumisen kautta. Muita nimiä ovat Elsa Schiaparelli, Vivienne Westwood, Eley Kishimoto ja suunnittelijaduo Rinne-Niinikoski. Oman merkin identiteetti on jo niin vahva, että kovin helpolla Tiia ei muiden palvelukseen lähtisi. Ehkäpä Yves Saint Laurentille, jos tilaisuus tulisi kohdalle.

– Jossain on joukko naisia, joilla on luja ote elämään ja jotka pitävät oman päänsä, myös pukeutumisessa. Ja se joukko koostuu kaikenikäisistä ja -kokoisista naisista. Suunnittelen vaatteeni heille.

Suunnittelija uskoo malleillaan puhuttelevansa myös Suuren Käsityölehden lukijoita. Ainakin kaikkia niitä, jotka välillä haluavat kohota arjen yläpuolelle, poiketa positiivisesti valtavirrasta.

– Minulla ei ole koskaan ollut tarvetta mennä normien mukaan, toteaa Tiia.

– Täydellinen malli asuilleni olisi amerikkalainen tyyli-ikoni Dita von Teese.

Glamouria, mutta ei tiukkapipoista, huumoria ja leikkimieltä löytyy Tiian kokoelmasta.Läpimurron kynnyksellä.

Läpimurron kynnyksellä

Menestys ei tule helposti. Pelkällä Suomen myynnillä suunnittelija ei pärjää. Kansainvälisille markkinoille pääsy on elinehto. Siispä messuille on lähdettävä. Pariisin Who’s Next? -messuilla Tiia oli jo viime syksynä ja tapasi monia kiinnostuneita ostajia Japanista, Ranskasta ja Italiasta. Mallistoa myytiin Espanjaan.

– Ensikertalainen harvoin myy mitään, koska ostajat haluavat nähdä onko merkillä jatkuvuutta. Tänä syksynä on siis jo tuplasti paremmat mahdollisuudet ja kokemuksen tuomaa varmuutta.

Kotimaan markkinoillakin on kiinnostusta uusiin suunnittelijoihin. Helsingin Stockmann antaa tilaa ja aikaa uusille merkeille Young Designers -tapahtumassa toukokuun 19.-20. päivinä. Tapahtumasta voi ostaa Tiian naisten- ja vauvakokoelman vaatteita. Toukokuussa aukeaa Tiian oma showroom/myymälä yhdessä kenkäsuunnittelija Minna Parikan ja korsetti- ja hattuekspertti Kirsi Nisosen kanssa Laivurinkatu 43:ssa. Avoinna keskiviikkoisin 10.5. alkaen ja kesä-kuusta myös lauantaisin.

Persoonallista ja rohkeaa tyyliä etsivät tytöt ja naiset, laittakaa osoite muistiin!

Rasittaako kiertyvä vyötärökuminauha? Ompele kuminauha ensin vyötärölle ja tee käänne ja tikkaukset vasta sitten, niin se pysyy aloillaan. 

Leveälierinen aurinkohattu on hauska kesäompelus, joka valmistuu samantien käyttöön. Hatun alkuperäinen ohje julkaistiin ihka ensimmäisessä Suuri Käsityökerho-lehdessä vuonna 1974.

Koko: Päänympärys 58 cm.

Tarvikkeet: Päälliseen puuvillakangasta tai farkkua ja vuoriksi ohutta puuvillakangasta molempia 0,40 m, leveys 140 cm.

Leikkaaminen: Leikkaa päällikankaasta 5 kuvun kiilaa ja vuorikankaasta toiset 5 kiilaa. Leikkaa 2 lieriä. Lisää leikatessa 0,5 cm:n saumanvarat kaikkiin kappaleisiin. Leikkaa ja kiinnitä tukikangas toiseen lierikappaleeseen.

Ompelu:

1. Ompele 5 kuvun kiilaa toisiinsa, ompelusuunta alhaalta ylös kärkeen. Silitä saumanvarat auki ja tikkaa oikealta molemmin puolin saumaa. Ompele vuoripuoli samoin. Aseta päällisen ja vuorin kuvut päällekkäin nurjat puolet vastakkain.

2. Ompele lierien takasaumat. Aseta lierit päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele lierin ulkosauma. Käännä lieri oikein päin ja harsi ulkoreuna.

3. Aseta lierin yläpuoli ja kupu oikeat puolet vastakkain. Ompele. Silitä saumanvara lieriin päin. Taita lierin alapuolen saumanvara nurjalle. Ompele käsin koneompeleen viereen. Voit myös tikata koneella saumanvaran kiinni oikealta puolelta ommeljuovaan. Jos et halua ommella kupuun vuoria, voit ryhdistää sen silittämällä tukikankaat kiiloihin ennen ompelua.

Kuvissa on neljä erilaista versiota hatusta:

Malli 1. Viisi eriväristä kangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 7 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 2. Erilaisia kukallisia kangaspaloja. Tikkaa aivan lierin yläreunaan ommel.

Malli 3. Farkkukangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 9 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 4. Yksiväristä puuvillakangasta ja neljä eriväristä nauhaa (kunkin pituus 1 m). Ompele nauhat lieriin tasavälein.

 

Tulosta hatun kaava A4 arkille. Kaavat eivät sisällä saumanvaroja.

Krista Kangas-Lahtinen painoi kankaan kirjavaksi perunoilla ja surautti siitä värikkään tyynyn.

