Koristeoksa tuo joulukattaukseen talvisen luonnon  tunnelmaa.

Näitä tarvitset:

  • koristeellisia oksia
  • siimaa tai ohutta rautalankaa
  • joulukoristeita

Näin se syntyy:

1. Etsi metsästä koristeellisen koukeroinen oksa, joka on tukeva mutta ei kovin painava.

2. Ripusta oksa siimalla tai ohuella rautalangalla kattoon.

3. Kiinnitä oksaan joulukoristeita ompelulangalla tai siimalla.

Kynttilöistä jää usein jämät jäljelle. Niistä voi valaa uusia kynttilöitä.

Pitkiä kruunu- tai antiikkikynttilöitä ei useimmiten voi polttaa aivan loppuun asti, vaan niistä jää jäljelle muutaman sentin nysät. Joskus harmittaa, kun isonkin kynttilän sydän katkeaa ja menee käyttökelvottomaksi. Säästä käyttökelvottomat kynttilät uusien kynttilöiden tekoa varten.

Näin valat kynttilöitä

Kynttilännysien lisäksi tarvitset kuumuutta kestävän valumuotin, esimerkiksi maitotölkin tai hunajapurkin, sydänlankaa, grillitikun tai lyijykynän. Kynttilän voi valaa myös lasipurkkiin, jos sitä ei tarvitse siitä irrottaa.

Valmistele ensin muotti voitelemalla se sisältä ruokaöljyllä. Näin muotti irtoaa valmiista kynttilästä helpommin.

Tee kertakäyttöisen muotin pohjaan parsinneulalla reikä, pujota sydänlanka pohjan läpi ja tee nurjalle solmu. Jos teet kynttilän lasiseen tai keraamiseen muottiin, käytä sydänlangan kiinnittämiseen loppuun palaneen lämpötuikun pohjalla olevaa metallilätkää ja pujota sydänlanka sen läpi.

Solmi sydänlangan toinen pää grillitikkuun tai kynään ja kiristä lanka niin kireälle, että se pysyy suorana kun tikku tai kynä lepää muotin reunojen päällä.

Sulata nysät vesihauteessa teräskattilassa tai vadissa. Ole varovainen kuuman massan kanssa.

Poimi vanhat ja mustuneet kynttilänsydämet pinseteillä sulaneesta seoksesta.

Annostele sulaa kynttilämassaa muottiin kauhalla siten, että yläreunaan jää varaa noin 2 senttimetriä.

Anna massan kuivua puolisen tuntia ja paikkaa kynttilään kuivuessa syntyneet kolot sulalla kynttilämassalla.

Anna kynttilöiden kuivua seuraavaan päivään.

Koristelluista lasipurkeista saa kauniita kodin sisustusratkaisuja. Näillä kolmella ohjeella kylppärin kynsilakat, hammasharjat ja vanupuikot säilyvät kauniisti.

Tarvikkeet:

  • Valitsemaasi maalia
  • Spraymaalia
  • Lasipurkkeja kansineen
  • Paristolla toimiva valosarja
  • Koristeellinen lipaston nuppi

Saat kätevästi käyttöösi vanhoja lasipurkkeja esimerkiksi tyhjistä pastakastikepurkeista.

Suurin osa lasipurkeista puhdistuu vaivattomasti kuuman veden ja astianpesuaineen avulla. Lasipurkit kannattaa jättää likoamaan astianpesualtaaseen niin pitkään, kunnes etiketti alkaa pehmentyä. Pehmentynyt etiketti kannattaa irrottaa astianpesuvedessä käsin, liiman jämiä voi kokeilla irrottaa astianpesuharjan avulla. Mikäli liima tuntuu olevan tiukassa, sitä voi pehmentää laittamalla lasipurkit astianpesukoneeseen.

Hammasharjamuki

Tyylikkäästä kuparimaalista ja lasipurkista syntyy hammasharjamuki, joka tuo kylppäriin modernia tunnelmaa. Lasi saa erilaisen pinnan riippuen siitä, maalataanko lasipurkki sisältä vai ulkoa. 

Kuparinen spraymaali sopii mainiosti mattapintaisen lopputuloksen aikaansaamiseen. Jos tahdot tuoda lasin omintakeisen kiillon esiin, valitse maali, jonka avulla maalaat purkin sisältä.

Spraymaalaa purkki ulkoa ensin kertaalleen niin, että purkin lasipinta saa ohuen peiton. Noudata spraymaalin ohjeiden mukaista kuivumisaikaa ja suihkuta vielä toinen kerros peittävyyden varmistamiseksi. Mikäli mahdollista, spraymaalaa purkki ulkotiloissa.

Lasipurkin sisältäpäin maalaamiseen tarvitset lasipurkkiin kannen. Kaada pieni määrä maalia purkin sisään, sulje kansi ja pyörittele maali kauttaaltaan lasipurkin sisäpinnoille. Tarvittaessa voit lisätä maalia.

Ylimääräinen maali voidaan laittaa takaisin maalipurkkiin.

Kaunis purkki vanupuikoille

Vanupuikoista tulee näyttävä osa kylpyhuoneen sisustusta koristeellisessa lasipurkissa. Tätä varten tarvitset lipastoa varten tarkoitetun koristenupin, joita saa monista sisustus- tai askarteluliikkeistä. Koristeellisesta nupista ja lasipurkin kannesta syntyy kylpyhuoneen katseenkiinnittäjä.

Irrota metallisen ovinupin osat toisistaan. Valitse osat, jotka tulevat näkyville kannen ulkopuolelle. Tarvittaessa suojaa ruuvi maalarinteipillä. Seuraavaksi spraymaalaa nupin metalliosat ja lasipurkin metallikansi kuparisella spraymaalilla. Anna kuivua. Vahvista maali tarvittaessa toisella kerroksella.

Maalin kuivumisen jälkeen metallikanteen tulee tehdä reikä. Kannen reiän tekee helposti esimerkiksi ruuvimeisselillä painamalla. Kasaa seuraavaksi nuppi metallikanteen kiinni. Metallipurkin ruuvia voi halutessaan lyhentää metallisahalla tai metallileikkurilla. Jos päätät lyhentää ruuvia, teethän sen ennen metallikannen kasaamista.

Tunnelmallinen kynsilakkapurkki

Kynsilakat säilyvät kauniisti esillä lasipurkissa. Kylppärin tunnelman kohottamiseksi lasipurkkiin voi laittaa paristolla toimivan valosarjan. Näin säilytyspaikasta saa myös kauniin tunnelmavalon. 

Asettele kynsilakat ja valosarjan valot vuorotellen purkkiin haluamallasi tavalla. Kynsilakat ja valosarja vievät yllättävän paljon tilaa, joten purkin kannattaa olla mahdollisimman tilava.

Asettele valosarjat lasipurkin taakse piiloon. Kylpyhuoneen hämärtyessä valot hehkuvat kauniisti.