Kuukauden retro/Suuri Käsityö. Kuva Päivi Peltonen.

Keräilyn asiantuntijat muistuttavat, että varastoissa saattaa lojua yllättävääkin arvotavaraa, kuten 80-luvun leluja tai niiden pakkauksia. Kaikkea ei todellakaan kannata heittää pois.

Huutokaupoissa tekevät nyt kauppansa monet 1980-luvun lelut ja ajanvietteet. Huutokauppakeisari Aki Palsamäen mukaan esimerkiksi käsikonsolipelit, kuten Donkey Kong ja vastaavat, kiinnostavat. Myös Arabian maitokannut ja kotimainen taidelasi kiinnostavat.

Antiikkiasiantuntija Pentti Avomaa kertoo ET-lehden artikkelissa, että 1980–90-lukujen Barbie-nuket kannattaa nyt kaivaa esiin. Erityisesti Ken-nukke voi asusta ja paketista riippuen olla arvoltaan jopa 500 euroa. Eniten rahaa saat, jos pakkaukset ovat hyvät ja alkuperäiset.

Iltasanomien haastattelema muotoilija ja Taideyliopiston kuvataideakatemian kuvanveiston koulutusohjelman työmestari Oliver Backman puolestaan muistuttaa, että esimerkiksi He-Man-ukkelit ja Ghostbusters-hahmot ovat muotoilultaan poikkeuksellisia.

5 hyvää syytä säilöä 80-luvun leluja

1. Barbien puoliso Ken saattaa alkuperäisasussaan olla jopa 500 euron arvoinen.

2. Alkuperäiset pahvipakkaukset kiinnostavat keräilijöitä. Älä vie niitä kierrätykseen.

3. Uudet Barbie-nuket maksavat maltaita, mutta pienen lapsen leikkeihin käyvät hyvin vanhat nuket. Säästä!

4. Historia toistaa itseään. Nyt mm. My Little Ponyt ovat tulleet uudelleen muotiin. Aika kaivaa ponit esiin!

5. 80-luvun muovilelujen muotokielessä on paljon kitchiä, joka pysyy mielenkiintoisena yleensä läpi vuosikymmenten.

PS. Onko sinullakin trauma tästä väristä - nyt se on taas in!

PPS. Tämä kasaricocktail on taas nam!

Uudistuneesta lehdestä löydät kaikki kaavat koissa 34-54, entistä enemmän sisustusohjeita ja sukkaohjeen joka numerosta. Tammikuun numero ilmestyy 5.1. Vastaa artikkelin lopussa kyselyyn ja voita Lämmintä langasta -neulekirja!

Kaikkiin kaavavaatteisiin nyt koot 34-54. 

 

 

Esittelemme joka kuukausi yhden suomalaisen suunnittelijan mallin. Tammikuun numerosta löydät kaavat Globe Hopen naiselliseen pikkumustaan. 

 

Julkaisemme vuonna 2017 ohjeita Suomi 100 -sukkakisan palkittuihin malleihin. Sarjan aloittavat kisan voittaneen Päivi Hoiskon sini-valkoiset polvisukat. 

 

Puuhaamosta löydät entistä enemmän ohjeita sisustuskäsitöihin. 

 

Inspiroidu Muita ihania -bloggari Tiina Arposen ajankohtaisista käsityö- ja askarteluideoista. 

 

Julkaisemme joka kuukausi ohjeita myös rakastetuimpiin klassikoihin. Petunia-possu on hurmannut ompelijoita jo vuodesta 1980. 

 

Saat myös ohjeita ja ideoita lasten kanssa toteutettaviin käsitöihin. 

 

 

Yhteystiedot

Olen täysi-ikäinen ja haluan saada ensimmäisten joukossa kilpailukutsuja, ainutlaatuisia etuja ja edullisia tarjouksia Sanoma Media Finland Oy:ltä ja sen kanssa kulloinkin samaan Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poimimme Kädentaidot-messujen valtavasta valikoimasta 10 ihastuttavaa tuotetta.