Pottutyyny

koko 52 X 52 CM

Tarvikkeet: 70 x 130 cm pala puuvillakangasta. Keltaista, punaista, sinistä ja valkoista kankaanpainoväriä, esimerkiksi EMO tai Schjerning Textil Color -tekstiilivärejä.

Erikokoisia perunoita, pala vaahtomuovia, kertakäyttölautasia, sekoitustikku, suojamuovia. Ompelulankaa. 2,15 m terenauhaa. Jos teet itse tereen, 2,15 m vinonauhaa, leveys 3,5 cm, ja 2,15 m nyöriä, halkaisija 5 mm. Sisätyyny 50 x 50 cm.

Painaminen:

1. Pese puuvillakangas, anna kuivua ja silitä. Suojaa pöytä muovilla ja levitä kangas pöydälle. Halkaise perunat. Kaada lautasille kankaanpainovärejä. Voit käyttää värejä sellaisenaan tai sekoittaa niistä itse uusia sävyjä.

2. Ota väriä vaahtomuovipalaan ja tuputa sitä perunan halkaistulle pinnalle. Paina perunalla väri kankaalle. Paina ristiin rastiin erikokoisia ja -värisiä perunankuvia, kunnes koko kangas on kuvioitu.

3. Anna värien kuivua. Kiinnitä värit silittämällä väripurkin ohjeen mukaan. Laita kuvion ja silitysraudan väliin leivinpaperi.

Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.
Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.

Ompeleminen:

1. Leikkaa painetusta kankaasta kaksi 54 x 54 cm kokoista palaa. Palat sisältävät 1 cm:n saumanvarat. Pyöristä kulmat.

2. Jos teet itse tereen, leikkaa haluamastasi puuvillakankaasta täysvinoon 3,5 cm:n levyisiä kaitaleita. Yhdistä kaitaleet toisiinsa niin, että niiden yhteispituus on 2,15 m. Taita kaitale kaksinkerroin, kankaan nurjat puolet vastakkain, ja laita nyöri kaitaleen väliin. Tikkaa kaitale läheltä nyöriä.

3. Neulaa tere toisen tyynykappaleen oikealle puolelle ulkoreunoihin, tereen pullea reuna tyynyn keskiosan puolella. Aseta tereen alku- ja loppupäät yhtymäkohdassa hieman päällekkäin. Aputikkaa tere kankaaseen kiinni 1 cm:n etäisyydeltä kankaan reunasta. Käytä ommellessa vetoketjupaininjalkaa.

4. Aseta tyynykappaleet oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä reunoista yhteen nuppineuloilla. Ompele tereen aputikkausta pitkin, mutta jätä 40 cm:n kääntöaukko yhdelle sivulle. Käännä tyyny ympäri ja silitä. Työnnä sisätyyny tyynypussiin ja sulje kääntöaukko käsin ommellen.

Krista Kangas-Lahtinen
Krista Kangas-Lahtinen

Kuka:

Krista Kangas-Lahtinen on 38-vuotias käsityöharrastaja Muuramesta, Hän ompelee melkein kaikki omat ja tyttöjensä vaatteet. Vaateompelu on Kristasta mukavinta, mutta hän nauttii myös kirjomisesta ja erilaisten tekniikoiden kokeilusta. Nyt innostavinta ovat solmeilu ja koukkuaminen. Krista pitää Helmoja ja hepeneitä -ompelublogia.

ompele kaavoillamme norpan poikanen eli kuutti

Norppaliven innoittamana etsimme arkistoistamme kaavat kuuttin. Ompele omaksesi kevään hittieläin norppa. 

Toukokuun ajan saimaannorpan elämää on voinut seurata livekamerasta. Norppa ei aina ole paikalla, joten ompele nyt itsellesi kuutti, joka pysyy kiltisti kotona. 

Tulosta kuutin kaavat sivun alareunan linkistä. 

Pituus: Noin 30 cm.

Tarvikkeet: Harmaata fleeceä 20 cm, leveys 150 cm. Mustaa nappanahkaa pieni pala. Vanua täyttämiseen. 

Leikkaaminen: Leikkaa kaksinkertaisesta fleecestä sivukappale kerran ja vatsakappale taitteelta kerran, leikkaa räpylä kaksi kertaa. Lisää leikatessa sentin saumanvarat. 

Leikkaa nahasta kaksi silmää ja kuononpää. 

Ompeleminen

1. Ompele 2 räpylää oikeat puolet vastakkain yhteen, jätä suora pää auki. Kavenna saumanvarat ja käännä kappale oikeinpäin. Tikkaa räpylä kolmesta kohdasta viivojen mukaan. Ompele toinen räpylä samoin. 

2. Aseta sivukappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele selän sauma kuononpään poikkimerkistä selän kautta pyrstön poikkimerkkin. Kavenna saumanvarat. 

3. Ompele vatsa sivukappaleisiin oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä samalla rälylät merkittyihin kohtiin ja jätä kääntöaukko toiselle sivulle. Kavenna saumanvarat ja käännä kuutti oikeinpäin. 

4. Tikkaa pyrstö kaavan viivojen mukaan. 

5. Täytä vanulla ja sulje aukko. 

6. Kiinnitä silmät ja kuononpää mustalla ompelulangalla pykäpistoin. Ompele suu mustalla kaksinkertaisella ompelulangalla. 

Mallin suunnittelu Aaro ja Kaarina Tiainen