Taiteilija Tellervo Kalleinen on kutsunut ihmiset valittamaan kuorossa, järjestänyt mikrovaltioiden huippukokouksia ja koonnut unia tasavallan presidentistä.

Taiteen maailma avautui Tellervo Kalleiselle jo 12-vuotiaana taidekerhoissa. Kuvataideakatemiassa hän jatkoi taiteen tekemistä muun muassa perustamalla ystäviensä kanssa Voukkoset-nimisen permormanssikuoron. Kuoro tarjoutui lehti-ilmoituksessa laulamaan kenen tahansa kotiin, ja päätyi tuntemattomaan asuntoon, jossa oli vastassa alaston mies. Esiintyminen sujui sulassa sovussa, mutta kummallisen kokemuksen jälkeen kaikilla Voukkosilla oli huono olo. Tämän jälkeen Tellervo päätti, ettei koskaan enää tekisi taidetta muiden kustannuksella.

Kalleinen tapasi Kuvataideakatemiassa myös saksalaisen aviomiehensä Oliver Kochtan. Taiteilijapari valikoi teostensa aiheiksi asioita, joiden purkaminen taiteen kautta tuntuu tarpeelliselta. Esimerkiksi muutaman vuoden takainen I Love My Job -elokuvahanke sai alkunsa, kun taiteilijapari huomasi, että työ oli yleinen valituksen aihe. Vuonna 2005 pariskunta kokosi Valituskuoron, jossa sai valittaa laulaen pikkuasioista.

Vaikka pariskunnan taiteen teemat ovat vakavia, niiden käsittely on leikkisää. Huumori ja hulvattomuus ovat Tellervo Kalleiselle ominaisia tapoja kommunikoida. Taiteessa Kalleista kiinnostaa, mitä ilmiöiden taustalla on. Sama tiedonjano sai hänet aikoinaan opiskelemaan myös akupunktiohoitajaksi, mitä työtä hän on tehnyt nyt sivutoimisesti jo seitsemän vuoden ajan.

Teksti Lotta Ehrnrooth, kuvat Juha Törmälä


Lue koko juttu uusimmasta Kodin Kuvalehdestä 2/2011

> Lue myös Kurkista toimitukseen -palstalta artikkelin kirjoittajan jännittävistä hetkistä, jotka liittyivät tämän haastattelun tekemiseen


Samassa lehdessä myös:

> Mitä Siperia opetti?

> Näin autat ikääntyvää ihoa

> Aloittelijasta mestariksi: vorschmack