Marjaana Niskanen painaa muikkuparvia keittiöpyyhkeisiin ja kanarouvan kuvia tyynyihin. Myös lehmä- ja hevoshulluille on omat kuosinsa. maniska@gmail.com

Taikatukka Metsämieli -posliinikorut valmistetaan ilman muottia, joten jokainen koru on yksilöllinen. facebook.com/taikatukkametsamieli/

Ylöjärveläinen Eija Hyvärinen värjää pehmoista maito-maissilankaa lempeisiin sävyihin. eijankudonta.blogspot.fi/

Vuonue ja viipsinpuu neuloo suloisia pipoja langasta, joka on kehrätty rukilla omien karitsojen villasta. Vuonue.fi

Johanna K. Designin neulekone ruksuttaa Taivassalossa kuviollisia merinovillaneuloksia, joista ommellaan lämpimiä lapasia, haalareita ja villahousuja. johannakdesign.com

Taito Åbolandin puukopassa säilytät tyylikkäästi lankoja tai keskeneräistä käsityötä. Saatavana punaisen lisäksi valkoisena ja mustana. taitoaboland.fi

Pohjalan luonto inspiroi Posiolle juurtunutta korealaiskeraamikkoa. Miki Kim toi minikokoisen jääkarhun makkaranpaistoon tuikkukulhon reunalle. mk.kim1612@gmail.com

Tyylikäs osasto ja hauska pandakassi houkuttelivat katsomaan handmade by Kotona -yrityksen sisustustuotteita. handmadebykotona.com

Nuppu Print Companylla on kauniisti laskeutuvia puuvilla- ja puuvillapellavakankaita, joista voi ommella vaatteita. nuppuprintcompany.mycashflow.fi

Pienet, pitsiset savilinnut sopivat joulukuuseen ripustettaviksi. Taidokkaat linnut ovat kontiolahtelaisen Savipaja Tuliaistuvan valmistamia, tuliaistupa.fi

 

Se tiedetään jo, että kotona etikkaa voi käyttää melkein mihin tahansa. Mutta tiesitkö, että se sulattaa myös tuulilasin?

Pakkasaamut ovat täällä taas, ja saman tien alkoi joka-aamuinen tuulilasin skrapaaminen. Helpotukseksi löytyy halpa ja luonnonmukainen konsti: vanha kunnon etikka.

Voit taistella etikalla jäätymistä vastaan kahdella tavalla:

1 Estä jäätyminen

Sekoita kolme osaa väkiviinaetikkaa yhteen osaan vettä ja lorauta seos suihkepulloon. Suihkuta seosta tuulilasiin.

Etikka antaa pakkassuojan jopa pariksi viikoksi. Uusi käsittely, kun lasit alkavat taas jäätyä.

2 Sulata jäätynyt lasi

Tee suihkepulloon etikka-vesiseos samalla tavalla kuin kohdassa 1.

Ota pullo matkaasi aamulla ja suihkuta seosta auton jäätyneisiin laseihin. Jää sulaa, ja voit pyyhkiä sen kevyesti pois kumilastalla.

Huom! Muista tämä

Runsas etikka voi ruostuttaa auton metalliosia, joten suihkuta liuosta ainoastaan laseihin.

Käsinneulotut villasukat ovat upeaa suomalaista käsityökulttuuria. Suunnittele ja toteuta sukat, jotka kuvastavat kotimaamme parhaita puolia ja joissa kelpaa juhlia satavuotiasta Suomea. Osallistu kilpailuun 10.10. mennessä.

Näin osallistut:
Kiinnitä sukkien sisälle hyvin nimilappusi mahdollisten palkintojen lähettämistä varten. Kerro myös lyhyesti sukkiesi tarina. 

Lähetä sukat 10.10. mennessä osoitteeseen:
Suuri Käsityö/
Suomi 100 sukat
PL 100 
00040 Sanoma

1. palkinto 
Pirkanmaan Kotityön lankalahjakortti, arvo 150 €.
2. palkinto 
Suuri Käsityö -lehden vuosikerta, arvo 109 €. 
3.-10. palkinto 
Kolmen päivän ranneke Suomen Kädentaidot  -messuille 18.-20.11.2016.

    Kilpailuun osallistuneet työt esitellään marraskuussa Suomen Kädentaidot -messuilla ja lahjoitetaan sen jälkeen vanhustentaloihin. Voittajatyöt esitellään Suuri Käsityö -lehdissä vuonna 2017.

Kilpailun järjestävät Suuri Käsityö, PIrkanmaan Kotityö ja Tampereen messut.